Met deze 4 tips krijg je je ritme terug

ritme terug

Ik ben vast niet de enige die een beetje in de war is qua ritme. Voor mijn gevoel zitten we nog midden in de zomer(vakantie), en klinken werk, studie en andere verplichtingen nog als een ver-van-mijn-bed-show. Was het maar zo’n feestje! De vakantie is al ruim 2 weken voorbij, tijd om weer wat ritme en structuur aan te brengen. Met deze 4 tips krijg je je ritme weer terug.

Is een ritme nodig?

Een van de fijnste dingen aan vakantie is het niet hebben van verplichtingen. Geen werk of studie waar je naartoe moet, geen wekker zetten en zelfs de hele dag in bed series kijken is geen probleem. Lang uitslapen en pas laat naar bed na een gezellig avondje, juist het wegvallen van ritme en structuur maakt voor mij vaak de vakantie. Dat je op gegeven moment niet meer weet welke dag het is, want het voelt toch altijd als weekend.

Ritme en structuur is dus niet per se altijd nodig. Maar wanneer het ‘gewone leven’ weer start kan ik niet zonder. ‘Ritme en structuur aanbrengen’ klinkt wat saai, je denkt al gauw dingen als aan op tijd naar bed gaan, goed ontbijten en netjes je huiswerk maken. Maar je bepaalt natuurlijk zelf de invulling. Ik word er vooral productiever en efficiënter van, waardoor ik meer tijd overhoud om leuke dingen te doen!

Mocht je het lastig vinden om je ritme terug te vinden, dan heb je misschien wat aan deze tips:

1. reset je biologische klok

Een van de gemakkelijkste manieren om weer wat meer ritme te creëren, is door te luisteren naar je biologische klok. Het kan zijn dat je na wat nachten doorhalen gewend bent geraakt aan minder slaap. Probeer daarom weer een normaal ritme te creëren door op tijd op te staan. Zelf slaap ik meestal met de gordijnen open, zodat ik geleidelijk aan wakker word wanneer de zon op komt.

Naast een normaal slaapritme is het ook belangrijk dat je weer op normale tijden gaat eten. Wellicht heb je in de vakantie ook wat ongezonder gegeten en kan het geen kwaad daar ook wat verandering in aan te brengen.

Wanneer je biologische klok in de war is, kun je niet lekker in je vel zitten. Je wordt moe, futloos en hongerig. Door hier wat aan te doen zul je je gelijk een stuk fitter voelen!

2. Opgeruimd huis = opgeruimd hoofd

Bij gebrek aan ritme en structuur word ik altijd een beetje lui en lamlendig. Vanzelf verandert mijn leefomgeving dan een beetje in een rommeltje, waardoor ik uiteindelijk nog luier word. Een eerste stap in de goede richting is bij mij dus vaak een opruimmiddag. Het liefst eentje met vuilniszakken en een goede schoonmaakbeurt.

Bijkomend voordeel van zo’n opruimwoede is dat het zo productief aanvoelt. Ik krijg altijd een enorm gevoel van voldoening na het opruimen. Meestal haal ik dan nog wat verse bloemen in huis om het af te maken.

Dat gevoel van productiviteit en voldoening gebruik ik vaak gelijk voor de volgende stap:

3. Maak een planning

Ik ben groot fan van lijstjes en planningen. Ik weet niet of mijn chaotische brein het zonder zou overleven. Met het maken van planningen creëer ik overzicht, en dat geeft rust. Zo weet ik precies wanneer ik belangrijke deadlines heb (en wanneer ik tijd over heb om wijntjes te drinken met vriendinnen).

Want dat is het doel van plannen: niet zorgen dat je agenda helemaal vol staat, maar juist dat je efficiënt met je tijd omgaat zodat er tijd over blijft voor leuke dingen! Ik schreef ruim 2 jaar geleden al een artikel over mijn ‘perfect planning‘, ik verwijs je er graag nog eens naar door.

Door een planning te maken heb je ook geen excuus meer om op de bank te blijven hangen. Hup hup, aan de gang!

4. Creëer routine

Het terugkrijgen van je ritme gaat het gemakkelijkst wanneer je weer wat routine in je leven brengt. Op tijd naar bed, op dezelfde tijden eten, elke week sporten etc. Niet heel spannend, maar wel praktisch. Routine = ritme, en zorgt er uiteindelijk juist voor dat alles weer vanzelf lijkt te gaan.

Dit is ook het uitstekende moment om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Een tijdje terug schreef ik daar al een artikel over, lees ‘m nog eens terug als je daar meer over wilt weten. Voor iedereen die al gereageerd had: bedankt voor alle leuke respons, binnenkort komt er een update online!

Neem de tijd

Gun jezelf de tijd om weer in een ritme te komen. Het duurt bij mij vaak 2-3 weken voordat ik weer een beetje in een vast ritme zit. Zorg daarnaast dat er altijd tijd en ruimte is om van je ritme af te wijken, zonder dat je terug bij begin bent. Een ritme moet zorgen structuur, maar het mag je nooit beperken.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Eline

  Zo herkenbaar. Ik vind het echt lastig om weer vroeg op te staan en te voldoen aan alle verplichtingen die er weer zijn. Een planning is daarom super fijn!

 2. Tiffany

  Ik probeer mijn ritme ook weer een beetje terug te krijgen. Toevallig heb ik gisteren en eergisteren flink opgeruimd, dat voelt zo fijn!

 3. Veerlez

  Hoe fijn de vakantie ook is en hoe fijn uitslapen soms kan zijn, ik geniet toch elke keer weer van vroeg op staan. Dat ik de dag goed begin door al vanalles gedaan te hebben, heerlijk! Ik merk ook elke keer dat wanneer ik niet in mijn ritme zit, ik meteen ziekig begin te worden, mijn lichaam kan het gewoon niet aan om zonder ritme te leven.

  1. Ja, dat merk ik zelf ook! Zodra ik niet lekker in een ritme zit, voelt het ook gelijk alsof ik niet lekker in m’n vel zit. En als dat weer te lang duurt krijg ik inderdaad sneller last van kwaaltjes als hoofdpijn of verkoudheid etc

 4. Sanne

  Fijne tips! Omdat ik fulltime werk, word ik eigenlijk altijd in no-time in een ritme gedwongen, haha. Ik heb geen andere keus! Maar ja, het is altijd even schakelen om weer 40 uur in de week aan de slag te gaan, keurig te koken ‘s avonds en dan ook nog even naar de sportschool.

  1. Ja, al die verplichtingen vind ik soms ook wel fijn, omdat die je inderdaad vanzelf in een ritme duwen. Al kan ik dan nog steeds op een soort automatische piloot overal doorheen vliegen, en dan voelt dat nog steeds niet echt als een ritme..

Geef een reactie