16 of 2016 + schrijfoefening

Afgelopen jaar – het jaar tweeduizendenzestien – was een bewogen jaar. Om me heen hoor ik van velen dat ze blij zijn als het jaar voorbij is, maar voor mij was 2016 een topjaar! Ik gaf jullie halverwege al een update in het artikel ‘hoe ik van 2016 mijn jaar maakte‘, en eigenlijk is dit in stijgende lijn zo voortgezet.

16 of 2016

Net als vorig jaar publiceer ik op de laatste dag van het jaar weer een lijstje met mijn hoogtepunten van afgelopen jaar. Wat is dit jaar eigenlijk snel voorbij gevlogen! Zo aan het eind van het jaar vind ik het altijd fijn om te reflecteren: wat is er allemaal gebeurd? Wat ging er goed? Wat ging er niet goed? Tegelijkertijd is het ook tijd om vooruit te kijken; nieuwe plannen te maken. Aan het eind van mijn lijstje vind je een schrijfoefening, waarmee je zelf de balans kunt opmaken: hoe was 2016, en hoe wordt 2017?

Maar eerst nog even terugblikken.. Wat waren mijn hoogtepunten van 2016?

1. op persreis naar zuid-afrika

2016 begon meteen goed: eind januari ging ik op persreis naar Johannesburg, Zuid-Afrika. Wat was dit GAAF! Een land waar ik sowieso nog eens naar terug wil. Ook heel bijzonder om te beseffen dat ik door ‘mijn blogje’ daar terecht kwam. Binnenkort komt er weer een update over online, vooralsnog kun je de reisverslagen hier en hier terugvinden. Nog een persoonlijk hoogtepunt binnen deze trip was trouwens het spotten van mijn lievelingsdier in levende lijve: het nijlpaard!

2. meer ritme en structuur

Ik schreef er al vaker over, maar begin 2016 paste ik eindelijk wat ritme en structuur toe in m’n leven. Ik ging meer sporten, ik at gezond, sliep voldoende en liep bij met mijn schoolwerk. Wat een rust (en energie!) gaf dat! Inmiddels is dat alweer wat verslonst, dus komend jaar ga ik dit weer proberen.

3. perstrip parijs

Begin februari mocht ik samen met Anouk naar Parijs. Wat een prachtige stad is dit! We verbleven in een superdeluxe vijfsterrenhotel (inclusief zo’n meneer met lange jas en hoge hoed voor de deur), en gingen alle toeristische spots af. Het verslag van dit weekend (inclusief mijn tips en adresjes) vind je hier.

4. liefde(sverdriet)

In het voorjaar werd ik eeeeindelijk weer eens verliefd. Dat probeer ik altijd zoveel mogelijk buiten beeld te houden, want ja – toch een beetje privé (ik ging eens op date, en toen zei de ober die ons bediende ‘hey, ben jij niet Marlous, van die lifestyleblog??’). Al had de oplettende kijker misschien toch wat meegekregen ;-). Overigens resulteerde dit in een flink gebroken hart, wat – hoe verdrietig ook – mij wel deed beseffen hoeveel lieve vrienden ik om me heen heb. Uiteindelijk een hoogtepunt dus. Nou goed, bij dezen zijn jullie alsnog op de hoogte.

5. mumford and sons concert

Ohhh wat was dit gaaf. Inmiddels de derde keer dat ik ze live zag, en weer even goed als altijd. Dit keer stonden we onverwachts vrij vooraan, waardoor we goed zicht hadden. Nog leuker was toen Marcus het publiek in liep en opeens naast me stond? Gevalletje starstruck hoor. Komend jaar staan ze op Lowlands, en ik overweeg om een kaartje te kopen alleen al vanwege Mumford & Sons.

