Zomer in Utrecht: hét lijstje

utrecht

Hoera, het is zomer! Ook in de leukste stad van heel Nederland: Utrecht (nee ik ben niet bevooroordeeld ;-)). Na 4 jaar voel ik me inmiddels een echte Utrechter en ken ik de stad (bijna) op m’n duimpje. Na vier zomers weet ik inmiddels ook hoe je het beste zomer kunt ‘vieren’ in de stad: waar haal je de lekkerste ijsjes, wat zijn de beste zonplekjes en waar zijn de leukste feestjes? Hier mijn lijst met aanraders, zodat ook jij de beste zomer in de leukste stad zult hebben!

gelato

De beste ijssalons

Het beste toetje in de zomer is natuurlijk een ijsje. Al kan een ijsje ook best als ontbijt. Anyway, waar moet je zijn voor de lekkerste ijsjes in Utrecht?

1. Roberto Gelato
Roberto staat met stip op 1, hier vind je het allerlekkerste ijs van Utrecht (en misschien wel heel Nederland). Roberto staat namelijk als enige Nederlandse ijssalon op de wereldranglijst (op #29) van ijsmakers. Bij Roberto kun je terecht voor traditionele smaken, maar ook gekke smaken als frikandellenijs. Daarnaast is er ook vegan en lactosevrij ijs, ijs voor iedereen dus! Houd op zwoele zomeravonden rekening met een lange rij voor de deur..

2. Il Mulino
Een andere favoriet met een iets centralere ligging: Il Mulino. Ook hier kun je terecht voor traditioneel Italiaans ijs, welke je vervolgens heerlijk in het zonnetje aan de kade van de bemuurde weerd kunt opeten.

3. Venezia
Venezia vind je aan de Oude Gracht, in een schattig roze busje op de brug. Hier heb je verschillende vegan ijssmaken zoals citroen-basilicum of munt-framboos. Lekker! Door de centrale ligging van Venezia ben je altijd wel in de buurt van een lekker ijsje!

desluis

De fijnste chillplekjes aan het water

Utrecht is een stad vol water. De singels, de grachten.. Genoeg plekjes dus om lekker aan het water te chillen. Neem een flesje wijn mee en wat te eten en geniet van het heerlijke uitzicht. Mijn drie favoriete plekken aan het water in Utrecht zijn:

1. De Bemuurde Weerd
Rechts en links van de sluis die de Vecht van de stadsbuitengracht scheidt zijn mijn favoriete plekken om in de zomer te zitten. Op de trapjes van de Bemuurde Weerd (hierboven afgebeeld) of de vlonders aan het water: flesje wijn en pizza erbij en bootjes kijken. Je bent hier zo vanaf het centrum, en ijssalon Il Mulino zit ook om de hoek!

2. Oosterkade
De Oosterkade zit helemaal aan het zuidden van het centrum, achter het Ledig Erf. Ook hier kun je lekker in het zonnetje op de vlonders zitten. Haal een burger en een biertje af bij Meneer Smakers en installeer je aan het water!

3. Langs de stadsbuitengracht
De stadsbuitengracht is de singel rond de oude binnenstad van Utrecht. Er zijn verschillende mooie plekjes aan de singel, maar mijn favoriete stukje is aan de Catharijnesingel ter hoogte van de Bartholomeibrug. Hier kun je lekker in het gras aan het water zitten, ‘s avonds loop je zo het gezellige Ledig Erf op.

ijskoffie

De lekkerste ijskoffies

Op hete zomerdagen start ik mijn dag het liefste met een ijskoude koffie. Gelukkig is Utrecht een echte koffiestad, er zijn genoeg plekken waar je een ijskoffie kan halen. Hier haal je de allerlekkerste ijskoffie:

1. 30ML
Tuurlijk kun je hier terecht voor een ijslatte, maar wat dacht je van een ijslatte met kokosmelk? Of een cold drip (koud gezette filterkoffie)? Bij 30ML (hierboven afgebeeld) kun je terecht voor bijzondere ijskoffie’s die ook nog eens heel erg lekker zijn!

2. Bagels & Beans
Met een Bagels & Beans om de hoek ben ik misschien een beetje bevooroordeeld, maar ook hier haal je hele lekkere ijskoffie! Deze wordt gemaakt met gecondenseerde melk en gecrushed ijs. Hierdoor is hij wat dikker en lichtzoet, een soort frappé dus. Als je niet kan kiezen tussen een ijsje en koffie is dit een goed compromis.

