Mijn 3 favoriete gratis fotobewerking apps voor Instagram

instragram

Hoewel er het een en ander veranderd is sinds de overname door Facebook, blijft Instagram mijn favoriete social media. Ik ben visueel ingesteld en vind het heerlijk om zo nu en dan door mijn feed te scrollen. Ik doe er veel inspiratie op en vind het op mijn beurt leuk om anderen weer te inspireren! Niet voor niets is het artikel met tips & tricks voor Instagram een van de meest gelezen artikelen op mijn blog. Nu 2,5 jaar later is het tijd voor een aanvulling: mijn favoriete (gratis!) fotobewerking apps.

instagram

ontwikkel je eigen stijl op instagram

Sinds 3 april 2012 – de dag dat Instagram beschikbaar werd voor Android – heb ik een eigen account: @lastdaysofspringblog. Hier vind je een kijkje in mijn persoonlijk leven/achter de schermen van mijn blog, in een esthetisch jasje. Ik vind het leuk als mijn Instagram een mooi geheel vormt, maar ik heb een hekel aan ‘perfecte’ Instagram-accounts. Accounts die enkel foto’s met een witte achtergrond posten en daarom een mooie vakantiefoto ‘eigenlijk’ niet kunnen posten vind ik maar suf. Post gewoon wat je leuk vindt, uiteindelijk vormt die eenheid zich wel door jouw manier en stijl van fotograferen en bewerken.

Dat is dan ook gelijk mijn belangrijkste tip: zorg voor eenheid in je account. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van eentonige accounts met altijd dezelfde foto’s (bijvoorbeeld foodfoto’s op een wit bord op een witte achtergrond.. booooring), maar het is nou eenmaal een feit dat eenheid prettig voor het oog is (en dus meer volgers oplevert). Ik probeer mijn eenheid te creëren door min of meer dezelfde filters te gebruiken. Verder probeer ik er niet zoveel over na te denken; het aantal volgers op Instagram boeit mij persoonlijk niet zoveel.

instagram

mijn favoriete gratis fotobewerking apps

Door de jaren heen heb ik verschillende apps gebruikt. Hierboven zie je de apps die uiteindelijk zijn overgebleven na het vele testen van al die apps. Dit zijn niet per se de beste apps die er zijn, maar wel de apps die ik het fijnst vind werken. Tegenwoordig zijn er zoveel fotobewerking apps, dat veel apps elkaar overlappen.

Een voorbeeld van apps die ik niet standaard op mijn telefoon heb, maar wel soms tijdelijk gebruik:

 • Snapseed (een allround bewerking app met ontzettend veel functies!)
 • de apps van A Beautiful Mess (met name voor felle kleurtjes)
 • Adobe Photoshop Fix (met name om te retouchen vanaf je telefoon)
 • Pixlr (een uitgebreide app met vooral veel effecten)

De drie apps die ik op dit moment het meest gebruik zijn VSCO, Moldiv en Mystic. VSCO heeft naar mijn mening de mooiste filters, Moldiv is leuk voor het creëren van originele collages en Mystic heeft toffe quotes voor op je foto’s. Omdat ik van niet al te veel poespas houd gebruik ik VSCO het meest.

instagram

vsco

VSCO is een van de eerste fotobewerking apps die ik gebruikte, en nog steeds mijn favoriet. Ooit een simpele app met slechts 10 filters, inmiddels zijn er een heleboel bewerkingsopties en filters. Sommige filters zijn gratis, andere ‘filterpacks’ koop je voor een klein bedrag.

De kracht van VSCO zit ‘m in de subtiele, ‘analoog-achtige’ filters. Ik krijg vaak de vraag welke filters ik gebruik voor mijn Instagramfoto’s. Meestal zijn dat A6, HB1 en HB2 en 04 van de originele collectie.

instagram

moldiv

Moldiv is een leuke app om mooie ‘magazine-style’ collages mee te maken. Inmiddels is de app ook uitgebreid met een aantal bewerkingsfuncties, maar die gebruik ik niet. Voor mijn Instagram maak ik niet heel vaak collages, maar voor mijn blog of persoonlijke kaartjes is deze app heel handig!

Zo kun je vanaf je telefoon heel makkelijk met verschillende vakantiefoto’s een toffe collage maken. Deze kan je dan weer uploaden op een fotokaartenwebsite, en zo je collage als ansichtkaart versturen. Er zijn natuurlijk talloze collage-apps te vinden, maar de ‘magazine-style’ van Moldiv zie je bijna nergens! Uiteraard kun je ook ‘gewone’ collages maken in de app.

instagram

mystic

Mystic is met name leuk vanwege z’n vele quotes die je als ‘overlay’ op je afbeelding kunt plaatsen. Er zijn quotes in allerlei stijlen en categorieën. Na het kiezen van een quote kun je vervolgens de kleur, transparantie, grootte en positie aanpassen. Er is alleen een klein nadeel aan deze app: hij is sinds 2013 al niet meer geüpdatet, waardoor hij soms vast kan lopen.. Gelukkig heb ik daar niet zo vaak last van.

instagram

Het leuke aan deze app is dat je ook je eigen handgeschreven quotes kan toevoegen aan je foto’s. Dit gaat heel simpel: schrijf de gewenste quote op een papier (liefst met zoveel mogelijk contrast). Maak er een foto van, en de app maakt er zelf een ‘overlay’ van die je over elke gewenste foto kunt plaatsen. Best grappig toch?

wat zijn jullie favoriete apps?

