Review: Fuji Instax Mini 90 polaroid camera

polaroid camera

Sinds HEMA de een polaroid camera voor een voordelige prijs in de schappen heeft liggen, lijkt de polaroid camera weer een opmars te beleven. Veel vrienden hebben inmiddels een polaroid camera, waardoor het bij mij begon te kriebelen. Ik wil ook zo’n ding! Al vond ik het exemplaar van HEMA iets te lomp en kinderlijk, door z’n ronde vormen en lieve pastelkleurtjes. Ik zocht een polaroid camera die er wat volwassener uitzag, een handzaam formaatje had én eentje met wat meer functies om mee te spelen. Zo kwam ik uit op de Fuji Instax Mini 90 polaroid camera.

polaroid camera

polaroid, dat is toch ouderwets?

De geschiedenis van de polaroid camera gaat ver terug, naar 1928 toen het eerste polaroid filter werd ontwikkeld. In 1937 wordt de Polaroid Corporation – de leveraar van de polaroid films – opgericht, en in 1948 wordt de eerste polaroid landcamera verkocht. Dat is de welbekende polaroid camera met het regenboogstreepje erop, waarop ook het originele logo van Instagram was gebaseerd.

Best wel ouderwets dus, en naarmate de digitalisering de wereld verovert verdwijnen de polaroid fabrieken. In 2009 wordt het ‘Impossible’ project opgericht, zij kopen de laatste polaroid fabriek en blijven de films voor vintage polaroid camera’s produceren. Juist in die tijd komt Fujifilm met een serie instantcamera’s die net als de polaroid camera’s directklaar foto’s maken. Deze zijn niet vierkant, maar rechthoekig. Juist deze camera’s zijn de afgelopen 10 jaar erg populair geworden, omdat ze steeds meer functies krijgen en steeds kleiner worden in formaat.

Gelukkig is de film voor de fujifulm instaxcamera’s gemakkelijk te verkrijgen, online of in de winkel.

polaroid camera

de fuji Instax mini 90 polaroid camera

Na mijn uitgebreide zoektocht – inmiddels zijn er zoveel verschillende soorten polaroid camera’s! – ben ik uitgekomen bij het model Mini 90. Vooral om twee redenen: z’n formaat, en de looks. De Mini 90 ziet er uit als een vintage camera, een stuk minder speelgoedachtig dan de pastelkleurige instax camera’s. Bovendien is het een van de kleinste instant camera’s, hij is nauwelijks groter dan de film die erin gaat.

Daarnaast beschikt de Mini 90 over wat leuke extra functies. Zo kun je double exposures maken (twee foto’s over elkaar heen), foto’s met een lange sluitertijd maken (leuk voor lichteffecten!) en zitten er verschillende voor ingestelde effecten op, zoals de party-mode en de macro functie. De flitser kan uit gezet worden (maar foto’s worden meestal beter mét flits), en er zit een timer functie op.

Dit alles is met slechts 5 knoppen in te stellen, wel zo makkelijk. Je hoeft dus geen uitgebreide handleidingen door te lezen, de camera is zeer gebruiksvriendelijk. Ook fijn: in de camera gaan geen batterijen, maar een accu die er samen met een oplader bijgeleverd wordt. Dat scheelt ook nog eens aan gewicht!

polaroid camera

wat doe je dan met zo’n camera?

Foto’s maken natuurlijk! Het leukste aan polaroid camera’s is natuurlijk dat de foto’s direct klaar zijn. Op die manier heb je direct een leuke tastbare herinnering, terwijl die foto’s op je mobiele telefoon maar gewoon in een map worden opgeslagen. De film voor de fuji instax camera’s is wel best prijzig, 20 foto’s kosten €15, wat neerkomt op €0,75 per foto. Daarom gebruik ik mijn polaroid camera vaak op leuke momenten met vrienden samen, want die zijn voor mij ook het kostbaarst.

Wat ik er dan mee doe? Ik bewaar ze in een schattig fotoalbumpje, vooral HEMA en Urban Outfitters hebben leuke fotoalbums speciaal voor instax foto’s. Dit albumpje is zo klein, dat hij makkelijk mee op reis gaat. Leuk dus om foto’s van je dierbaren in te stoppen. Daarnaast is het ook een leuke decoratie voor in je kamer. Zo hangen er bij mij wat foto’s aan mini wasknijpertjes in mijn kamer.

Het blijft natuurlijk een luxe hebbeding, maar als je op zoek bent naar een polaroid camera is dit denk ik op dit moment het fijnste model. Met name vanwege het formaat, de vele functies en de batterij. Ik kreeg de camera van Radbag, waar je terecht kunt voor nog veel meer leuke cadeautjes!

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 29 reacties

 1. Charelle

  Ooooh wat een ontzettend gaaf ding! Ik weet nog dat ik als kind al graag een Polaroid wilde, het idee dat je meteen een foto had vond ik fascinerend. En dat vind ik eigenlijk nog steeds, haha! Aan de ene kant zou ik er dan ook hele erg graag een willen, maar ik denk dat ik het in de praktijk niet zou gebruiken omdat ik dan nog een extra ding mee moet nemen naast mijn telefoon (tja). Maar dat maakt hem niet minder tof. ;)

  1. Als je de polaroids toch tof vind, moet je eens kijken naar zo’n speciaal printertje. Mijn huisgenootje heeft die, je sluit ‘m aan op je telefoon en kan dat foto’s van je telefoon printen op polaroid film. Op die manier hoef je niet met zo’n camera te slepen, maar heb je toch leuke polaroidfoto’s!

