Nieuwe hobby #1: Ukelele leren spelen met Uked

ukelele

Mijn goede voornemen voor 2017 is het leren van nieuwe dingen. Dus toen ik in december een berichtje van Uked.nl kreeg met de vraag of ik hun ukelele lesjes én ukelele eens wilde uitproberen, kwam dat perfect uit! Zodoende begon ik stiekem al voor 2017 met mijn goede voornemen, en leerde ik al iets nieuws: ukelele spelen!

get uked!

Uked is opgericht door Barbara en Liselotte, die elkaar tegenkwamen op de camping. Inmiddels hebben ze een webshop met prachtige ukelele’s en geven ze hele leuke ukelele workshops! Waarom nou de ukelele? De ukelele is klein en daardoor handzaam, en volgens het Guinness Book of Records het meest eenvoudige instrument om te bespelen. Volgens Barbara en Liselotte kan iedereen – muzikaal of niet – binnen twee uurtjes ukelele leren spelen, en door z’n fijne formaat kan dat eigenlijk altijd en overal wel.

Ik heb zelf jaren piano gespeeld, en mis dat heerlijke gevoel dat je krijgt van muziek maken best wel. Helaas heb ik niet de ruimte voor een piano, en is dat ook best wel een uitgave. De ukelele is een perfecte oplossing, en zó aanstekelijk! Inmiddels spelen vriendinnen er ook op als ze bij mij langskomen, het instrument heeft toch een magische aantrekkingskracht. Iedereen wil ‘even’ proberen, en laat dan niet meer los ;-).

ukelele

ukelele starterspakket

Ik kreeg een mooi starterspakket met natuurlijk een ukelele, akkoordkaartjes, een vilten plectrum, een spijkertje en mooi koordje om ‘m aan de muur op te hangen. Daarnaast werd me een handige app aangeraden waarmee ik de ‘uke’ kon stemmen. Bovendien kreeg een online basis workshop, zodat ik vanaf m’n luie stoel al kon beginnen met oefenen.

In de webshop verkopen Barbara en Liselotte drie soorten ukelele’s: de kleinere sopraan ukelele, de concert ukelele voor beginners en de grotere tenor ukelele. Ik heb de Concert Traditional. Welke ukelele je neemt hangt een beetje af van je voorkeuren. Ze hebben allemaal een andere, eigen klank. De sopraan ukelele’s zijn wat kleiner, prettig voor kleine handjes dus. De tenor ukelele’s zijn juist wat groter, wat weer wat fijner speelt voor dikkere vingers ;-)

Als beginner wordt de Concert Simple aangeraden, een prachtige ukelele voor een mooi prijsje. Met het formaat ‘concert’ zit je eigenlijk altijd goed.

ukelele

ukelele is geen speelgoed

De ukelele wordt soms nog wel als een schattig speelgoedgitaartje gezien. Nou zijn er ook veel plastic ukelele’s of exemplaren van laminaat (samengeperst hout) in omloop. De ukelele’s van Uked zijn van volhout en worden met de hand gemaakt door de Carvalho familie in Portugal, het land waar de ukelele ook oorspronkelijk vandaan komt.

Dit zijn professionele instrumenten, maar dan voor een zacht prijsje. Zo kost mijn Carvalho ukelele €195, terwijl een vergelijkbare ukelele bij grote merken als Martin & Co al snel meer dan €600 kost. De Concert Simple is met €125 nog een stukje voordeliger.

ukelele

ukelele workshops

Nou heb ik met bijna 10 jaar pianoles een redelijk muzikale achtergrond, maar met gitaren kon ik nooit echt overweg. Toch kon ik met behulp van de online workshop dezelfde dag al verschillende liedjes spelen! Maarrrr, een beetje begeleiding is soms wel fijn. Gelukkig geven de dames daarom ook workshops, in de leuke Snorfabriek in Utrecht en in Blijburg in Amsterdam. Voor vijfentwintig euries leer je binnen 2 uur de basics van het ukelele spelen, ook als je nog nooit een instrument hebt vastgehouden. Lekker laagdrempelig dus, maar wel super leuk! Wees er wel snel bij, want de workshops zitten snel vol (omdat ukelele spelen natuurlijk zo leuk is!).

