Boek review: Eet als een expert

eet als een exepert

Het is inmiddels februari, de eerste maand van 2017 zit er alweer op. Ik was vast niet de enige die zich had voorgenomen om iets meer op z’n voeding te letten. Echt diëten hoeft van mij niet, het gaat mij vooral om gezonde keuzes maken. Spa rood in plaats van cola, volkoren pasta in plaats van gewone pasta.. dat soort dingen.

Eet als een expert

Een beetje hulp kon ik wel gebruiken, want ik heb eigenlijk helemaal geen verstand van gezond eten. Ik snap ook wel dat friet en cola niet gezond zijn, maar van de ‘gezonde’ opties in de supermarkt is vaak de helft ook niet echt gezond. Dus zocht ik wat ondersteunend advies en kwam ik uit bij het boek Eet als een expert.

Eet als een expert is eigenlijk een voedingsadvies- en kookboek in een. Naast heel veel tips en feitjes over gezond eten staan er ook recepten en zelfs een weekmenu in. Een combinatie van informeren en toepassen dus, erg fijn!

eet als een expert

wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies

Met alle foodies om ons heen die (al dan niet gesponsord) tips geven over wat je wel en niet moet eten, zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik denk dat we allemaal wel het debacle van de Green Happiness hebben meegekregen? Bij Eet als een expert hoef je niet bang te zijn voor misleidende adviezen. Het boek is namelijk geschreven door wetenschappers, en elk feitje is wetenschappelijk onderbouwd.

Zo studeerden auteurs Gaby en Jolien gezondheidswetenschappen en auteurs Marijke en Liesbeth voedingswetenschappen. Bovendien zijn Gaby, Jolien en Marijke ook nog eens diëtist. Ze hebben dus verstand van zaken! Bij elk feitje wordt verwezen naar het wetenschappelijk onderzoek waar het vandaan komt, zodat je het eventueel zelf kan controleren. Een beetje onduidelijk wel is dat deze bronnenlijst vervolgens niet in het boek staat, maar op hun blog.

Nou heb ik zelf twee blauwe maandagen (;-)) aan de universiteit gestudeerd, dus weet ik het een en ander van wetenschappelijk onderzoek. Mocht je daar niets vanaf weten dan is dat geen probleem. Vooraan in het boek wordt duidelijk uitgelegd welk soort onderzoeken ze voor hun antwoorden gebruiken en geven ze antwoord op vragen als ‘Hoe weten we zeker dat een voedingsmiddel gezond is?’.

eet als een expert eet als een expert eet als een expert

de inhoud van het boek

Het boek is ingedeeld naar de verschillende maaltijden op een dag: ontbijt, lunch, tussendoortjes, dranken en avondmaaltijden. Alle tips en informatie wordt dus per hoofdstuk gegeven met tussendoor af en toe een recept. Eet als een expert is niet hoofdzakelijk een kookboek, eerder een voedingsadviesboek met recepten ter ondersteuning (om gelijk aan de slag te gaan met het advies).

De informatie is in duidelijke taal geschreven en goed te begrijpen. Bij elk hoofdstuk worden verschillende feiten gepresenteerd en fabels van tafel geveegd. Het fijne aan dit boek is dat hier niet met een belerend toontje wordt geschreven of met een vingertje wordt gewezen. Zo wordt er uitgebreid ingegaan op melkproducten en brood, waarna je zelf kunt concluderen of dit product binnen jouw voedingsschema past of niet.

Ook verhelderend: de ‘supermarkt tips’. Bij een boek vol voedingsadviezen denk ik vaak ‘allemaal leuk en aardig, maar hoe pas ik dit toe in de praktijk?’. Eet als een expert maakt je dit makkelijk, door een paar opties (van gezond tot ongezond) op een rij te zetten. Om je een idee te geven hoe de populaire producten uit de supermarkt eigenlijk in elkaar zitten, en zodat je zelf de keuze kunt maken voor de gezondste optie.

Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat er zoveel suiker in plantaardige melk-dranken zat. En dat donkere meergranenbrood? Dat is amper gezonder dan witbrood, want het bevat nauwelijks volkorenmeel. Vooral deze concrete voorbeelden (eyeopeners!) vond ik erg verrassend en handig. Zelf heb ik gelijk een doos Brinta aangeschaft na het lezen van dit hoofdstuk ;-).

eet als een expert eet als een expert

recepten

Alle informatie uit het boek wordt afgewisseld met recepten of eet-inspiratie. Handig, want ook zo is de informatie direct weer toe te passen in de praktijk. Heb je net gelezen dat muesli een goede optie is voor het ontbijt, vind je op de volgende pagina ideetjes om je eigen granola samen te stellen. Deze interactie maakt het boek aanstekelijk; je wil er mee aan de slag!

Op de kaft staat ‘met meer dan 150 makkelijke recepten’, maar ik gok dat de verschillende granola-soorten ook al als apart recept zijn geteld, want het boek staat hoofdzakelijk vol met informatie. De recepten zijn een leuke ondersteuning hierbij, maar wie echt een kookboek verwacht kan misschien bedrogen uitkomen.

