25 levenslessen die ik de afgelopen 25 jaar heb geleerd

levenslessen

Het is vandaag 3 mei, precies een maand voor mijn 25e verjaardag. Op 3 juni loop ik alweer 25 jaar op deze aardbol rond (ok, in het eerste jaar was dat nog vooral kruipen). 25 voelt oud, maar ergens ook wel respectabel. Hoewel velen me vast nog steeds een ‘jonkie’ zullen vinden, voelt  25 als een leeftijd waarop je wat meer serieus genomen wordt. Dat moet natuurlijk nog blijken, vandaag deel ik graag alle levenslessen die ik de afgelopen 25 jaar heb geleerd. Nuttig of niet, doe er je voordeel mee!

1. het maakt niet uit hoe leuk anderen jou vinden, als je jezelf maar leuk vindt

Laten we maar gelijk met een van de belangrijkste lessen beginnen. Wat heeft dit lang geduurd zeg. Volgens mij moet je überhaupt de 18 gepasseerd zijn om dit door te hebben. En nog steeds kan ik onzeker zijn hoor, maar enkel bij vlagen gelukkig.

2. paprika’s zijn vies

Als kind vond ik ze al niet te vreten en nu ik toch echt wel volwassen ben vind ik ze nog steeds goor. Natuurlijk ben ik het de afgelopen jaren blijven proberen, maar het blijft een vieze groente. Bah.

3. zorgen maken heeft geen zin

Als je je zorgen maakt: kun je er iets aan doen? Zo ja: stop met zorgen en los het op. Zo nee: worrying won’t stop the bad things from happening.

4. je sokken hoeven niet per se te matchen

Ik gebruik mijn tijd graag efficiënt en twee matchende sokken bij elkaar zoeken valt daar niet onder. Tip: als je het maar lang genoeg volhoudt denken mensen vanzelf dat het zo hoort.

5. het doet er niet toe wie of wat je was op de middelbare school

Wat heb ik me hier soms druk over kunnen maken als onzeker tienermeisje. Grappig genoeg spreek ik helemaal niemand meer van de middelbare school. Dus al was ik de grootste sukkel of Queen B geweest, geen van mijn vrienden kent mij uit die periode dus het maakt geen bal uit.

6. je kunt je niet oneindig vol blijven stoppen met eten

Vroeger vond ik m’n armen lang en slungelig en grapten jongens dat ik ‘twee ruggen’ had: een van achter en een van voor (halloooo ik was 12! Vet lullig.). Ondertussen vrat ik alles wat los en vas zat, tot ik de magische leeftijd van 22 bereikte en dat vreten zich opeens ging uiten in mijn figuur. Whoops. Waren m’n armen maar nog steeds lang en slungelig, haha.

7. echte vrienden zijn er ook als het even kut gaat

Ik heb een selecte maar zeer waardevolle vriendengroep die vrijwel altijd voor me klaar staat. Of het nou last minute outfit-advies is voor een date van m’n mannelijke BFF of samen janken met een vriendin na een beëindigde relatie. Echte vrienden zijn er ook voor je wanneer het even niet zo lekker met je gaat. Als dat niet het geval is moet je misschien overwegen om een nieuw stel vrienden te zoeken..

8. he’s just not that into you

Als hij je leuk vindt zorgt hij wel dat je dat merkt. Tuurlijk, daten blijft een beetje een kat en muis spelletje, maar wanneer je continu achter een kerel aan moet gaan is het foute boel. Been there done that. Als hij je leuk vindt zal hij dat duidelijk laten merken. Al dat vage gedoe van jongens met bindingsangst kun je beter meteen beëindigen, scheelt je een hoop energie.

9. het is oké om op je besluiten terug te komen

Ik heb snel mijn oordeel klaar, maar zal de eerste zijn om toe te geven wanneer ik fout zit. Shit happens, mensen maken fouten. Bovendien verander je met de dag, dus wat vandaag goed voelt kan morgen weer totaal anders zijn. Ook ik vond die wortelbroeken (‘skinny jeans’) die tijdens mijn middelbare schooltijd hip werden op het eerste gezicht maar afzichtelijk. Nu draag ik amper anders.

10. leer het verschil tussen doen wat je wil doen en doen omdat je verwacht dat anderen dit van jou verwachten

Ja ja, verwachte verwachtingen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Ik schreef er vorig jaar een uitgebreid stuk over.

11. zoek hulp als het je niet alleen lukt

Of het nou om een schoolopdracht gaat of het verwerken van een verlies: zoek hulp (van vrienden of een professional) als je het niet alleen aan kan. Dat is helemaal niet gek/zielig/zwak/raar, maar juist heel erg dapper (en verstandig).

12. Het gemak van nu, is het ongemak van morgen

Ok, dit is eigenlijk de slogan van m’n BFF Maura, maar inmiddels probeer ik ‘m ook toe te passen op mijn leven. Hoe vaak laat ik een kleine taak (de was ophangen, vuilnis buiten zetten etc) liggen omdat ik er te lui voor ben, terwijl het de volgende dag veel meer gedoe geeft (stinkende was, vuilnis dat niet opgehaald is). Dus: schop onder je kont en doen!

