Ik zit op Patreon!

patreon

In 2017 ben ik alweer 13 jaar aan het bloggen. In al die jaren zijn mijn blogs met mij meegegroeid. Wat ooit begon als een online dagboekje (op telkens wisselende domeinen) is nu een soort online magazine waar ik oprecht trots op ben. Met de jaren is de kwaliteit van mijn blog ook verbeterd: ik investeerde in een goede camera voor betere foto’s, een professionele layout en eigen hosting. Toch probeer ik nog die authenticiteit en oprechtheid van mijn eerste blogjes te bewaren. Wat jullie hier lezen is hoe ik echt ben, geen poespas of aanstellerij, en altijd eerlijk en transparant.

uit de hand gelopen hobby

Ik noem mijn blog vaak een ‘uit de hand gelopen hobby’. Deels omdat ik het een beetje suf vind om het mijn ‘eigen bedrijfje’ te noemen (hoewel dat feitelijk wel zo is), en deels omdat het echt gewoon mijn hobby is. Een uit de hand gelopen hobby, want inmiddels gaat er behoorlijk wat tijd in zitten. Iets waar je me nooit over zult horen klagen, want ik vind het een van de leukste dingen om te doen. Ik wou zelfs dat ik meer tijd had om aan mijn blog te werken! Helaas heb ik ook andere verplichtingen (school, werk..).

de oplossing: patreon!

De blogpost van Iris over Patreon zette me aan het denken. Ik had nog nooit van Patreon gehoord, en jullie misschien ook niet. Daarom even in het kort: Patreon is een platform voor creatievelingen die ‘dingen maken’. Denk aan muzikanten, schrijvers, kunstenaars en dus ook bloggers. Als freelancer is het lastig om een stabiel inkomen op te bouwen, je bent toch afhankelijk van je opdrachtgever en dat kan elke keer wisselen. En hier biedt Patreon de oplossing!

Via Patreon kun je je favoriete ‘creators’ financieel steunen via een abonnement. In ruil daarvoor krijg je toegang tot exclusieve goodies, afhankelijk van het bedrag waarmee je de creator steunt. Zo kun je mij al vanaf $1 per maand steunen. In ruil daarvoor krijg je extra behind the scenes materiaal, gratis printables, toegang tot exclusieve winacties en meer. Hoe hoger het bedrag is waarmee je de creator maandelijks steunt, hoe meer je er voor terug krijgt. Het volgende filmpje legt het duidelijk uit:

Patreon is dus eigenlijk een soort abonnement op mijn blog, als blijk van support maar ook voor extra goodies!

waarom patreon?

Ik kan me voorstellen dat je nu denkt ‘Zeg Marlous, zit jij nu om geld te schooien? Je verdient toch al hartstikke veel met je blog?’. In praktijk valt dit wel mee: mijn blog is niet méga groot, waardoor ik bijvoorbeeld niet interessant ben voor mediabureaus. Er zijn momenten dat ik een lekker bedrag voor een advertorial krijg, maar de afgelopen drie maanden verdiende ik bijvoorbeeld helemaal niets. Dat is niet erg, want ik blog graag, maar ondertussen maak ik wel kosten door investeringen in mijn blog. Ik wil liever geen banners op mijn blog, of onrelevante advertorials om de kosten te dekken. Zoals Iris al zei: ‘Patreon is ideaal voor kleine/middelgrote blogs die niet elke advertorial willen/kunnen aannemen maar wél superveel tijd en energie in hun blog steken’.

Nog even alle redenen op een rijtje. Waarom Patreon?

 • Om minder afhankelijk te zijn van bedrijven en om meer tijd in leuke content creëren te steken. Maartje Leah schreef hier ook een heldere blogpost over.
 • Om een soort ‘inner-circle’ te creëren, een groepje mensen aan wie ik nieuwe blog-ideetjes, layouts of andere probeersels kan voorleggen voordat ik het out in the open gooi. Een soort testpanel!
 • Dit idee heb ik van Iris gejat, maar vond het zo’n goed idee: ik twijfel al langer om (korte) video’s te maken. Een tijdje terug maakte ik wel eens korte vlogs op Snapchat, en kreeg ik daar veel positieve reacties op. Blijkbaar heb ik een prettige stem om naar te luisteren :p. Echt video’s delen op Youtube vind ik alleen nog een beetje eng, zo voor het grote publiek. Met Patreon zijn mijn filmpjes slechts beschikbaar voor een kleinere groep mensen. Zo kan ik alvast een beetje oefenen!
 • Het brengt het bloggen weer terug naar de essentie: content creëren omdat het tof is, en niet in opdracht van bedrijven. Mijn uiteindelijke doel is dan ook genoeg supporters verzamelen, zodat ik nooit meer een advertorial aan hoef te nemen!

patreon

Hoe werkt patreon?