 2. Romy

  Wat ziet de camera er alleen al heel mooi uit! Ik twijfel ook al een tijdje over een Instax-camera naast mijn spiegelreflex, maar mij spreekt juist het pastelkleurige ding van HEMA wel aan ;)

 3. Zelf vind ik een polaroidcamera een ontzettend leuk idee! Het enige nadeel is inderdaad dat die dingen zo duur zijn (de foto’s dan). Deze is mooier dan die van Hema trouwens, echt een leuk retro ding! En fijn dat ie zo makkelijk gebruikt ook :) Malou x

 4. Arjanne

  Ik heb d’r zelf zo eentje van de hema, maar ik ben het helemaal met je eens hoor, deze ziet er zo veel gaver uit! Lekker retro! Polaroids zijn zo leuk!

 5. Dionne

  Ik heb ook sinds kort een polaroid camera (kerstcadeau van mijn werk) en ik ben er erg blij. Wat is dat leuk om te doen en om ze te bewaren aan een lijn!

 6. Ayla

  Leuk!! Ik vind die van jou inderdaad mooier dan die van de Hema, dat is een soort kinderspeeltje. Maar ‘t is wel een dure hobby zeg.. Ineens stukken meer begrip voor de camera-mannetjes in de stad die zoveel vragen per foto!

 7. Roos

  Wauw, deze is erg mooi! Ik heb zelf wel de variant van Hema en gebruik hem heel af en toe. Zo’n printertje voor aan je telefoon lijkt mij ook ideaal, misschien dat ik die er maar eens bij ga kopen :)

 8. britt

  Jaaa, deze is leuk! Ik heb ook altijd al zitten twijfelen voor eentje hoor, maar ik heb dan ook weer het gevoel als ik mijn analoge camera al amper gebruik wat zal dat dan zijn met deze, haha. Ik blijf nog eventjes wachten (wie weet wat voor leuks gaan ze er nog van maken). Je hebt wel echt gelijk hoor, deze ziet er veel echter uit, die pastelkleurige zijn een beetje kinderachtig.

 9. Josianne

  Sinds het kerstfeestje op m’n werk wil ik ook zo’n camera. Het ziet er zo tof uit! En het is weer eens wat anders dan een standaard foto die maar op je telefoon of je computer staat.

 10. Benthe

  Leuk zijn die dingen! Ik druk zelf wel eens instagram foto’s af via Printic, heb je ook polaroidjes, alleen dan iets minder direct ;)

 11. Alex

  Zo leuk! Ik ben ook nog op zoek naar een polaroid camera en deze lijkt mij erg cool! Moet een keertje kijken waar deze in Duitsland te koop is…

  1. Ik geloof dat Radbag van oorsprong zelfs een Duitse webshop is, dus dan moet hij ook zeker in Duitsland online verkrijgbaar zijn! Verder heb ik ‘m in Nederland o.a. bij de Bijenkorf gezien, dus probeer anders de grotere warenhuizen.

 12. Sanne

  Wat een super leuke polaroid camera is dit! <3 ik heb al jaren een saaie zwarte die er best wel plastic achtig uitziet, haha. Misschien toch maar eens gaan sparen voor een nieuwe!

 13. Eva

  Wat een mooierd is dit! Heel gaaf om inderdaad mee te nemen naar bijzondere momenten met vrienden, zo blijft het toch een beetje meer bij dan wanneer er op je telefoon 20 selfies van verschillende hoeken staan waar je vervolgens (bijna) niks meer mee doet :)

 14. Janneke

  Polaroid is wel een ander merk! Je hebt het steeds over Polaroidcamera’s, maar je hebt een camera van Instax :) Instax en Polaroid maken beiden instantcamera’s of directklaar camera’s. En die camera’s maken instant of directklaar foto’s. Omdat ik zag dat je het product gekregen hebt, kan ik me voorstellen dat de benaming voor reclamedoeleinden misschien wat ongelukkig is! Maar goed, we snappen wat je bedoelt!

  Overigens wel een heel fijne camera met veel mogelijkheden :) Die naast de ‘snoepjes’ Instax 8, volgens mij ook een tijdje bij de Hema te koop is geweest!

 15. Resy

  Polaroid foto’s, ik vind ze geweldig! Leuk inderdaad ook speciale en gezellige momenten op vast te leggen en om ze daarna een mooi plekje te geven als decoratie en zichtbare herinnering. Voor nu vind ik het helaas nog wat te duur, maar dit staat zeker op mijn verlanglijstje!

  Vraagje: wat voor plugin gebruik jij, waardoor je kan aanvinken dat je een e-mail wilt ontvangen zodra er vervolgreacties zijn? Voor mijn blog ben ik ook op zoek naar zoiets.

  1. Ik heb even tussen mijn plug-ins gekeken, maar ik gebruik hier geen speciale plug-in voor geloof ik. Ik heb mijn website laten ontwerpen door een webdesigner/ontwikkelaar, dus ik heb geen idee hoe dit werkt!

 16. Lizzy

  Ik heb er een gekregen van mijn vriend. Maar daar komen meer mislukte foto’s uit dan mooie.. stoort me enorm en ben aan het denken een andere te kopen. Maar ben bang dat het dan weer mis gaat. Het klinkt alsof deze makkelijker in gebruik is dus misschien toch een poging wagen..

  1. Ik had eerst ook een andere polaroid camera met 100 miljoen functies. Dat leek me wel leuk, maar het resulteerde vooral in mislukte foto’s haha. Deze is inderdaad heel makkelijk in gebruik! Het is soms alleen nog even kijken met het licht, soms zijn foto’s iets te licht of te donker. Als het je echt stoort zou je ook kunnen kijken naar een printertje, dan kun je foto’s van je telefoon op polaroid papier laten afdrukken. Dan weet je zeker dat de foto’s altijd lukken ;-)

Geef een reactie