Zelf vind ik vooral de eet-inspiratie erg leuk. Zo worden er verschillende smoothies getoond, variaties op havermoutpap, verschillende soorten fruitwater.. Niet echt ingewikkelde recepten, vooral goeie ideetjes waarbij je denkt ‘goh ja, dat ik dat zelf nog niet bedacht had’. Lekker laagdrempelig dus, je hoeft niet naar de natuurwinkel om allemaal gekke ingrediënten in te slaan.

In het boek vind je gezonde recepten. Dat betekent veel groentes, maar niet per se vegetarisch. Wel wordt er diep ingegaan op het wel of niet vlees eten, en vind je ook een aantal vega(n)-recepten.

weekplanner

Voor wie echt een steuntje in de rug nodig heeft vind je achterin het boek een handige weekplanner. Voor 14 dagen lang geven ze verschillende ‘eet-ideetjes’, verwijzend naar recepten uit het boek. Ik bepaal liever zelf wat ik eet, maar ik kan me voorstellen dat dit een handig leidraad kan zijn voor iemand zonder inspiratie.

een dikke aanrader

Ik vind het boek een dikke aanrader! Vanwege de wetenschappelijke onderbouwingen, de luchtige manier waarop het geschreven is (geen wijzende vingertjes), de concrete tips en de recepten waarmee de informatie uit het boek meteen toepasbaar is.

Zelf heb ik gelijk mijn ontbijt aangepast, en probeer ik alleen nog maar volkoren producten te eten. Beetje bij beetje pas ik zo mijn voedingspatroon aan, maar blijf ik wel lekker die bak popcorn eten in de bioscoop. Dit boek is voor iedereen die net als ik wat bewuster wilt eten, zonder vast te zitten aan een streng dieet.

Ook fijn: het boek kost slechts €20. Voor zoveel informatie en recepten die je er voor terugkrijgt vind ik dit een zeer schappelijke prijs. Het boek is o.a. hier te koop.

[bg-box]Dit artikel bevat affiliate links. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 22 reacties

  1. Eline

    Interessante review. Ik las eerder in je dairy (volgens mij) dat je hebt boek had gekocht en daardoor werd ik zo benieuwd dat ik het boek inmiddels zelf ook heb gekocht.
    Ik heb de afgelopen jaren ook meermaals meegedaan aan een voedingshype (ben blijkbaar nogal goedgelovig, haha :P). Dit boek heeft wel mijn ogen geopend. En gezonder eten is helemaal niet zo moeilijk, gelukkig ;)

    1. Ja klopt! Ik had een recensie-exemplaar aangevraagd, maar de aanvraag was zo groot (binnen een jaar al een 7e druk uit!) dat dat niet kon. Toen meteen zelf gekocht, want ik vond het een veel te interessant boek. En inderdaad echt een eyeopener he!

  2. Siroon

    Leuke review! Ik denk dat dit boek, met mijn wetenschappelijke achtergrond, wel wat voor mij is ;)
    En de popcorn was juist een gezond tussendoortje toch?
    Ik kwam er twee jaar geleden ook achter ja, dat bruin brood gewoon wit brood is met een beetje kleurstof. Wat een deceptie! Nu probeer ik voornamelijk volkoren te eten (ook pasta), maar lekker volkorenbrood is nog best moeilijk te vinden (vooral wat niet na 1 dag al van steen is)… Heb jij al een favoriet?

    1. Haha ja popcorn is wel beter dan chips, maar alllll dat zout (ofja, ik neem altijd zoute popcorn, maar als je zoet neemt krijg je weer te veel suiker binnen).

      En ja volkoren brood, pff. Ik had er een gekocht (goed opletten in de supermarkt wel, zoveel dingen zijn niet 100% volkoren) maar ik vind het ook niet lekker. Volkoren brinta en pasta enzo vind ik dan wel goed te doen, dus ik denk dat ik dan maar geen volkoren brood eet haha.

  3. Hanne

    Wat handig dat je zo’n uitgebreide review geeft. Ik dacht inderdaad dat het vooral een kookboek was met her en der wat uitleg. Toch lijkt het nog steeds dik de moeite om dit boek aan te schaffen, zeker omdat je aangeeft dat het zo gemakkelijk naar de praktijk is om te zetten.

    1. Het is denk ik eerder andersom: heel veel info (waarbij je zelf je conclusies kunt trekken, dus geen belerend boek), met wat recepten ter ondersteuning :-)

  4. Iris

    Hmm dit boek lijkt mij heel interessant. Ik ben zelf ook meer bezig met letten op mijn voeding en wil verder ook niet aan een dieet vast zitten. Ik wil mij vooral meer inlezen over voeding, zodat ik bewust keuzes kan maken. Dit boek ga ik zeker even op mijn lijstje zetten!

