Happy List #05

d24

Afgelopen week heb ik niet zoveel foto’s gemaakt. Daarom vandaag geen dagboekje, maar een nieuwe happy list. Het was alweer even geleden sinds ik voor het laatst een blij lijstje met jullie deelde. Deze keer vol kijk-, lees-, en luistertips en oh – ook een persoonlijk berichtje. Volgende week ben ik weer terug met een gewoon weekoverzicht!

happy list #05

 

1. Over rupsen en vlinders

Ik vind dit wel een beetje spannend om te vertellen, maar het voelt toch een beetje alsof ik jullie anders voor de gek houd. Afgelopen week heb ik amper foto’s gemaakt voor mijn diary omdat ik te druk was met andere leuke dingen, in Gent. Yep, alweer in Gent. Daar zul je me in de toekomst misschien vaker zien, omdat ik een goede reden heb om daar naartoe af te reizen ;-). Ik wil er niet al te veel over kwijt, ik weet het zelf ook nog niet allemaal – maar aangezien ik ongeveer alles met jullie deel voelde het gek om hier geheimzinnig over te doen. Het komt er in ieder geval op neer dat er kleine rupsjes in m’n buik zitten ;-).

 

2. currently reading: Het slimme onbewuste

Op dit moment lees ik het boek ‘Het slimme onbewuste‘ van Ap Dijksterhuis. Dit is een super interessant non-fictie boek over ons onbewuste, dat veel meer invloed heeft op ons dan dat we doorhebben. Een stuk van de achterflap:

Waarom helpt nadenken vaak niet bij het nemen van beslissingen? Waarom vinden we een liedje dat al weken op nummer 1 staat in de hitlijsten leuker dan een liedje dat we voor het eerst horen? En hadden Mozart en Einstein een beter functionerend bewustzijn dan wij, of was het hun onbewuste dat hen tot genieën maakte?

We plaatsen het bewustzijn op een voetstuk, zien het als de kroon op de evolutie en denken dat het ons onderscheidt van andere dieren: dat het ons verstandig en rationeel maakt, dat het de baas is in ons brein en dat het ons gedrag stuurt. Ons onbewuste daarentegen zien we als ondergeschikt. Het is niet meer dan een hulpje van het bewustzijn.

Het slimme onbewuste laat zien dat deze zienswijze onzinnig is en dat juist het onbewuste allesbepalend is. Ons onbewuste stuurt (met een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van het bewustzijn) ons gedrag, ons denken en onze gevoelens. Ap Dijksterhuis weet op verbluffend heldere wijze duidelijk te maken hoe menselijk gedrag werkt.

Mocht je dit soort onderwerpen ook interessant vinden, dan is dit zeker een aanrader voor jou!

3. Nog maar 6 vrijdagen tot kerst

Jup, je leest het goed: nog maar 6 vrijdagen te gaan tot kerst! Ik heb niet altijd even veel zin in kerst, het ene jaar vind ik al die verplichte gezelligheid maar overdreven. Maar soms, zoals dit jaar, kan ik niet wachten! Mijn kerstboompje wordt komende week denk ik weer opgezet en ik heb mijn kerstplaylist weer eens afgestoft..

4. Koen date roos

Een jaar lang neemt Koen Roos mee op date.  Koen is niet van de standaarddates, en Roos heeft een hekel aan verrassingen.. Hoe dat afloopt zie je in de filmpjes van Koen. Ik ben fan: Koen is een schatje, de filmpjes zijn grappig en origineel én ze hebben de perfecte lengte: zo’n 5 minuten.

5. Favoriete netflix series

Yesss, het is herfst, hét seizoen om lekker weg te kruipen onder een dikke deken met je laptop en een serie te binge-watchen op Netflix. Een paar aanraders:
Homeland. Een van mijn favoriete series, zo spannend! Met een 8,4 op IMDB ben ik niet de enige die er zo over denkt. Er staan inmiddels 5 seizoenen op Netflix, dus je kunt even vooruit.
☞ Stranger things. Afgelopen zomer hoorde ik iedereen over Stranger Things, de sci-fi serie die zich in de jaren ’80 afspeelt. Ik bewaarde ‘m expres voor de regenachtige herfstdagen, maar keek de serie ook in 2 dagen uit.
☞  Black Mirror. Door dit artikel van de Correspondent werd ik nieuwsgierig naar deze serie, en wow: wat is ie goed! Zo realistisch en spannend. Je kunt elke aflevering los van elkaar zien, waardoor je niet bang hoeft te zijn om enorm verslaafd te raken.