6. mijn verjaardagsfeestje

Op 3 juni was ik jarig, en dat vierde ik samen met mijn BFF Maura (die 6 juni jarig is). We gaven een tuinfeestje en we hadden zo ontzettend veel geluk met het weer! De rest van de maand heeft het namelijk alleen maar geregend. Het was zo leuk om een groot feest te geven, en door onze gedeelde controlfreak/organisatieskills verliep alles heel soepeltjes.

7. over naar mijn 2e studiejaar

Jaja, het heeft even moeten duren voordat ik mijn draai vond, maar eindelijk doe ik een studie die ik leuk vind! De switch van WO naar hbo was de beste keuze ooit, en eeeeeindelijk ging ik eens over naar een volgend studiejaar. Deze foto is trouwens van de uitreiking van de Oscars, die we met ons zelfgemaakte animatiefilmpje hebben gewonnen.

8. perstrip naar benidorm

Nooit gedacht dat ik nog eens naar dit oord zou afreizen, maar wat was het leuk! Wederom zat ik in een poepchic hotel, de groep bloggers was ontzettend leuk en Benidorm heeft me oprecht positief verrast. Bovendien was het een fijn begin van mijn 3 maanden durende zomervakantie.

9. tripje naar Haarlem & Bloemendaal aan zee

Toen het in juli na weken slecht weer eindelijk weer eens zomer werd, boekte ik gelijk een nachtje weg met vriendinnetje Marieke. We lagen heerlijk aan het strand, en ontdekten Haarlem. Wat een prachtige stad is dit! Daar wil ik komend jaar nog vaker naar toe. Sowieso zijn spontane weekendjes weg in eigen land een goed idee!

10. Srprs.me trip naar..

Boedapest! Samen met Maura mocht ik afgelopen zomer op ‘verrassingsreis’, met Srps.me. Wat mocht ik afgelopen jaar eigenlijk veel weg voor mijn blog, zo gaaf! Ik vond Boedapest erg tof, zeker een aanrader! Hier lees je mijn verslag, en hier vind je mijn favoriete adresjes van Boedapest.

11. meedoen met de rubberboot missie

Ahhh, hier hebben we ZO veel lol om gehad. Samen met Marieke deed ik mee met de Rubberboot Missie, dat is een boottocht over de Utrechtse grachten in opblaasbare voorwerpen (want ja, naast bootjes zagen we ook zwembaden, luchtbedden, krokodillen en zelfs opblaaspoppen). Het was hilarisch, en zo gezellig! Volgend jaar doe ik zeker weer mee.

12. surfen in frankrijk

Dit was denk ik hét hoogtepunt van afgelopen jaar, mijn last-minute surfvakantie samen met Roos. Ik had nooit gedacht dat ik surfen zo leuk zou vinden! Sowieso was het heerlijk om weer eens op een Franse camping te zijn, iets wat wij vroeger elke zomer deden maar nu toch ruim 10 jaar geleden voor het laatst gebeurde. Ik kan niet wachten om komende zomer weer te gaan surfen!

13. smeerboel festival

Smeerboel festival is al 3 jaar op rij het allerrrrleukste festival dat er is. Er zijn verschillende soorten podia (dus voor ieder wat wils), het weer dit jaar was fantastisch, het is lekker Utregs dus je kunt er op je fietsje naartoe en komt altijd wel bekenden tegen én de sfeer is super! Dit is echt mijn lievelingsfestival.

14. tweede gaatje laten schieten

Eind september liet ik een tweede gaatje schieten in mijn oor. No big deal, en toch vond ik het stiekem best spannend. In mijn herinnering deed mijn eerste oorgaatje (dat ik op mijn 10e liet schieten) verschrikkelijk veel pijn. Dus met samengeknepen billetjes nam ik plaats op de stoel, maar ze zaten er echt binnen no time in. Ik vind het zo leuk staan! Vrolijken mijn flapoortjes wat op ;-)

14. de vele bezoekjes aan gent (en rupsen die vlinders werden)

Ja, die surfvakantie was niet zomaar het hoogtepunt van afgelopen jaar. Ik hield er namelijk een leuk souvenirtje aan over ;-). In november vertelde ik al voorzichtig over de ‘rupsen’ in m’n buik, inmiddels kan ik je vertellen dat dat volwaardige vlinders zijn, haha. Bijkomend voordeel zijn de vele bezoekjes aan België, wat een heerlijk en gezellig land is het toch. Nu nog een beetje oefenen op m’n Vlaams accent.