13. wees kostbaar met je tijd

Tijd is het kostbaarste bezit dat je hebt. Als jij gelukkig wordt van een hele middag Netflixen moet je dat vooral doen en zie ik dat niet als verspilde tijd. Wel moet je je afvragen of zogenaamde vrienden (die altijd nemen maar nooit geven), 100 uur in de sportschool staan (om een zogenaamd modellen-lichaam te krijgen) en vage netwerkborrels de moeite van jouw tijd waard zijn. Mijn stelregel is: ik doe alleen dingen waar ik gelukkig van word of wanneer het een investering is (in bijvoorbeeld mezelf of een vriendschap).

14. stop nooit met leren

Natuurlijk, na jaren studeren en het schrijven van je scriptie ben je waarschijnlijk wel even klaar met studeren. Stop echter nooit met leren. Blijf ontdekken, ga op onderzoek uit en blijf nieuwsgierig naar de wereld. Er valt nog zoveel te leren!

15. leef vol passie en met liefde

Het leven is veel leuker als je het met beide armen omarmt. Ook als dingen een keer niet lukken en zelfs als er keihard op je hart getrapt wordt. Juist dan moet je liefde blijven geven, uiteindelijk komt het altijd weer bij je terug.

16. wees jezelf

Cliché maar waar: wees jezelf. Er is niemand zoals jij, juist jouw eigenheid maakt jou zo bijzonder en zo leuk. Bovendien: hoe ouder je wordt hoe beter je door neppe persoonlijkheden heen prikt. Anderen hebben je door wanneer je niet jezelf bent.

17. alles gaat voorbij

Leuke dingen, stomme dingen.. alles gaat voorbij. Dus geniet ervan zolang het kan, haal er het meeste uit. En heb je een rotdag? Onthoud dan ook: alles gaat voorbij.

18. het is niet erg om niet te weten wat je wil

Vroeger dacht ik altijd dat ik rond m’n 30e wel een huis, man en een kind zou hebben. Nu is dat al over 5 jaar en klinkt dat opeens wel heel dichtbij.. Ik weet nog niet wat ik wil worden, later als ik groot ben. En dat is oké, want er is nog genoeg tijd om dat te ontdekken. Bovendien ben je altijd vrij om te veranderen, zie ook punt 9.

19. luister naar je eigen gevoel

Deze sluit aan op punt 1 en punt 16 maar ik wil het nog maar eens benadrukken: luister naar je eigen gevoel. Of het nou gaat om een nieuwe baan of een nieuw paar schoenen: heel fijn al die meningen van anderen, maar wat vind je er nou zelf van? Wat vind jij belangrijk? Bij welke optie heb jij het beste gevoel? Intuïtie is een belangrijk ‘zintuig’ dat zich door de jaren heen ontwikkelt. Verstandig om er dus naar te luisteren.

20. maak foto’s en filmpjes, altijd en overal

Goed, als blogger ben ik natuurlijk vergroeid met mijn telefoon. Naast appen gebruik ik ‘m het meest om foto’s te maken. Niets zo fijn als nagenieten van een geweldige vakantie/heerlijk avondmaal/gezellig feestje door middel van stapels foto’s en grappige filmpjes. Zelfs een snel snapshot die op dat moment weinig betekenis heeft kan later van grote waarde zijn. Maak dus foto’s!

21. koester je vriendschappen

Hoe ouder je wordt hoe minder er over blijven. Je groeit uit elkaar, verliest elkaar uit het oog of hebt het te druk; kan gebeuren. Koester daarom degenen die er na al die jaren nog steeds zijn. Stuur ze af en toe een kaartje en laat weten hoeveel ze voor je betekenen.

22. wees niet zo streng voor jezelf

Ik wilde per se in 1 keer nominaal mijn studie afronden, inmiddels zit ik bij studie nummer 3. Waarom moest ik dat eigenlijk van mezelf? Ik ben nu hartstikke gelukkig, die eerste studie was helemaal niet mijn ding. Zo kan ik nog wel veel meer situaties bedenken waarin ik onnodig streng was voor mezelf. Niet doen. Je leeft maar een keer.

23. stop met klagen

Elke keer dat je klaagt, straal je negatieve energie uit. Naar je omgeving, maar ook naar jezelf. Elke keer dat je klaagt, zou je ook met iets positiefs bezig kunnen zijn. Klinkt ingewikkeld, maar Omdenken is hier heel goed in.

24. vertel de mensen waarvan je houdt, dat je van ze houdt

Volgens mij is dat iets typisch Nederlands, maar ik zeg zelden tegen mijn ouders en vriendinnen dat ik van ze hou – terwijl dat wel degelijk het geval is. Dat Amerikaanse ‘love you’ wat te pas en te onpas voorbij komt is een uiterste en houd ik ook niet van. Maar wat vaker je liefde uitspreken naar je dierbaren kan best.

