Het antwoord op mijn politieke zoektocht + last minute stemhulp

verkiezing

Morgen is het zover.. Tijd om te gaan stemmen! Hopelijk hebben mijn blogs je de afgelopen weken een beetje op weg geholpen en aangespoord om in ieder geval te gaan stemmen. Lees ze gerust nog eens terug, onderaan dit artikel vind je de links. Ik weet inmiddels op welke partij ik ga stemmen, maar ik kan me voorstellen dat je nog steeds aan het twijfelen bent. Daarom hier mijn allerlaatste tips om je op weg te helpen!

1. doe een kieswijzer

In mijn tweede blog over de verkiezingen heb ik verschillende kieswijzers gedeeld. Dit zijn online tests waarbij verschillende stellingen aan je worden voorgelegd. Door aan te geven of je het eens of oneens bent met de stelling kun je uiteindelijk zien welke partij het meest met jouw mening overeen komt. Onder elke stelling staat ook nog een toelichting van elke partij (behalve de PVV, die geeft nergens toelichting op) zodat je precies weet hoe de partij over een bepaald onderwerp denkt.

Die kieswijzers zijn af en toe nog best vaag. Zo wist ik ook niet wat er precies werd bedoeld met de hypotheekrenteaftrek. Gelukkig schreef Jelmer de Boer dit artikel, waarbij hij elke stelling verduidelijkt en uitlegt wat er nou precies bedoeld wordt. Handig!

2. bepaal welke onderwerpen je belangrijk vindt

Zoveel partijen, zoveel standpunten.. je bent het waarschijnlijk nooit volledig eens met een partij. Kies daarom de partij die het meest aansluit bij jouw wensen en standpunten. Dat gaat gemakkelijker als je voor jezelf een selectie van onderwerpen maakt die je belangrijk vindt. Zo vind ik klimaat en onderwijs erg belangrijke onderwerpen, maar als ZZP’er kijk ik ook naar de standpunten van partijen voor ZZP’ers.

Op deze site kun je gemakkelijk verschillende standpunten per politieke partij bekijken of met verschillende partijen vergelijken. Is bijvoorbeeld abortus (en het recht op vrije keuze daarop) voor jou een belangrijk onderwerp, klik dan op dat onderwerp en bekijk per partij óf ze er een duidelijk standpunt over innemen en welke dat dan is.

Ook belangrijk: hoe hebben de partijen het de afgelopen 4 jaar gedaan? Actions speak louder than words. Partijen kunnen wel mooie beloftes hebben, maar hun handelingen van de afgelopen 4 jaar zeggen natuurlijk veel meer. De Correspondent zocht het voor je uit in dit artikel.

3. Help, ik twijfel tussen 2 partijen?

Heb je je selectie terug weten te brengen tot 2 partijen, maar kan je écht niet kiezen? Ga dan vergelijken! De meeste politieke partijen hebben een vergelijking op hun website staan. GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 hebben zelfs een hele website gemaakt waar je in een overzicht de verschillen ziet tussen de partijen. Hier kun je natuurlijk ook de standpuntenvergelijker van punt 2 bij gebruiken.

Je zou ook in gesprek kunnen gaan met iemand die zijn keuze al heeft gemaakt. Twijfel jij bijvoorbeeld tussen D66 en GroenLinks, vraag dan aan een GroenLinks stemmer waarom hij op die partij stemt. Wanneer je deze mensen niet in je omgeving hebt kun je ook online chatten via Waarom kies jij? Op deze website kun je je laten koppelen aan een aanhanger van een politieke partij en kun je de ander om zijn beweegredenen om op die partij te stemmen vragen.

4. stem bewust

Je hoeft niet per se op de lijsttrekker te stemmen, een stem op een kandidaat van de kieslijst is sowieso een stem voor de partij. Aangezien de lijsttrekker toch al in de kamer komt wanneer de partij genoeg zetels krijgt, is het slim om een voorkeurstem te geven. Dan heb je écht invloed met je stem!