ukelele

10 redenen waarom jij deze hobby ook moet proberen

Ukelele spelen is de eerste in mijn serie ‘nieuwe dingen leren’, in het kader van mijn goede voornemens. Na elke nieuwe hobby zal ik kort evalueren en een lijstje met redenen geven waarom jij deze hobby wel/niet moet proberen. Ukelele spelen is duidelijk een aanrader, daarom hier mijn redenen waarom jij óók ukelele moet leren spelen:

 1. Het maken van muziek is vooral heel erg LEUK! Je wordt er vrolijk van. Bovendien heeft de ukelele een lage leercurve: resultaat is snel geboekt, wat een tevreden gevoel geeft. Geen frustratie dus, want iedereen kan ukelele spelen!
 2. Het leren spelen van een instrument is goed voor de ontwikkeling van je brein. Tegelijkertijd is het ook heel ontspannen, dus leerzaam en ontspannen in een!
 3. Het verbetert je coördinatie en motoriek. Het is even priegelen met die snaartjes bij elkaar, maar als je het eenmaal door hebt gaat het vanzelf.
 4. Het verbetert je concentratievermogen; een nieuw instrument leren bespelen vergt wat concentratie. Eigenlijk is het een grote concentratie oefening, maar doordat het zo leuk is heb je dat helemaal niet door.
 5. De ukelele is een relatief goedkoop instrument. Bovendien past ie door z’n kleine formaat in elk huis. Zelfs op een studenten kamer!
 6. Hij staat ook heel leuk in je interieur. Maar echt.
 7. Muziek maken verbindt: samen spelen en zingen, dat is toch hartstikke gezellig?
 8. Het is cool. Piano of blokfluit speelt iedereen, maar hoeveel mensen kunnen nou zeggen dat ze ukelele spelen?
 9. Het is een vrolijk instrument. Door z’n hogere klanken dan een gewone gitaar, klinkt de muziek uit je uke gelijk een stuk vrolijker.
 10. Van nieuwe dingen leren word je gelukkig!

Enthousiast geworden?

Klik dan door naar Uked.nl en schrijf je in voor een workshop, of schaf gelijk een ukelele aan en leer het spelen net als ik via de online workshop. Deze online workshop t.w.v. €25 krijg je gratis bij je ukelele, want Barbara en Liselotte helpen je graag op weg en zijn ervan overtuigd dat je binnen no time uked bent en het ding niet meer los wil laten.

Vul trouwens de code ‘ukedbymarlous’ in bij je bestelling, dan krijg je ook zo’n leuk boho-bandje waarmee je je ukelele aan de muur kunt ophangen. De ukelele is here to stay!

Ps. Op mijn Patreon pagina vind je een audiofragment waarop ik ‘Riptide’ van Vance Joy speel en zing(!) op de Ukelele. Spannend!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Wat ontzettend leuk en innovatief! Dit past wel bij mijn idee om wat meer muziek in ons gezin te brengen. De man speelt wel gitaar, maar niet zo vaak meer. Ik zou onze kinderen wel iets van muziek – noten lezen bijv – bij willen brengen, maar ik weet niet of blokfluit of piano zo hartelijk ontvangen wordt.
  Ik heb een tweeling, dus het zal vechten worden als we 1 ukelele hebben :-)
  €195 vind ik trouwens nog steeds veel geld, ook al is het goedkoper dan retail.
  Evengoed, superleuk. Ik ga het onthouden!

  1. Haha ja, ik heb noten ‘moeten’ leren door blokfluitles, vreselijk vond ik dat! Denk ook niet dat je er zelf blij van wordt, want ik klonk altijd vals haha. Daarna dus een aantal jaren piano gespeeld, maar daar moet je wel de ruimte voor hebben.. Het blijft inderdaad wel een investering, al is de ‘concert simple’ met €125 misschien iets beter te doen. En anders een keer de workshop proberen, dan weet je zeker of het aanslaat ;-)

 2. Aahhh wat een grappig idee! Ik vond het eerlijk gezegd een beetje bijzonder dat je een ukulele kreeg, maar nu ik dit lees klinkt het echt superleuk! Wat grappig dat je dat zo snel kunt leren spelen, en het is ook wel een schoonheid zeg! Alleen twijfel ik nog een beetje over die 195. Al is het wel een superleuk concept! Malou x

  1. Haha ja, het is een bijzondere samenwerking, maar wel een van de leukste! En mooi ding he? Ik heb ooit eerder een ukelele gehad, maar die was van laminaat en klonk ook veel minder mooi (en toch nog €80 ofzo!). De concert simple heb je al vanaf €125, wat denk ik wel een mooie prijs is voor een handgemaakt instrument van volhout.