Nou ben ik heel benieuwd of jullie deze apps al kenden (en misschien ook gebruiken?), en wat jullie favoriete apps zijn. Deel ze vooral in de comments, wie weet ontdek ik zo nog nieuwe apps om uit te proberen!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 24 reacties

 1. Eline

  Ik gebruik vsco ook heel graag! Je kunt met een heel simpel filter al zulke mooie foto’s creëren en gelukkig is een perfecte instagram ook niet alles.

 2. Ah die laatste twee kende ik nog niet! Ik vind zo’n overlay met quote echt heel erg leuk, Moldiv ga ik snel even downloaden. Dankjewel voor de tips! Malou x

 3. Dionne

  Leuk om te zien. Ik gebruik ook sinds kort filters. Eerst niet, maar je kunt bijna niet meer. Iedereen doet het…

  1. Het is denk ik het allerbelangrijkste dat je het zelf mooi vindt, toch? :-) Ik gebruik mijn filters ook minimaal, met name om die eenheid te creëren en foto’s net wat helderder te maken.

 4. Shirley

  De laatste twee apps kende ik niet! Ik gebruik meestal A Color Story, daar zitten wel een aantal mooie filters in. Verder gebruik ik gewoon het contrast aanpassen etc. in Instagram zelf. Mijn foto’s zijn dan ook niet zo heel artistiek, haha.

 5. Kim

  Wat een leuk uitgebreid artikel zeg! Ik gebruik meestal alleen vsco cam of Instagram zelf.

 6. Femke

  Handig artikel! Ik ken alle drie de apps, maar gebruik ze niet. Ik bewerk mijn foto’s altijd gewoon in Instagram. Ik probeer wel altijd dezelfde filter te gebruiken voor een rustig overzicht, maar ik plaats ook gewoon wat ik leuk vind. Dat maakt een feed ook persoonlijk!

  1. Ik denk dat dat ook het belangrijkste is! Ik ben zelf uitgeweken naar VSCO omdat ik die filters mooier vond (ik hou van dat analoge tintje waar VSCO bekend om staat), maar sinds Instagram zoveel bewerkopties heeft gekregen is het ook een hele fijne app!

 7. Iris

  Ik kende al deze apps niet! Bedankt voor de tips, super nuttig:)!

 8. Anna

  Yes, fijne lijst dit! Ik ben ook echt fan van VSCO, die app gebruik ik voor alle foto’s die ik op Instagram plaats. En hier ook liefde voor de A-filters (vooral A4 en A6). Ik ga ook eens een kijkje nemen bij die andere apps. Altijd welkom dit soort tips :)!

 9. Laura

  Vsco is echt alles! Zonder dat zou het echt veel minder zijn denk ik.. haha. Verder vind ik Afterlight ook echt heel fijn!

 10. Mylene

  Zelf handgeschreven quotes toevoegen is wel heel erg cool!
  Ik gebruik zelf veel Lightroom de laatste tijd, maar ook nog wel VSCO cam. Dat blijft mijn favoriete bewerkingsapp, denk ik :)

 11. Caro

  Ik vind moldiv echt een hele leuke app! Mystic kende ik nog niet, maar gaaf dat je gewoon in je eigen handschrift quote’s kunt plaatsen op je foto’s, die ga ik snel downloaden :)

 12. VSCO is echt een geweldige app! Op mijn pc gebruik ik altijd Polarr maar deze is er ook als mobiele versie, die vindt ik alleen wat minder.

 13. Josianne

  Ik gebruik eigenlijk alleen de bewerkingsopties van Instagram zelf: om het wat helderder te maken en om het contras wat te verhogen. Werkt ook prima eigenlijk!

 14. Bedankt voor deze post. Leuk om mee te oefenen. Ik zelf gebruik eigenlijk nooit van die programma’s. Maar ben nu wel nieuwsgierig geworden.

 15. Ooooh dankje voor de tip! Ik heb meteen Mystic gedownload en ‘k vind het een super concept! Kan ik eindelijk m’n handletteringdingetjes op m’n foto’s plakken! :D Verder gebruik ik eigenlijk ook altijd vsco en vooral (tegenwoordig) 05. Vroeger bijna altijd A5 of HB1.

 16. Elbrich

  Natuurlijk gebruik ik ook altijd VSCO, maar ik ga ook zeker Moldiv even downloaden!

  Liefs, Elbrich

 17. Alex

  VSCO super app, maar met de adobe photoshop editer kan ik niet overweg. Ik heb het geprobeerd maar hier kon ik geen vrienden mee worden. haha!

 18. Henriet

  Bedankt voor de tips! Ik was al benieuwd naar de Photoshop app, maar leuk om jouw ervaring erover te lzen.

Geef een reactie