Recept: Suikervrije kokosmakronen

kokosmakronen

Kokos: you hate it or you love it. Ik hoor bij de eerste categorie. Mijn liefde voor kokos uit zich vooral in Bounty’s en kokosmakronen. Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder me vroeger wel eens opwachtte van school met een kop thee en van die lekkere sticky kokosmakronen.

Kokosmakronen

Ik was dan ook blij verrast toen ik zag dat de kokosmakroon weer helemaal hip was en op allerlei foodtruckfestivals te vinden was. Dit keer waren het vers afgebakken ronde bolletjes, in plaats van de platte koeken van vroeger. Bovendien had je naast de naturel variant ook kokosmakronen met chocola, gember en zelfs peper! Ik ben weer fan.

Het goede nieuws is dat mijn huisgenootje afgelopen week kwam aanzetten met verse, homemade kokosmakronen. En dan ook nog een variant die suikervrij is. Kun je dus lekker veel van eten. Mijn huisgenootje is fysiotherapeute én personal trainer, op haar Facebookpagina deelt ze vaker dit soort receptjes, goeie work-outs en andere tips voor een gezond en fit leven. Aanrader als je net als ik wel een steuntje in de rug kan gebruiken ;-).

Het recept

Benodigdheden (voor ongeveer 6 grote of 10 kleine makronen):
– 150 gram kokosrasp
– 1 rijpe banaan
– 30 gram amandelmeel
– 3 eiwitten
– snufje zout

Mijn huisgenootje gooit er nog proteïne met vanillesmaak aan toe (3 schepjes), voor een eiwitboost en een wat zoetere smaak. Door de eiwitten in de makronen is het ook een goeie snack voor na je workout!

Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek vast een bakplaat met bakpapier. Pureer de rijpe banaan in een kom en voeg hierbij de kokosrasp, het amandelmeel, een snufje zout toe en eventueel de extra proteïne. Je kunt gebruik maken van een vork of een staafmixer. Scheid vervolgens de eieren: je gebruikt alleen de eiwitten. Klop de eiwitten op tot schuim. Om te controleren of het eiwit stevig genoeg is: wanneer je de kom ondersteboven houdt, mag er geen eiwit meer uitlopen. Meng vervolgens voorzichtig het eiwitschuim met het kokosmengsel. Schep het kokosmengsel in mooie bollen op het bakpapier en bak in ongeveer 15-20 minuten goudbruin in de oven.

Tips

Let erop dat er echt niet stiekem toch een beetje eigeel bij je eiwitten komt. Dit zorgt er namelijk voor dat je makronen volledig mislukken! Zorg ook dat de kom voor de eiwitten goed vetvrij is. Dit kun je doen door de kom schoon te maken met wat citroensap. Gebruik geen plastic kom, maar liever een glazen of rvs kom – plastic is moeilijk vetvrij te krijgen. Lukt het niet om de bollen mooi goudbruin te krijgen? Gebruik dan eventueel voor 5 minuutjes de grill stand of heb nog ietsje langer geduld met bakken.

Zie voor meer leuke receptjes de Facebookpagina van mijn huisgenootje!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Truusje

  Oh, dat lijkt me lekker! Ga ik binnenkort ook eens proberen!

 2. Sarah

  Oeh, kokosmakronen zijn echt één van mijn favoriete koekjes. Ideaal dat deze variant suikervrij is. Moet ik dan toch eens uitproberen :)

 3. Ik hoor ook bij de eerste groep. Alleen had ik vroeger na het eten van een Bounty altijd ruzie met die stukjes kokos die het nog veel te leuk vonden om tussen mijn tanden te gaan zitten. Bij deze koekjes lijkt mij dat een minder groot probleem..

 4. Anne

  Hey Marlous, hoe meng jij in hemelsnaam dat eiwit schuim met het andere mengsel? Ik krijg dat niet voor mekaar :(

  Alsnog zijn ze goed bevallen, dankjewel voor je recept!

  Groetjes,
  Anne

 5. Yvo

  Maar in de banaan zit toch suiker? In één banaan zit zelfs 26 gram. Het argument van fruitsuiker of geraffineerde suiker gaat helaas niet op, want C6H12O6 is altijd C6H12O6, hoe je het ook wendt of keert..

Geef een reactie