Goede voornemens 2017: oefening baart kunst

goede voornemens

Happy new year! Hopelijk hebben jullie allemaal een geweldige jaarwisseling gehad. Ik vierde ‘m voor het eerst helemaal alleen: lekker chill in bed, met genoeg snacks om me heen en m’n laptop. Helemaal in Tante Soesa modus, het was stiekem heerlijk! Ik was de afgelopen dagen een beetje ziek, en had dus geen zin in sociale verplichtingen. Gelukkig voel ik me een stuk beter, en kan ik fris en fruitig het nieuwe jaar in!

Goede voornemens

Bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Lekker cliché, maar voor mij voelt zo’n nieuw jaar echt als een nieuwe start. Ik kan een nieuw dagboek bijvoorbeeld ook alleen maar aan het begin van een nieuw (levens)jaar beginnen. Nu we klaar zijn met terugblikken op het oude jaar, is het tijd om vooruit te kijken. Het afgelopen jaar had ik geen goede voornemens, maar werd mijn leven toch een stukje beter. Dus dat ‘meer sporten en gezonder eten’ ga ik me niet voornemen, ik neem aan dat dat vanzelf wel goedkomt. Mijn voornemens dit jaar liggen meer in de creatieve hoek!

oefening baart kunst

Dit jaar wordt ‘oefening baart kunst’ mijn motto, in de breedste zin van het woord. In 2017 wil ik zoveel mogelijk nieuwe dingen doen, want van nieuwe dingen doen word je gelukkig! Nieuwe hobby’s dus, of gewoon een cursus. Ik hoef geen pro te worden, ik wil gewoon van alles een beetje proeven. En zodra ik iets vind dat ik echt leuk vind kan ik natuurlijk doorzetten; oefening baart kunst.

goede voornemens

een lijstje van nieuwe dingen

Ik speelde al een tijdje met dit idee, en heb daarom al een lijst met ideetjes. Ik ben stiekem zelfs al begonnen.. dit is mijn lijstje met nieuwe dingen die ik in 2017 wil proberen:

♥ Een nieuw instrument leren bespelen. Hierboven zie je al een kleine sneak peek, want hier ben ik al mee begonnen!
♥ Leren handletteren. Ook hier hadden jullie al wat van voorbij zien komen, dit is echt m’n nieuwe hobby!
♥ Wekelijks zwemmen. Om de conditie een beetje op te krikken. Ik heb al een zwemabonnement aangeschaft, nu alleen nog volhouden!
♥ Een cursus keramiek doen. Samen met Maura heb ik me ingeschreven voor een cursus in maart, zo leuk!
♥ Op zangles gaan zodat ik niet meer vals zing onder de douche. Maar eigenlijk durf ik niet.. haha.
♥ Een cursus Photoshop & Illustrator volgen.
♥ Meer fotoboeken maken (met digitale en/of analoge foto’s).

Ik wil ongeveer elke maand iets nieuws proberen, leuke nieuwe dingen mogen natuurlijk ‘blijven’. Van elk nieuw ‘ding’ zal ik verslag doen op mijn blog, ook als het uiteindelijk tegenvalt. Zo kun je zelf bekijken of het misschien ook een leuke hobby voor jou is!

tips bij nieuwe dingen doen

Voor iedereen die nu enthousiast is geworden om nieuwe dingen te gaan doen, heb ik wat tips. Een heleboel nieuwe dingen kun je namelijk zelf doen, maar soms is een cursus of een workshop gewoon heel handig. Kijk eens bij de volgende instanties:

 • De Volksuniversiteit. Op verschillende plekken in Nederland vind je de Volksuniversiteit, een plek waar je allerlei cursussen kunt volgen. Van talencursussen tot kookcursussen en van ICT tot aan filosofie. Het cursus aanbod wisselt per stad.
 • Lokale ‘leerscholen’. Vaak is er in elke stad wel een cultuurcentrum of een openbare plek waar je allerlei cursussen kan volgen. Zo heb je in Utrecht cultuurcentrum Parnassos (waar je als UU-student korting krijgt!), en in Amsterdam The School of Life.
 • Ook van tv kan je een hoop leren. Zo vind ik zelf het programma ‘Kijken in de Ziel‘ (met name de serie over schrijvers) heel erg interessant en leerzaam. NPO zette de beste documentaires op een rij: ook heel leerzaam!
 • Leren via youtube. Youtube staat vol met tutorials. Filmpjes hoe je je make up moet doen, hoe je zelf een kast in elkaar zet en zelfs hoe je het perfecte keerpunt met zwemmen maakt. Wil je iets nieuws leren? Typ het gewoon in op youtube, er is vast wel een filmpje over gemaakt.
 • Online leren. Er zijn een heleboel cursussen online te volgen. Zo kun je gratis leren coderen en programmeren via Codecademy. Op Lynda.com vind je honderden cursussen, met name binnen Nieuwe Media. Hiervoor betaal je wel een lidmaatschap, maar het aanbod is oneindig!