6. Favoriete blogposts

 • Desmond weet wel raad met wafels. Frikandellenwafels, zoete aardappelwafels, pannenkoekwafels.. En nu speciaal voor Sinterklaas ook pepernootwafels. Alleen de al de prachtige foto’s zijn het klikken waard.
 • Eva deelt 9 filmtips, met een paar van mijn favorieten (en ook enkele films die ik nog niet kende, dus ideaal!).
 • Herfst roept om comfort food, en dit vega stoofpotje van Iris klinkt heeeerlijk!
 • Romy deelt een leuke DIY: maak je eigen stickers! Nou helpt het wel als je net zo prachtig kan tekenen als Romy, maar toch.
 • Nog een leuke DIY die al een tijdje op mijn to do-lijstje staat: een ‘wall grid‘, door Zoë.
 • Plannen is niet mijn sterkste kant, gelukkig ontwierpen Arne en Frauke een handige planner, als gratis freebie!
 • Nirrimi is niet alleen een geweldige fotografe, maar ook een prachtige woordkunstenaar. Ik hou van haar teksten, zo puur en persoonlijk. Zo ook dit stuk, over de dood van haar broer.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Madam Elisa

  Hoi Hoi, gefeliciteerd met je kleine rups :) Zo iets met een klein beetje voorzichtigheid is helemaal niet zo gek hoor.

 2. Julia

  Oeh, rupsjes zijn een leuke reden om vaker in Gent te zijn :) Wat leuk! En ik ben benieuwd naar dat boek over het onbewuste, dat soort dingen vind ik altijd heel interessant!

 3. Laura

  Oeh wat leuk van de kleine rupsjes! Lekker genieten ervan :-)

 4. Karlijn

  Nu vind ik pepernoten al mega lekker in normale vorm, maar wafels lijken me ook leuk om een keer te proberen!

 5. Inge

  Oeeeh wat leuk voor je van de rupsjes! Homeland staat al heel lang op mijn lijstje om te gaan kijken. En Black Mirror vind ik zo’n gave serie, jammer dat ik al bijna alle afleveringen weer heb gezien.

 6. Zoë

  Mihi, een dikke like voor Gent en de rupsjes! En bedankt voor de link naar mijn DIY ^^

 7. Frauke

  Wat een leuk nieuws van de rupsjes :D Geniet ervan! En van Gent ook, natuurlijk ;-) Bedankt voor de vermelding ook! X

 8. Eva

  Wat lief, thanks voor het linkje!
  Black Mirror ben ik ook helemaal aan verslaafd, maar laatst ook Orphan Black ontdekt, wauw!! Heb jij die al gezien? Anders snel eens doen, denk dat je dat ook wel kan waarderen :)

 9. Stella

  Hahahaha ahhh getsie ik had echt even een beetje griezelig beeld van die rupsjes in je buik, maar het idee erachter is alleen maar heel fijn en leuk en joepie – het is je gegund! En ik hoop dat ze uitgroeien tot vlinders! En oh die playlist; love it! Ik word zo happy van kerstmuziek! Liefs, Stella.

 10. britt

  Oeh rupsjes, wat cute, haha. Helemaal toppie dat de oorzaak van de rupsjes zich in belgië bevindt, hihi. EN jaaa, Stranger Things, pfoe, ik kan niet wachten op het tweede seizoen..

 11. Eline

  Jaa Homeland is zoo spannend. Daar kom ik die regenachtige dagen wel mee door.

 12. Sam

  Ik vind dat stuk van Nirrimi ook zo ontzettend mooi.

  Dank voor alle tips & veel plezier in Gent :)

 13. Benthe

  Homeland is inderdaad geweldig! Ik ben nu net halverwege seizoen 1 van Narcos en dat gaat ook zeker een nieuwe favoriet worden <3

 14. Rianca

  Wat een heerlijk gevoel moeten die rupsjes in je buik zijn. Geniet ervan en ik hoop dat ze zich ontpoppen tot vlinders. <3

  De blog van Nirrimi heb ik ook gelezen. Prachtig geschreven en aan het eind stonden te tranen in mijn ogen. En goede boeken zijn altijd fijn, maar ik moet wel de rust vinden om ze te lezen. Heb er nog zoveel op mijn te lezen lijstje staan.

  Oh en Als ik dan toch van hak op de tak spring. Gent staat nog steeds op mijn lijstje. <3

  -x-

Geef een reactie