Recept: vegetarische Vietnamese noedelsoep (Pho)

noedelsoep

Ik ben dol op de Vietnamese keuken. Tot mijn grote spijt ben ik nog nooit in Vietnam geweest, maar ik kan de menukaart van mijn favoriete Vietnamese restaurant in Utrecht dromen. Een van mijn favoriete gerechtjes is deze noedelsoep. De basis is een simpele bouillon met rijstnoedels, verder kun je ‘m naar hartelust aanpassen. Ooit hoop ik ‘m bij een streetfood kraampje in Hanoi te eten, tot die tijd maak ‘m gewoon zelf.

Het ontstaan van de Vietnamese noedelsoep

De typische Vietnamese noedelsoep, ook wel Pho genoemd, wordt voor het eerst gegeten aan het begin van de twintigste eeuw in Hanoi. Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van het gerecht. Zo zou het zijn naam te danken hebben aan de Fransen, die destijds Vietnam gekoloniseerd hadden. Zij aten vaak een stoofpotje met biefstuk, het zogeheten pot-au-feu. Pho (wat je dus ook uitspreekt als ‘Feu’ en niet als ‘Fo’) zou hierop geïnspireerd zijn.

Volgens een ander verhaal zouden Chinese immigranten de soep in Hanoi geïntroduceerd hebben. Wie deze lekkere soep precies bedacht heeft is dus niet bekend, en iedere regio in Vietnam heeft weer z’n eigen variant. Tijdens de Vietnamoorlog vluchtten veel Vietnamezen het land uit om elders een beter bestaan op te bouwen. Zij namen hun kookkunsten mee en zo verspreidde Pho zich over de hele wereld. Met name in Amerika is het een erg populair gerecht.

noedelsoep

ontelbare variaties

Er zijn ontzettend veel variaties op Pho te bedenken. Zelf maakte ik ook een eigen variant. Zo wordt Pho traditiegetrouw met kippen- of rundvleesbouillon gemaakt, ik gebruikte groentebouillon omdat mijn recept vegetarisch is. Verder voegde ik een eitje toe voor wat extra vulling. Een eitje in de noedelsoep zie je wel vaker, maar hoort eigenlijk bij Japanse noedelsoep (Ramen) en niet bij Vietnamese noedelsoep.

Traditioneel wordt Pho met brede platte rijstnoedels gemaakt, dezelfde noedels die voor Pad Thai worden gebruikt. Andere noedels kunnen ook, persoonlijk vind ik dit wel de lekkerste noedels!

Varieer er dus naar hartelust op los! Biefstukreepjes zijn ook erg lekker in de soep en in plaats van paksoi kan je bijvoorbeeld ook Chinese kool gebruiken. Pak wat je lekker vindt of nog in huis hebt liggen!

Eten in balans

Door de invloed van het Boeddhisme is de Vietnamese keuken gebaseerd op vijf smaken, elk gekoppeld aan een van de vijf natuurlijke elementen. Het pittige vertegenwoordigt metaal, zuur vertegenwoordigt hout, bitter vertegenwoordigt vuur, zout het water en zoet de aarde. Elk gerecht, of op z’n minst elke maaltijd moet in evenwicht van de smaken en elementen staan.

Echte Pho is de perfecte balans van deze vijf smaken: het bevat vaak knapperige groentes, elastische noedels, krokant gebakken uitjes, gestoofd vlees en de bouillon heeft uren gestoofd waardoor alle specerijen goed in de smaak zijn opgenomen. Voor het beste resultaat maak je dus je eigen bouillon, maar het toevoegen van vijf kruiden poeder doet ook al een hoop ;-).

ingrediënten

Voor 4 personen
Voor de bouillon
1,5 liter groentebouillon
450 gram rijstnoedels
Een scheutje sojasaus
2 tl vijf kruiden poeder
1 flinke teen knoflook, fijngesneden
3 cm gember, fijngesneden
1 stengel bosui, in ringetjes gesneden
100 gr shiitake
200 gr paddestoelen naar keuze
1 paksoi

Toppings
Bosui, in ringetjes
Koriander
Rode peper
Limoen
Gebakken uitjes
Gekookt eitje
Sesamzaadjes

noedelsoep

bereiding

Snijd de knoflook en gember in kleine stukjes en bak deze samen met wat bosui ringetjes aan in wat olie in een grote soeppan. Voeg hier het vijf kruiden poeder aan toe en laat het even mee bakken. Voeg dan 1,5 liter bouillon toe. Ik gebruik bouillonblokjes om mijn bouillon te maken, maar ga vooral je gang en maak je eigen bouillon. Wordt het alleen maar lekkerder van!

