Politieke zoektocht: Interview met Trouw, je eigen kamerlid verzorgen en chatten met de politieke vijand


Bron beeld: dub.uu.nl

Een nieuwe week, dus tijd voor een update van mijn politieke zoektocht. Ook afgelopen week gebeurde er weer een hoop. Zo werd ik geïnterviewd door een krant, kwam de Jongerenkieswijzer online en kun je nu kamerleden ‘verzorgen’ met de Kamergotchi app of chatten met je politieke vijand. Ik zette alle interessante nieuwtjes rondom de verkiezingen voor je op een rij.

interview in dagblad trouw

Je kon het al in mijn dagboekje van vorige week zien: ik stond met een kort interviewtje in dagblad Trouw! Klik hier om het artikel te lezen. Toch best gaaf om in een van Nederlands grootste dagbladen te staan he? Sowieso heel erg tof dat de media aandacht aan dit onderwerp besteedt. Verschillende media hebben mij benaderd n.a.v. mijn blogs over mijn politieke zoektocht, ik voel me nu bijna een soort jongeren verkiezingscampagne maar vind het helemaal prima. Als jullie maar allemaal gaan stemmen!

verzorg je eigen kamerlid met kamergotchi

Je moet haast wel onder een steen hebben gelegen mocht je dit ontgaan zijn, maar nog even kort: afgelopen zondag presenteerde Arjen Lubach in zijn tv-programma ‘Zondag met Lubach’ de app ‘Kamergotchi’. Een app waarbij je net zoals vroeger bij je Tamagotchi moet zorgen voor een virtueel poppetje, in dit geval een kamerlid. Je kunt de app hier gratis downloaden. Er komt een willekeurig kamerlid uit het ei, welke je vervolgens kunt voeren met eten, aandacht en kennis. Niet blij met je kamergotchi? Negeer ‘m dan een dag, dan legt ‘ie vanzelf het lootje en krijg je een nieuwe.

Geen idee of dit gaat helpen bij het maken van je keuze maar het is een geniale manier om aandacht rond de Tweede kamerverkiezing te genereren, zeker onder jongeren. Na twee dagen waren er al meer dan 320.000 spelers! Ik ben ook erg benieuwd voor welke kamerleden het best en het slechtst wordt gezorgd..

jongeren kieswijzer

Sinds vorige week staat de Jongeren Kieswijzer online, een stemhulp speciaal gericht op jongeren. Zo staan er stellingen in over het onderwijs, maatschappelijke dienstplicht en het eigen risico van de zorg. Ik heb ‘m toegevoegd aan het lijstje stemwijzers van mijn vorige politieke update, mocht je die nog niet gezien hebben check ‘m dan vooral even. Daar vind je een heleboel handige stemwijzers op een rij.

chatten met je politieke vijand

Klinkt heftig hè, maar valt best mee. Ondanks dat je misschien nog niet helemaal zeker bent van je keuze, is de kans groot dat je je in een ‘politieke bubbel’ begeeft. Wanneer iedereen om jou heen GroenLinks stemt hoor je telkens hetzelfde geluid. Het kan interessant zijn om deze ‘politieke bubbel’ te breken en eens in gesprek te gaan met een aanhanger van een andere partij, om zo elkaars visie op verschillende stellingen uit te wisselen. Niet om elkaar te overtuigen of af te kraken, maar gewoon om nieuwe inzichten te verkrijgen.

Op Waaromkiesjij.nl kun je ‘politiek speeddaten’: je kiest een voorkeurspartij en wordt automatisch gekoppeld aan een politieke tegenstander. Zo kun je je mening toetsen en de discussie aangaan met een andere Nederlander.

Abboneer je op de verkiesbrief

Samen met Blendle geeft De Stembus elke week een nieuwsbriefje rondom de verkiezingen uit: De Verkiesbrief. Zoals ze zelf zeggen: de redactie van Blende en De Stembus scheppen wekelijks orde in de verkiezingschaos. Lekker luchtig en vooral heel grappig.

Voor als je nog niet snapt waarom je moet stemmen..

Stemdan.nl. Alles wat je nodig hebt om te stemmen. Op deze website wordt alle informatie rondom de Tweede kamerverkiezingen duidelijk weergegeven. Bijvoorbeeld waarom jouw stem zo belangrijk is. En hoe dat stemmen eigenlijk in z’n werk gaat. Ook hier word je geen partij opgedrongen, de boodschap is ‘ga stemmen!’.

VERKIEZINGSPOSTER

Het wordt een lange post met al die nieuwtjes maar hopelijk heb ik nog eventjes jullie aandacht.. Ik heb namelijk samen met twee studiegenoten een verkiezingsposter ontworpen! Geen campagne poster, maar een infographic over de aankomende Tweede kamerverkiezingen waaruit vooral duidelijk moet worden waarom jongeren wél moeten gaan stemmen.

Als opdracht voor het vak ‘ontwerpen’ van mijn studie Digitale Media en Communicatie moesten we een infographic ontwerpen. Wij kozen voor de Tweede kamerverkiezingen omdat hier veel bruikbare data over beschikbaar was maar ook omdat de infographic dan ook dienst kon doen als poster voor de Tweede kamerverkiezingen. Hopelijk stimuleren we zo nog meer jongeren om te gaan stemmen!

