Recept: salade met vijgen, zoete aardappel en geitenkaas

salade met vijgen zoete aardappel en geitenkaas

Salades typisch iets voor de zomer? Niet als je ze met wat herfstige ingrediënten maakt! Deze salade met vijgen, zoete aardappel en geitenkaas is daar het perfecte voorbeeld van. Vijgen zijn typisch nazomer/herfst fruit, en de geroosterde zoete aardappel heeft ook iets herfstigs. Deze salade is bovendien lekker vullend!

Ingrediënten
– sla (ik gebruikte rucola melange)
– bulgur (mijn favoriete saladebasis, quinoa of couscous kan natuurlijk ook!)
– verse vijgen
– zoete aardappel
– geitenkaas
– walnoten (die ik dus vergat, oeps)
– balsamicosiroop
– peper naar smaak

Ik maak deze salade altijd op gevoel, vandaar dat er geen hoeveelheden bij staan. Per persoon houd ik ongeveer 1 handje sla, 75gr bulgur, en 2 vijgen (in partjes) aan. De zoete aardappel en geitenkaas doe ik echt op gevoel.

De balsamicosiroop is gemakkelijk zelf te maken. Ik volgde dit recept van Eef, maar het komt er eigenlijk op neer dat je balsamicoazijn met wat suiker inkookt tot een stroop.

Bereiding
De salade is super simpel te maken, alleen de zoete aardappel heeft wat tijd nodig. Begin daar dus mee. Verwarm de oven voor op 180 graden, en snijd de zoete aardappel in parten. Leg deze op een bakplaat, besprenkel ze met olie en laat ze ongeveer 40 minuutjes in de oven. Elke oven is anders, dus check tussendoor of je zoete aardappel niet aan het aanbranden is.

Maak ondertussen de balsamicosiroop, snijd de vijgen in partjes en kook de bulgur. De bulgur kun je eventueel op smaak brengen met een beetje balsamicosiroop en plantaardige olie, maar dat hoeft niet. Wanneer de voorbereidingen klaar zijn, kun je de salade gaan ‘bouwen’: leg wat sla in een bord. Daarbovenop komt de bulgur. Verdeel vervolgens de zoete aardappelpartjes, de vijgen en geitenkaas over je bord. Als je niet net als ik de walnoten vergeet is dit het moment om ze er ook bij te gooien. Besprenkel je salade met wat balsamicosiroop en eventueel wat peper, et voilá: je salade is klaar.

Is toch net een kunstwerkje in je bord?

salade met vijgen zoete aardappel en geitenkaas

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Marlies

  Wat een heerlijk recept en de kleuren in het gerecht zijn ook echt mooi!

 2. Roos

  Wat een top combinatie! Ik ben gek op zowel zoete aardappelen als geitenkaas en vijgen, dus deze ga ik zeker weten eens maken. :)

 3. Shalane

  Ziet er verrukkelijk uit! Ik vind salade’s altijd super fijn in de middag. In de avond ga ik liever voor een warme hap, maar dat is waarschijnlijk omdat ik niet anders ben gewend. De zoete aardappel zal de salade wel vullend genoeg maken voor het diner!

  Liefs,
  Shalane

  1. Deze salade is inderdaad lauw-warm. Op van die donkere avonden ben ik ook meer geneigd om een kom soep of ander comfort food te eten hoor, maar als ik bijvoorbeeld nog ga sporten is een salade wel een uitkomst!

 4. Dalinka

  Wat een fotogeniek gerecht! ik ben dol op vijgen, ik hou alleen niet zo van zoete aardappelen. ik heb ze op verschillende manier geprobeerd, maar ik ben nog steeds geen fan haha. Mooie blog heb je trouwens!

Geef een reactie