Review: Kobo Glo HD e-reader + mijn favoriete e-books

Kobo Glo HD

Ik heb besloten om het vakantiegevoel gewoon nog even vast te houden, en een paar rituelen uit de vakantie voort te zetten. Een van die dingen was neerploffen in een luie stoel met een goed boek. Of ja, met m’n mini Kobo Glo HD e-reader. Deze zomer mocht ik deze e-reader testen. Ik geloof dat ik als enige nog niet in het bezit was van een e-reader, ik gaf eigenlijk toch voorkeur aan ‘echte’, papieren boeken. Inmiddels ben ik om, en vertel ik je graag waarom (én deel ik wat boekentips!).

Kobo Glo HD

Even over de e-reader

Dit is dus de Kobo Glo HD, een van de nieuwste modellen van Kobo, en volgens de Consumentenbond ook de beste koop. Dat is ook niet zo gek, want dit dingetje is slechts 15cm bij 11cm groot en weegt nog geen 200 gram. Een klein apparaatje waar je voor 4GB aan boeken (dat zijn er ongeveer 3.000!) kunt opzetten.

Daarnaast heeft de Kobo Glo HD een speciaal scherm waarmee je zowel in de volle zon als in het donker kunt lezen. De ingebouwde ComfortLight schermverlichting zorgt voor genoeg licht om te lezen, zonder dat je bedpartner er wakker van wordt.

Het fijnste aan de e-reader vind ik dat alles naar eigen wens aan te passen is. Helderheid van het scherm, lettergrootte, lettertype, regelafstand.. Daarnaast kun je teksten markeren en aantekeningen maken, precies zoals bij een echt boek.

E-reader vs een echt boek

Dat brengt ons natuurlijk bij de hamvraag: leest een e-reader net zo fijn als een echt boek? Digitale tijdschriften vind ik bijvoorbeeld een stuk minder prettig lezen. Het belangrijkste aan een fijne leeservaring is voor mij de kwaliteit van het scherm. Dat moet als een echt boek lezen, en mag dus niet te erg glanzen of een te hoog zwart/wit-contrast hebben.

Gelukkig is de Kobo Glo HD daar speciaal voor gemaakt. Het scherm leest als een echt boek. Voordeel is zelfs dat – naast de eerder genoemde persoonlijke voorkeuren – de e-reader ook onthoudt waar je gebleven bent met lezen. En ben je uitgelezen, dan kan je via WiFi direct een nieuw boek aanschaffen.

Ik ben fan van deze e-reader! Vooral omdat ik door deze e-reader veel meer ben gaan lezen. Zo’n klein apparaatje neem je gemakkelijk overal mee naartoe, en dat is denk ik het grootste voordeel ten opzichte van een echt boek.

boekentips

Door het jaar heen moet ik genoeg saaie lesboeken en wetenschappelijke artikelen lezen voor mijn studie. In de vakantie zocht ik daarom vooral naar ontspanning met het lezen van boeken. Dit waren mijn drie favoriete boeken van deze zomer:

Mensen zonder uitstraling – Jente Posthuma
Dit boek is vrij serieus, maar is zo ironisch geschreven dat je alsnog in een deuk ligt. De moeder van de hoofdpersoon is actrice. Wanneer zij overlijdt aan kanker, blijven vader en dochter alleen over. Vader, die hoofd is van een psychiatrische inrichting, en vooral bezig is met zichzelf. Een grappig en redelijk bizar boek.

De verwarde cavia – Paulien Cornelisse
Eigenlijk vind ik alles leuk wat Paulien schrijft. De verwarde cavia gaat over Caaf, die werkt op een communicatieafdeling. Een echt sterk plot heeft dit boek niet, het is gewoon erg vermakelijk om te lezen. Zeker als je haar vorige boeken hebt gelezen zul je veel taalgrapjes herkennen.

Verborgen – Karin Slaughter
Karin Slaughter staat bekend om haar spannende thrillers, precies het soort boeken dat ik graag aan het zwembad lees. Verborgen gaat over een moordzaak, waarbij de rechercheur verwikkeld raakt in een lastige situatie als iets van het plaats delict aan hem wordt gelinkt. Ik kan er niet te veel over kwijt, maar het is een erg spannend boek, dat je maar moeilijk kunt wegleggen.

