DIY: Snelle en eenvoudige macramé plantenhanger

macramé plantenhanger

Afgelopen weekend was ik op Creative Life, een beurs voor creatievelingen. Daar heb ik ontzettend veel ideetjes en inspiratie opgedaan, ik heb weer helemaal zin om creatief aan de slag te gaan! Ik deed mee aan een workshop waarmee je een macramé plantenhanger maakte. Ik vond ‘m zo leuk dat ik ‘m graag met jullie wil delen. Hij is namelijk super simpel, maar hij ziet er heel tof uit!

Een simpele macramé plantenhanger

Deze DIY is zo simpel dat een blogpost misschien bijna overbodig is. Toch deel ik graag een stappenplan met foto’s van deze DIY, want juist doordat ie zo simpel is, is ‘ie zo leuk! Bij DIY’s waar je veel nieuwe spullen voor moet aanschaffen of zwaar gereedschap moet gebruiken haak ik al snel af. Gelukkig is dat niet het geval. Bovendien kun je de basistechnieken uit deze DIY gebruiken om zelf een zo ingewikkeld patroon te maken als je wil!

Macramé is een bepaalde knooptechniek waarmee je bijvoorbeeld mooie wandkleden of leuke plantenhangers kunt maken. Je moeder kent het vast wel, want het was mega hip in de jaren ’70. Gelukkig is het nu terug!

macramé plantenhanger

Stap voor stap uitleg

Voor deze DIY heb je niet veel nodig: touw en een vaasje of potje. En natuurlijk een plantje om je potje te doen, maar dat kan bijvoorbeeld ook een waxinelichtje zijn. Stevig katoenen touw werkt het fijnst, ik koos dit leuke mintgroene kleurtje.

Ik heb een vrij klein glaasje, dus mijn plantenhanger hoeft niet heel groot te worden. Ik gebruik 3 strengen van 2 meter, en vouw deze dubbel zoals op de foto.

Heb je een groter vaasje, of wil je de hanger heel lang maken, neem dan een langer stuk touw.

macramé plantenhanger

Maak nu een simpele knoop boven aan de ‘vouw’. De grootte van de lus bepaal je zelf. Heb je bijvoorbeeld al een plekje in je hoofd waar je ‘m wilt hangen, pas daar dan je lus op aan. Een ijzeren ring toevoegen kan ook!

Verdeel vervolgens de touwtjes in paartjes, en leg overal op dezelfde hoogte een knoop. Ik heb ongeveer 30 centimeter genomen als afstand, maar ook hier bepaal je zelf wat je mooi vindt. Omdat het touw vrij stevig is kun je de knopen vaak nog wel ontwarren als je ze niet te hard aantrekt. Mocht je knoop toch niet op de goede hoogte zitten, dan haal je ‘m los en knoop je ‘m opnieuw.

macramé plantenhanger

Ik wil mijn tweede knoopjes ongeveer op de helft van mijn glas. Om de juiste afstand te meten leg ik het glas er even naast. In mijn geval moet er ongeveer 8cm tussen de eerste en de tweede knoop zitten. Als je een groter glas hebt kan deze afstand natuurlijk verschillen. Zorg er in ieder geval voor dat de tweede knoop niet te ver van de eerste knoop zit, anders zit je glas straks niet stevig genoeg vast en valt hij er uit.

Je hebt als het goed is nu 3 paar touwen met een knoop er in. Nu gaan we de buitenste twee touwtjes van de paartjes aan elkaar knopen. Zie de foto voor een voorbeeld. Ook de buitenste touwtjes van de buitenste paartjes knoop je aan elkaar, zodat er een rondje ontstaat.

macramé plantenhanger

Je kunt nu nog een tweede rij knopen, maar omdat mijn vaasje zo klein is hoeft dat niet. We eindigen met een grote knoop van alle touwen samen, ongeveer 10 cm onder laatste rij knopen. Dit touw kun je vervolgens afknippen maar ik vond de sliert op het einde wel leuk.

En dan is ie al klaar! Plantje er in en ophangen maar. Deze macramé plantenhanger is super basic maar dat vind ik er stiekem ook zo leuk aan,  als je wil kun je de DIY natuurlijk nog verder uitbreiden. Succes met knopen!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 9 reacties

  1. Nathalie

    Ik vind macramé hangertjes zo leuk maar dacht altijd dat het heel lastig was, niet dus. Hier ga ik zeker mee aan de slag :)

  2. Elena

    Oh, dit is zo leuk! Ik ga het zoiezo een keertje proberen!

  3. Roos

    Wat super leuk! Ik heb er een tijdje naar staan kijken op de Creative Life beurs maar snapte het nog niet echt, maar nu wel. Ga het binnenkort zelf eens proberen denk ik. :)

Geef een reactie