16. ik ben een blij ei

Overall was 2016 een goed jaar voor mij, en hoop ik die stijgende lijn volgend jaar voort te zetten. Ik voelde me gelukkig en vooral dankbaar voor alle leuke dingen en lieve mensen om me heen.

schrijfoefening; hoe was 2016?

Dan is het nu tijd om de balans op te maken: hoe was 2016? Vorig jaar deelde ik deze schrijfoefening ook al. Mocht je ‘m toen gemaakt hebben dan is dit je reminder om eens de antwoorden op te zoeken. Wat is er van terecht komen?

Ik ga ‘m zelf ook weer invullen, ik merk dat het fijn is om even stil te staan bij het afgelopen jaar. Mocht je mee willen doen, hieronder staan de vragen:

 1. Wat heb je het afgelopen jaar bereikt? Waar ben je trots op? Noem vijf dingen.
 2. Noem vijf goede eigenschappen van jezelf.
 3. Wat heb je het afgelopen jaar geleerd? Waarin ben je gegroeid?
 4. Van welke mensen in jouw omgeving word je blij? Bij wie kan je echt jezelf zijn?
 5. Welke mensen zijn juist energievreters? Moet je met deze mensen omgaan?
 6. Wat had je graag willen doen in 2016, maar is er niet van gekomen?
 7. Hoe krijgt dit verlangen een plek in jouw leven?
 8. Wat was het fijnste moment van 2016?
 9. Welke plannen voor 2017 heb je (waarschijnlijk) in het vooruitzicht?
 10. Wat is je belangrijkste voornemen/motto voor het nieuwe jaar?

Voel je vrij om je antwoorden in de comments te delen, maar opschrijven in je dagboek mag natuurlijk ook!

happy new year!

Vanaf deze plek wil ik jullie ook alvast een gelukkig en gezond 2017 wensen. Dat het maar weer een mooi jaar mag worden (met hopelijk veel zonuren, ha!). Ook wil ik jullie bedanken voor de trouwe bezoekjes en leuke comments op mijn blog, dat zorgt dat ik gemotiveerd blijf. Ik zit nog vol leuke ideetjes, dus blijf zeker terugkomen in het nieuwe jaar ;-). Fijne jaarwisseling!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 24 reacties

 1. Mariët

  wat een fijn overzicht van 2016! En wauw wat heb je allemaal toffe dingen gedaan en gezien :-)
  Leuke schrijfoefening ook! Ik ga hem uitschrijven voor mezelf.

 2. Shirley

  Wat een mooi jaaroverzicht en een leuke souvernir uit Gent. Ik heb er een uit Leuven en begin 2017 rijden wij al drie jaar en weer. Fijne jaarwisseling! Op naar een mooi 2017.

 3. Anouck Plume

  Wat een fijn jaaroverzicht zeg!
  Ik vind zo’n terugblikken toch altijd heel erg leuk om te lezen bij anderen. Echt hele mooie hoogtepunten, ik word helemaal vrolijk van jouw blije hoofd op al die foto’s haha! De jurk die je aan hebt bij nummer 7 vind ik je trouwens zooooo mooi staan! Echt prachtig. Een fijne jaarwisseling en ik hoop dat 2017 je net zo’n mooie hoogtepunten gaat brengen :)

 4. Evelien

  Wat een leuk jaaroverzicht! En wat heb je mooie plekken mogen bezoeken. Zuid Afrika staat hoog op mijn lijstje om naar toe te gaan, maar ook Boedapest lijkt me super leuk. Jij hebt in ieder geval ook een leuk souvenir overgehouden aan een van je reisjes. Naar België gaan is nooit erg, met al zijn leuke steden.
  Ik wens je een mooi 2017!

