Kookboekreview: Sirocco, spannende smaken uit het Midden-Oosten

sirocco

Tijdens een reis door Jordanië in 2009 raakte ik voor het eerst in aanraking met de authentieke Midden-Oosterse keuken. Hummus, labneh, mezze, bulgursalades.. enkele gerechten die ik nu regelmatig nog maak. Sabrina Ghayour gaf ons al geweldige recepten in haar eerste kookboek Persiana. Sirocco is haar tweede kookboek, en anders dan het traditionele eerste boek vind je in Sirocco een mix van smaken uit het Midden-Oosten met Westerse technieken. Heel nieuw en eigenzinnig!

sirocco

Sirocco betekent ‘een hete, droge wind die waait van Oost naar West – soms omschreven als warm, kruidig en zwoel’. Het boek draait om de Midden-Oosterse keuken, in combinatie met veel gebruiken en technieken die zijn over genomen van de Westerse keuken. Zelf is Sabrina geboren in Iran maar opgegroeid in Engeland, waardoor ze deze mix perfect kent.

sirocco sirocco
sirocco
sirocco

Inhoud en recepten

Het boek begint met een inleiding en een kijkje in Sabrina’s voorraadkast. Dit vind ik zelf altijd erg handig: zo weet je wat je altijd wel in je kastjes moet hebben liggen, daarnaast leer je vaak wat nieuwe ingrediënten kennen. Dat scheelt weer zoeken in de Turkse supermarktjes ;-).

Het boek is ingedeeld in verschillende soorten gerecht. Zo is er een hoofdstuk voor ontbijtjes en brunchgerechtjes, een hoofdstuk met tussendoortjes, een hoofdstuk met salades en bijgerechten, een hoofdstuk met hoofdgerechten en een hoofdstuk met nagerechten en gebak. Redelijk traditioneel, maar dat maakt het wel erg compleet en overzichtelijk.

Ik was al best wel fan van Sabrina’s eerste kookboek Persiana, maar ook Sirocco is een fijne aanwinst. Vooral de mix tussen de Oosterse en de Westerse keuken maakt het boek interessant. Denk bijvoorbeeld aan köfteburgers, wentelteefjes met kardemom of dadelscones met sinaasappel en kaneel. Gerechten die we ergens wel kennen, maar met een Midden-Oosterse twist. Op die manier is het boek heel vernieuwend, maar ook erg toegankelijk.

sirocco sirocco7

Vormgeving

De vormgeving van een kookboek is erg belangrijk. Aantrekkelijke foto’s zorgen ervoor dat ik zin krijg om te koken, daarnaast maakt het ‘t boek ook een fijn salontafel boek om eens door te bladeren. Gelukkig wist ik al dat we een prachtig boek konden verwachten, aangezien haar vorige boek ook vol goede foto’s stond.

Elk recept is voorzien van een duidelijke foto, daarnaast vind je af en toe prachtige dubbele pagina’s van tafels vol met eten. Zowel de kaft als de inhoud van het boek zijn lekker kleurrijk, wat goed past bij het thema.

Het boek zelf heeft mooie stevige bladzijdes, en een dikke kaft. Dat geeft het boek een luxe uitstraling.

sirocco

Misschien ben ik ietwat bevooroordeeld, maar wat mij betreft is ook Sirocco een echte aanrader. Zeker voor wie eens kennis wilt maken met de Midden-Oosterse keuken is dit een fijn en toegankelijk boek. Het boek kost €24,95 en is o.a. hier te koop.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Sanne

    Mooi boek zeg! Ik ken nog niet heel veel uit deze keuken, maar het lijkt me allemaal zó lekker. :)

  2. Eva

    Echt een prachtig boek! Lijken me ook hele fijne recepten! Laatste zomer heb ik erg veel midden oosten gerechten gegeten, steeds meer nieuwe restaurantjes ontdekt hier, en het is echt een ontzettend lekkere keuken!

Geef een reactie