Ik ben groot voorstander van het initiatief om op een vrouw te stemmen, om zo meer vrouwen in de Tweede Kamer te krijgen (op dit moment nog geen 40%). Lees ook mijn artikel over dat onderwerp. Je kunt je voorkeurstem ook geven aan het jongste lid op de lijst, omdat je bijvoorbeeld meer jongere mensen in de Tweede Kamer wilt zien. Daarnaast heeft elke kandidaat weer zijn eigen specialiteiten en kennis. Ze behartigen natuurlijk allemaal de belangen van de partij waar jij op stemt, maar vind jij klimaat belangrijk dan kan het verstandig zijn om jouw stem te geven aan die ene kandidaat die milieu- en natuurwetenschappen heeft gestudeerd en veel kennis en ervaring heeft op dat gebied. Stem bewust!

5. stem niet strategisch

Bianca Toeps vat het hierboven al mooi samen: strategisch stemmen is dom. Blijf bij je standpunt! Nu kan ik me voorstellen dat je misschien twijfelt of een partij genoeg impact heeft wanneer de partij die het beste bij jou past erg klein is of pas net bestaat (zoals Artikel 1 bijvoorbeeld). Toch is het belangrijk om zo dicht mogelijk bij je eigen standpunt en keuzes te blijven, als niemand dat zou doen zou er ook niet zo’n verscheidenheid aan politieke partijen zijn.

Laat je ook niet gek maken door de peilingen. Peilingen zijn slechts schattingen, als je al kijkt naar de verschillende peilingen van verschillende peilbureaus zie je dat de resultaten uiteenlopen. Bovendien worden de peilingen ook weer beïnvloed door de peilingen. Hoe dit zit en waarom dit fout is weet Arjen Lubach heel goed (en grappig) uit te leggen in dit filmpje:

6. Waar moet ik stemmen?

Stemmen doe je in een stembureau. Veel openbare plekken worden op 15 maart omgetoverd tot stembureau. Denk bijvoorbeeld aan het gemeentehuis, de plaatselijke basisschool of het treinstation. Via deze tool kun je gemakkelijk je dichtstbijzijnde stembureau opzoeken. Alle stembureaus zijn open van 7:00 tot 21:00. Let op: je moet stemmen in de gemeente waar je bent ingeschreven.

Als je zelf niet kan stemmen (omdat je bijvoorbeeld in het buitenland zit of ziek op bed ligt) kun je iemand uit je gemeente machtigen om te stemmen. Je moet dan je stempas samen met de gemachtigde ondertekenen, de gemachtigde moet dan met een kopie van jouw identiteitsbewijs naar het stembureau. Meer informatie over iemand machtigen lees je hier.

7. Wat heb ik nodig om te stemmen?

Simpel: je stempas en een identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Dit identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn (er moet dus ‘geldig tot 16 maart 2012’ of een latere datum op staan).

8. het boeit me allemaal geen reet

Zonde. Volg alle stappen uit dit artikel en je hebt binnen een uurtje een keuze. Wellicht iets minder doordacht dan anderen die er al weken over nadenken, maar je weet in ieder geval welke partijen het beste bij jou aansluiten. Niet stemmen betekent niet meedoen en dus ook niet klagen de komende vier jaar. Je hebt immers besloten om niet te gaan stemmen en dus geen invloed uit te oefenen op de politiek.

Als je er echt niet uit komt, of wanneer het je helemaal niks uit maakt welke partij de meeste zetels behaalt of wanneer je het niet eens bent met de manier waarop de verkiezingen zijn georganiseerd is er ook nog de blanco stem. Je stemt wel, maar op geen enkele partij en dus blanco. Het verschil tussen niet stemmen en blanco stemmen zit ‘m erin dat je wel deelneemt aan de verkiezingen, je maakt alleen geen keuze voor een partij. Ingelise legt het nog eens duidelijk uit in dit artikel. In eerste instantie lijkt het alsof je op deze manier geen invloed uitoefent, maar wanneer een groot deel van Nederland blanco zou stemmen is dat wel een signaal naar de politiek: blijkbaar is een groot deel van Nederland het niet eens met de manier waarop de verkiezingen gaan – of de uitslag boeit ze geen reet.