3. Cornelis
Cornelis is een van mijn favoriete lunchtentjes in Utrecht. Net buiten het centrum, maar zeker het blokje om waard. Hier kun je terecht voor heel bijzondere ijskoffie: Cascara. Cascara wordt gezet van de schillen van de koffiebes en wordt ook wel koffiebesthee genoemd. Een soort ijsthee-koffie dus!

demunt
Foto via Bier en Appelsap

De beste zwemplekken

Met mooi weer moet er gezwommen worden. Met zoveel water in en om Utrecht kan er overal gezwommen worden, al raad ik het je niet aan om in de Oude Gracht te duiken. Waar moet je dan wel zijn?

1. De Munt
Bij het Muntgebouw in Lombok (afgebeeld hierboven) kun je goed zwemmen. Er zijn kades waar je vanaf kunt springen (en weer op kunt klimmen met een trappetje), er zijn vlonders om op te liggen en het is hier vrij rustig qua boten. De kwaliteit van het water is niet altijd even goed, check dat van tevoren altijd even.

2. Maarsseveense plassen
Voor de meeste Utrechters is dit de plek om naartoe te gaan om te zwemmen. Het meer ligt op ongeveer een halfuurtje fietsen vanaf Utrecht centrum. Hier heb je verschillende grasweides waar je kunt neerploffen. Er is ook een zandstrand, maar hiervoor betaal je een (kleine) entreeprijs.

3. Key West Beachhouse
Ook hiervoor moet je even een stukje fietsen, maar bij Key West aan de Haarrijnse plas waan je je in een strandtent aan zee. Hier kun je heerlijk eten, loungen en borrelen, en zwemmen aan een echt zandstrand. Utrecht ligt voortaan aan zee!

ledigerf

De leukste terrassen

Zwoele zomeravonden waarbij je tot laat op het terras zit zijn mijn favoriete avonden. Lekker borrelen tot je licht aangeschoten op je fiets naar huis zweeft. Er zijn genoeg terrassen in Utrecht, hier kom ik graag:

1. Wijncafé Lefebvre
In principe zal ik altijd adviseren om de Neude over te slaan, er zijn zoveel leukere plekken in Utrecht. Maar Wijncafé Lefebvre is een uitzondering. Hier kun je terecht voor gezelligheid en een goed glas wijn, zonder poeha. Inmiddels is dit m’n stamkroeg en heb ik al heel wat zomeravonden hier doorgebracht.

2. Het Ledig Erf
Het Ledig Erf (hierboven afgebeeld) is misschien wel het gezelligste pleintje van Utrecht. Samen met de Twijnstraat voelt dit altijd een beetje aan als een dorp binnen de stad. Café Ledig Erf en café De Poort zijn verder niet heel bijzonder, maar de sfeer op de grote terrassen is altijd goed.

3. Het Gegeven Paard
Het Gegeven Paard is een redelijk nieuw café, en bevindt zich op de begane grond van Tivoli vredenburg. Nu het water weer langzaamaan door de Catharijnesingel gaat stromen heb je hier een terras aan het water. Daarnaast kun je er terecht voor heerlijke gin & tonics, maar een biertje met een potje mens erger je niet kan ook. De zon schijnt hier tot laaaat, en op het grote terras is altijd wel een plekje.

soia

De beste (gratis!) feestjes

Voor wie na een avondje op het terras nog zin heeft in een feestje. Hier ben ik vaak te vinden:

1. SOIA
SOIA is geen enge seksueel overdraagbare ziekte, maar het strand in Oog in al. Van woensdag tot en met zondag kun je hier met je voetjes in het zand genieten van lunch of diner. Op zondag is ‘t er het gezelligst, dan is er (mits het mooi weer is) een gratis feestje met live DJ. Check de facebookpagina van SOIA om op de hoogte te blijven van alle feestjes.

2. Club Rivièra
Tot en met eind augustus kun je op vrijdagavond naar Club Rivièra in Tivoli. Via tivolivredenburgreizen.nl ‘boek’ je je gratis ticket voor dit feestje. De muziek wisselt wekelijks, maar het is altijd zonnig binnen met cocktails en Mexicaanse biertjes.

3. EKKO
Op zaterdagnacht kun je voor middernacht gratis naar Diep in de Groef, EKKO’s gratis dansfeestje. Er wordt een mix van indie, electronica en hiphop gedraaid, altijd goed dus!

rubbermissie

De leukste evenementen deze zomer

In de zomer is er elk weekend wel wat te beleven. Vaak zijn er zoveel feestjes en festivals dat het lastig kiezen is.. Deze evenementen mag je in ieder geval niet missen:

1. Rubberbootmissie
Zaterdag 6 augustus vindt ie voor de vijfde keer plaats: de rubberbootmissie! Samen met een heleboel anderen (vorig jaar werd met 1200 deelnemers een wereldrecord gevestigd) op een rubberbootje de grachten door.. Hoe leuk is dat? Meedoen is gratis, je moet je wel nog even aanmelden.

