Recept: pasta met bietenpesto

bietenpesto

Jullie hebben geluk, vandaag deel ik 2 recepten in een! Voor deze pasta heb je namelijk bietenpesto nodig, en die maken we gewoon zelf. Zo wordt het uiteindelijk een bijzonder (kleurrijk) gerecht, wat er best complex uit ziet maar toch zo op tafel staat. Dit is misschien zelfs best een leuk vega voorgerechtje voor het kerstdiner?

Bietenpesto

Voor deze pasta hebben we dus bietenpesto nodig. Nou ben ik zelf niet zo’n fan van bietjes: ze ruiken en smaken naar aarde, en bietjes geven altijd zo’n intens roze kleur af dat je moet oppassen met je kleren bij het snijden van de bietjes. Toch ben ik fan van deze bietenpesto: het smaakt namelijk amper naar bietjes!

De bietjes zorgen wel voor de toffe roze kleur (is weer eens wat anders dan groen), en zo eet je dus stiekem toch bietjes. En da’s hartstikke gezond. Dus beloof me: ook als je gruwelt van bietjes moet je deze pesto eens proberen. Voor het recept hoef je het niet te laten, want de pesto is binnen enkele minuutjes gemaakt.

bietenpesto

Recept voor bietenpesto

Ingrediënten
– 3-4 voorgekookte bietjes
– 2-3 teentjes knoflook
– 1 volle hand ongezouten cashewnoten
– flink wat Parmezaanse kaas
– olijfolie en citroensap

Met deze hoeveelheid krijg je genoeg bietenpesto om een appelmoespotje (zoals op de foto) te vullen. Zoals je ziet is dit nogal een vage ingrediëntenlijst. Dit recept moet je vooral op smaak maken. Al mixende kun je dus nog wat kaas of nootjes toevoegen om de smaak te veranderen. Ik ben bijvoorbeeld dol op kaas, dus bij mij ging er veel kaas doorheen. Wil je een wat stevigere structuur, voeg dan extra nootjes toe. Citroensap gaat ook op smaak, en de olijfolie zorgt er vooral voor dat het geheel goed te mixen valt.

Bereiding
Snijd de ingrediënten in behapbare stukjes, en doe ze bij elkaar in een mengkom. Ik raad aan om een wat hogere kom (ik gebruikte zelf de maatbeker die bij mijn staafmixer hoort) te gebruiken, om te voorkomen dat de mix over alles heen spettert. Rode bietjes geven nogal een intense kleur af, die soms moeilijk te verwijderen is. Zoals ik al zei: mix het geheel met de staafmixer, en blijf ondertussen proeven. Pas aan naar smaak.

Het recept is dus letterlijk: gooi de ingrediënten bij elkaar en mix het geheel tot een pesto-structuur. Makkelijker kan niet toch?

bietenpesto

Potje pesto

Als je slim bent maak je net als ik gelijk een heel potje vol. Laagje olijfolie erop en je kunt ‘m een tijdje bewaren in de koelkast. Je kunt de bietenpesto net als gewone pesto voor allerlei doeleindes gebruiken. Bijvoorbeeld op een toastje met brie, yum! Het leukste aan de bietenpesto is natuurlijk de felroze kleur. Misschien ook een leuk idee voor een babyshower of een ander roze themafeest? Of voor bij de pasta van dit recept natuurlijk ;-).

bietenpesto

Pasta met bietenpesto

Dit gerecht is eigenlijk een soort pastasalade, en daarom perfect als lunch of voorgerecht. Maar je kan er natuurlijk zo een hoofdgerecht van maken, door de hoeveelheid pasta te verdubbelen.

Ingrediënten
– 250 gr verse groene tortelini
– sla, ik gebruikte een rucolamelange want hier zit blad van de snijbiet in en dat kleurt zo lekker bij de bietenpesto
– cashewnoten
– Parmezaanse kaas vlokken
– peper
– en natuurlijk de bietenpesto

Dit recept is genoeg voor twee personen. Ook hier geldt weer: hou je van kaas, gooi dan zoveel kaas erop als je wilt. Liever geen cashewnoten? Dan laat je die weg (maar je weet niet wat je mist!).

Bereiding
De bereiding is eigenlijk te simpel voor woorden, het moeilijkste (de bietenpesto) is al gemaakt. Dus: kook de pasta zoals het voorschrift op de verpakking. Leg ondertussen wat sla in een bord. Gooi de pasta erbij en top af met de bietenpesto, cashewnoten, Parmezaanse kaas en wat peper. Een kind kan de was doen!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Roos

  Ik heb volgens mij nog nooit in m’n leven bieten gegeten (hóe dan?) maar daar gaat deze week nog verandering in komen, haha! Super mooie foto’s zeg :) X

 2. Eva

  Oeh dit lijkt me erg lekker, hou echt van bietjes dus wil dit zeker eens proberen!
  Leuk trouwens, wij hebben dezelfde stoelen thuis!

  1. Je bedoelt die houten? Ik heb daar helaas maar 1 exemplaar van, die vroeger op zolder stond (en denk nog van mijn oma is geweest?). Vindt het zulke prachtige stoelen!

 3. Karlijn

  Het klinkt heel lekker, eens iets anders dan bietjes gewoon koken. Ik ga het van de week maken, ben benieuwd!

 4. Mylene

  Oh wow, die kleur van de bietenpesto alleen al is een reden om het te maken, haha. Ik ben eigenlijk ook niet zo’n fan van bieten, maar als het er niet naar smaakt, dan wil ik het best wel proberen.

 5. Angelina

  Hmm dit klinkt heerlijk. Ik ben gek op bietenhummus, maar bietenpesto heb ik nog nooit geprobeerd. Bedankt voor het idee! ^_^

 6. agrispec

  Hallo,

  Bedankt voor een heel goed artikel!

Geef een reactie