Tweede kamerverkiezingen 2017: waarom je wél moet gaan stemmen

Verkiezingen

In de dertien jaar dat ik blog, is het eigenlijk nog nooit over politiek gegaan. Stiekem vind ik dit best een spannend onderwerp om aan te snijden, want politiek ligt vaak gevoelig. Iedereen vindt weer wat anders (en dat maakt het ook zo interessant), en anoniem vanachter je computerscherm kan het er soms hard aan toe gaan. Mijn blog is toch een beetje mijn happy place.

Jongeren stemmen niet

Deze keer maak ik echter een uitzondering: in maart komen er weer Tweede kamerverkiezingen aan en dit jaar lijkt stemmen belangrijker dan ooit. Brexit, Trump, het rechtspopulisme dat wereldwijd in opkomst is… Het is belangrijk om je stem te laten horen, zodat er ook iets mee gedaan kan worden. Maar helaas: jongeren stemmen niet. Volgens cijfers van het CBS [1] heeft 30% van de 18-25 jarigen en 33% van de 25-35 jarigen niet gestemd bij de Tweede kamerverkiezingen van 2012. Hetzelfde gold voor de ‘Brexit vote’: nog geen 40% ging naar de stembus. Terwijl uiteindelijk met name jongeren ontevreden waren met de uitslag.

Samen maken we het verschil

Het is dus belangrijk dat je gaat stemmen komende verkiezingen. Alleen al de nieuwe lichting stemmers – de 850.000 jongeren die dit jaar voor het eerst mogen stemmen – zijn goed voor 14 zetels. Dat is meer dan D66, PVV en CDA nu hebben [2]. Maar dan moeten ze wel komen opdagen. Als argument wordt vaak gebruikt ‘mijn stem wordt toch niet gehoord’. Maar al die jongeren samen maken wel degelijk een verschil. Omdat ikzelf en veel van mijn lezers ook binnen die groep nietstemmers (voor het gemak even 18-35 jaar) vallen, vind ik het belangrijk om hier aandacht aan te geven op mijn blog.

Maar wat moet ik stemmen dan?

Het maakt niet uit wat je gaat stemmen, áls je maar gaat stemmen! Eerlijk gezegd weet ik zelf ook nog niet zo goed wat ik komende verkiezingen wil gaan stemmen. De komende tijd wil ik me gaan verdiepen in het aanbod van politieke partijen en hun partijprogramma’s. Het lijkt me leuk om jullie daarin mee te nemen, in de zoektocht naar de juiste keuze. Het gaat me daarbij niet zozeer om míjn keuze, maar het maken van de keuze. Het is dus niet de bedoeling dat ik mijn stemgedrag aan jullie ga opleggen, ik wil graag samen met jullie op onderzoek uit. Je verdiepen in partijprogramma’s van 60 pagina’s dik van 15 verschillende partijen klinkt namelijk niet echt als een leuke vrijetijdsbesteding.

Make voting great again

Gelukkig ben ik niet de enige die zich inzet om jongeren aan te sporen wél te gaan stemmen. Zo ontstond afgelopen zondag na enkele twitterberichtjes over en weer ‘De Stembus‘, een initiatief dat zich vooral richt op de 850.000 jongeren die dit jaar voor het eerst mogen stemmen. Door een van mijn Facebookfans (ha, dit klinkt suf) werd ik gewezen op VOOT 2017, een platform dat politiek laagdrempelig en interessant voor jongeren maakt. Allemaal met het doel om jongeren naar de stembus te krijgen, want het gaat hier ook om onze toekomst!

Doe mee!

Er zijn vast nog veel meer toffe initiatieven, wie weet heb jij zelf ook nog iets interessants te vertellen. Ik bied je bij dezen een platform aan; mijn blog. Mijn blog is misschien niet de grootste blog van Nederland, maar ik ben al blij als ik 10 mensen weet te overtuigen om toch te gaan stemmen. De komende tijd zal ik af en toe een update geven over mijn ‘politieke zoektocht’. Heb je leuke ideetjes of suggesties, of wil je op een andere manier hier aan bijdragen neem dan contact met me op. En aan al m’n medebloggers: wijd er ook eens een blogje aan! :-)

[bg-box]

Bronnenlijst
 1. CBS. (27 september 2013). Stemgedrag stemgerechtigden Tweede Kamerverkiezingen 12-09-2012 [Dataset]. Geraadpleegd van http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=82095NED&LA=NL
 2. Korteweg, A. (2 februari 2017). Jongereninitiatief de Stembus 2017 ‘uit de klauwen geëscaleerd’. Geraadpleegd van http://www.volkskrant.nl/opinie/jongereninitiatief-de-stembus-2017-uit-de-klauwen-geescaleerd

