Recept: Bloody Mary

bloody mary

Woehoe, de zomer is terug! Tijd voor zwoele zomeravonden met vrienden en cocktails. Waar de gin & tonic in 2015 Nederland veroverde, is het nu de beurt aan de Bloody Mary. De cocktail op basis van tomatensap (ja, dat rode goedje dat je moeder altijd in het vliegtuig bestelt) en vodka. Ook uitermate geschikt voor de day after. Ik vertel je vandaag meer over deze bijzondere cocktail, en deel samen met Sander twee recepten.

Een stukje geschiedenis

Echt populair was de Bloody Mary niet. Maar ik beloof je: daar gaat verandering in komen! Het is niet helemaal duidelijk wie en wanneer de Bloody Mary heeft uitgevonden, maar dit is ergens begin twintigste eeuw geweest. De eerste echte vermelding was in Life magazine in 1942, toen nog onder de naam ‘Red Hammer’.

Het drankje wordt vaak als anti-kater drankje genoemd vanwege de aanwezigheid van groentes (om de maag te kalmeren), zout (om je zoutgehaltes aan te vullen) en alcohol (om de (hoofd)pijn te verlichten). Al betwijfel ik of een kater bestrijden met alcohol de beste methode is..

Mij doet tomatensap me vooral denken aan m’n moeder, die dat altijd in het vliegtuig bestelt. Tomatensap heeft een beetje een suf imago, maar cocktails zijn nooit suf. Wel moet je bij de Bloody Mary de verhoudingen goed hebben, anders smaakt ‘ie niet lekker. Daarom vandaag mijn recept, dat uitgebreid getest is. Plus een gepimpte variant van Dudes & Don’ts.

bloody mary

Recept

Ingrediënten
100 ml Tomatensap
30 ml Vodka
Worcestershiresaus
Tabasco
Sap van een halve citroen
Vers gemalen peper
Eventueel selderij, olijven en limoen ter ganering

Bereiding
Voor een lekkere Bloody Mary zijn er 2 belangrijke factoren: het tomatensap moet koud zijn (voeg dus zeker ijsklontjes toe!), en de verhouding vodka-tomatensap moet precies goed zijn. Wanneer je te veel vodka toevoegt krijgt je Bloody Mary een drop-achtige smaak. Zelf vind ik de verhouding 30/100 lekker, maar proef voor de zekerheid eerst even voordat je alles door elkaar mixt.

Hetzelfde geldt voor de tabasco en worcestershiresaus. Houd je van spicy, voeg dan vooral extra tabasco toe. De dudes van Dudes & Don’ts maakten een speciale dude-versie van de Bloody Mary, met o.a. extra bacon. Benieuwd naar dat recept? Check dan zeker even hun blog!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Demi

    Heb ‘t nog nooit gehad, maar denk dat dit wel echt lekker is. Bij de volgende kater ga ik ‘t zeker ‘s proberen :p

Geef een reactie