Met deze studietips haal je je tentamen wél (en wat je voorheen verkeerd deed).

studietips

Januari; de maand waarin je bruut uit de gezelligheid van de kerstvakantie wordt gerukt en geconfronteerd met de realiteit: tentamens. In België (zo weet ik nu inmiddels) hebben ze zelfs de hele maand lang examens! Maar goed dat het verder zo’n saaie maand is, dan houd je tenminste nog een beetje tijd over om te blokken. Met deze studietips wordt het in ieder geval een stuk makkelijker!

Hoe het niet moet

Schrik niet, maar waarschijnlijk leerde je tot nu toe altijd verkeerd. Woorden markeren en onderstrepen? Teksten honderd keer nalezen? En vervolgens nog eens samenvatten? Volgens onderzoek heeft het allemaal geen nut. En toch zijn dit vaak de meest gebruikte technieken!

Teksten arceren
Hoewel sommige woordjes arceren als geheugensteuntje nuttig kan zijn, is het weinig effectief als leermiddel. Volgens onderzoekers heeft het onderstrepen van woorden geen nut bij het onthouden van een tekst. Het zou zelfs kunnen afleiden, en wanneer je op basis van de markeringen de tekst gaat nalezen zou je belangrijke verbanden missen. Niet doen dus!

Teksten herlezen
Dit is misschien wel de meest toegepaste leerstrategie: een tekst herlezen totdat je er bij neervalt. In de hoop dat je ‘m dan vanzelf wel kan dromen. Maar ook hier blijkt uit onderzoek weer dat het geen nut heeft. De eerste keer dat je een tekst leert haal je er veel nieuwe informatie uit. Wanneer je de tekst vervolgens herleest, lees je de tekst met een gevoel van ‘ik weet dit, ik weet dit’, waardoor je de tekst oppervlakkig leest en eigenlijk niet aan het leren bent.

Met deze studietips lukt het wel

Gelukkig is er ook veel onderzoek gedaan naar hoe het wél moet. En wees gerust, teksten herlezen kan wél een nuttige leerstrategie zijn – mits je het goed aanpakt. Combineer het bijvoorbeeld met onderstaande technieken:

Verspreid de leermomenten
Dit vergt wat planning, maar door op tijd te beginnen met studeren en dit vaak te herhalen onthoud je de stof beter. Je slaat de stof dan op in je langetermijngeheugen. Het is makkelijker om informatie op te halen uit je langetermijngeheugen dan je kortetermijngeheugen. Zo hoef je vlak voor het tentamen alleen nog even de belangrijkste punten door te nemen.

Toets jezelf
Een van de meest effectieve manieren van leren, is door jezelf te toetsen na het lezen/leren van een tekst. Zelfs als je het antwoord nog niet (helemaal) weet. Je verplicht jezelf op die manier om op zoek te gaan naar het antwoord, waardoor je de stof ook beter onthoudt. Bovendien krijg je zo direct inzicht in wat je wel en wat je niet kent.

Jezelf toetsen kan met vragen achterin het boek, ‘flashcards’ maar ook de stof uitleggen aan een ander is een vorm van toetsing.

Maak je lesstof visueel

Het kan helpen om de te leren stof uit te tekenen op papier. Maak een grote mindmap, waarbij je de verschillende onderdelen van de stof ook aan elkaar linkt. Op die manier leg je ook gelijk verbanden, waardoor de stof nog makkelijker te onthouden is. Het eindresultaat wordt dan een soort getekende ‘kaart’, met alle leeronderdelen aan elkaar gelinkt. Op die manier heb je ook een visueel beeld bij je stof, waardoor deze wat tastbaarder wordt. Als je tijdens het tentamen de kaart voor de geest haalt, zul je makkelijker alle stof naar boven kunnen halen.

last minute: wat moet je de dag voor het tentamen doen?

Neuropsycholoog Jérôme Gijselaers neemt in een kwartier de laatste dag voor je tentamen door: wat moet je wel (en wat moet je niet) doen, zo vlak voor het tentamen? Spoiler: veel bewegen en niet te veel energiehoudende drankjes drinken!


Heel veel succes met leren! Hopelijk lukt het met deze studietips een stuk beter. Ik heb deze periodes vooral veel verslagen en opdrachten. Niet echt blokken dus, maar minstens zoveel werk..

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Shirley

  Succes met je tentamens. Toen ik net was afgestudeerd, miste ik tentamens, maar inmiddels niet meer. De hele tentamenperiode in België vind ik altijd maar maf. Op de radio gaat het er dan ook heel veel over, omdat het voor iedereen tegelijk is. Als je er middenin zit, zal dat vast wel gezellig zijn.