Een Patreon account is binnen enkele klikken gemaakt. Vervolgens zoek je je favoriete creator op, mijn pagina vind je hier. De betaling wordt gedaan via Creditcard of Paypal. Je kan kiezen voor verschillende abonnementen, of ‘beloningen’ zoals Patreon het noemt. Dat kan al vanaf $1 per maand, maar zelf een willekeurig bedrag kiezen mag ook. Mijn beloningen vind je rechts op mijn pagina. Kies een bedrag/beloning, en klik op ‘tier’. Dit bedrag zal maandelijks rond de 1e van de maand worden afgeschreven.

Belangrijk om te weten: je kan je ‘abonnement’ op elk gewenst moment aanpassen (verhogen of verlagen) of zelfs stopzetten. Je zit dus nergens aan vast! Zodra je mij besluit de supporten krijg je toegang tot exclusieve content, ook de eerder gemaakte content.

thanks!

Nogmaals: het is geen geschooi, ik ga proberen jullie echt toffe extra’s te bieden, als dank voor de support! Net als Iris vind ik het belangrijk om te benadrukken dat ik hoe dan ook al super blij ben met al jullie bezoekjes en lieve comments. Ik snap dat je misschien zelf krap bij kas zit en geen geld hebt om me te supporten. Ik ben je dan niet minder dankbaar, mede dankzij jullie bezoekjes heb ik mijn blog kunnen uitbouwen tot wat het nu is!

Ben je zelf een creatieveling? Dan is Patreon misschien ook wel wat voor jou. Via mijn persoonlijke uitnodiging heb je binnen een paar klikken je eigen account aangemaakt. Nieuwsgierig geworden? Check dan mijn Patreon pagina, er staat al een exclusieve preview + goodie op voor de eerste Patreons! ;-)

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 35 reacties

 1. Maartje

  Wat leuk om te lezen dat jij het ook gaat doen! Ik denk inderdaad dat het echt een uitkomst is voor kleine/middelgrote blogs.

 2. Karlijn

  Ik vind het echt leuk om te zien hoe Patreon zijn opmars maakt bij Nederlandse blogs. Veel buitenlandse YouTubers gebruiken ook Patreon, daar kende ik het al van. Het is zeker een uitkomst voor blogs en een goede manier om jullie werk te steunen! :)

  1. Ik vind het ook een tof concept! Ik ken op dit moment nog niet veel Nederlandse bloggers die het gebruiken, maar ik vind het een goede manier om iemand te supporten. Ik lees namelijk meer blogs dan tijdschriften, en op tijdschriften neem je in principe ook een abonnement!

 3. Josianne

  Wat tof dat je dit ook gaat doen! Ik kan me goed voorstellen dat dit een fijn extra middeltje is om wat geld te verdienen. Hopelijk wordt het een succes!

 4. Merel

  Wat een interessant concept! Ik ga nu kijken, ben echt benieuwd.

 5. Roos

  Ik kende dit helemaal niet, maar het klinkt wel heel erg goed. Ik kan mij voorstellen dat je het niet fijn vindt om van die grote banners op je site te hebben zodat je betaald krijgt. Soms zijn de banners op blogs zó overheersend en groot dat ik de blog zelf ook liever niet bezoek.

  1. Ja banners vind ik zo irritant! Reclame op sites vind ik niet erg, ik snap dat ze ergens hun inkomen vandaan moeten halen. Maar van die irritante flikkerende banners blokkeer ik altijd.. dan zou het een beetje hypocriet zijn als ik die zelf wel op mijn blog plaatste ;-)

 6. jelle

  Wat leuk Marlous! Die eindejaarsbonus van mij komt dan toch nog goed van pas!:p

 7. Iris

  Jaaaa ik vind dit zo leuk! Ben je gelijk gaan supporten :D

 8. Romy

  Ik snap zeker dat het heel erg spannend was om dit te delen! Maar tof joh! Goed dat dit soort concepten bestaan, ik had er nog nooit van gehoord dacht ik, maar nu besef ik mij dat ik het bij een Amerikaanse youtube volgens mij wel eens voorbij heb zien komen. Ik vraag mij wel af (misschien heel raar) maar hoe zit dat met de belastingdienst, moet je nog belasting over het geld betalen? Als ik ooit een vaste baan zou krijgen zou ik sowieso een aantal mede creatievelingen willen ondersteunen! Succes hiermee! <3

  1. Ja, het is vooral spannend omdat het gelijk zo onbescheiden voelt of zo. Je betaalt inderdaad nog belasting over de inkomsten, eigenlijk net zoals al je andere verdiensten. Misschien is dit ook nog wel iets voor jou, als creatieve creator? :-)

   1. Signe

    Betaal je in NL belasting of in de US? Of beide? En ben jij ondernemer ( met kvk nr)?
    Ik zit er ook hard aan te denken maar ben een beetje huiverig voor de internationale economische wetgeving.

