Politieke zoektocht: Interview met NOS, alle stemwijzers op een rijtje en mijn stemwijzer uitslag

Het is inmiddels een week geleden dat mijn artikel over de Tweede kamerverkiezingen online kwam. Tijd voor een update!

Vermelding op nos.nl

Stiekem vond ik het best spannend om een artikel over de Tweede kamerverkiezingen online te gooien. Politiek is een gevoelig onderwerp, wat ik nog niet eerder aansneed op mijn blog. Maar ook een heel belangrijk onderwerp en daarom maakte ik een uitzondering.

Gelukkig maar, want ik heb alleen maar positieve reacties erop gekregen! Dezelfde avond nog hing ik aan de telefoon met een journalist van NOS op 3, wat resulteerde tot dit artikel. Ontzettend gaaf dat mijn artikel zelfs door de nationale media is opgepikt!

Mijn stemwijzer uitslag

Ondertussen heb ik natuurlijk niet stilgezeten. Afgelopen maandag kwam de StemWijzer online, de meest geraadpleegde website om je stemkeuze te onderzoeken. Ik had beloofd om me te gaan verdiepen in de Tweede kamerverkiezingen, maar ik wist eerlijk gezegd ook niet zo goed waar ik moest beginnen. Mijn tactiek is nu om zo veel mogelijk stemwijzers in te vullen (en eventueel ook meerdere keren, om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te krijgen), hieruit een selectie van 3 partijen te maken en daarvan de partijprogramma’s door te nemen. Dan kan ik nog vergelijken op punten die ik belangrijk vind.

Ik heb even getwijfeld of ik mijn uitslag hier moest neerzetten, het voelt toch wel heel intiem of zo. Bovendien wil ik niet dat jullie twijfelen aan de objectiviteit van de intentie van deze blogs. Ik wil jullie stimuleren om te gaan stemmen, wat je stemt moet je natuurlijk helemaal zelf weten!

Maarrrr omdat ik weet dat jullie waarschijnlijk toch wel nieuwsgierig zijn naar mijn resultaat en ik hier ook achter sta, deel ik ‘m toch. Zoals je ziet kwam D66 er als eerste keuze uit bij mij (al vond ik 69% niet super overtuigend), samen met de PvdD. Deze werden gevolgd door GroenLinks. Ik heb in het verleden al vaker op D66 gestemd, voor deze verkiezingen vind ik GroenLinks ook een interessante optie.

Ik blijf het lastig vinden, want zo heeft de VVD ook een aantal goede punten en ook in het CDA kan ik me soms vinden.

stemwijzers

Naast de stemwijzer.nl zijn er nog veel meer stemwijzers die je kan doen. Ik zette er een paar voor je op een rijtje:

 • De wijze stemmer – Deze stemwijzer van Brainwash geeft aan welke filosoof bij je past (en welke partij daar dan weer bij hoort). Iets minder serieus, al kwam de uitslag wel redelijk overeen met die van de Stemwijzer. Mijn filosoof was Boeddha, met de PvdD als bijbehorende partij.
 • De Jongeren Kieswijzer – Een speciale stemhulp voor jongeren, waarin vooral onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren (zoals het leenstelsel) worden belicht.
 • De coalitiewijzer – Deze ‘stemwijzer’ van De Volkskrant geeft aan welke partijen samen een coalitie kunnen vormen. Partijen die goed samen door de deur kunnen krijgen een groen balletje, coalities die wat moeizamer zullen gaan een geel balletje, en coalities die uitgesloten zijn een rood balletje. Niet zozeer een stemwijzer, maar wel interessant om te zien en eventueel mee te nemen in je stemkeuze.
 • Kieskompas – Het Kieskompas is een andere veel geraadpleegde website. Het is een initiatief van dagblad Trouw en politicoloog André Krouwel van de VU Amsterdam. Waar je bij de StemWijzer antwoordt met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beiden’, gebruikt het kieskompas een vijfpuntsschaal: van helemaal mee eens naar helemaal niet mee eens.
 • Stomwijzer – Sowieso de grappigste van dit lijstje. Met de uitslag kan je dan ook niet zoveel (ik kreeg de 50plus partij, haha), gelukkig duurt het invullen nog geen minuut.

hoe nu verder?

Komende week wil ik me gaan verdiepen in ieder geval de partij programma’s van D66 en GroenLinks. In mijn mailbox kreeg ik ook nog de goede suggestie om eens de standpunten van verschillende partijen over zaken die studenten aan gaan (zoals bijvoorbeeld het leenstelsel) op een rij te zetten. Dit zijn punten die ook voor mij belangrijk zijn en mogelijk meewegen in mijn stemkeuze.