Dit is blog 1 in mijn serie ‘politieke zoektocht’. Verder verschenen de blogs ‘Politieke zoektocht: Interview met NOS, alle stemwijzers op een rijtje en mijn stemwijzer uitslag‘ en ‘Politieke zoektocht: Interview met Trouw, je eigen kamerlid verzorgen en chatten met de politieke vijand

[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 45 reacties

 1. Stephanie

  Wat goed dat je dit doet!
  Ik heb van m’n ouders altijd meegekregen dat stemmen erg belangrijk is, dus ik heb ook altijd gestemd.
  Ben alleen wel een zwevende kiezer , dus ik ga mezelf nog goed informeren :)

 2. Lauriëtte

  Goed initiatief! Ik verbaas mij er altijd over dat er mensen zijn die niet stemmen. Voor kleinere verkiezingen zoals de waterschapsverkiezingen, of een vaag iets zoals het Oekraïne-referendum blijf ik thuis. Maar als het gaat over de tweede kamerverkiezingen, dan wil je daar toch ook je stem in laten horen? Heel goed dat je dit doet! :)

  1. Bij het Oekraïne-referendum heb ik ook niet gestemd. Ik geloof dat ik toen op vakantie was en was vergeten iemand te machtigen. Stom, maar het voelt inderdaad minder belangrijk dan de Tweede kamerverkiezingen.

 3. Christa

  Wat een goed initiatief Marlous! Heel belangrijk om hier aandacht aan te besteden, elke extra Nederlander die zijn of haar stem laat horen volgende maand is mooi meegenomen. Dan maakt het inderdaad niet eens uit wát je stemt, maar dát je stemt. Want samen staan we sterk!
  Ben benieuwd naar de rest van de politieke blogs, mooi dat je hier een platform voor geeft!

 4. Bij ons in België ben je verplicht om te gaan stemmen dus dat ga ik ook altijd braaf doen. Ik snap dat mensen het denken dat het toch niet zo veel uit maakt. Je voelt je eigenlijk best wel klein. Maar vele kleintjes maken iets groot!

  1. In Nederland is het stemplicht (of eigenlijk opkomstplicht) in 1970 afgeschaft, waarom weet ik eigenlijk niet. Ik weet ook niet wat beter is hoor, vrijwillig stemmen of stemmen omdat het moet. Denk dat het vooral belangrijk is dat je je erin verdiept en op basis daarvan een gedegen keuze maakt.

 5. Anoniem

  Hahaha, ii durf bijna geen reactie te plaatsen.
  Ik ben 25 en ik ben één keer wezen stemmen toen ik dat voor het werst mocht. Just for the fun.
  Maar ik ben van mening dat de politiek ons landje momenteel verwoest. Er moet meer, er mag minder en ga zo maar door.
  Ik heb geen vertrouwen in de tweede kamer en om die reden vind ik het niet meer dan normaal om geen aandacht te besteden aan datgene wat een negatieve invloed heeft.

  1. Ik snap je gedachtegang, maar door helemaal niet te stemmen heb je sowieso geen invloed meer. De Tweede kamer is er toch wel, of jij nou stemt of niet. Door niet te stemmen houd je het politieke systeem niet tegen. Daarom is het juist zo belangrijk dat je wel gaat stemmen, want jouw mening is hartstikke waardevol! Ook hier op mijn blog, bedankt voor je reactie! :-)

 6. Ik hoorde hier van Tim Hofman over bij DWDD en ik vind het initiatief echt erg goed. Zelf kan ik er woedend van worden dat sommige jongeren niet stemmen en dan vervolgens wel gaan klagen. Waarom stem je dan niet?! Het gaat toch om JOUW toekomst? Ik hoop echt dat genoeg mensen stemmen in maart zodat we hier geen VS of VK taferelen krijgen… Malou x

 7. Wat een goed idee zeg!
  Ik probeer zelf ook altijd te gaan stemmen, vind het toch belangrijk.
  Al blijft het iedere keer weer lastig waar ik op moet gaan stemmen en besluit ik het op het laatste moment, dus ben benieuwd wat voor blogjes je allemaal gaat schrijven!

 8. Nicole

  Goed dat je hierover schrijft! Ik ga na de gebeurtenissen van de afgelopen tijd zeker stemmen!

 9. Iris

  Ik vind het heel leuk en goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik stem àltijd, vind dat heel belangrijk, precies om de redenen die jij noemt. Ook de gemeentelijke-stem-dingen. Ik heb één keer niet gestemd (met het Oekraïne-referendum) en daar voelde ik me ook een beetje naar over. Ik wist het gewoon écht niet, heb me er wel over ingelezen, maar kwam er gewoon niet uit. Voor de aankomende verkiezingen moet ik me ook nog even inlezen, al stem ik meestal op GL of PvdD.