 5. Marjoke

  Een oprecht gemeend DANKJEWEL van mij voor al je fijne blogjes dit jaar! Je blijft by far mijn favoriete blogger omdat je zo open en eerlijk en lekker no nonsense bent. Je deelt je mooie momenten, maar wanneer het allemaal even niet zo lekker loopt, schroom je niet om dit te delen. Precies zoals het leven is.

  Ik wens je een fijne jaarwisseling en mogen al je dromen uitkomen in 2017! Tot volgend jaar!

  1. Dankjewel Marjoke, wat leuk om te horen! Dat oprechte vind ik ook erg belangrijk :-)

   Jij ook een hele fijne jaarwisseling, en tot het volgende blogje ;-)

 6. Naomi

  Wat een geweldig jaar heb je gehad! Leuk om te zien hoe je er ook zo van geniet. Je verdient het ook hoor en laten we hopen dat 2017 nóg beter wordt! Hele fijne jaarwisseling Marlous! <3

 7. Elianne

  Wat een prachtig overzicht en Ja wat een superreisjes! Ik wens je voor 2017 weer zoveel moois en geluk maar bovenal gezondheid! Je trotse mama

 8. Hedwig

  Wat heb je een mooi jaar achter de rug! Superleuk om nog eens te zien :) een fijn 2017 alvast, ik volg ‘t graag weer via je blog (of Facebook, zie ik net ;) X

 9. Julia

  Wat een heerlijke post om te lezen! En wat een leuke dingen heb je allemaal gedaan dit jaar! En ik vind het leuk dat je altijd zo open bent. Hihi ik was stiekem erg benieuwd hoe je je favoriete Belg had leren kennen, maar op surfkamp dus ;) Mijn 2016 was een beetje mwa, dus van 2017 ga ik een mooier jaar proberen te maken! Ik heb gelukkig al wat leuke dingen op de planning staan, waaronder een tripje naar Boedapest. Dus ik ga je artikels daarover nog eens lezen! Ik wens je een heel mooi 2017 toe!

  1. Haha, wat leuk om te lezen. Nieuwsgierige aagjes mogen altijd vragen hoor (of ik antwoord is een tweede :p). Ik wens jou ook een heel fijn 2017 toe, Boedapest is super leuk dus dat is alvast een tof vooruitzicht!

 10. Sahar

  Wat schrijf jij leuk en met veel energie! Jouw oefening ga ik zeker doen. Misschien plaats ik het wel op mijn blog, moet ik nog even kijken:). Uiteraard als jij het goed vind met een link erbij. Vind je het niet fijn, dan hoor ik dat ook graag.

  Fijne zondag X

 11. Mariama

  Nou Marlous, al je mooie trips hebben me stil doen staan bij wat ik dit jaar allemaal heb mogen doen en zien! Dit jaar ben ik voor het eerst alleen op reis geweest, dat was in mei naar Berlijn. Dat was me zo goed bevallen dat ik vorige maand nogmaals alleen op reis ben geweest, naar Lissabon dit keer. Verder heb ik nog een roadtrip gedaan en wilgekampeerd in Zweden en Noorwegen waar ik veel leuke herinneringen aan over heb gehouden en veel angsten heb overwonnen. En ben nog een weekend in Luxemburg geweest. Eind volgende maand staat Australie/Tasmanie op de planning. Ik ben heel dankbaar dat ik zoveel mag reizen En dankbaar dat je mij daar weer even bij stil doet staan hihi

  1. Oh wauw, wat gaaf al die reizen! Tof ook dat je dat alleen doet, dat lijkt mij ook nog wel wat. Heel leerzaam, en volgens mij leer je zo veel mensen (en jezelf!) kennen, al zou ik het best spannend vinden. Australië is al helemaal gaaf!!

Geef een reactie