Filmtips #9: Europese films

Europese films

Voor iemand die soms drie keer per week naar de bioscoop gaat deel ik maar weinig filmtips. De vorige ‘filmtips’ dateert van juli, en die daarvoor uit april 2015. Omdat ik toch wel een filmliefhebber ben zal ik proberen wat vaker filmtips te delen. Dit keer een lijstje met Europese films, want niet alleen Hollywood levert mooie films af!

mijn favoriete europese films

Ik hou van Europese films, ik ben dol op alle verschillende talen die we in Europa hebben. Met name Franse films vind ik geweldig om te kijken omdat de taal zo mooi is! Europese films zijn vaak ook wat minder cliché en daardoor ook een stuk verrassender. Hieronder een paar favorieten die ik het afgelopen jaar zag. Sommigen zijn op Netflix te vinden en sommigen draaien nog in de bioscoop. Ik heb de trailers toegevoegd zodat je gelijk een voorproefje kan zien van de films.

Europese films

Bienvenue À marly gomont

Uit: Frankrijk Trailer: Klik!

Bienvenue à Marly Gomont is een grappige Franse film die zich afspeelt in 1973. Seyolo, van oorsprong een Congolees, heeft net zijn diploma geneeskunde gehaald in Frankrijk. Omdat hij niet voor een dictator wilt werken in Congo, neemt hij een baan aan als dokter op het platteland in een dorpje boven Parijs. Zijn vrouw denkt dat ze in Parijs gaan wonen en verhuisd graag met de kinderen, maar dan blijkt de werkelijkheid toch wat anders te zijn..

Deze film is heel erg grappig, al is hij af en toe ook frustrerend en ietwat verdrietig. Juist dat maakt ‘m zo mooi. Uiteindelijk blijf je met een goed gevoel achter. De film staat op Netflix!

Europese films

mein blind date mit dem leben

Uit: Duitsland Trailer: Klik!

Saliya wil al van jongs af aan in een hotel werken. Echter, vlak voor zijn eindexamen begint hij vanwege een aangeboren oogafwijking zijn zicht kwijt te raken. Uiteindelijk ziet hij nog maar 5%. Toch is hij vastbesloten zijn droom te volgen en haalt hij met veel moeite toch zijn examens. Na zijn examens wil hij graag een interne opleiding doen bij een hotel, maar vanwege zijn handicap wordt hij nergens toegelaten. Daarom besluit ie om bij z’n laatste brief z’n handicap weg te laten. Met hulp van zijn zus en een nieuwe vriend die hij maakt op de opleiding weet hij iedereen voor de gek te houden, maar hoe lang houdt hij het vol?

Dit is een hele vrolijke Duitse film. Dat Saliya bijna niets ziet levert af en toe grappige situaties op, zoals het negeren van een uitgestoken hand. Een fijne, niet al te ingewikkelde feelgood film. Hij draait op dit moment nog in de bioscoop!

Europese films

demain tout commence

Uit: Frankrijk Trailer: Klik!

Samuel feest er op los aan de kust van Zuid-Frankrijk, totdat er opeens een van z’n ex-scharrels bij ‘m op de stoep staat met een baby: zijn dochter Gloria. Omdat Samuel niet in staat is om voor een baby te zorgen reist hij naar Londen om Gloria terug te brengen naar haar moeder. Zonder succes, want Gloria’s moeder blijkt spoorloos. Inmiddels settlen Samuel en Gloria zich in Londen waar ze in een soort speelparadijs met glijbaan en mega speelgoed wonen en zijn ze onafscheidelijk. Totdat Gloria’s moeder opeens weer op de stoep staat om haar op te halen..

Omar Sy die de rol van Samuel speelt ken je misschien al uit zijn films Intouchables en Samba. Ook in deze film speelt hij weer erg goed en grappig. Deze film draait op dit moment nog in de bioscoop!

Europese films

de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Uit: Zweden Trailer: Klik!

Dit is een verfilming van het bekende boek. Een 100-jarige man, Allan, besluit dat het nog niet te laat is om opnieuw te beginnen en kruipt uit het raam van zijn verzorgingstehuis. Op het busstation neemt hij per ongeluk een koffer mee van een crimineel, waar miljoenen kronen in blijken te zitten. Onderweg sluit hij nieuwe vriendschappen en vermoordt hij ondertussen zijn criminele achtervolgers.

Deze film is een tikkeltje gek, maar dat maakt ‘m juist zo leuk. De bejaarde Allan rolt van het ene avontuur in het andere, allemaal even bizar en grappig.

Europese films

ma vie de courgette

Uit: Zwitserland/Frankrijk Trailer: Klik!

Ma vie de Courgette gaat over de 10-jarige Icarus, die door z’n alcoholische moeder ‘Courgette’ wordt genoemd. Wanneer zij overlijdt wordt hij in een weeshuis geplaatst. Samen met de andere weeskinderen die ieder een eigen ‘rugzakje’ hebben beleeft Courgette allerlei avonturen. Hij maakt vrienden en vijanden, wordt voor het eerst verliefd en durft eindelijk weer te dromen..

Ma vie de courgette is een stop-motion film, gemaakt met klei poppetjes, dat is natuurlijk al heel erf tof. Het verhaal zelf is erg ontroerend. Het lijkt zo misschien op een kinderfilm, maar dat is het zeker niet! Aanrader!

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. Ooh, wat een mooie tips. Zou ze allemaal kunnen gaan kijken! Ik hou zelf ook erg van films kijken.

  1. Gisteravond Marly Gomont gekeken! Wat een leuke film! Vrolijk, maar ook verdrietig. Gebaseerd op een waar verhaal. Op YouTube heeft de zoon een hit met zijn rap over Marly Gomont.

 2. Demain tout commence wil ik echt ontzettend graag zien! Ik heb al veel aankondigingen gezien en het lijkt me gewoon zo’n ontzettend leuke film. Die eerste klinkt een klein beetje als de film Bienvenue chez les ch’tis’ (als ik het goed schrijf), dat is ook zo’n leuke film! Malou x

 3. Roos

  Fijne tips! Demain tout commence vind ik echt een grote aanrader. Het is niet alleen een hele grappige film, maar ook heel goed én ontroerend.

 4. Loes

  Mooi lijstje, ik wil vaker Europese films kijken! Mijn favoriete Europese film is La Famille Belier, die is echt prachtig.

 5. Super goede tips, ik hoop de film van Omar nog in de bios te kunnen zien… Hij lijkt me echt prachtig :) De Duitse film lijkt me ook super mooi, dat wordt netflixen vanavond

 6. Kim

  Leuk lijstje! Ik schrijf er eens een paar op.

 7. Kaylin

  Super, twee films toegevoegd aan mijn to-watch lijstje op m’n app (todomovies) :) Ik heb ook nog een aanrader vanuit België: the broken circle breakdown

 8. Danique

  Wat een leuke tips! Demain tout commence staat ook zeker weten op mijn ‘nog te kijken’-lijstje!

 9. Mylène

  Ohhh ja die eerste film vond ik zo fijn. En de 100-jarige man ook. Echt een leuk verhaal haha. De rest heb ik nog niet gezien dus die ga ik eens opzoeken. Leuk!

 10. Paul

  Ik ga juist voor dit soort films geregeld naar het filmhuis. Ma Vie Courgette wil ik nog heel graag zien!

 11. Haha, alle films die je hierboven beschrijft, stonden al op mijn ‘te bekijken’-lijstje. Ze zien er allemaal zo leuk uit hé? :)

 12. an

  mein blind date is niet te vinden op netflix

Geef een reactie