2. Smeerboel
Smeerboel is mijn favoriete festival. Wellicht omdat ik er zo op de fiets naartoe kan, maar ook het aanbod is zo leuk! Er is voor iedereen wel wat: techno, deephouse, hiphop, singlefeestje, fluffdisco.. Wat ooit begon als een ietwat uit de hand gelopen verjaardagsfeestje is inmiddels een groot leuk festival. Mag je niet missen!

3. De Parade
Theaterfestival De Parade is al een weekje bezig, maar komende week kun je er ook nog terecht voor verschillende shows, lekkere hapjes en drankjes.

Het enige wat nu nog rest is een lekker zonnig weertje. Hopelijk laat de zon komende week weer van zich zien! Wat zijn jouw zomeraanraders voor Utrecht?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Darina

  Fijn lijstje! Ik moet toch weer eens richting Utrecht :)

 2. Rowan

  Wat een leuk lijstje! 1 ding weet ik zeker: deze zomer moet ik nog een keertje naar Utrecht! Heerlijke stad!

 3. Liefs Lara

  Zo leuk! Ik ga binnenkort richting de randstad voor mijn stage en zal vaker naar Utrecht moeten, dus dan gaat dit fijne lijstje ideaal zijn. Zeker die eerste ijssalon natuurlijk!

 4. laura

  Deze heb ik even gesaved, wie weet als ik deze zomer nog naar Utrecht ga?! Een toffe stad is het zeker.

 5. Teddy

  Ik woon nu bijna een jaartje in Utrecht en vind dit echt een enorm handig artikel! Sommige dingen wist ik echt nog niet!

 6. Eline

  Wat een ontzettend fijn lijstje! Weet ik meteen wat ik niet mag missen als ik binnenkort naar Utrecht ga. Echt heel leuk!

 7. Eline

  Wat een ontzettend leuk lijstje! Leuk idee. Ook mij laat het weer naar Utrecht willen gaan! Het is zulke prachtige stad, maar toch kies ik steeds de foute wegen als ik daar ben.. Tijd om terug te gaan en het échte Utrecht te ontdekken! :) X

 8. Karlijn

  Wat een fijn lijstje! Eigenlijk jammer dat ik deze zomer nauwelijks in Utrecht ben, ondanks dat ik er een kamer heb. Maar misschien kan ik over twee of drie weken nog wat leuke dingen doen met vriendinnen :)

 9. Super deze lijst!! Wat staat er veel leuks op! IJskoffie hhmmmmm… <3 De laatste tijd bracht toeval me een paar keer naar Utrecht, terwijl ik er normaal nooit kom. Vond het onverwachts leuk en wil dus al een tijdje gewoon een dag op stad daar, maar stelde het een beetje uit omdat ik niet wist wat ik dan het best kon doen. Tadaaa! Opgelost :) Thanks!

 10. Mylene

  Wat een goed lijstje! Bij heel veel dingen denk ik: JA <3 En nu heb ik zin in ijs, haha.

 11. Siroon

  Wat een perfect lijstje! Niets meer aan doen.. :)

  Alhoewel..Nu ik er zo over nadenk: IJssalon Luciano aan de Nobelstraat heeft ook altijd een vrij lange rij en experimentele smaken, zeker een aanrader! En ik zag nog een tof festival voorbijkomen: het bucketlist festival! Om je bucketlist dan eens echt af te werken.. 27 augustus in de werkspoor Kathedraal!
  Enjoy de zomer in ons stadsie!

 12. Sanne

  Fijn lijstje! De Maarssenveense plassen zijn inderdaad heerlijk! En de Haarrijnse plas ook, hoewel ik de sfeer daar niet altijd top vind.. Oh en de Parade! Ik ben er zaterdag voor het eerst geweest en wat was het tof. Volgend jaar weer. <3

 13. Jacqueline

  De parade in Utrecht was nu ook weer geweldig. Ondanks de regen die met bakken uit de hemel kwam en het terrein veranderde in een modderpoel. Favorieten van mij: Wieke ten Kate: Winnen is belangrijker dan meedoen, Tromp, de Waard en Hendrix: Liefde, dood en bitterballen

Geef een reactie