Volgende week dus weer een update! Mocht je zelf nog een goede tip of suggestie hebben of iets kwijt willen over de verkiezingen, neem dan vooral contact met me op! Ik ben heel benieuwd hoe het jullie vergaat met de ‘politieke zoektocht’, deel het vooral in de comments.

Laten we wel afspreken dat we elkaars mening respecteren en we het vriendelijk houden in de comments :-)

[bg-box]Dit is blog 2 in mijn serie ‘politieke zoektocht’. Verder verschenen de blogs ‘Tweede kamerverkiezingen: waarom jij wél moet gaan stemmen‘ en ‘Politieke zoektocht: Interview met Trouw, je eigen kamerlid verzorgen en chatten met de politieke vijand‘. [/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 24 reacties

 1. Roos

  Wat ontzettend leuk dat je vermeld bent door de NOS! Ik vind het zelf ook super goed wat je doet, door dit aan de aandacht te brengen. Voor mij word het GroenLinks, ik sta achter hun ideeën en daarnaast spreekt Jesse Klaver mij ook erg aan.

 2. Eline

  Ik vind het best wel lastig om te moeten kiezen op wie ik wil gaan stemmen. De stemwijzers helpen een beetje, maar ik heb soms het gevoel alsof die partijen alleen maar tegen hoog opgeleide volwassenen praten, haha.

  1. Ja, dat is natuurlijk ook het succes van Wilders: een partijprogramma op een simpel A4tje. Eigenlijk zouden de andere partijen dat ook moeten doen. Niet per se een heel programma verkleinen tot een A4, maar wel de belangrijkste kern in simpele taal samenvatten. Dat zou het een stuk toegankelijker maken.

 3. Mirthe

  Qua stemwijzerresultaten lig ik heel dicht bij jou, het wordt bij mij waarschijnlijk Groenlinks. Wel vind ik het grappig dat jij veel breder kijkt dan ik, ik zou bijvoorbeeld nooit VVD stemmen (zelfde voor CDA) omdat die partij wel rechtser en conservatiever is dan ik en omdat ik vrees dat dat ‘niet samenwerken met de PVV’ niet waargemaakt zal worden en kijk daarom eigenlijk niet eens meer maar hun programma, maar ik kan me goed voorstellen dat je in sommige aspecten wel met heel verschillende partijen eens bent :) Zeker omdat D66 en VVD natuurlijk veel raakvlakken hebben. Goed om ook echt uitgebreid onderzoek te doen daarnaar!

  1. Ja ik merk dat sommige opvattingen van mij best wel ‘rechts’ zijn (volgens mij vooral op gebied van strafrecht), terwijl ik weer heel erg ‘links’ scoor op milieu. Ik ben inderdaad ook bang dat VVD uiteindelijk heus wel met de PVV zal gaan regeren, al vraag ik me af of dat een succes wordt (denk aan het gedoogkabinet). CDA zal ik zelf ook niet snel stemmen omdat ik liever niet op een partij met geloof als basis stem, maar ik vind enkele standpunten van hen wel goed! Daarom vind ik het ook zo lastig..

   1. Leonie

    De jongerenkieswijzer(.nl) komt 15 februari online :) Ik had bij de Stemwijzer een vergelijkbare uitkomst als jij had, maar twijfel zelf tussen D66 en GroenLinks. Ik heb inderdaad ook een beetje dat ik soms toch wel richting rechts meningen neig, voornamelijk over uitkeringen etc. Ik vind het heel belangrijk dat die er zijn, maar ik vind het eigenlijk wel goed als er systeem komt waarbij mensen weer geprikkeld worden om ook te gaan werken/iets terug te doen. Tegelijkertijd mag er van mij wel een vlees-tax komen (dat is dan weer heel links). Het blijft moeilijk! Mijn voornaamste focus ligt toch wel op de punten over onderwijs, hoewel ik zelf niet meer zo lang studeer (of ja, misschien ook wel), maar ik door mijn bijlessen daar nauw bij betrokken ben. Ben benieuwd wat je komende blog gaat brengen!

