Boek: Het Happiness Project

happiness project

Op nieuwjaarsdag pakte ik de trein richting mijn favoriete Belg. Inmiddels ben ik al gewend aan de ruim drie uur durende treinrit, maar saai blijft het wel. Ik liep de boekhandel binnen en in een opwelling nam ik het boek ‘Het Happiness Project‘ van schrijfster Gretchen Rubin mee. Ik kende het boek al (het verscheen voor het eerst in 2009), maar zo op het begin van het nieuwe jaar voelde het als het juiste moment om me te focussen op geluk.

Mijn zoektocht naar geluk

Misschien herkennen jullie het wel: nieuwjaarsdag en je verjaardag voelen toch altijd een beetje speciaal, als een nieuw begin. Zo kon ik dagboekjes ook enkel op deze dagen starten. Vorig jaar ben ik intensief bezig geweest met het ‘verbeteren’ van mijn leven. Op dit moment ben ik best wel gelukkig, maar het is denk ik altijd goed om aan je eigenlijk geluk te blijven werken. Het Happiness Project leek me daarbij een goed steuntje in de rug: geen zwaar zelfhulp boek, maar een leuk verhaal vol inspirerende tips.

happiness project

het happiness project

Het Happiness Project gaat over de zoektocht naar het geluk van Gretchen zelf. Het is dus een persoonlijk verhaal, met inspiratie en tips die je ook zelf kunt toepassen. In eerste instantie lijkt dat misschien een beetje gek: waarom zou ik over iemand anders’ geluksproject lezen? Maar het werkt juist zeer aanstekelijk! In plaats van concrete lijstjes met tips en adviezen, word je hier meegenomen in een verhaal waarin je van haar ervaringen leert. Het klinkt allemaal een stuk geloofwaardiger en aannemelijker dan wanneer de adviezen pragmatisch gebracht worden.

Bovendien kon ik me eigenlijk heel goed in Gretchen vinden. Ze begon haar ‘Happiness Project’ toen ze zich op een doodgewone dag realiseerde dat er meer uit haar leven te halen viel. Zoals ze zelf zegt: ‘Ik wilde mijn leven niet afwijzen, ik wilde mijn leven veranderen zonder het te veranderen, door meer geluk in eigen keuken te vinden’.

Gelukkig in 12 maanden

Blijkbaar is voor Gretchen het begin van een nieuw jaar ook speciaal, want haar Happiness Project start op 1 januari. In de weken daarvoor heeft ze veel literatuuronderzoek gedaan en op basis daarvan stelt ze haar project op. Deze bestaat uit 12 thema’s, voor elke maand 1. Door haar project in thema’s op te breken maakt ze het behapbaar en daarmee haalbaar.

In januari ligt haar focus op het verkrijgen van meer energie. In Februari focust ze zich op haar huwelijk en daarmee de liefde. In Maart focust ze zich op haar werk; ze stelt heldere doelen en daagt zichzelf uit. En zo gaat het eigenlijk door: vriendschap, geld, aandacht.. allerlei onderwerpen die bijdragen aan je geluk worden stuk voor stuk behandeld.

Vlotte schrijfstijl

Gretchen schrijft vlot, waardoor het boek lekker wegleest. Soms iets té lekker, waardoor je bijna vergeet dat je alle tips en adviezen goed moet opslaan. Wel vond ik het fijn om te lezen dat zelfs als je alles best prima voor elkaar lijkt te hebben, je best nog kunt streven naar meer. Niet omdat het nooit goed genoeg is maar omdat je beseft dat je er misschien niet genoeg bij stil staat.

