Hotspots Brussel: Een dag in de Belgische hoofdstad

Brussel

Door m’n Favoriete Belg leer ik België stukje bij beetje kennen. Na Antwerpen, Gent en Leuven stond nu Brussel op de planning om verkend te worden. Een stad die niet per se hoog op mijn lijstje stond, maar waar ik stiekem toch een beetje nieuwsgierig naar was. Brussel is niet alleen de hoofdstad van België, maar ook het hart van Europa. In deze wereldstad moet toch wel wat te beleven zijn? Ik neem je mee naar Brussel, en deel gelijk wat leuke hotspots met je.

Brussel

vervoer naar brussel

Wij waren natuurlijk al in België dus was de rit naar Brussel maar kort. Maar ook vanaf Nederland ben je zo in Brussel. De trein brengt je in ruim 2,5 uur van Amsterdam naar Brussel. Een enkeltje kost ongeveer rond de €45. Een goedkoper alternatief is de bus. Ouibus brengt je voor dezelfde prijs ook weer netjes thuis en doet er amper langer over.

Brussel

koffie bij café velvet

We begonnen onze dag met een kop koffie, bij Café Velvet. Deze zaak heeft twee filialen: deze in Brussel en een in Medellín, Colombia. De koffie die je hier drinkt is natuurlijk gemaakt van Colombiaanse koffiebonen, lekker!

Café Velvet, Brandhoutkaai 27

Brussel

uitzicht over brussel vanaf parking58

We lopen door naar Parking58, een oude, ietwat louche uitziende parkeergarage waar je vanaf het dak mooi uitzicht over Brussel schijnt te hebben. We twijfelen even als de deur van de gammele lift open schuift, maar drukken toch maar op het knopje van de 10e verdieping.

Het weer is nog wat grauw, maar het uitzicht is inderdaad indrukwekkend! Als je goed kijkt kun je zelfs het Atomium zien. In de zomer verandert het dak van de parkeergarage in het weekend in een rooftop bar, inclusief nepgras en lichtslingers.

Parking 58, Bisschopsstraat 1

Brussel

lunchen bij chicago

Inmiddels is het al na twaalven en krijgen we trek, dus gaan we richting Chicago – een lunchzaakje dat me op Twitter is aangeraden. Op het eerste gezicht oogt het wat rommelig, maar wel gezellig rommelig. Er staan verschillende soorten vintage stoeltjes (zelfs oude bioscoopstoelen!) en gekleurde tafeltjes in de zaak, wat planten hier en daar en de naam van de zaak in neon-letters aan de muur.

De menukaart is al net zo vol en kleurrijk, hij staat vol lekkere dingen dat ik moeilijk kan kiezen. Uitgebreide ontbijtjes, quiches, sandwiches, tortilla’s, burgers, pasta.. als je met een uitgebreid gezelschap bent of geen idee hebt waar je zin in hebt ben je hier aan het juiste adres. Ik ging uiteindelijk voor de Buddha-bowl en kreeg een grote kom vol lekkers. Geheel vegan trouwens!

Chicago, Vlaamsesteenweg 45

Brussel

shoppen in brussel

We blijven een beetje in het Noorden van Brussel, want het is er leuk! Er hangt een soort industrieel hip sfeertje, dat me doet denken aan Berlijn – maar dan wat chiquer. We belanden in Rue des Chartreux (of Kartuizersstraat, maar dat Frans klinkt toch chiquer hè?), waar een heleboel leuke winkeltjes zijn.

Zo koopt m’n Favoriete Belg een nieuwe bril bij Hopono, een nieuwe broek bij Heureux en we kijken onze ogen uit bij Blender01. Hier moet je zijn voor de leuke boetiekjes en design interieur winkeltjes!

Rue des Chartreux

Brussel

streetart in brussel

We besluiten richting het Europees Parlement te lopen, wat vanuit het Noorden nog wel even een wandeling is. Gelukkig breekt inmiddels het zonnetje door. Onderweg spotten we een heleboel toffe street art, Brussel zit er vol mee! Opvallend veel kunstwerken zijn in ‘comic’ stijl, bekende stripfiguren zie je overal terug. Er is zelfs een speciale ‘striproute‘ die je langs alle street art in comic stijl leidt. Wij zijn gewoon per toeval tegen de kunstwerken aangelopen, maar mocht ik meer tijd hebben gehad dan had ik zeker de route gedaan!

Brussel Brussel

uitzicht vanaf kunstberg

Onderweg naar het Europees Parlement komen we bij de kunstberg, vanaf hier heb je ook prachtig uitzicht over de stad. In de buurt ligt het koninklijk paleis, het paleis van Karel van Lotharingen en enkele koninklijke musea. Chic buurtje dus, een heel ander Brussel dan in het Noorden van de stad!