 10. Wat goed dat je hier aandacht aan geeft! Ik ben het helemaal met je eens, het maakt niet uit wat je stemt, maar gebruik hem! Net als Malou zegt, anders heb je wat mij betreft ook absoluut niet het recht om te klagen. Misschien moet ik hier inderdaad ook maar een artikeltje over schrijven…

 11. Joëlle

  Super dat je hier aandacht aan besteed op je blog! Wel één kleine kanttekening: die 850.000 mogen voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, maar hebben voor een deel al wel eerder tijdens andere verkiezingen kunnen stemmen. Bijvoorbeeld stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen is in mijn ogen net zo belangrijk, omdat juist ook lokaal politieke besluiten grote invloed uit kunnen oefenen op je dagelijks leven. Hetzelfde geldt voor de Provinciale Staten, en die uitslag beïnvloedt ook nog eens de samenstelling van de Eerste Kamer.

 12. Roos

  Ik vind het ontzettend goed en leuk dat je hier aandacht aan besteed! Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik nog nooit heb gestemd, ik ben inmiddels 21. Ik vind het zeker ontzettend belangrijk om te doen, maar weet gewoon nooit waar ik de juiste informatie moet vinden over verschillende partijen. En eerlijk gezegd weet ik dat dat ergens te vinden is, maar vond ik het de afgelopen jaren te veel moeite.
  Fijn ook dat je er updates over gaat geven, hoe het bij jou gaat met je zoektocht! :)

 13. Ayla

  Heel goed dat je dit schrijft! Het zou niet in me opkomen om niét te gaan stemmen. Het is toch hartstikke belangrijk wat er met jouw land gebeurt?! En dan wel commentaar leveren als het niet goed gaat zeker, ja doei! Ik ben ook een mega zwevende kiezer. Politiek kan me gewoon niet boeien, dus ik heb geen idee wie, wat, waar. Vlak voor de verkiezingen doe ik de stemwijzer en dan ga ik even lezen wat de partij die daaruit komt in haar programma heeft staan. Als dat oké is en er geen dingen in staan waar ik echt niet achter sta dan stem ik op die partij. Sorry campagne-makers, politiek is gewoon saai. Maar wel belangrijk!

 14. Tuurlijk ga ik stemmen. We hebben de vrijheid, dus moet je gebruik maken van je stemrecht. Zo ben ik opgevoed door mijn ouders. Zelf neem ik mijn kinderen ook altijd mee naar het stemlokaal, en leer ik dat zij ook moeten stemmen ooit!

  1. Dat is inderdaad een goed idee! Mijn ouders namen mij ook altijd mee tijdens het stemmen, dat voelde altijd heel speciaal en belangrijk. Ik keek ook echt uit naar het moment dat ik mocht stemmen, al weet ik nog steeds niet goed wát ik dan moet stemmen.

 15. Milou

  Jaa goed bezig, tof dat je hier aandacht aan besteed! Heb er zelf laatst ook een post aan gewijd – niet dat ik nou zo’n groot bereik heb, maar zoals jij al zei: elke stem is er weer één! Ben ook benieuwd naar je verdere zoektocht!

  1. Wat goed dat jij er ook over geschreven hebt! Ik denk dat het niet uit maakt hoe groot je bereik is – ik ben ook een relatief kleine blogger – als je al 1 iemand bewust maakt van het nut van het stemmen, is je doel al bereikt toch? Goed bezig!

 16. Marjoleine

  Super goed dat je hierover schrijft! Ik ga zeker stemmen en heb het tot nu toe ook altijd gedaan, ik hoop dat wij als jongeren een beetje het verschil kunnen maken.

 17. Karlijn

  Goed om hier aandacht aan te besteden! In mijn omgeving zijn best veel mensen politiek actief als vrijwilliger of gewoon veel mee bezig, dus dat helpt ook om je er mee bezig te houden :)

  1. Oh dat lijkt me ook fijn, een soort klankbord om je heen. Ik merk dat mijn omgeving er een beetje hetzelfde in staat: wel willen stemmen, maar niet zo goed weten wát.

 18. Inge

  Bij mijn lessen maatschappijwetenschappen op de middelbare is er wel ingestampt dat ik moet gaan stoppen. Toch blijf ik het lastig vinden, die politiek. Echt super dat je hier aandacht aan besteed.

  1. Thanks! Ik merk inderdaad dat veel mensen gelukkig wel willen stemmen, maar gewoon niet weten hoe/wat/waar. Waar moet je beginnen als je je wil verdiepen in de politieke partijen? En waar staat elke partij nou voor? En wat gebeurt er als die ene partij daadwerkelijk wint? Het zou voor mij allemaal wat overzichtelijker en behapbaarder mogen zijn, het is zoveel informatie!

