Explore Utrecht: Knüss winterfest (en andere leuke activiteiten!)

knüss

Komend weekend vindt weer het Knüss winterfest plaats een Utrecht. Een groot winters festival verspreid over de stad, bestaande uit verschillende (kerst)markten, een wijnfestival, het Allerhande kerstfestival, lichtjes kijken op de Domtoren en nog veeeel meer leuke dingen. Genoeg redenen om een weekendje Utrecht te plannen. Ik zette alle leuke activiteiten voor je op een rij.

knüss
Foto door By-Pauluz

1. Wijn  drinken op het Fonteyn wijnfestival

Op het Janskerkhof vindt de wintereditie van het Fonteyn wijnfestival plaats. 11 verschillende wijnkoperijen presenteren meer dan 80 verschillende soorten wijn. Bij wijn hoort spijs, daarom vindt je er ook allerlei hapjes. Van oesters tot aan culinaire hotdogs. Met live muziek is het festival compleet! Het festival start vrijdag 9 december en duurt het hele weekend. Meer informatie vind je hier.

knüss

2. culinair uitje: het allerhande kerstfestival

Ook dit jaar is er weer een Allerhande Kerstfestival. Komend weekend wordt het Spoorwegmuseum omgetoverd tot een groot foodfestival in kerstthema. Er valt natuurlijk veel te proeven, daarnaast zijn er een heleboel workshops te volgen. Om drukte te voorkomen moet je wel een kaartje kopen á €10, maar dat haal je er zo uit met alle leuke dingen die je kunt doen! Meer informatie vind je hier.

knüss

3. Kerstmarkt, streekmarkt en de zelfgemaakte markt

Dit weekend zijn er maar liefst 3 markten in de stad! In de Twijnstraat is er een kerstmarkt, met kerstdecoraties, gezellige hapjes (en natuurlijk glühwein!) en live muziek. Op de Mariaplaats staan de Streekmarkt en de Zelfgemaakte markt. Op deze markten vind je streekproducten (vooral heel veel lekkere dingen!), en op de zelfgemaakte markt zijn zelfgemaakte dingen te koop. De markten zijn allemaal zowel op zaterdag als op zondag open.

Winter in Utrecht

Het Knüss winterfest vindt komend weekend van 9 t/m 11 december plaats. Meer informatie vind je op de website van Bezoek Utrecht. Maar er is meer! De hele maand zijn er allerlei leuke ‘winterse’ dingen te doen in de stad. Mocht je komend weekend al plannen hebben, dan kun je misschien een van de volgende activiteiten doen.

1. Night of the light

Elke derde zaterdag van de maand (deze maand dus 17 december) is de Domkerk geopend voor de Night of the Light. Iedereen, jong en oud, gelovig of niet gelovig, wordt uitgenodigd om een kaarsje op te steken in de kerk, wat resulteert in een prachtige ‘zee’ van brandende kaarsjes. Een mooi lichtpuntje tijdens een avondwandeling, een moment om 2016 te overdenken of om eens een kijkje te nemen in de Domkerk. Het kan allemaal! Meer informatie over dit evenement vind je hier.

knüss

2. beleef de langste nachten in tivoli vredenburg

Tivoli Vredenburg opent van 15 t/m 31 december elke dag vanaf zonsondergang het gehele gebouw. Tijdens de Langste Nachten is Tivoli Vredenburg een centrale plek waar iedereen welkom is voor concerten, lekkere winterkost, gratis workshops, inspirerende talks en meer.

Voor sommige concerten moet je een kaartje hebben, maar de meeste activiteiten zijn gratis. Denk aan een inpakservice, tips om je schoonouders te imponeren bij het kerstdiner of hulp bij het schrijven van een kerstgedicht. Warme chocolademelk drinken of van het uitzicht genieten op de stad: het kan allemaal! Meer informatie vind je hier en op de website van Tivoli Vredenburg.

knüss

3. Lichtjes kijken op de domtoren

In de decembermaand is de binnenstad van Utrecht feestelijk verlicht. Dat zie je natuurlijk het beste van boven! Op de donderdag zijn er daarom speciale avondrondleidingen op de Domtoren. De rondleiding duurt 1,5 uur en sluit af met warme chocolademelk in de Michaëlskapel. Voor de rondleiding moet je van tevoren een kaartje kopen á €12,50. Voor een impressie van de rondleiding en het prachtige uitzicht kun je het fotoverslag van Nelleke bekijken.
Wat een boel leuke dingen zijn er deze maand te doen in Utrecht he? Ik ga zeker een kijkje nemen bij de Langste Nachten in Tivoli, en komend weekend staan de markten ook op de planning. En wie kom ik tegen op het Fonteyn wijnfestival? ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Anna Maria

    Het Allerhande kerstfestival ken ik wel, aangezien mijn vriendlief daar moet werken aankomend weekend. kerstmarkten zijn wel altijd erg leuk, alleen ook wel een beetje te druk :)

Geef een reactie