Hotspot: Hortus Botanicus Amsterdam

Hortusbotanicus

Vorige week was ik samen met Anouk een dagje naar Amsterdam. Met de aanhoudende regen voelt de zomer niet echt als zomer, dus besloten wij ‘m zelf op te zoeken. En wel in de Hortus Botanicus, oftwel: de botanische tuinen. In de kassen waan je je in de jungle (en zo stiekem ook een beetje op reis in de tropen).

HortusAmsterdam9
HortusAmsterdam10

Hortus Amsterdam

De hortus ligt in de Plantagebuurt, vlakbij dierentuin Artis. De hortus werd in 1682 opgericht op deze locatie, en is daarmee een van de oudste botanische tuinen van Europa. Botanische tuinen hebben van oorsprong een wetenschappelijke functie: in de tuinen worden planten gekweekt en bestudeerd.

Tegenwoordig hebben botanische tuinen vaak als belangrijkste functie het beschermen van uitstervende soorten, en het ‘tentoonstellen’ van alle verschillende soorten planten die er over de wereld zijn. Zo vind je in de kassen planten die je niet hier in de natuur zal tegenkomen, omdat het klimaat er niet geschikt voor is.

HortusAmsterdam8
HortusAmsterdam7 HortusAmsterdam6
HortusAmsterdam11 HortusAmsterdam4

Een grote tuin

Naast de belangrijke functies van de botanische tuinen, is het vooral heel erg leuk om een hortus te bezoeken. Bij gebrek aan een eigen tuin kun je hier door de tuinen struinen, aan alle soorten bloemen ruiken en genieten van het uitzicht. Misschien zelfs een boekje lezen op een bankje, genieten van de rust midden in de stad.

Daarnaast is het tof om een kijkje te nemen in de kassen, bij alle verschillende soorten uitheemse planten. De grote monumentale kassen stammen uit 1912, en binnen waan je je in de tropen. Het is er warm en vochtig, af en toe druppelt het. Grote palmbladeren zorgen ervoor dat het op sommige plekken zelfs donker is!

HortusAmsterdam1 HortusAmsterdam2 HortusAmsterdam3

Tot slot

Naast de grote kassen zijn er ook nog kleinere kassen met vlinders. Ook hier is het warm en vochtig, en vliegen de vlinders om je heen.

De hortus is het hele jaar door geopend (1 januari en 25 december uitgezonderd), entree is €8,50 maar studenten en CJP-pashouders krijgen korting. In de hortus is ook een cafeetje, je kunt er dus terecht voor een lunch en er een echt uitje van maken. Meer informatie vind je op de website van Hortus Botanicus Amsterdam.

Mocht je in de buurt zijn, neem dan zeker even een kijkje. Een tuin als hotspot klinkt misschien saai, maar er is zoveel te zien! Voor je het weet ben je uren verder.

 

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Anouk.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Darina

  Prachtige foto’s! Ik ben er zelf nooit geweest maar na het zien van deze mooie foto’s, ga ik dat zeker een keer doen!

 2. Dionne

  Ziet er heel cool uit! Ik hou hier van! Vorige week was ik toevallig in Parijs in zo’n botanische tuin. Heel gaaf!

 3. Frauke

  Wat heb je mooie foto’s gemaakt, en die foto van jou is ook echt heel vet. Ziet er superleuk uit, die botanische tuin, ook dat je allemaal zeldzame planten ziet. Die cactussen en varens zouden mij al heel blij maken, laat staan als er dan ook nog vlinders zijn! Mocht ik eens in de buurt van Amsterdam zijn en tijd hebben, ga ik er sowieso heen! X

 4. Anne

  Mooi! Sowieso wel een heel fotogenieke plek! Ik ben volgens mij nog nooit echt in zo’n hortus geweest, lijkt me inderdaad heerlijk om daarn met een boek op een bankje te zitten en heel rustig aan te doen. Ja. ;)

 5. Anna

  Wauw zeg, wat een prachtige foto’s <3. Die vlinders! Mooi! Ik ben hier dus nog steeds niet geweest, terwijl ik er veel over lees en iedere keer denk 'oh, hier moet ik naartoe!'. Nu dus weer. Hopelijk komt het er deze keer echt snel van. Zeker met die slechte zomer die we hebben, heerlijk om naar een plek als deze te gaan. Fijne tip :)!

 6. Eline

  Het ziet er echt heel mooi uit en die foto van jou is echt zo mooi geworden. Het is daar echt super fotogeniek en zeker als het in Nederland niet echt zomer weer is. Super toffe hotspot!

 7. Zo gaaf zeg!
  Ik ga volgende week naar Berlijn, daar wil ik ook zeker een botanische tuin gaan bekijken.
  Wat heb je trouwens ook prachtige foto’s gemaakt! Vooral die met close-up van bladeren.

 8. Mylene

  Wat leuk! Ik zou er ook nog een kijkje nemen, maar dat kon helaas niet doorgaan. Dan maar een keer zelf op pad gaan :D

 9. Demi

  Prachtige foto’s! Ik heb deze plek al vaker voorbij zien komen. Ik denk dat ik bij m’n volgende Amsterdam bezoekje hier ook maar ‘s ga kijken, lijkt me ontzettend leuk en mooi om te zien :)

 10. Karlijn

  Mooie foto’s! Dit is een goede herinnering voor mij om eens naar de botanische tuin in Utrecht te gaan. Ik ben er nog nooit binnen geweest, terwijl ik er een lange tijd wekelijks langs kwam :P

 11. Dat vind ik dus ook zo leuk aan botanische tuinen, je waant je (voor even dan toch) in een waar tropisch paradijs, zalig gewoon. Mooie foto’s! Ik had er her en der al wel wat van opgepikt!

 12. Emma

  Superleuk zeg, zo’n Hortus, lijkt me prachtig om een keer te bezoeken<3

 13. Nicetobeout

  Gave foto’s! Lijkt mij absoluut niet saai hoor, leuk juist. Ik bezocht een tijdje terug de Orchideeënhoeve, ook leuk.

 14. Jolien

  Ik heb hier al zo veel van gehoord en keer op keer krijg ik nieuwe foto’s te zien die me gewoonweg omverblazen. Ik zou er waarschijnlijk een hele dag in kunnen ronddwalen. Ik wist trouwens niet dat er een vlindertuin aanwezig is, zo leuk! Als ik eens in Amsterdam ben, ga ik zeker en vast eens een kijkje nemen. Mooie foto’s trouwens!

Geef een reactie