Favorieten in Gent

gent

Vorige week was ik – als ik alle blogs en berichten van vrienden moet geloven – in de leukste stad van België: Gent! Ik voelde me er direct thuis; de stad heeft een beetje hetzelfde sfeertje als Utrecht. En tegelijkertijd had ik een echt vakantiegevoel, omdat je met alle prachtige straatjes, gebouwen en kerken duidelijk over de grens bent. Vandaag mijn tips voor een bliksembezoek aan deze leuke stad!

Vervoer

Gent ligt op een kleine 200km rijden vanaf Utrecht. Je doet daar (mits er geen files zijn) ongeveer 2 uurtjes over. Met de trein doe je er een uurtje langer over, maar dat gaat eigenlijk net zo gemakkelijk. Ben je onder de 26 dan heb je geluk: met een speciaal ticket (de zogeheten Go Pass 1) reis je voor €7,60 vanaf Roosendaal naar elk station in België, en dus ook Gent. Wanneer je net als ik gratis reist met je studenten OV, kost een enkeltje dus nog geen acht euro. Dat is goedkoper dan een enkeltje naar mijn ouders in Nijmegen!

Verblijf

Er is genoeg te doen in Gent, zonde dus om veel geld uit te geven aan een slaapplek waar je toch amper bent. Gelukkig is er een goede oplossing: het Backstay Hostel. Dit hostel is gevestigd in het voormalige redactiekantoor van ‘Dagblad Vooruit’. Dit prachtige Art Deco gebouw ligt erg centraal, en vormt dus een goede uitvalsbasis voor je citytrip. Er is zelfs een heuse ‘blog kamer’, vol typemachine en fijne werkplekken waar je rustig kunt bloggen (of je reis memoires neer kunt pennen). Hoe leuk is dat?

Hotspots Gent

Er zijn te veel leuke adresjes in Gent om in een keer te bezoeken, daarvoor zal ik zeker nog eens terug moeten. Hier een selectie van wat leuke adresjes in Gent.

Ontbijt

Pain Perdu
Bij Pain Perdu kun je terecht voor een uitgebreid ontbijtje (met een vers eitje, croissant en yoghurt) maar ook voor een stevige lunch. Het café heeft achterin nog een geheim tuintje waar je met mooi weer heerlijk kunt zitten.

 

Lunch

Soepplus
Iets wat me opviel: er zijn meerdere soepbarren in Gent! Ik ben dol op soep, zeker in dit seizoen. Zelf heb ik geluncht bij Soepplus, waar elke dag 3 verse soepen worden gemaakt. Daarnaast kun je er ook heerlijke broodjes eten.

Verloren kost
Bij verloren kost draait het allemaal om verse ingrediënten. Je broodje wordt dus ook recht voor je neus klaargemaakt. En ook hier staan weer verse soepen op het menu!

Vos
Vos is een superleuke koffiebar en lunchplek! De koffie is goed, de broodjes zijn heerlijk (en prachtige kunstwerkjes!). Tip: koop een boek in de naastgelegen boekhandel en plof in een van de luie stoelen met een lekkere koffie.

Koffie

OR
Bij OR kun je terecht voor goede koffie, gebrand door een kleine Vlaamse branderij. De gasten zijn een mix van studenten die hun huiswerk maken en mensen die gezellig bijkletsen met een kop koffie. Er hangt een lekker ongedwongen (en niet al te hipster) sfeertje, dat is fijn!

Barista Coffee & Cake
Barista Coffee & Cake is een langwerpig koffietentje waar je ook terecht kunt voor lekkere zoetigheden. De grote ramen zorgen voor lekker veel licht binnen, wat het een fijne plek maakt om even bij te kletsen of te studeren aan de lange bar aan het raam.

Diner

De Superette
Bij de superette kun je terecht voor ontbijt, lunch en koffie, maar je moet hier vooral heen voor het diner. Hier worden de meest bijzondere gerechtjes voor je samengesteld. Must visit in Gent, zorg alleen wel dat je niet net als ik op maandag of dinsdag op de stoep staat, want dan zijn ze gesloten.

La Malcontenta
La Malcontenta is een tapasbar, met naast traditionele gerechtjes ook originele tapas zoals hierboven op de foto: zoete aardappel met verse vijgen en geitenkaas. Dat alles geserveerd met een heerlijk wijntje. Het restaurant is klein, wat het erg gezellig maakt, maar zorg dat je op tijd komt (of reserveert!).

Drankjes

Le Bal Infernal
Le Bal Infernal is een ‘used books café’. De muren zijn tot aan het plafond gevuld met boeken, dus je hoeft je nooit te vervelen. Je kunt hier de hele dag terecht, van koffie tot een heerlijk wijntje of goede cocktail. Je voelt je al snel thuis door de knusse huiskamersfeer.

Ona
Ona is dé wijnbar van Gent. Het zit in een – klein maar heel erg fijn – pandje, met een muur gevuld met wijnflessen. Er is hier een wisselend aanbod van 25 verschillende wijnsoorten, genoeg keus dus.

Winkelen

PIET Moodshop
Dit is zo’n winkel waar je heeel erg hebberig van wordt. Mooie interieurspulletjes, grappige cadeautjes en leuke boeken. Van Neonletterlampen tot aan gouden rietjes, ze hebben het hier allemaal. Alleen al het prachtige pand waarin de winkel zit is een bezoekje waard.