 19. Aniek

  Echt tof dat je hier aandacht aan besteedt Marlous!

 20. Elbrich

  Ik mag dit jaar voor het eerst stemmen, en dat was ik ook zeker van plan. Maar heb nog geen idee waarop! Ik zag dat 6 februari de nieuwe stemwijzer wordt gelanceerd, dus daar wacht ik op!

  Liefs, Elbrich

 21. Lisa

  Ik vind het supergoed dat je je bereik hiervoor gebruikt! Ik mag voor de derde (eigenlijk vierde) keer stemmen en ik zie geen enkele reden om niet te gaan. Dit is je kans om mee te bepalen, en misschien voelt het alsof het allemaal hopeloos is, maar het wordt er echt niet beter van als je niets doet. En dan kun je achteraf dus al helemaal niet gaan roepen dat je het er niet mee eens bent, vind ik. Maar ik merk al dat ik het ook gewoon interessant vind om er met anderen over te praten. Ik weet verder niet echt hoe ik politiek actief kan worden (lid worden van een politieke partij of jongerenvereniging zie ik weer niet echt zitten, bijvoorbeeld) dus probeer ik het in deze periode in ieder geval zo goed mogelijk bij te houden.

  Alleen voor het woonreferendum van Rotterdam had ik niet gestemd. Vond het maar vaag en het niet waard om een stemoverdracht te laten doen (ik zat toen in het buitenland). Uiteindelijk is de kiesdrempel ook lang niet gehaald, haha.

  1. Ik vind het ook wel interessant! Het gaat ook om onze toekomst. Wel vind ik het soms lastig dat bepaalde kwesties zo’n ver van mijn bed show zijn dat ik het lastig vind om daar een standpunt over in te nemen..

 22. Kaylin

  Ik vind het goed dat stemmen in België verplicht is! Zelf doe ik meestal altijd een stemtest van een nieuwszender. Je moet aangeven in welke mate je akkoord gaat met uitspraken en zo linken ze je aan een partij. Bestaat zo’n stemtest in NL ook?

  1. Ja, wij hebben ook zo’n online stemtest, geloof dat deze op 6 februari live gaat. Al staan daar soms stellingen tussen waarbij ik denk ‘waar gaat dit over??’ of waar ik eigenlijk helemaal geen mening over heb. Als dat dan bij 3 of meer stellingen het geval is dan vraag ik me al gelijk af hoe betrouwbaar het resultaat is..

 23. Anne

  Goed dat je hier aandacht aan besteed. Ik ben er ook voor dat mensen gaan stemmen. Op welke partij je ook stemt je houd toch de democratie in stand. Wat naar mijn inzicht vrij waardevol is. De Tweede Kamer mag dan wel niet perfect zijn, of misschien is er geen partij waarin je je echt kan vinden. Als niemand zou stemmen zouden de alternatieven naar mijn mening slechter zijn.

 24. Senna

  Dit jaar mag ik voor het eerst gaan stemmen! whoehoe :) Nu heb ik alleen helemaal geen verstand van politiek, dus ik volg VOOT 2017 (ook een beetje omdat ik de oprichters ken haha). Dus hopelijk ben ik er straks helemaal klaar voor om een weloverwogen stem uit te brengen.

  1. Oeh wat spannend! Ik weet nog dat ik in 2010 voor het eerst mocht stemmen. Het was toen nog even spannend of de verkiezingen op 2 of op 9 juni plaats zouden vinden. Gelukkig werd het 9 juni, want ik werd op 3 juni 18. Ik vond het zo bijzonder destijds!

 25. Mylène

  Suuupergoed dit!! Je hebt ook best een bereik dus het kan zeker wel wat opleveren. Ik ben echt benieuwd wat je allemaal gaat schrijven. Heb zelf ook nog geen idee wat ik ga stemmen dus wie weet kan jij me er wel bij helpen ;)

 26. Inderdaad, sinds lange tijd weer écht belangrijk om de stem te laten horen. Ik ben wel van plan te gaan stemmen dit jaar, maar wil me er van tevoren nog wel goed in verdiepen. Keuze is nog niet en ook niet zomaar gemaakt.

 27. Sonja

  Waar heb jij op gestemd, alle keren dat je mocht stemmen? En, heeft het geholpen?

  1. Ik heb tot nu toe bijna altijd verschillend gestemd (heb ook pas twee keer voor de Tweede kamerverkiezingen mogen stemmen). Wat bedoel je precies met ‘heeft het geholpen?’ ?

Geef een reactie