Explore Utrecht: Lichtjesroute Trajectum Lumen

trajectum lumen

Tijd om mijn geliefde Utrecht weer in de spotlights te zetten. Letterlijk; want vandaag vertel ik je meer over de lichtjesroute die door de stad loopt: Trajectum Lumen. Deze wandelroute leidt je langs 18 lichtkunstwerken in het centrum van de stad. Je kunt de wandeling zelf lopen met een kaart of een gratis app, of net als wij: met een gids.

Kunstproject

De lichtroute werd in 2008 geopend, en zal tot zeker 2018 blijven bestaan. Je hebt dus nog even de tijd om de wandeling te doen. Elke avond rond zonsondergang springen de lampjes aan, tot ongeveer een uur of 1 ‘s nachts. In de zomer wordt het dus een late avondwandeling, terwijl je in de winter aan het eind van de middag al kan starten.

Aan het project werkten verschillende (inter)nationale kunstenaars mee, en enkele studenten van de kunstacademie van Utrecht. Achter elk kunstwerk zit een verhaal, daarom is het leuk om de route met een kaart of app te lopen. Op die manier krijg je de extra informatie te horen.

trajectum lumen
trajectum lumen

Stadswandeling met gids

Nog leuker is de wandeling met gids. Deze wordt georganiseerd vanuit de VVV, en start op het Domplein. De officiële start is bij het Apollo hotel (tegenover de Starbucks), maar dat is het leuke aan deze route: je kunt ‘m eigenlijk op elke plek starten.

Bij de gegidste wandeling doe je een stuk van de route, maar wel veel uitgebreider. Zo krijg je niet alleen de verhalen achter de kunstwerken te horen, maar ook veel over de geschiedenis van Utrecht. Met geschiedenis als lievelingsvak op de middelbare school vond ik het erg interessant – ik heb een hoop nieuwe dingen geleerd!

trajectum lumen

Afsluiten met chocomelk

De wandeling met gids wordt elke zaterdag georganiseerd. De wandeling duurt 1,5 uur (dit lijkt lang, maar de tijd vliegt!) en kost €10. Reserveren kan hier. Ik vond het vooral prettig dat je bij de gegidste wandeling gewoon lekker met de groep mee kon lopen, en naar de verhalen kon luisteren. Wil je wel zelf op onderzoek uit? Download dan de gratis app en loop de route zelf!

Ik heb geprobeerd om enkele lichtkunstwerken vast te leggen, maar eigenlijk moet je het gewoon met eigen ogen zien. En na afloop lekker opwarmen met warme chocolademelk (of iets sterkers), bij bijvoorbeeld café Van Velsen op de Mariaplaats.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 6 reacties

  1. Dionne

    Wat grappig, ik ga dit binnenkort doen. Ben benieuwd. Ziet er leuk uit!

  2. Charelle

    Oh wat leuk! Net zoiets als GLOW in Eindhoven, heel tof wat een andere sfeer er ineens in een stad hangt door die lichtkunstwerken!

  3. Karlijn

    Ik vind dit echt zo’n leuk concept, heb het gelijk in mijn vriendengroep gegooid om binnenkort te gaan doen!

Geef een reactie