DIY: Een lesje productfotografie door Zolea

productfotografie

Ik ben dol op fotografie en styling. Ik koop kookboeken eerder vanwege de fotografie inspiratie dan de food inspiratie en I’m a sucker for packaging: als iets mooi verpakt is ben ik eerder geneigd het te kopen. Maar productstyling en -fotografie is een heuse kunst! Daarom heb ik Zoë van Zolea.be gevraagd ons een klein lesje te geven, aangezien zij prachtige foto’s maakt voor haar eigen webshop. Lees verder voor haar tips en tricks voor productfotografie!

zoë’s tips & tricks

Toen ik 17 was, wist ik zeker wat ik wou worden: fotograaf. Ik was erg veel bezig met het digitale toestel dat ik toen voor mijn verjaardag kreeg en kon geen genoeg krijgen van alle tools in photoshop. Wanneer ik nu naar die foto’s terugkijk, schiet ik in de lach. In de laatste jaren heb ik erg veel bijgeleerd en ik krijg ook regelmatig complimenten over de productfoto’s die ik maak. Vandaag geef ik je enkele tips en tricks om jouw productfotografie te verbeteren! Dat is niet alleen fijn als je zelf ook een blogger bent, maar helpt je ook bij je Instagram-game ;)

productfotografie

gouden tip: werk met goed licht

Mijn foto’s zijn vaak nogal hetzelfde opgebouwd: ik hou van een witte achtergrond en een lichte foto. Mijn foto’s maak ik zo goed als allemaal in onze keuken. Het witte werkblad en het hoekraam zorgen voor veel licht. Dat is dan ook mijn eerste tip: zorg voor veel natuurlijk licht. Schaduwen kan je opvangen door zelf een reflector te maken. Plooi zilverpapier om een ringmap en zet die in de juiste hoek. Zo reflecteer je het natuurlijke licht waardoor schaduwen minder worden. Ik gebruik graag indirect licht: het licht dat van buiten komt, maar geen direct zonlicht dat zorgt voor harde schaduwen. Een tafeltje aan het raam werkt erg goed.

productfotografie

zorg voor de juiste compositie

Naast licht is ook de compositie van groot belang voor een leuke foto. Durf hier mee te experimenteren! Ik maak graag gebruik van bloemen, planten en blaadjes. Die geven mijn foto’s een natuurlijke touch. Ook gekleurde bladen als achtergrond zijn erg leuk om te gebruiken. Ik neem mijn foto’s bijna altijd van bovenaf om het ‘flatlay’ effect te verkrijgen. Mijn grootste tip hier is dan ook: experimenteer. Probeer wat dingen uit en vind zo jouw stijl. Zet je onderwerp niet altijd in het midden en bekijk je foto’s goed voor je de boel opruimt. Soms zie je pas nadien dat ene storende element in je foto en dan is het te laat.

productfotografie

de finishing touch

Als laatste vind ik nabewerking erg belangrijk. Of dacht je dan dat al die instacelebs ‘filterfree’ zijn? Zelf gebruik ik Photoshop om mijn foto op te lichten en het wit echt wit te maken. Het online programma Pixlr is een goed (en gratis!) alternatief voor Photoshop.

Op mijn telefoon gebruik ik graag VSCO Cam, een gratis app met leuke filters. Ik haal de helderheid (of exposure) wat omhoog en voeg soms wat contrast doe. Enkel deze twee stappen zorgen al voor een heel andere foto! Je hebt geen duur materiaal of een grote camera nodig om leuke foto’s te maken. Wist je dat de meerderheid van mijn foto’s met mijn oude, aftandse iPhone 4 gemaakt zijn? Goed scherpstellen, nadenken over compositie en voldoende licht zijn je redding!

[bg-box]De Vlaamse Zoë blogt op Zolea.be over natuurlijke verzorging. Naast een heleboel interessante informatie en reviews vind je er ook toffe DIYS om bijvoorbeeld je eigen geurkaarsen te maken. Ook heeft Zoë haar eigen webshop vol zelfgemaakte, natuurlijke producten. Zoë en ik gaan way back, in 2013 schreef ik al eens over haar mooie zelfgemaakte producten.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Anaïs

  Oeh ja, ik volg ZOLEA al jaren en haar foto’s zijn echt heel mooi geworden! Dat van die ringmap met zilverpapier is echt een goeie tip, ik wist niet dat dat werkte.

 2. Laurine

  Prachtige foto’s en een heleboel handige tips! Ga ik zeker gebruik van maken!

 3. Alex

  Super leuke tips! Ik heb op dit moment gewoon veel te weinig tijd om écht foto’s te gaan maken…super jammer eigenlijk!

 4. Kim

  Wat een tof lesje! Hele handige tips haal ik hier uit.

 5. Wat leuk dat je Zoë hebt gevraagd om haar fotografietips te delen. Haar stijl van fotograferen past ook mooi bij het design van jouw blog trouwens. Zoë maakt echt prachtige foto’s. Ik vind het zó tof dat ze echt een eigen stijl heeft. Haar foto’s herken je meteen.

 6. Iep

  Super leuk om te lezen! Ik ben zelf ook fotograaf! Prachtige foto’s ook. Precies waar ik ook van houd :)

 7. Wat een fijne tips :) Vooral het gebruik van zilverfolie, nog nooit aan gedacht haha! Gebruik je dan het ‘ronde’ deel van de ringband of gebruik je gwn een vierkant plat stuk zeg maar?

Geef een reactie