Kunstberg 24

Brussel

een laatste koffie bij Mok specialty coffee

Het Europees Parlement was euh, tja, een groot gebouw. Verder viel er niet heel veel te zien, dus besloten we rustig aan terug naar de trein te lopen. Inmiddels hadden we er al ruim 15 kilometer op zitten dus besloten we nog 1 koffie te doen voordat we naar huis gingen. We belandden bij MOK Specialty Coffee,  een lichte en strak ingerichte koffiebar. De koffie smaakt goed!

MOK Specialty Coffee, Antoine Dansaertstraat 196

Brussel

niet naar huis zonder een wafel

Ons bezoek aan Brussel is natuurlijk niet compleet zonder een wafel te eten, al was dit stiekem een Luikse (en dus niet een Brusselse) wafel. Rondom de grote markt vind je allerlei wafelkraampjes, maar de lekkerste schijn je bij Maison Dandoy te eten. Deze zit verspreid over drie plekken in de stad. Bestel 1 wafel met z’n tweetjes, dat is meer dan genoeg!

nog wat aanraders

Wij aten en sliepen gewoon thuis, maar ik deed natuurlijk wel wat research en kwam nog tot de volgende leuke adresjes. Handig als je langer dan een dag in Brussel bent (of voor een volgende keer):

– Drink echte Ethiopische koffie bij Aksum
– Ga lunchen bij Walvis
– Eet pizza bij Mamma Roma
– Of burgers bij Manhattn’s
– Offf probeer de Peruaanse keuken bij King Kong
– En slaap bij DRUUM

en wat je kan skippen

 • Manneken Pis (veel kleiner dan je verwacht)
 • Het Europees Parlement (want tja, veel valt er niet te beleven en het is een end weg!)
 • Atomium. Ligt ver buiten de stad en tja, het blijft een stel ballen hè?

brussel; een positieve verrassing

Zoals ik al zei stond Brussel niet bovenaan mijn lijstje van steden om eens te bezoeken, toch heeft de stad me positief verrast. De stad heeft zowel een wat ruigere als een chiquere kant, een soort mix van Berlijn en Parijs. Je kunt er goed shoppen en er zijn genoeg hippe hotspots te vinden.

Hoewel de stad op de grens van Vlaanderen en Wallonië ligt, spreken de meeste mensen Frans wat voor een instant vakantiegevoel zorgt. Ondanks de aanslagen van maart 2016 en de terreurdreiging is de sfeer in de stad goed. Het is er gezellig en rustig, ik heb me nul keer onveilig gevoeld. Brussel is zeker de moeite van het bezoeken waard!

[bg-box]Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ouibus. Zie mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op mijn blog.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Irene

  Haha Manneke Pis is nogal belachelijk hé. Ik moest vorig jaar een keer in Brussel zijn voor een sollicitatie en m’n vriend was zo lief om mee te gaan zodat we er daarna nog een uitje van konden maken. Tegen de tijd dat ik klaar was, wandelde hij 3x voorbij Manneke Pis zonder dat hij het doorhad :p Anders wel makkelijk te herkennen aan de 8541 Chinezen die er foto’s van staan te maken.

 2. Shirley

  Ik vond het Atomium wel leuk, maar ik ben een sucker voor uitzichtpunten, dus alleen al daarom moest ik erin. Er zijn ook tentoonstellingen binnen, een vaste en tijdelijke. Ik was positief verrast. Het is meteen ongeveer het enige dat ik in Brussel heb gezien/gedaan, dus het is hoog tijd om eens terug te gaan!

 3. Danique

  Ik vind Brussel er echt mooi uitzien! De enige en laatste keer dat ik daar was, is al zo’n 5 jaar geleden. Ik wil zeker nog eens terug!

 4. Anna Maria

  weer een voor op mijn lijstje, ik ben wel al in Gent en Brugge geweest. Ow en honderde keren in Antwerpen, maar daar gingen we simpel winkelen al was het wel ver rijden vanuit het noorden van Nederland.

  België is een leuk land, dichtbij maar toch zo anders.

 5. Linda

  Je hebt leuke hotspots beschreven! Ik vond Brussel zelf niet zo heel bijzonder. Maar misschien heb ik gewoon niet de juiste plekjes bezocht.

 6. Karin

  Leuke hotspots! Ik kom regelmatig in Brussel voor mijn werk, en dan blijft het beperkt tot alleen ‘s avonds wat eten. Ik ben al heel lang van plan om er een weekendje met mijn vriend aan vast te plakken, dus je tips zullen dan goed van pas komen :)

  Oh en aan de rand van de Sint Hubertus gallerijen zit een cafeetje met een enorme vitrine vol met taart en die zijn allemaal zó lekker!!!

  Ohja en Manneke pis slaat echt nergens op, haha!

Geef een reactie