Wat waren jouw favoriete boeken deze zomer? En: lees jij liever een echt boek of met een e-reader?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Roos

  Ik lees het liefst echte boeken, maar zit er toch over te denken een e-reader aan te schaffen voor ik begin november naar Nieuw-Zeeland vertrek. Ben altijd erg anti geweest, maar ik wil geen moment zonder boek hoeven zitten en dat gaat zonder e-reader moeilijk lukken, denk ik!

  1. Ik was ook heel lang voorstander van echte boeken. Waarom weet ik niet precies hoor, al staat het wel leuk in de kast. Maar een e-reader is gewoon echt praktischer, zeker als je op reis bent.

 2. Shirley

  Sinds ik een e-reader heb, lees ik veel meer, daarom stem ik op de e-reader. Mijn boekentips heb ik in het website-veld ingevuld, mocht je benieuwd zijn.

 3. Charelle

  Leuk dat je een review schrijft over je E-reader! Ik heb zelf de Kindle Voyage en ben daar erg blij mee, maar voordat ik die koos heb ik echt uren reviews gelezen en filmpjes gekeken op YouTube. Wilde zeker dat ik er eentje zou krijgen die helemaal bij mij past! Toch lees ik nog steeds het liefst echte boeken, dat geeft mij op de ene of andere manier toch meer plezier en voldoening. (:

 4. Sanne

  Leuk om te lezen! Het liefst lees ik papieren boeken, maar ik sleep mezelf een hernia als ik elke dag een dikke pil mee zou moeten nemen, dus nu lees ik onderweg naar mijn werk vaak op mijn iPad.
  Van de Verwarde Cavia is trouwens ook een podcast! Paulien Cornelisse leest dan zelf voor uit het boek en dat is echt hilarisch. Aanrader dus. :)

 5. Marjoleine

  Het lijkt me handig, zo’n e-reader! Ik heb ook de verwarde cavia gelezen en vond hem ZO leuk. Echt een aanrader!

 6. Bettie

  Ik heb sinds een jaar ook een Kobo, maar dan ruimte voor 1.000 boeken en dat is nog steeds super veel. Ik moet wel zeggen dat echte boeken echt mijn voorkeur heeft. Ik vind het gevoel dat je een echt boek vasthoudt, een heel fijn gevoel. Al gebruik ik mijn Kobo wel regelmatig, want ik heb nooit zoveel zin om in buitenland boeken (= goedkoper) te kopen en dan twee weken te wachten.

 7. laurine

  Wat fijn dat je een review schreef over deze e-reader. Ik twijfel zelf namelijk al een hele tijd of ik er een zou aanschaffen. Ik ben altijd voorstander geweest van papieren boeken, maar ik zie de praktische kant van een e-reader wel in.

 8. Iris

  Heerlijk hè zo’n E-reader, ik heb er nu een jaar eentje en ik kan niet meer zonder. Ik was eerst helemaal anti, want ik vind boeken gewoon zo mooi en ik ben gek op papieren dingen. Toch is het op vakantie een stuk makkelijker en vooral lichter om een E-reader mee te nemen. Ik koop nog steeds wel boeken, maar meer boeken waar ik nog eens doorheen wil bladeren.

 9. Lonneke

  Ik vind het zo fijn een ereader. Mijn eerste ereader kocht ik voor mijn wereldreis in 2010. Veel boeken meeslepen in een backpack is gewoon niet zo handig. Nu heb ik een Kobo glo (voorganger van deze denk ik) en ik ben er zo blij mee! De laatste tijd weer meer gelezen en ik weet nu weet waarom ik altijd zoveel las haha .
  Veel plezier nog met je ereader!!

 10. Fleur

  Wat een fijne review!
  Ik heb deze e-reader sinds kort ook en vind hem ontzettend fijn!

 11. Wat grappig dat je zo enthousiast bent over de e reader, ik dacht dat dat alweer op z’n retour was. Ik heb de mijne al jaren, in de tijd gekocht dat het een hype werd en ik merk dat ik hem steeds minder gebruik. Inmijn omgeving hoor ik hetzelfde. Waarschijnlijk bij mij ook omdat het een gedateerd ding is, want als ik jouw uitleg over de kobo lees lijkt me dat toch wel weer erg handig. Maar papieren boeken blijven mijn voorkeur hebben, behalve op vakantie, dan is de e reader ideaal.

  1. Haha ja, ik was een beetje late to the party.. Juist omdat ik dacht dat zo’n ding helemaal niet fijn las. Nu denk ik dat de e-reader vooral een uitkomst is voor op reis en onderweg!

Geef een reactie