WAT WIL JÍJ DOEN?

Zoals je ziet is mijn lijstje nog niet compleet, er kunnen genoeg nieuwe dingen bij. Daarom hoop ik wat inspiratie van jullie te krijgen! Wat zou jij nog eens willen leren? Wat heb jij altijd al willen doen? Groot of klein, haalbaar of niet: deel het in de comments. Wie weet zit er iets leuks tussen waar anderen ook wat aan hebben!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 34 reacties

 1. Siroon

  Hey Marlous, jij ook een gelukkig nieuwjaar gewenst! Wat een mega leuke lijst met creatieve voornemens :) ik ben fan. Heb je ook het boek The Happiness project gelezen?
  Laat me weten als je weet waar je de cursus photoshop en Illustrator gaat doen, dat wil ik ook super graag leren!

  1. Die heb ik nog niet gelezen, maar staat wel nog op mijn lijstje! En qua cursus wilde ik kijken via Lynda.com, omdat ik daar een abonnement heb. Maar mijn huisgenootje heeft een hele leuke cursus gedaan, ergens op ‘t Domplein. Ik zal nog eens navragen bij haar, zij was er erg tevreden over!

   1. Siroon

    Ah thanks voor de tip! Dan ga ik die website eens bekijken :) ik vond The Happiness project echt super leerzaam en interessant, en zij legt hierin ook uit dat nieuwe dingen leren en ervaringen opdoen je veel gelukkiger maken :) als je het wil lenen?

 2. Marcella

  Happy NewYear lady! Je hebt een mooi lijstje goeie voornemens. Wat een goed voornemen om maandelijks iets nieuws te leren. Wil ik ook wat mee doen! Ik wil zelf sowieso beter leren fotograferen met mijn systeemcamera. En ook ik wil het wekelijks zwemmen volhouden. Zo fijn! <3

  1. Ah, jij zwemt ook? Ik moet er wel weer even inkomen hoor. Heb als kind wedstrijden gezwommen, maar merk toch dat de technieken een beetje weggezakt zijn haha..

 3. Lenneke

  Ik heb eigenlijk geen specifieke dingen, behalve handlettering. Wil wel weer meer lezen, meer schrijven, meer versjes maken, meer fotograferen en bovenal meer genieten. :-) Happy new year!

 4. Sanne

  Wat een mooi voornemen voor het nieuwe jaar :) happy new year! Handlettering is zo leuk om te doen, ik ben ook al druk aan het oefenen!

 5. Yanine

  Gelukkig nieuwjaar! Op coursera.com zijn ook allerlei leuke online cursussen te vinden aangeboden door universiteiten, misschien ook nog leuk om naar te kijken. :)

 6. Charlotte

  Wat een mooie creatieve voornemens en ook niet geheel onbelangrijk je wekelijkse zwemmen: goed voor je conditie en daarbij ook je gemoedstoestand. Hoeveel keer per week ga je zwemmen? Super slim dat je al een zwemabonnement hebt gekocht, zo moet je wel gaan;-)

  Mijn goede voornemens zijn:
  ♥ Een schildercursus volgen, die volgende week al start. Ik heb er zo onwijs veel zin in!
  ♥ Naast 1x per week yoga en 1x per week bodyawareness: 1x per week zwemmen samen met mijn vriend of alleen, voor mijn conditie, mijn houding en mijn gemoedstoestand.
  ♥ Mijn cursus Gewichtsconsulent afmaken. 1ste examen is gelukkig al binnen!
  ♥ Meer tijd nemen en plannen voor ontspannen: cocoonen met een kleedje en theetje op de bank met boek of film en wandelen, fietsen, zwemmen en varen in de natuur!
  ♥ Fotoboeken blijven maken van mijn weekendjes weg en vakanties, om af te er eens bij te pakken en de mooie herinneringen weer boven te laten komen.
  ♥ Een appartement vinden in Utrecht met 2 slaapkamers om te huren!

  1. Ik heb een abonnement waarmee ik 1 x per week mag zwemmen. Was allemaal nog best duur namelijk! Denk dat ik met mijn drukke schema ook blij mag zijn als ik het elke week volhoud om te zwemmen, maar in het ergste geval kan ik altijd upgraden. Zwem jij ook in Utrecht? Veel succes bij het vinden van een appartementje, ‘t is lastig hier..