    1. Dan is dit boek inderdaad een goede keuze! Ben zelf ook niet zo van het diëten, maar wilde wel gezonder doen. Maar wat is nou precies gezond? Tegenwoordig word je doodgegooid met vinkjes en keurmerken die dan achteraf helemaal niet gezond blijken te zijn. Met name de wetenschappelijke onderbouwing van dit boek vond ik erg prettig, zo heb je niet het gevoel dat je voor de gek wordt gehouden.

  5. Josianne

    Ik heb al regelmatig met dit boek in m’n handen gestaan maar nog steeds niet gekocht. Ik ben bang dat het wel héél veel informatie is en dat ik er niet doorheen kom.. Vond jij het boek wel een beetje makkelijk te lezen?

    1. Ja, ik vond het juist makkelijk door te komen! Omdat er veel met kadertjes en ‘leuke’ feitjes wordt gewerkt. En ook voorbeelden met wat je dan in de supermarkt kan halen.. Vond dit juist een heel toegankelijk boek!

  6. Roos

    Je hebt er een hele leuke review van gemaakt! Ik heb het boek zelf al een tijdje, en ondanks dat ik zelf Voeding & Diëtetiek studeer en er dus vrij veel over weet, vond ik het een leuk en vernieuwend boek. Dat alles wetenschappelijk onderbouwd is vond ik vooral heel erg goed, er wordt inderdaad zo vaak van alles geroepen.. Meestal zelfs door mensen die er helemaal geen opleiding of iets in die richting voor hebben gedaan.

  7. Oh wat een handige review én boek! Zoals je zegt, op de duur zie je door het bos de bomen niet meer. Ik kan er echt een beetje moe van worden eigenlijk. Maar dit lijkt me wel een heel nuttig boek. En fijn dat het allemaal onderbouwd is!

  8. Ik heb het boek ook en raad het aan iedereen aan. Het is wetenschappelijk onderbouwd, wat ik geweldig vind. Zo worden al die foute beweringen eens weggeholpen en vervangen door correcte informatie.

  9. Lydia

    Super nuttige review! fijn dat je de goede en slechte kanten benoemd.
    Zelf vind ik voeding heel interessant (wilde er bijna een studie in gaan doen, maar toch maar niet haha) dus lijkt mij echt een super leuk boek om te hebben!

  10. Marianne

    Je hebt helemaal gelijk, zo heb ik het ook ervaren! En het heeft me enorm op weg geholpen met alle leuke ideeën. Ik ben absoluut anti-hype en ook niet voor diëten, maar bewustwording en de juiste keuzes maken vind ik wel belangrijk. En wat volkoren brood betreft: ik eet nu het stevig volkoren van AH, nadat ik alle verschillende broodsoorten van de bakker had uitgeprobeerd, en dat bevalt me tot nu toe het beste. Het is echt stevig, daar houd ik ook van, en ik hoop maar dat het ook echt volkoren is. Maar ja, het staat erop en is een beschermde naam, dus het zou zo moeten zijn. Jammer dat het alleen voor brood geldt en niet voor bijv. crackers… dat is nog moeilijker dan brood.
    Dank voor je leuke blog!

    1. Oh bedankt voor de tip! Ik heb een volkorenbrood geprobeerd van de Jumbo en dat viel me zo zwaar dat ik het voorlopig maar even laat haha. Ik ben nu wel benieuwd naar dit brood van de AH, dus ga ‘m eens proberen. En stom ja van die crackers, ik heb laatst alle verpakkingen uitgebreid bekeken en gelukkig zijn de Wasa volkoren crackers nu wel 100% volkoren (voorheen 73%, dus dit is aangepast).

      1. Marianne

        Als je dan toch bij AH bent , moet je ook die driehoekscrackers eens proberen. In een blauwe verpakking, Zweeds of Deens, dat weet ik even niet. Zit nu in Italië, kan niet op de verpakking kijken. Die zijn echter als die van Wasa,, die zijn altijd zo “nep bros”. Tenminste, dat vind ik.

        1. Oh, nog een goede tip! Die driehoekscrackers gebruiken ze geloof ik ook in het boek zelf, vond ze er al zo gezellig uit zien. Top, super bedankt voor je nuttige toevoegingen!

  11. Lisa

    Goede review dit, want ik wil nu eigenlijk meteen dit boek bestellen, haha. Ben vooral benieuwd naar de stukken over vegetarisch eten. Ik doe altijd mijn best om gezond en vooral goed te eten maar het is vaak zo moeilijk om het “goed” te doen en meestal krijg ik uiteindelijk dan alleen maar nog ergere vreetbuien omdat ik het maar opgeef.

    1. Zoals ik al schreef focust het boek niet heel erg op vegetarisch eten, al is er wel een hoofdstuk over vlees eten. Ook hier wordt niet met een belerend vingertje gewezen, ze zetten gewoon de feiten op een rij waarna je zelf een conclusie kunt trekken. Er staan ook wat recepten in voor enkele vega(n) burgers en die zagen er erg lekker uit!

Geef een reactie