 4. Anna Maria

  Wat tof dat je werd uitgelicht. Stemmen doen wij elke keer, hoe moeilijk ik het tegenwoordig ook vind. Omdat alles zo hard wordt, omdat de politiek hier zelfs een beetje gaat lijken op Amerika qua elkaar beschuldigen van alles, nepnieuws en gekkigheid. Voor het eerst zijn manlief en ik het eens over welke partij wij gaan stemmen, ben blij dat ik er al uit ben. Nu wachten tot het zover is en dan daadwerkelijk doen :)

 5. Karlijn

  Het lastige aan stemwijzers vind ik wel dat stellingen soms moeilijk een heel standpunt en mening van een partij kan representeren. Zo had ik dat twee partijen ongeveer hetzelfde genuanceerde perspectief op een stelling hadden, maar de een was oneens en de andere eens :’)

  1. Ja, ik vind dat ook ingewikkeld hoor! Het zijn eigenlijk ook maar weinig stellingen. Zo ben ik bij sommige stellingen blijkbaar heel rechts, en bij andere stellingen weer super links. En dan zijn er ook nog stellingen waarvan ik het verhaal erachter niet eens weet (dat Europese leger bijvoorbeeld. Klinkt nobel, maar is dat überhaupt haalbaar??). Moeilijk!

 6. Shirley

  Bij mij kwamen er uit de Stemwijzer allemaal kleinere partijen. Ik vraag me af of het tactisch is om daarop te stemmen. Ik wil inderdaad ook meerdere keren de verschillende ‘wijzers’ invullen. Hopelijk is er dan uiteindelijk een overeenkomst te vinden.

  1. Ja, ik snap je punt. Ik vraag me dan ook altijd af ‘heeft dit zin?’. Al denk ik dat het wel belangrijk is dat je stemt waarvoor je staat. Een beetje strategisch stemmen kan natuurlijk soms verstandig zijn, maar als PvdD-er stemmen op de VVD omdat je bang bent dat anders de PVV de grootste partij wordt is volgens mij allesbehalve strategisch. Niet dat dit jouw intentie is, maar wel om aan te geven dat je misschien toch maar gewoon moet stemmen op de partij die het beste bij jou aansluit – ongeacht de grootte.

   1. Benthe

    https://t.co/a1VdmfSyX1 Dit is een leuk artikel over strategisch stemmen en waarom je het misschien beter niet kan doen. Zeker de moeite waard om te lezen :)

 7. Sigrid

  Misschien ook leuk om een artikel over de politieke jongerenorganisatie’s van de politieke partijen te schrijven zoals bijvoorbeeld DWARS, Pink en de JOVD.

  1. Goed idee! Ik wil sowieso nog de voor studenten interessante standpunten per partij uitlichten, dit lijkt me er prima bij passen. Heb je er zelf toevallig meer informatie over? Je mag me altijd input geven via mail! :-)

 8. Liset

  Tof dat je ook aandacht aan politiek besteedt! Ik ga voor GroenLinks dit jaar, en ook vooral voor een vrouw! Het is 100 jaar geleden dat vrouwen stemrecht kregen, maar nog maar 35% van de tweedekamerleden is vrouw. Hier kan je er meer over vinden: http://www.stemopeenvrouw.nl

  1. Ik had me ook sowieso voorgenomen om op een vrouw te stemmen. Ik wist niet dat het dit jaar precies 100 jaar geleden was dat vrouwen het stemrecht kregen, wat leuk! Ik wil sowieso nog 2 posts aan de verkiezingen wijden; een over de standpunten van verschillende partijen die interessant zijn voor studenten, en een over vrouwen in de politiek. Ik las afgelopen week ook al een artikel in de Volkskrant over waarom je nooit op de eerste vrouw moet stemmen (want zij krijgt sowieso al genoeg voorkeursstemmen).

 9. Mylène

  Ik heb stiekem nog heel weinig tijd gehad om me erin te verdiepen, maar dat ga ik van de week maar eens doen. Wel heel tof dat het door de media is opgepikt zeg!!

 10. Linda

  Hoi!
  Ik mag dit jaar helaas nog niet stemmen maar Ik vind het heel leuk dat je over de verkiezingen blogt:) ook fijn, dat rijtje met stemwijzers! Ik las dat je misschien GroenLinks wilde stemmen (helemaal prima natuurlijk!) maar dat je ook wilde kijken naar wat partijen willen voor studenten. Ik las dat ChristenUnie ook erg veel op groen gebied wilt verbeteren en bovendien ook het leenstelsel wilt terugdraaien, misschien leuk om hun standpunten ook nog te lezen?

  1. Hi Linda, wat leuk dat je m’n blogs over verkiezingen leest ook al mag je helaas nog niet stemmen. Groenlinks is inderdaad een optie, maar ben ik nog helemaal niet zeker van hoor! Ik ga zeker nog andere partijen bekijken en wil sowieso nog een overzicht plaatsen van alle standpunten die studenten aangaan van verschillende partijen. Dat kost alleen wat meer tijd, dus dat duurt nog even ;-)

   1. Linda

    Leuk dat je je er zo in verdiept:) ben benieuwd naar je andere blogjes

Geef een reactie