Snijd ondertussen de shiitake en andere paddestoelen in grove stukken. Als de bouillon aan de kook is mogen deze in de pan, laat deze vervolgens nog even doorpruttelen. Snijd de paksoi in reepjes van ongeveer een halve centimeter en voeg deze ook toe aan de bouillon. Ik vind het zelf lekker als de groente nog een bite heeft, dus laat ik de pan nog even staan voordat ik de paksoi toevoeg en ga ondertussen verder met het koken van een eitje en de noedels.

De noedels hoeven vaak maar even kort in heet water te weken. Spoel ze af met koud water en verdeel ze over de kommetjes. Pel je eitjes (ondertussen gooi ik de paksoi in de pan erbij) en snijd deze door midden. Snijd ook alvast je toppings: ik gooi er nog wat bosuitjes, wat pepertjes en een limoen in die allemaal gesneden moeten worden.

Giet dan de bouillon in de kommetjes, over de noedels heen. Doe in elk kommetje nog een scheutje sojasaus. Top je soep af met je favoriete toppings en vergeet niet je eitje erbij te leggen. Eet smakelijk! De Vietnamezen eten dit gerecht de hele dag door: zelfs als ontbijt! Zelf vind ik ‘m vooral lekker als avondmaaltijd, maar eigenlijk kan ik ‘m wel de hele dag door eten..

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Truusje

  Ziet er heel lekker uit! Heb het nog nooit gegeten, maar ga het zeker eens proberen binnenkort.

 2. Aneta

  Ik ben ook zo gek op de Vietnamese keuken. Toch moest ik toen ik in Vietnam was wennen aan de hoeveelheid koriander die in het eten werd gestopt. Dit lekkere gerechtje ga ik dan ook zeker proberen

  1. Haha ja koriander.. you hate it or you love it. Ik vind het super lekker, the more the merrier! ;-) Maar je kan in dit recept de koriander ook weglaten natuurlijk.

 3. Roos

  Wat leuk dat je ook een stukje verteld over de achtergrond van Pho. Ik heb dit nog nooit gegeten, maar al wel ontzettend vaak bij anderen voorbij zien komen. Het lijkt mij erg lekker :)

 4. Femke

  Wauw, ik heb dit nog nooit eerder gemaakt maar het ziet er zó lekker uit! En best wel prima om te maken volgens mij? Ik ben namelijk allesbehalve een keukenprinses. Maar hé… Anders kan ik altijd nog mijn vriend om hulp vragen. Alleen al om de reden dat hij Kung Fu Panda fantastisch is en daar Pho, natuurlijk een hoofdrol vertolkt ;-)

 5. Alex

  Dit ziet er zo lekker uit! Ik moet ook eindelijk weer een keertje de tijd nemen en een nieuw recept testen. Deze gaat zeker op mijn lijstje staan! :)

 6. Caroline

  Dit is echt een van mijn lievelingsgerechten! Ik heb in Vietnam een kookcursus gedaan, en daar koken ze in de bouillon ook vaak een kaneelstokje en steranijs mee, dat zorgt voor een echte authentieke pho-smaak. Superlekker!

 7. Julia

  Jaa pho is zo lekker! In Vietnam kregen we er ook wel eens een hele bak verse kruiden erbij die we er dan zelf overheen konden doen. Ik houd zelf niet van koriander, dus dat was voor mij ideaal, want dan liet ik dat gewoon eruit haha! Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, dus ik ga het zeker eens proberen met jouw recept! Leuk ook trouwens die achtergrondinformatie erbij!

 8. Mylène

  Lekkerrrr! Ik hou hier ook heel erg van dus ik heb het recept meteen opgeslagen. En hopelijk kan ik het zelf ook een keer in Vietnam eten ;-)

Geef een reactie