    1. Ik sta ingeschreven bij KvK, en de belasting wordt overgeheveld. Er zijn veel internationale ‘Patreonners’, dus er is een speciaal document voor op de site. Je hoeft dus niet voor NL én US belasting te betalen :-)

     1. Ilse

      Hoi Marlous,

      Met je een KvK nummer hebben, of kun je dit ook privé doen zonder een onderneming? Ik heb namelijk geen onderneming. Op dit moment ben ik wel bezig met het maken van een spel en wat ondersteuning zou leuk zijn als indie developer, maar ik ben nog niet zover dat ik daar ook een onderneming voor op zou richten.

      1. Hi Ilse, dat is geloof ik niet per se nodig. Je moet wel je belasting afdragen, maar hiervoor hoef je geen eigen bedrijf te hebben. Deze kun je bij je inkomstenbelasting als restinkomsten opgeven (maar daar kan de Belastingdienst je meer over vertellen ;-)).

 9. Rosemarijn

  Geheel terecht. Ik denk oprecht dat jij de enige blogger bent (oké en Iris ook :)) waar ik ook echt voor ga betalen! Vanmiddag maar eens een account aanmaken. Ben super benieuwd!

 10. Eva

  Jaaa zo leuk! Ik word er ook zo ontzettend vrolijk en enthousiast van, extra motivatie om fijn door te gaan met bloggen en het maken van nieuwe dingen.

 11. Marjoke

  Dat ik hier 100% achter sta wist je inmiddels al en dat je by far mijn favoriete blogger bent ook ;-)
  Ik zie de laatste tijd te vaak blogs van anderen voorbij komen die wel héel obvious gesponsord worden door bedrijven en daar word ik absoluut niet blij van (ook al snap ik best dat de schoorsteen moet roken). Natuurlijk zie ik bij jou ook gesponsorde blogposts voorbij komen, maar het is allemaal veel subtieler en, voor zover ik het op afstand kan beoordelen, passen ze bij wie jij bent en waar je voor staat, waardoor het voor mij als lezer niet voelt als “ordinaire reclame”. En juist jouw persoonlijke blogposts, of bijvoorbeeld de tips voor correct taalgebruik, lees ik het liefst (terwijl je daar, denk ik, geen cent voor krijgt). Ik ben daarom graag bereid om een bijdrage te leveren om jou in staat te stellen om je blog in de huidige vorm voort te zetten. En bovendien: als ik een specifiek artikel uit een tijdschrift wil lezen, moet ik daar bij Blendle ook voor betalen, toch? Dus het woord “schooien” mag je in dezen heel snel vergeten van me!

  1. Ah superleuk om te horen Marjoke! Ik probeer inderdaad altijd alleen gesponsorde artikelen aan te nemen waar ik 100% achter sta. Helaas is dat best moeilijk, en valt het meeste dan al af. Super tof dat je me support!

 12. Anna Maria

  Oh zo ken ik het niet en zo ben je de derde waarbij ik het vandaag lees :) Succes!!! Vind het wel een mooi uitkomst voor de kleine blogger.

 13. britt

  Jaaa! Precies, ik las het ook al bij Iris en het is een zot graaf initiatief om een beetje de investeringen “eruit te halen” zodat je je nog beter erop kan focussen. Want je hebt helemaal gelijk op vlak van advertorials, dat verpest het wel een beetje. Goed idee dit, maar ik zie het mezelf helemaal nog niet doen omdat ik zo klein ben, haha, wie weet in de toekomst. (:

 14. Merel

  Wat een interessant artikel om te lezen, ik had hier nog nooit van gehoord. Tof dat je dit doet chick!!! Liefs, Merel

 15. Ik wou die Patreon eens bekijken omdat het mij wel aanspreekt, maar ik krijg helaas een 404 foutmelding?

  1. Ah, goed dat je hier op reageert. Ik ben er mee gestopt, omdat ik merkte dat ik het lastig vond om daar een soort van ‘exclusieve content’ te maken. Liever maak ik gewoon content voor iedereen, of je me nou financieel support of niet :-) Ik heb nu een Ko-Fi pagina, waar je me op een ‘kopje koffie’ kunt trakteren: https://ko-fi.com/marlous

Geef een reactie