Filmtips #10: Geslaagde boekverfilmingen

boekverfilmingen

Herken je dat gevoel, dat je bij een goede film niet genoeg kan krijgen van het verhaal? Of dat je bij een goed boek het verhaal echt voor je zou willen zien? Daar zijn boekverfilmingen een uitkomst. Helaas hebben boekverfilmingen niet altijd een goede naam: ze zouden het boek tekortkomen of zelfs niet kloppen met het originele verhaal. Vandaag een rijtje boekverfilmingen die naar mijn mening wél geslaagd zijn.

mijn favoriete boekverfilmingen

Wanneer is een boekverfilming geslaagd? Wanneer de film volledig overeen komt met het boek? Dat was het geval bij The Fault in our Stars (verfilming van het gelijknamige boek van John Green), maar dat vond ik juist een beetje saai. Van mij mag het verhaal best een beetje afwijken, zolang het binnen de perken blijft.

De films uit het lijstje van vandaag zijn net als het boek erg goed. Allemaal op zichzelf staande films, waarvoor je het boek niet per se hoeft te lezen. De boeken zijn echter zo goed dat je ze alsnog wil lezen om zo het verhaal nog eens te beleven. Of wanneer je eerst het boek leest voordat je de film kijkt: om het verhaal extra goed in je op te nemen. Als je wil weten waar de film/het boek over gaat, bekijk dan de trailer of lees de recensies van het boek waar ik naar doorlink.

boekverfilmingen

The Circle (The Circle – Dave Eggers)

Op dit moment ben ik De Cirkel van Dave Eggers aan het lezen. Een bestseller die 4 jaar geleden uitkwam. Ik lees ‘m nu pas, want binnenkort komt de boekverfilming uit met Emma Watson en Tom Hanks in de hoofdrol. Hier speel ik gelijk een beetje fout, want deze film heb ik dus nog niet gezien. Het boek leest in ieder geval vlot en is erg interessant en de trailer belooft ook veel goeds..

Boek: The Circle door Dave Eggers
Film: The Circle

boekverfilmingen

lion (A long way home – Saroo Brierley)

La la Land, Moonlight, Hidden Figures.. stuk voor stuk mooie films, maar wat mij betreft hadden die Oscar’s naar Lion moeten gaan. Wat een geweldige en ontroerende film is dit, zeker mijn favoriet van afgelopen jaar. Lion is gebaseerd op het boek ‘A long way home’ van Saroo Brierley. Niet zomaar een boek, het vertelt het waargebeurde verhaal van Saroo. Deze film heeft nog lang in mijn hoofd gezeten, dus het boek staat nu hoog op mijn lijstje om te lezen. Ik wil het verhaal nog eens meemaken!

Boek: A long way home – Saroo Brierley
Film: Lion

boekverfilmingen

bridget jones (bridget jones – helen Fielding)

Een op en top Brits verhaal, verfilmd door een Amerikaanse filmstudio met een Amerikaanse actrice in de hoofdrol? Dat moest wel floppen. Mooi niet, de Bridget Jones films zijn mijn favoriete Britse romkoms. Alledrie de films vind ik even leuk, terwijl vervolgfilms vaak toch tegenvallen. De boeken zijn een stuk uitgebreider en daardoor de moeite waard, maar de films weten het sfeertje heel goed neer te zetten.

Boek: Bridget Jones – Helen Fielding
Film: Bridget Jones’ Diary  (of natuurlijk de andere twee films)

boekverfilmingen

Als puber was ik gek op zogeheten ‘mindfuck’ films. Films die op het eerste gezicht vooral heel raar en abstract leken, maar wel degelijk een goede, diepere boodschap hadden. Een van mijn favoriete mindfuckfilms was Fight Club. Pas later kwam ik erachter dat het verhaal gebaseerd was op een boek, dat ik toen direct voor het vak Engels op school heb gelezen. Hier gaat mijn voorkeur toch lichtjes uit naar de film. Het verhaal blijft een beetje raar, maar op beeld is het toch beter te volgen. Bovendien ben ik groot fan van regisseur David Fincher (die ook Gone Girl, getoond op de afbeelding aan het begin van deze blog, verfilmde).

Boek: Fight Club – Chuck Palahniuk
Film: Fight Club

Wat zijn jullie favoriete boekverfilmingen? En lezen jullie liever het boek, of kijken jullie liever de film? Of misschien zelfs allebei? Sinds 2012 wordt er zelfs jaarlijks een prijs uitgereikt aan de beste boekverfilming van dat jaar, de Parel voor de beste boekverfilming. Klik door naar hun website om meer inspiratie op te doen!