 3. Ayla

  Superleuk!! Ik heb al jaren een gitaar in de kamer staan waar ik 2,5 akkoord op kan spelen (genoeg voor sommige liedjes, maar echt lekker zingen/spelen gaat niet). Het lijkt me al heel lang leuk om ukelele te leren spelen, en zo’n workshop ga ik denk ik wel eens proberen! Thanks voor de tip!

  1. Haha ja, wij hadden vroeger ook een gitaar in huis (van mijn vader), maar met mijn kleine handjes kon ik die akkoorden niet eens maken. Met een ukelele gaat dat toch een stuk gemakkelijker ;-)

 4. Siroon

  Mega leuk! Ik heb zelf ook een ukelele, en heb er dit jaar zelfs mijn muzikale kerstwens mee opgenomen, bij gebrek aan kerstkaarten ;) Heerlijk lief geluid! En hij staat inderdaad perfect in het interieur!

  Tip: het liedje van de korte pixar film ‘I want someone to la-va’ is perfect voor de ukelele! En gewoon ook een super leuk liedje, ook om evt met je favoriete Belg te proberen ;)
  en het liedje ‘the moon song’ die onder de film ‘Her’ zit, is ook zo’n goeie Ukelele song!

  1. Oh wat een leuke tips! Ik weet nog dat ik dat Pixar filmpje zo leuk vond, maar het toen nergens meer kon terugvinden. Ik ga het gelijk opzoeken en oefenen!

 5. Eline

  Aahhh Marlous je hebt me helemaal enthousiast gemaakt! Ik zat er al langer over te twijfelen om een ukelele te kopen, maar dit trekt me over de streep. Gelukkig ben ik bijna jarig :)))

  1. Jaa wat leuk! Ga zeker langs bij Barbara en Liselotte, dan kan je de verschillende ukelele’s gewoon uitproberen en gelijk goed advies krijgen! Al kun je ‘m natuurlijk ook gewoon vanaf de luie bank bestellen, dan zou ik denk ik voor het ‘concert’ type gaan. Je krijgt er dus gelijk een online workshop bij, waarmee ik dezelfde avond al liedjes kon spelen! Misschien kunnen we dan wel ukelele-buddies worden, en elkaar leuke liedjes tippen ;-)

   1. Eline

    Dat ga ik van de week maar even doen inderdaad (zo fijn dat ze gewoon in Utrecht zitten)! (En over dat laatste: I’m in! :-))

 6. Karin

  Wat grappig, ik zag laatst op de website van de Snorfabriek dat ze workshops geven, en nu kom ik het weer tegen op jouw blog :D Het lijkt mij erg grappig om te doen, eens kijken of ik iemand mee kan krijgen naar een workshop!

 7. Janneke

  Oooh.. je code werkt niet meer :( Wat jammer!
  Ik had steeds jouw post onthouden en nu ik een extraatje heb gespaard, ben ik van plan om eindelijk die mooie ukelele te bestellen. Speel jij nog vaak?

 8. Zag deze post via je voorgestelde posts staan. Wat leuk zeg, deze samenwerking! Ik twijfel al heel lang of ik een ukelele zal kopen. Heb op pianoles gezeten, maar dit jaar toch m’n keyboard verkocht, omdat ik geen motivatie vond om zo’n heel lied te leren. Een ukelele klinkt altijd leuk en zoals ik het hier lees, is het ook echt makkelijk om te bespelen! Ga het toch maar opnieuw echt overwegen en dan bij deze webshop kijken :)

  Liefs,
  Marloes

   1. Heb uiteindelijk een ukelele gekocht, hahah ;) Die lessen van Get Uked ga ik zeker online volgen. Nu probeer ik het met YouTubefilmpjes, maar die zijn voornamelijk in het Engels en Nederlands lijkt me iets fijner.

    Liefs,
    Marloes

Geef een reactie