wat ik ga stemmen

De afgelopen weken heb ik me meer dan ooit verdiept in de politiek en de Tweede Kamerverkiezingen. Grappig genoeg vond ik het veel interessanter dan ik van tevoren verwachtte. Nog steeds ambieer ik geen rol als politicus en ik heb ook niet de illusie dat mijn stem alles kan veranderen, maar ik ben me wel heel erg bewust van mijn voorrecht om te mogen stemmen. Ik hoop dat ik enkele van jullie ook aan het denken heb kunnen zetten en vooral dat iedereen die dit leest op 15 maart gaat stemmen!

Zelf heb ik ook alle stappen (en meer) uit dit artikel doorlopen en zo uiteindelijk een goede keuze kunnen maken. Mijn stem gaat dit jaar  naar D66. Een partij waar ik me goed in kan vinden en ook in het verleden al eens op heb gestemd. Ik heb lang getwijfeld tussen D66 en GroenLinks, maar ik merk dat ik toch wat liberaler ben en daarom meer aansluiting vind bij D66 dan bij GroenLinks.

Ik weet nog niet precies op wie ik ga stemmen, maar het wordt sowieso een vrouw! Ik ga vanavond nog eens de kieslijst van D66 doornemen en kies dan mijn kandidaat. Spannend! Ik ben stiekem toch wel een beetje zenuwachtig voor de uitslag morgen (maar vooral heeel erg benieuwd!).

Nog iets vergeten?

Heb jij nog een belangrijk artikel, website, app, blog die ik niet eerder in mijn blog genoemd heb, deel ‘m dan in de comments! Zo helpen we elkaar ook weer.

Weten jullie al wat jullie gaan stemmen? Mocht je je vrienden/collega’s/klasgenoten/kennissen nog aan willen sporen om te gaan stemmen, voel je dan vrij om de afbeelding bovenaan dit artikel te delen als poster!

[bg-box]Dit is blog 5 in mijn serie ‘politieke zoektocht’. Eerder verschenen de blogs ‘Tweede kamerverkiezingen: waarom jij wél moet gaan stemmen‘,  ‘Politieke zoektocht: Interview met NOS, alle stemwijzers op een rijtje en mijn stemwijzer uitslag‘ , ‘Politieke zoektocht: Interview met Trouw, je eigen kamerlid verzorgen en chatten met de politieke vijand‘ en ‘Politieke zoektocht: Stem op een vrouw‘. [/bg-box]

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Angelina

  Allereerst bedankt voor deze fijne blogs! Ik twijfel nog tussen twee, precies die jij noemde D66 en Groenlinks haha. Dus ga beide sites nog eens goed bekijken. Hopelijk wordt het dan wat duidelijker! ;-)

  1. Haha succes, tussen die twee twijfelde ik ook dus ik snap hoe lastig het is. Denk dat je hoe dan ook een goede keuze gaat maken, kan me in beide partijen wel vinden.

 2. Mirthe

  Ik heb met heel veel plezier je verkiezingsblogs gelezen! Na grondig onderzoek (ik twijfelde zoals de meeste studenten ook tussen GroenLinks en D66) ga ik ook voor D66, waarschijnlijk stem ik op de nummer 18 – Antje Diertens. Opzij heeft een lijstje gemaakt met vrouwen waar je ‘tactisch’ op kan stemmen zodat er meer vrouwen in de Kamer komen: https://www.opzij.nl/nl/artikel/47246/tactisch-op-een-vrouw-stemmen-doe-je-op-deze-vrouwen.html Die vorm van tactisch stemmen support ik dan weer wel :-)

  1. Ja, die vorm support ik ook zeker! Ik twijfel alleen nog of ik op een van die twee ga stemmen of op #28, Martine van Bemmel. Iets verderop in de lijst maar zij maakt zich hart voor jongeren en daar kan ik me dan weer heel erg in vinden. Vind het ook belangrijk om niet zomaar op een vrouw te stemmen. Maar twijfel twijfel, want ik wil ook graag meer vrouwen in de kamer en die is bij #18 of #20 natuurlijk weer groter!