 2. Leonie

  Gelukkig heb ik deze maand maar 1 tentamen. Na alle afgelopen jaren studeren weet ik gelukkig wel wat wel en niet voor mij werkt en wat ik zo ongeveer mag verwachten van het tentamen. Vaak helpt dat ook heel erg goed, door boven de stof te gaan staan en te bedenken welke tentamenvragen je zelf eruit zou halen, ga je weer op een andere manier naar theorieën en verbanden kijken.

  Anyway, krijgen we nog een vervolg voor het schrijven van papers en verslagen? Ik weet echt niet – nee, nog steeds niet – hoe ik mezelf daartoe moet zetten. Ik zou dan ook misschien, misschien ook niet, nu een Word-doc met mijn paper open hebben kunnen staan naast je blog… Ik weet dat eigenlijk vooral geldt: gewoon beginnen, maar hey, dat is wél heel simpel gedacht.

  Haha! Jij ook succes deze periode :)

  1. Haha ja, papers schrijven is weer een heel ander vak. Al moet ik zeggen dat ik dat liever doe dan tentamens leren! Het moeilijkste aan het schrijven van een paper is vaak gewoon beginnen, want als je eenmaal bezig bent komt het bij mij vanzelf wel. De belangrijkste tip die ik je dan kan geven is: begin op tijd, zodat je genoeg tijd en rust hebt om het na te lezen en te verbeteren.

 3. Iris

  Goede tips! Ik werkte ook altijd met markeren en lezen en ik merk dat dat inderdaad een stuk minder effect heeft. Nu ben ik meer bezig met flashcards en dat werkt beter. Zelfs het opschrijven en de kaartjes maken helpt, omdat je het ook bedenkt en schrijft. Daarnaast maak ik schema’s met kleurtjes en probeer ik dingen te koppelen. Let’s hope for the best. Succes met je verslagen!

 4. Anna

  Succes met je papers en verslagen! Daar ben ik momenteel ook mee bezig, in de vorm van de scriptie. Ook zwaar! Maar ik moet zeggen dat ik dat toch echt liever doe dan blokken – liever schrijven dan tentamens leren! Al kan ik deze tips over een paar maanden zeker gebruiken, dan is het voor mij weer tentamenfeest. Even opslaan deze blog! :)

 5. Benthe

  Succes met je papers en verslagen! Ik ben daar zelf ook een groter fan van, zo maak ik as we speak een take home exam voor een vak (wat dus eigenlijk gewoon drie mini-essaytjes zijn). Beetje puzzelen, informatie opzoeken, herschrijven. Tien keer liever dan blokken!

 6. Loes

  Ja, ik heb ook de perks van het studeren in België. Er zijn wel meer dingen hier mij nog steeds vreemd. Zoals om half 8 in de rij voor de bieb gaan staan, die om 8 uur open gaat, om binnen te komen.

  Nog een ander dingetje: Ik heb vrijwel hetzelfde artikel een aantal dagen eerder gelezen, ik weet al niet meer waar. Nu valt er misschien niet heel veel meer te vertellen over dezelfde aangeraden studietips. Ach, het maakt mij ook weinig uit, maar het viel me op :)

 7. Daphne

  Ik heb er nu vijf in twee weken. Dacht dat ik prima was voorbereid, maar het valt viest tegen. Stom vind ik ook dat ik voor sommige examens gewoon óók nog een paper moet schrijven wat ik dan op het mondelinge examen moet presenteren. Hallo driedubbele workload. Maar goed, we maken er het beste van. Succes met je verslagen!

  1. Ja wow, in België is het gewoon echt een stuk zwaarder. Ergens vind ik die dubbele overhoringen (tentamen – mondeling – paper) ook wel een beetje overbodig hoor. Heel veel succes in ieder geval!

 8. Ayla

  Oh, ik krijg meteen heimwee naar op school zitten! Ik vond leren voor tentamens altijd zo leuk (I know, I know, nutcase). Als er tentamens aan kwamen dan schreef ik me helemaal gek, ik maakte altijd enorme samenvattingen en dan weer samenvattingen van die samenvattingen. Dat overschrijven werkte voor mij kennelijk als goed leermiddel! Succes met je tentamens!

 9. Florence

  Super handig filmpje en tips!

 10. Roos

  Hele fijne tips! Ik vond het zelf ook ontzettend lastig om een goede manier te vinden. Maar na anderhalve studie kan ik toch wel zeggen dat ik mijn manier gevonden heb. Ik merk inderdaad dat het heel goed werkt om jezelf te toetsen, ik maak meestal een oefentoets (zo lees je het tóch nog een keer extra) en op die manier weet ik of ik alles ken.

 11. Han Zeelenberg

  Bedankt voor de tips! Ik heb het dus jarenlang verkeerd gedaan. Ik ben erg benieuwd of de andere methode gaat werken voor mij!

Geef een reactie