Boekreview: Op de tweesprong van moeten en willen (+ winactie!)

tweesprong van moeten en willen

In de aanloop naar mijn ‘nieuwe gewoontes project‘ ging ik op zoek naar aansluitende literatuur. Zo kwam ik uit bij het boek Op de tweesprong van moeten en willen van Elle Luna. Een vrolijk en creatief vormgegeven zelfhulpboek, waarbij de subtitel (Wat doe je en wat wil je écht?) perfect de lading dekt van dit boek.

tweesprong van moeten en willen

Elle Luna

Elle Luna is een Amerikaans schrijfster, kunstenares en ontwerpster. Nadat ze zelf besloot te kiezen voor wat ze écht wilde (in plaats van wat ze zogenaamd moest) schreef ze een artikel over haar keuze, en deelde ze deze online. Binnen no time was het honderden keren gedeeld, en ontving ze ontzettend veel positieve reacties. Daarop besloot ze het artikel te herschrijven en uit te breiden, en vervolgens uit te geven als boek. Met Op de tweesprong van moeten en willen als resultaat.

tweesprong van moeten en willen tweesprong van moeten en willen tweesprong van moeten en willen

Inhoud

Het boek is met 168 pagina’s niet echt een dik boek, zeker niet als je bedenkt dat sommige pagina’s gevuld worden met een quote of een tekening. Ik had het boek dan ook in een avond uit. Stiekem vond ik dat wel fijn, mijn kast staat namelijk vol met zelfhulpboeken die voor inspiratie en motivatie moeten zorgen, maar ik heb eigenlijk nooit de tijd en het geduld om ze uit te lezen. De combinatie van tekst met afbeeldingen werkt voor mij: het prikkelt me en zorgt er voor dat ik minder snel afhaak met lezen.

Elle vertelt in het boek haar persoonlijke verhaal, maar geeft daarbij veel tips en inzichten die voor iedereen toepasbaar zijn. Heel veel nieuwe dingen vertelt ze niet, maar ze zet me wel aan het denken. Daarnaast staan er enkele opdrachten en oefeningen in die je helpen dichter bij ‘je roeping’ te komen.

tweesprong van moeten en willen tweesprong van moeten en willen

Vormgeving

De vormgeving van dit boek is wat het zo speciaal maakt. Kleurrijke quotes, pagina’s gevuld met tekeningetjes, kreten en foto’s. Ik kan me voorstellen dat de dikte van het boek daardoor ietwat misleidend is, omdat de helft slechts uit tekst bestaat. Maar zoals ik al eerder zei, voor mij werkt dit juist heel erg goed! Zo wordt het ook een mooi boek om vaker door te bladeren, alleen al vanwege de mooie illustraties.

Het enige minpuntje qua vormgeving is dat in de Nederlandse vertaling de quotes getypt zijn, in tegenstelling tot de aquarel illustraties van Elle zelf in het originele exemplaar. Vergelijk bijvoorbeeld de bovenstaande afbeelding met het origineel: toch wat minder authentiek en daardoor minder bijzonder. Als Engels je makkelijk afgaat kun je dus overwegen om het originele exemplaar aan te schaffen, al is het maar vanwege de mooie illustraties.

tweesprong van moeten en willen

Ik denk dat dit boek een aanrader is voor iedereen die een beetje worstelt met de tweesprong waar dit boek over gaat. Wat doe je momenteel, en wat wil je nou écht? Wat is je roeping, waar ligt je talent? En hoe leef je naar je roeping, hoe pak je dat aan? Waar begin je? Zomaar wat vragen waar geloof ik heel wat mensen mee zitten, of je nou net afgestudeerd bent of al jaren vastgeroest zit in hetzelfde patroon.

De tweesprong van moeten en willen kost €19,99 en is o.a. hier te koop. Of ga voor de Engelse variant, die is ook een stukje goedkoper. Offff ga naar mijn facebookpagina, waar ik 2 exemplaren mag verloten!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Marlies

  Ik ben het boek nu aan het lezen :) Leest makkelijk weg en zet inderdaad aan het denken!

 2. Wat een leuk boek, ik ben erg benieuwd! (ik doe dan ook mee met de winactie). Ik heb onlangs 2 zelfhulpboeken aangeschaft (waar ik nog niet aan begonnen met, potdorie), en deze lijkt me een mooie aanvulling :)

 3. Mieke

  Jeetje, hier ben ik echt super benieuwd naar! Dit klinkt als hét twintigersdilemma waar iedereen in mijn omgeving mee worstelt.

 4. Claudia

  Dit boek klinkt interessant. Na bijna 25 start per 1 nov mijn zoektocht naar een nieuwe baan. Ga ik op zoek naar hetzelfde of wordt het tijd voor iets anders? In ieder geval iets waar ik weer blij van wordt en positieve energie van krijg.

 5. Sanne

  Wauw, dit klinkt écht heel erg goed! Die illustraties/tekst ratio lijkt me echt top.

 6. Sija

  Dit lijkt me een erg leuk boek! Heel origineel inderdaad met die tekeningen. :)

 7. Stephanie

  Klinkt als een ontzettend interessant boek, zijn vragen die ik mezelf regelmatig stel. Bedankt voor de tip!

 8. Naomi

  Ziet er super uit! Ik zag paar dagen terug het boek al voorbij komen op instagram en toen werd ik nieuwsgierig, want het boek ziet er zo vrolijk uit. Hou ervan als de vormgeving net wat anders is dan bij de meeste boeken. Het boek lijkt mij verder ook reuze interessant, wel iets wat ik momenteel zou kunnen gebruiken. Ik doe dan ook graag mee met de winactie!

 9. Leneth

  Het ziet er echt supermooi uit, en klinkt als een motiverend boek ! Doe graag mee aan de winactie :) x

 10. Wauw, ziet er echt supermooi uit. Alleen al daarom wil ik het graag lezen! Zo’n kleurrijk boek kom je niet vaak tegen :)

 11. Fleur

  Dit ziet er heel mooi uit! Ik vind boeken gecombineerd met illustraties en quotes altijd zo tof! Het geeft net even iets extra’s aan de boodschap dat een boek je brengt! Ik zet deze op mijn lijstje:)

 12. Roos

  Ziet er uit als een erg fijn boek, qua vormgeving alleen al! Ik ben echt het type die heel slecht is in keuzes maken. Er zijn vaak zó veel opties die mij leuk lijken dat ik vaak moeite heb om er eentje te kiezen. Gelukkig heb ik nu wel het gevoel dat ik met mijn leuke studie en daarnaast website echt doe wat ik leuk vind en wat ik op dit moment graag wil.

  1. Ah wat fijn! Ik heb ook eindelijk het gevoel op het juiste pad te zitten. Dit boek geeft alleen nog maar extra inzichten hoe je nog meer uit je leven kan halen (en zo kan doen wat je echt wil!). Heel fijn.

 13. Iris

  Dit klinkt wel als iets waar ik wat aan kan hebben. En een kort zelfhulpboek is nooit weg (zeker omdat een van mijn dringendste vragen is: hoe maak ik tijd voor wat ik wíl?) Maar ik denk toch dat ik stiekem voor de Engelse versie ga.

Geef een reactie