[bg-box]Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. Haak en Pen

  Mijn adsoluut beste boekverfilming was ” life between oceans” naar de gelijknamige romans van M.L. Stedman
  Maar Lion vond ik ook prachtig
  Fijn weekend, Manon

  1. Bedoel je Light between the oceans? Die vond ik namelijk ook prachtig! Ik wist eigenlijk helemaal niet dat dat een boekverfilming was, dus ik ga het boek eens opzoeken.

 2. Mieke

  Ik was erg onder de indruk van Still Alice. Het boek vangt het verhaal nóg mooier en intenser, maar de film doet er niet voor onder.

  Ik ben heel benieuwd naar The Circle, want het boek vond ik super (althans: 2/3e vond ik super, het laatste stuk leek sneller geschreven en een beetje afgeraffeld, hoewel ik me nog steeds afvraag of dat een kunstgreep was om het verhaal kracht bij te zetten. Dat ik me dat afvraag, sterkt me in de gedachte dat het toch enigszins afgeraffeld is. Minder goed uitgewerkt misschien) en ik kan niet wachten tot de film in de bios draait. Geweldige cast :)

   1. Mieke

    Ben gister geweest! Ondanks dat ik een beetje huiverig was door verschillende reviews, vond ik het een heel vermakelijke film. Dol op Emma Watson en Tom Hanks (die ik voor hun rollen erg goed gecast vond, dat waren echt de types die ik voor ogen had bij Eaton en Mae), Mercer maakt de verwachtingen van de reviews overigens wel waar: zijn acteerwerk vond ik beneden gemiddeld. Uiteraard zijn niet alle details uit het boek in de film te vangen, maar ik vond de sfeer van het boek heel goed neergezet. Prima zondagavondvermaak! :) #kijktip

 3. Daisy

  Ben zooo benieuwd naar de cirkel! Misschien ken je ze al maar:
  • the hunger games (moet wel zeggen dat ik hier eerst de films van heb gezien en daarna pas heb gelezen).
  • Wild – Cheryl Strayed
  • De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne
  • The Help – Kathryn Stockett
  • Life of Pi – Yann Martel

  En stiekem natuurlijk ook gewoon Harry Potter <3. Het meisje in de trein vond ik niet zo goed verfilmt: vond het boek sterker.

  1. Jaa, goede aanvullingen! Wild heb ik alleen de film van gezien, ben benieuwd hoe goed deze op het boek aansluit. Ik vond het verhaal in ieder geval erg mooi!

 4. Loes

  Bridget Jones is natuurlijk een favoriet haha, kan niet anders. En ik ben zo benieuwd naar LIon, daar waren mijn ouders erg enthousiast over! Mijn favoriete boekverfilming.. goede vraag.. Het enige wat me nu te binnen schiet is Harry Potter, haha!

  1. Ja Harry Potter is ook erg goed! Sterker nog, ik vond de boeken mwoah. Ik was net op die leeftijd dat lezen me niet meer zo interesseerde (terwijl ik als jong meisje boeken verslond) en kwam maar niet door die dikke boeken heen. De films vind ik daarentegen juist fantastisch!

 5. Roos

  Bridget Jones vind ik inderdaad ook heel erg goed verfilmd! Van het laatste boek vind ik de film beter dan het boek. Door je beginfoto dacht ik dat Gone Girl er ook wel tussen zou staan haha. Dat is namelijk één van mijn favoriete geslaagde boekverfilmingen.

  1. Haha ja ik twijfelde nog even of ik ‘m moest noemen, maar ik vond het een beetje te dubbel op met Fight Club. Uiteraard is Gone Girl ook zeker een aanrader! Daar heb ik overigens het boek pas na de film gelezen, ik kende het boek eerst niet eens..

 6. Anne

  Leuk dit artikel! Ik ben heel erg benieuwd naar The Circle, de trailer is in ieder geval veelbelovend!

 7. Merel

  The Circle en Lion wil ik ook nog graag zien en lezen. Vooral naar The Circle ben ik nieuwsgierig!

 8. Alex

  Leuk om te lezen! The Circle staat ook nog op mijn lijstje voordat de film uitjomt. En Bridget Jones heb ik net uitgelezen, dus nu nog een keertje de film kijken:)

 9. Irene

  Aaah Bridget Jones vond ik echt een leuk boek en de film vond ik nog geweldiger! Ik vond het zo tof dat de hele zaal gewoon luidop lachte! De rest ken ik eigenlijk niet. Ben wel benieuwd naar The Cirkel!

Geef een reactie