Recept: Pad Thai met garnalen of kip

pad thai

Het is alweer een tijdje geleden dat hier een recept online verscheen. De afgelopen weken leefde ik vooral op bulgursalades. Lekker en simpel. Maar dat gaat na een tijdje ook vervelen, dus werd het tijd voor iets nieuws. Ik ben dol op de Aziatische keuken, dus besloot mijn eigen variatie van Pad Thai te maken. Dat wil zeggen: net zo lekker als in Thailand, maar wel simpel met 100% slagingskans.

Thais streetfood

Alweer acht jaar geleden was ik in Thailand (klik hier voor een clichéfoto op een parelwitstrand als bewijs). Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met de authentieke Aziatische keuken (i.p.v. die uit de pakjes en zakjes uit de supermarkt hier). Het was niet meteen liefde op het eerste gezicht (koriander!!! Al kan ik nu niet meer zonder), maar inmiddels zijn de Thaise en Vietnamese keuken misschien wel mijn lievelings.

Pad Thai is een typisch Thais gerecht (hoewel het waarschijnlijk geïnspireerd is op de Vietnamese Pho, maar dan de ‘uitgelekte’ variant), wat je in Thailand bij elk streetfoodtentje kan halen. De basis is simpel: rijstnoedels met ei, groentes en vis/kip/vlees naar keuze.

Inmiddels zijn er in de supermarkt genoeg pakjes en zakjes met sausjes voor Pad Thai te vinden, maar zelf maken is niet alleen leuker en gezonder; je bepaalt zo precies zelf de smaak. En beloofd: als zelfs ik het kan maken, kan iedereen het maken!

Ik maakte een variant met kip en met garnalen. Stiekem -want niet echt een visliefhebber- vond ik de garnalen er het lekkerst bij, maar varieer gerust naar smaak. Voor een vegetarische variant zou je er tofu bij kunnen doen.

Pad Thai

Benodigdheden voor Pad Thai 3/4 personen

200 gr rijst noodles
5 Lente uitjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
250 gr wokgroentes (wij gebruikten een mix met taugé, wortel, prei en Chinese kool)
3 eieren
250 gr garnalen, kip of tofu
Een handje ongezouten cashewnoten, gehakt
Chilipeper, limoensap en koriander naar smaak

Voor de saus
3 el sojasaus
2 el gembersaus
1 tl vissaus
1 tl sambal oelek
sap van 1 limoen

Pad Thai

Bereiding van het gerecht

Laat de noedels 3 tot 4 minuten wellen in gekookt water. Spoel ze daarna af met koud water om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken. Eventueel kun je er nog wat olie doorheen sprenkelen om het plakken te voorkomen, maar dat was bij mij niet nodig.

Maak vervolgens de Pad Thai saus. Mik alle ingredienten in een kommetje en roer goed. Proef ondertussen of de saus naar wens is. Er zijn verschillende soorten recepten voor Pad Thai saus in omloop, zelf voeg ik graag wat gembersaus toe zodat hij wat zoeter wordt. Als je niet van gember houdt zou je bijvoorbeeld honing kunnen gebruiken. Houd je van pittig? Voeg dan wat extra sambal toe. Check dus even of je sausje naar wens is!

Kluts de eitjes met wat peper en zout in een kommetje. Verhit wat olie in een wokpan, en giet je eimengsel erin. Blijf roeren, totdat er een roerei (‘scrambled eggs’) ontstaat. Doe deze even apart in een kommetje.

Snipper vervolgens twee teentjes knoflook en vier lente uitjes. Gebruik hiervoor de onderkant (het witte gedeelte) van de lente uitjes. De rest van de lente uitjes gebruiken we later voor de garnering van het gerecht. Fruit de knoflook en ui in de pan, en voeg vervolgens de garnalen/kip/tofu toe.

Wanneer deze gaar zijn, voeg je de groente toe. Wij gingen voor een makkelijke mix uit de supermarkt met taugé, wortel, prei en Chinese kool – maar je kan natuurlijk je eigen groentemix samenstellen. Wok de groentes enkele minuten, voeg vervolgens de noedels en de Pad Thai saus toe. Schep het geheel goed om, zodat de saus goed verdeeld is over de groentes en de noedels. Voeg als laatste het roerei toe en laat het geheel nog een minuutje wokken.

Serveer vervolgens met koriander, wat lente ui ringetjes, cashewnoten en een beetje chilipeper. Maak het af door een beetje limoensap over het geheel te sprenkelen.

Pad Thai

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Eline

  Oehh dit ziet er echt heerlijk uit! Zelf recepten maken is zo veel lekkerder dan uit de supermarkt. Gelukkig ook nog wat gezonder. De foto´s zijn ook echt heel mooi gelukt, ik krijg er meteen honger van.

 2. Roos

  Dit ziet er echt héérlijk uit! En wat een prachtige foto’s, zeg :)

 3. Ik at eigenlijk wekelijks wel een keer noodles, maar op één of andere manier heb ik echt al heel lang geen noodles meer gegeten. Geen idee waarom! Maarrr ik heb nu wel enorm veel zin in deze Pad Thai. Ik ga je recept zeker bewaren!

 4. Lonneke

  Heerlijk, een van mijn favoriete recepten en ik heb het in Thailand meer dan eens gegeten! Het recept wat ik thuis altijd maakt heeft andere ingrediënten. Grappig dat er zoveel verschillende recepten voor dit gerecht te vinden zijn op internet. Maar goed, geef mij noodles en ik ben een gelukkig mens!
  Ik ga deze variant zeker ook eens proberen, want het ziet er heerlijk uit.

   1. Lonneke

    Hij staat op mijn blog met hele slechte foto’s haha ;)
    Ik denk dat ik jou recept dinsdag of woensdag ga maken!

 5. Mylene

  Opgeslagen! Ik hou ook heel erg van de Aziatische keuken (zou anders gek zijn met een Aziatische achtergrond), dus dit is iets waarvan ik nu al weet dat ik het lekker ga vinden. YUM!

Geef een reactie