De tips in het boek zijn soms best wel open deuren maar dat maakt me niet zoveel uit. Het boek blijft inspirerend en is zelfs aanstekelijk: je wilt zelf ook met je geluk aan de slag!

happiness project

Mijn eigen happiness project

Gelukkig spoort Gretchen je ook aan om vooral je eigen Happiness Project te starten. Achterin het boek vind je literatuurlijsten met Gretchen’s favoriete boeken over geluk, zelfontwikkeling en happiness projecten van anderen. Daarnaast staan er ook enkele tips en handvatten om je eigen Happiness Project op te zetten. Wat mij betreft had dit wat uitgebreider gekund; maar op haar website vind je wel nog wat extra informatie en gratis downloads. Ik weet nog niet of ik zelf een eigen Happiness Project ga opzetten, maar enkele adviezen uit haar boek heb ik wel opgevolgd.

Dit boek is het wellicht niet voor iedereen; ben je op zoek naar duidelijke en concrete tips dan kan je misschien beter een ander boek aanschaffen. Wil je juist op een relaxte en leuke manier geïnspireerd worden om meer uit het leven te halen en op zoek gaan naar je geluk, dan is dit boek iets voor jou. Het boek kost €7,95 en is o.a. hier te koop.

[bg-box]Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Mylène

  Wat een interessant boek zeg! Ik vind het juist wel fijn dat het een persoonlijk verhaal is om dezelfde redenen die jij noemt. Interessant onderwerp. Iets waar ik sowieso al wat meer mee bezig ben de laatste tijd.

 2. Dionne

  Ik heb dit boek toevallig ook in mijn handen gehad op het station. Ik ben hier heel benieuwd naar, misschien toch maar kopen..

 3. Ik heb dit boek een jaar geleden aan een vriendinnetje gegeven. Wil hem zelf nog steeds graag lezen, volgens mij is het een super fijn boek om te lezen!!

 4. Tanja

  Dit boek staat al een tijdje op mijn lijstje van nog te lezen boeken. Eerst nog wat andere dingen afronden en dan ga ik ermee aan de slag.

 5. Mieke

  Heeee, deze heb ik in de kast liggen, maar ben ik nog niet in begonnen. Dit is een goeie tip om die er weer bij te gaan pakken. Thanks Marlous!

 6. Siroon

  Leuke review! Was dus toch geen gek idee dat ik dacht dat het boek wel wat voor jou zou zijn ;)
  Ik heb het zelf dus ook gelezen afgelopen jaar, naast een aantal andere van dit soort boeken, en ik vond deze toch wel een van de fijnste! Juist omdat ie niet zo zwaar is. Mijn nieuwste lievelings in de categorie zelfhulpboeken is overigens: ‘the meaningful art of not giving a fuck’. Die was ook briljant. Misschien een tip voor een volgend boek voor je?
  Ik heb ze zelf toevallig net op een rijtje gezet voor een blogpost. Die komt hopelijk binnenkort online. Dan kun je zien of het wat voor je is! x

  1. Ja, je tipte het boek echt precies op het juiste moment! Dat andere boek heb ik inderdaad ook al voorbij zien komen, ben ik ook wel benieuwd naar. Ik kijk uit naar je post, lijkt me handig zo’n overzichtje!

   1. Siroon

    Ah ik maakte een foutje: het boek heet The Life-changing magic of not giving a fuck en is van Sarah Knight! Dat was even in de snelle respons verkeerd gegaan ;)

 7. Ik heb het al een tijdje op m’n e-reader staan maar ik ben tegenwoordig weer meer van de echte boeken dus het komt er maar niet van om er in te beginnen. Maar ik ga het zeker wel nog doen! Lijkt me een heel fijn boekje :)

 8. Debby

  Toevallig! Heb op basis van haar boek dit jaar mijn eigen project opgestart. :D

 9. Roos

  Super fijn om jouw review hiervan te lezen! Ik denk dat ik het binnenkort zelf ook ga lezen :)

 10. Ik kocht dit boekje enkele maanden geleden al, maar ik heb er nog niet in gelezen. Ik weet eigenlijk niet wat mij tegenhoudt, want het ziet er zoooo leuk uit hé!

Geef een reactie