De poster is op A0 formaat gemaakt (maar kan ook kleiner) en geschikt voor drukwerk, dus hang vooral je school/sportclub/werk/hobbyklasje mee onder. Je kunt ‘m hier gratis downloaden en hier vind je het bestand met alle bronnen waarop de cijfers gebaseerd zijn.

[bg-box]Dit is blog 3 in mijn serie ‘politieke zoektocht’. Eerder verschenen de blogs ‘Tweede kamerverkiezingen: waarom jij wél moet gaan stemmen‘ en ‘Politieke zoektocht: Interview met NOS, alle stemwijzers op een rijtje en mijn stemwijzer uitslag‘. [/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. Klaske

  Wat een toffe verkiezingsposter hebben jullie gemaakt, zeg! Hij maakt echt duidelijk waarom je wél moet gaan stemmen. Ook ik mag dit jaar voor het eerst naar de stembus en ga sowieso, omdat ik stemmen heel belangrijk vind. Ik vind het heel goed dat jij er op je blog veel aandacht geeft, hopelijk gaan hierdoor meer jongeren naar de stembus!

 2. Ik leefde dus onder een steen, maar wat een tof idee: Kamergotchi! Echt heel leuk bedacht. Supertof dat je ineens in Trouw staat en zo, je wordt echt een vertegenwoordiger voor de stemmende jongeren! Alleen maar goed, zo veel mogelijk mensen moeten gaan stemmen. Malou x

 3. Kimberly

  Ik vind het echt goed dat je hier aandacht aan besteed! Voor mijn gevoel wordt er dit jaar sowieso meer aandacht aan besteed dan welk jaar dan ook. Ik kan me namelijk niet herinneren dat ik ooit zo veel er over heb gelezen of gezien heb. Zelf moet ik eerlijk zeggen dat politiek me niet zo interesseert, maar ik wil mijn stem ook niet verloren laten gaan. Naar aanleiding van jouw blogs (en posts ;)) ben ik op onderzoek uitgegaan. Thanks!

  1. Dat gevoel heb ik ook, maar ik denk dat dat komt omdat er nu veel meer gebruik wordt gemaakt van online media (en ik zelf meer op online media te vinden ben, haha). Wat fijn dat ik je toch een beetje heb kunnen stimuleren om op onderzoek uit te gaan. Politiek is gewoon ook best wel saai, maar wel heel belangrijk! Ik kan je dat ‘chatten met je politieke tegenstander’ heel erg aanraden, ik heb het al een paar keer gedaan en hoewel ik dus m’n politieke vijand trof, waren het allemaal vriendelijke en normale mensen en was het heel interessant om te horen waarom zij juist op die partij stemden!

 4. Goed dat je zo er mee bezig bent! Alles om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te krijgen.
  Weet je zelf al wat je gaat stemmen?

 5. Karlijn

  Superleuke infographic, het ziet er echt heel professioneel uit! En tja, die kamergotchi…ik heb het even geïnstalleerd om te kijken wat het was en gelijk weer verwijderd toen de lijsttrekker van de SGP uit het ei kwam :’)

 6. Danella

  Deze verkiezingen wordt er zoveel aandacht besteedt aan het stemmen en ik vind dat een hele goede ontwikkeling. Mag zelf ook weer stemmen en stimuleer iedereen om dat ook vooral te gaan doen. Leuk dat je hier ook aandacht aan besteedt op je blog en je infographic is heel duidelijk (rest van het artikel trouwens ook hoor)! Weet nog niet zeker wat ik ga stemmen, dus een aantal van deze links komen nog wel van pas denk ik.

 7. Nelleke

  Ik vond je poster zo gaaf, ik heb hem gedeeld op mijn Facebook! Zag dat vrienden van mij hem ook weer hebben gedeeld, dus hopelijk kunnen we met zijn allen inderdaad op 15 maart een verschil maken!

 8. Anaïs

  Ik ben Belg maar dit vind ik zo cool dat je dit doet! Er zijn echt weinig jonge mensen met een platform die in de Lage Landen jongeren aanspreken op hun verantwoordelijkheden of rechten en plichten als burger en het is super dat jij daar nu toch wat licht op schijnt.

 9. Anna Maria

  Wat een mooie poster hebben jullie ontworpen, hier is politiek ook wel een gespreksonderwerp. Ik merk dat vooral leeft bij mijn schoonfamilie, ik zelf denk er nu ik ouder ben wel meer over na omdat ik ook nadelen merk met een baan zoeken, nu een uitkering krijg en zo wordt alles niet meer zo’n ver van je bed show.

  Maar tot nu toe heb ik altijd gestemd, want het is toch een recht die je niet mag laten schieten… Ze hebben er zo hard voor gewerkt deze recht te verkrijgen.

 10. Loes

  Ik vind het super goed dat je hier aandacht aan besteed. En de poster is heel tof en leerzaam geworden!

 11. Wat TOF deze serie. Mijn bloggen en bloglezen heeft even op een laag pitje gestaan dus ik miste je eerste twee. Maar ben zo blij met elke blogger die hier over schrijft! (*kijkt kritisch naar eigen uitblijvende blogpost*). Dit spoort me wel ook aan om echt te gaan appen naar bijvoorbeeld mijn nichtjes, om te vragen of zij ook wel gaan stemmen.

Geef een reactie