Helen B & Vrienden
Helen B ken je misschien wel van haar leuke illustraties. In Helen B kun je terecht voor haar illustraties (ook op servies, textiel en meubels), maar ook voor producten van haar ‘creatieve vrienden’. Een leuke verzameling dus!

Daarnaast leuke boetiekjes en speciale winkels vind je ook een heleboel bekende ketens in Gent, zoals mijn favoriet & Other Stories en ketens die wij niet in Nederland hebben, zoals het Italiaanse lingerie en bikini merk Calzedonia.

Gent is een groot feestje, en eigenlijk te leuk voor slechts een korte citytrip. Er zijn zoveel leuke plekjes te ontdekken dat ik snel weer eens terug moet!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 25 reacties

 1. jelle

  We zouden het zelf niet beter hebben gekund! We zijn benieuwd je Gents accent te horen!

 2. Sanne

  Ziet er heel leuk uit! Echt een leuke stad om een weekendje naartoe te gaan, lijkt me. Bedankt voor je tips! :)

 3. Zoë

  Ik denk dat je zeker nog eens terug moet komen ;) Dan gaan we voor taart! Ik vond het alleszins fijn je eindelijk eens in het echt te ontmoeten :)

 4. Evelien

  Ik hoor zoveel leuke verhalen over Gent en na het lezen van de blogpost, denk ik alleen maar meer; daar moet ik eens naartoe. Ik ben nog aan het bedenken waar ik de BF als verrassing mee naartoe neem tussen Kerst en Oud en Nieuw, Gent behoort zeker tot de mogelijkheden.

 5. Agnes

  Dag Marlous,

  Fin de faim in de hoogstraat is al een hele tijd permanent gesloten. Bedoel je iets anders?

  Groetjes uit Gent

 6. Roos

  Leuke stad is het hè? Ik ben er een paar jaar geleden wel eens geweest. Goed plan om er binnenkort weer eens heen te gaan!

 7. Aaaaaaaaaaaaah, mijn geliefde Gent <3 Ik heb er zes jaar gewoond en toen met héél veel spijt moeten vertrekken, omdat het te ver van mijn werkplek lag. Het doet nog altijd een beetje pijn en veel vreugde tegelijkertijd aan mijn hart als ik de stad binnen rij.

 8. Super leuk om te lezen en de foto’s te bekijken. Afgelopen jaar was het de keus of Gent of Brugge. We hebben toen voor Brugge gekozen (ook een leuke en sfeervolle Belgische stad) maar ik Moet zeker een keer naar Gent. Dus deze handige hotspots komen goed van pas! Hoe vond je het hostel? Sliep je in een dorm? En qua locatie was het goed?

 9. Femke

  Wat een leuke hotspots! Ik ben een paar jaar geleden voor de eerste keer in Gent geweest en sindsdien staat de stad op mijn lijstje om nóg een keer naar toe te gaan. Julie’s House vond ik toen een heerlijke plek! Misschien een tip voor de volgende keer :-)

 10. Sanne

  Jaaaa Gent, I love it! Inderdaad, zoals Gent m’n favoriete stad is in België is Utrecht dat in Nederland. Ik zag je plaatjes al voorbijkomen op Instagram toen je er was, zo leuk! En Barista, super fijn. Ik was afgelopen maandag in Gent en helaas was Barista gesloten, maar Wasbar in de binnenstad (vlak bij de Albert Heijn) is ook super fijn om te zitten. Leuk lijstje!
  Liefs

 11. Gent is inderdaad heerlijk, wij zijn er ook een paar jaar geleden geweest en sommige dingen herken ik dan ook op je foto’s!! Erg leuk

 12. Rowan

  Wat een fijne tips! Ik ben nog nooit in Gent geweest maar ik zou er graag een keertje naartoe gaan!

 13. Oooh leuk! Wij zijn er ook pas geweest (en ons artikeltje staat vandaag ook online haha), geweldige stad! Wij zijn helemaal om en vinden Gent, net als jouw vrienden, de leukste stad van België :D Leuke hotspots heb je gevonden, zo te zien moeten we nog een keer terug ;)

 14. Anne

  Wauw! Gent lijkt me echt een geweldige stad, wat heb je er ook een mooie foto’s bijgeplaatst!

 15. Anneleen

  Ik ben er afgelopen vrijdag met collega’s op teamdag geweest. Inderdaad een super mooie en sfeervolle stad ! :) Zou er zeker nog eens terug naartoe willen !

 16. Ineke

  Mijn geboortestad :D. Volgende keer zeker eens langsgaan bij Julie’s house te lekkere taart en cupcakes. Oooh en ribbetjes gaan eten bij amadeus ;).

 17. Hey Marlous,
  Zojuist je blog ontdekt, heel gaaf zeg! Leuk om te lezen dat je ook een mooie tijd in Gent hebt gehad. Ik ben er afgelopen weekend ook voor het eerst geweest en vond het ook super (heb er ook een artikeltje over geschreven)!
  Groetjes een mede-blogger uit Utrecht!:)

Geef een reactie