 7. Mariama

  Heel inspirerend om te lezen Marlous! En toevallig ook dat ik op deze blog stuit, want ik had het net een half uur geleden met mijn vriend over nieuwe dingen gaan uitproberen om erachter te komen wat ik wil en uit mijn comfortzone komen! Ik heb al wat dingen gepland staan:
  – Reis naar Australie/Tasmanie met backpack (binnenkort backpack aanschaffen)
  – Retraitedag waarin ik de hele dag in stilte zal mediteren
  – Vrijwilligerswerk doen met kinderen
  – Ik heb hier al een paar jaar een gitaar staan die bespeeld wil worden, dus lessen nemen
  – Dagelijks een wandeling maken
  – Opleiding reisjournalistiek doen
  – Bedrijfje opzetten in eigen handgemaakte sieraden

  En dingen die ik stiekem ook nog wel wil doen maar nog niet zo goed durf:
  – Zangles nemen (net als jij!)
  – Dansles nemen
  – (Gast)blogger worden
  – Parachute springen (wil ik al zo lang)

  1. Wat een toffe dingen! Met al die mooie reizen die je maakt heb je geloof ik genoeg te vertellen, dus start die blog maar gauw ;-). Als je dat spannend vind kun je misschien ook grotere reisblogs mailen of je eens een gastblogje voor ze mag schrijven, om een beetje te ‘oefenen’. Vaak vinden ze dat alleen maar leuk!

 8. Anne

  Ah, dit vind ik een mooi lijstje :) Ik vind goede voornemens nooit zo leuk, maar nieuwe dingen proberen juist wel. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan dit jaar! Fijn 2017 in ieder geval :)

 9. Marjoke

  Mijn doelen voor 2017 (en dit is nog maar het begin):
  * Een andere baan vinden (na héél veel jaren bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt)
  * Begin april 2017 mijn NIMA Marketing A certificaat behalen :-)
  * Bloggen (eindelijk!)
  * Veel boeken lezen

  En verder vooral: gelukkig zijn, dankbaar zijn, genieten van het leven en plezier hebben!

   1. Marjoke

    Jaaaaaa, ga ik zeker doen!! En dankjewel!

 10. Anna Maria

  Wat een fijn leuk blogje, ik wil enkel gewoon lekker het ‘simpel leven’ voor ogen houden en straks goed voorbeeld zijn voor het kleine monster dat groeit… Verder hoef ik eigenlijk niet zo veel.

 11. Iris

  Ik word helemaal blij van deze post, krijg zin om ook aan honderd nieuwe hobby’s te beginnen haha. Mijn voornemen voor 2017 is om meer focus te krijgen en om daar echt iets mee te doen ga ik binnenkort naar een workshop/training voor freelancers. Vind dat soort dingen doodeng uiteraard, maar ook wel veel zin in! Ik hoop meer van dat soort nieuwe dingen in 2017 te doen zodat ze steeds minder eng worden en dat ik er heeel veel van kan leren.

  1. Oh wat tof (en idd best spannend ja)! Ben benieuwd wat je er allemaal van gaat leren, zou het best leuk vinden om daar wat over te lezen op je blog! Wie weet heb ik er nog wat aan ;-)

 12. Truusje

  Wat een inspirerend lijstje. :) Dat handletteren ziet er heel tof uit, wie weet ga ik dat ook eens proberen. Ik ben in ieder geval van plan om dit jaar een foodfotografie- en stylingworkshop te gaan volgen. Verder heb ik in november een naaimachine voor mijn verjaardag gekregen, maar ik ben er nog steeds niet aan toegekomen om daarmee aan de slag te gaan. Bovendien zou ik graag willen leren hoe je mooie collages kunt maken in photoshop, of indesign, of welk programma zich daar ook maar het beste voor leent. ;)

 13. Evelien

  Wat heb je je voornemens in een leuk, creatief jasje gestoken. Handlettering vind ik er echt gaaf uit zien. Ooit op de Pabo heb ik daar zelfs les in gehad en een heel portfolio moeten schrijven. Stiekem toch jammer dat ik dat heb laten versloffen. Succes met je voornemens!

 14. Arjanne

  Ahh.. Dit vind ik echt een heel goed doel! ‘oefening baart kunst’ is ook gewoon helemaal waar. Misschien lukt het eerst niet maar als je echt iets wilt en blijft oefenen gaat het beter. Ik ga ook lekker veel nieuwe dingen proberen, nee leren in 2017! Enne… nog een gelukkig nieuw jaar!

 15. Linda

  Wat een leuk lijstje! Ik heb op mijn blog toevallig ook een stukje geschreven over mijn doelen voor 2017 en dat zijn met name leuke dingen om uit te proberen. Ik wil dit jaar sowieso een keertje naar een balletvoorstelling gaan, bikram yoga proberen, handlettering leren net als jij, vaker mediteren en nog allerlei andere dingen. Heerlijk, zo’n vers jaar vol nieuwe plannen :)

Geef een reactie