 3. Shirley

  Dankzij jou ontdek ik dat ik iemand uit een andere gemeente heb gemachtigd en dat dat niet kan. Dat wordt een reisje van anderhalf uur retour om mijn stempas weer op te halen. Het goede nieuws is dat je impact hebt gemaakt met je verkiezingsblogs, want anders was mijn stem onbedoeld verloren gegaan. Dankjewel daarvoor dus! Ik voel me wel een beetje dom dat ik dit niet wist.

  1. Ah, wat fijn! Ik twijfelde nog even of ik dit er in moest laten. Maarrr, helemaal niet dom hoor! Het is mij zelf namelijk ook eens overkomen. Toen ik in 2010 voor het eerst mocht stemmen waren mijn ouders net gescheiden. Toen ik na het eten met mijn moeder naar de stembus liep, bleek dat ik bij de gemeente van mijn vader stond ingeschreven. Het was inmiddels al 20:00 geweest dus ik ben toen snel op m’n fiets gesprongen (gelukkig was het 1 gemeente verderop) om alsnog te kunnen stemmen. Goed dat je er nog achteraan gaat!

   1. Shirley

    Wat goed zeg. Ik ben blij dat je de informatie in je artikel hebt laten staan :-)

 4. CT

  Super goed dat je een aantal blogs over de verkiezingen geschreven hebt! Zeker nu is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen morgen. Ik twijfel zelf ook tussen D66 en Groenlinks, maar ik denk dat ik toch meer naar het tweede neig.. Nog eventjes wat laatste research doen, dus :) Thanks voor je info!!

 5. Loes

  Ik denk dat je veel mensen hebt geholpen met deze duidelijke blogs! Ik ga morgen ook zeker stemmen!

 6. Inge

  Ik ben er sinds een week ongeveer uit dat ik morgen ook D66 ga stemmen.

 7. Mylène

  Ik eet nog even snel mijn ontbijt en ga dan richting de stembus. Vind het ook best spannend, maar ik weet in ieder geval wel zeker op wie ik ga stemmen. En echt top dat je hierover hebt geschreven. Dat heeft mij ook wel een beetje geholpen! :)

 8. Henrieke

  Ik twijfelde ook tussen D66 en Groenlinks. Het werd Groenlinks, daar heb ik een goed gevoel bij. Had ik voor D66 gestemd dan was dat een tactische stem geweest en daar hou ik inderdaad niet van. :-)

 9. Oké. Ik lees dit na de verkiezingen, maar ik vind dit zo’n goed artikel! Ik heb ook getwijfeld tussen D66 en GroenLinks, maar heb gestemd op GL. :) Er zijn altijd dingen waar je het iets minder mee eens bent, maar je moet inderdaad prioriteiten stellen denk ik dan :) Wat vind je het belangrijkst? :)

 10. Sylvia

  D66 heeft goede zaken gedaan, dat is mooi. Ik heb altijd op die partij gestemd, maar ben dit jaar voor de Partij voor de Dieren gegaan, dat voelde het beste. De afgelopen jaren ben ik onderwerpen als milieu, dierenwelzijn en duurzaamheid belangrijker gaan vinden, dus vandaar die keuze. Ik gokte erop dat D66 sowieso een mooie score zou halen en dat heeft uiteindelijk goed uitgepakt. En Partij van de Dieren kan met een stijging van 2 naar 5 zetels t.o.v. 2012 mooi een luidere stem laten horen over eerdergenoemde onderwerpen. Top dus. Ik schrok wel van het grote verlies van PvdA, die had ik echt niet aan zien komen!

Geef een reactie