25. ouder worden is een voorrecht

Ik ben niet meer zo lenig als vroeger, kan dus niet meer zoveel eten als vroeger (althans, zonder dik te worden, eten gaat mij nog prima af haha) en stilletjes aan verschijnen heel dunnetjes de eerste lijntjes in mijn gezicht. So what. Tot nu toe wordt elk jaar leuker, dus dat ouder worden bevalt me wel. Ik kan niet wachten op wat het leven mij nog allemaal te bieden heeft!

Zo, dit waren mijn levenslessen van de afgelopen 25 jaar. Hopelijk hebben jullie er iets aan. Wat zijn jouw belangrijkste levenslessen?

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 30 reacties

 1. Iris

  Hele mooie lessen, waar ik het alleen maar helemaal mee eens kan zijn! <3

 2. Irene

  Ik heb ze ook allemaal geleerd! Behalve die van de paprika. I ♡ paprika! :D

 3. Natascha

  Haha :D Ik vond paprika’s vroeger ook altijd vies en nu ik bijna 25 ben begin ik ze eindelijk te lusten! Door ze te grillen in de oven heb ik geleerd dat ze ook lekker konden zijn :D

   1. Joëlle

    Ik eet het tegenwoordig best vaak als onderdeel van een groentemix door wokgerechten in de hoop dat ik het vanzelf lekker ga vinden. Ik dacht dat dat redelijk gelukt was, tot ik laatst een keer gevulde paprika’s uit de oven maakte. Uiteindelijk heb ik alles opgegeten behalve het paprikabakje, haha ;). Gek hè, hoe dat kan blijven.

 4. Shirley

  Mooie levenslessen. Ik heb vooral geleerd me minder aan te trekken van de meningen van anderen. En wat best stom is: al op jonge leeftijd had ik ‘moeite’ met ouder worden, maar inmiddels besef ik me heel goed dat het alternatief veel erger is.

 5. Jessica

  Ohhh ik ga dit lijstje opslaan, want wat is het herkenbaar zeg! :) Ik ben ook net 25 geworden en al die levenslessen klinken zo ‘logisch’, maar toch… Als de 16-jarige ik dit had geweten haha. Je vindt het vast wel goed als ik het via Facebook deel toch? ;)

 6. Haha, precies dit ja! Ondertussen ben ik al een oudje (28 hahahaha) en dat van die weten wat ik wil, is nog altijd van toepassing. De struggle tussen wat “moet” (28 = hoog tijd voor huis, trouwen en vooral baby’s) en wat ik wil (nogal wazig momenteel) blijft wel… Al de rest heb ik mij min of meer al enkele jaren eigen gemaakt en ik kan je vertellen dat het héle goede levenslessen zijn die je hier neerpent. :-)

 7. Ayla

  Wat een mooie lessen allemaal! Vooral die van de middelbare school vind ik mooi. Toen ik jonger was zat ik zo slecht mijn vel dat ik mezelf nu totaal niet meer herken in het meisje van toen, totaal anders! Soms vind ik dat wel eens gek, of jammer. Waren al die mensen bevriend met een soort schijnversie van mezelf? Maar je hebt helemaal gelijk: who cares! Ik spreek niemand meer en ben nu heel gelukkig, that’s what counts!

 8. Evelien

  Ik ben in september 25 geworden en je lijstje is heel herkenbaar! Mijn belangrijkste levensles is toch wel dat je moet doen wat voor jou goed voelt en waar jij gelukkig van wordt en niet datgene wat anderen van jou verwachten of bang zijn voor wat anderen ervan vinden.
  Leuk stuk Marlous!

 9. Kiki

  Wat wordt ik gelukkig van dit blogje. Ik kan me heel erg herkennen in het niet te streng voor jezelf zijn. Ik ben ook 2 keer van studie geswitcht en vind het nogsteeds vervelend om dit onder ogen te zien (ondanks dat het de beste keuze ever is geweest!). Maar misschien heb ik dit ook wel nodig gehad om uiteindelijk ook te leren dat zo streng zijn voor jezelf helemaal niet nodig is en ik het in het vervolg ook niet meer zo zal zijn.

  1. Ah wat fijn dat ik je een beetje herkenning kan bieden. Ik heb dus precies hetzelfde gedaan, maar zit nu zo erg op m’n plek. Ik denk ook altijd dat bepaalde dingen precies zo moeten gaan zoals ze gaan.

 10. ines

  oooh dit lees ik met plezier en vind mij in veel terug (behalve dat ik paprikas echt héél erg lekker vind, ik denk dat jouw paprika’s mijn garnalen zijn, haha ;) )

 11. Merel

  Herkenbare levenslessen! En leuk geschreven. Vooral het gemak van nu is het gemak van morgen wil ik heel graag meer toepassen. Scheelt zo veel haha.

 12. Karin

  Erg herkenbaar :D
  En zoete puntpaprika’s dan?! Die smaken niet eens naar paprika!

 13. Loes

  Hele mooie lessen, er zitten zeker een aantal waardevolle tussen! Maareh, ik vind paprika hartstikke lekker hoor, haha!

 14. Roos

  Hele fijne levenslessen! Ik ben het op de meeste punten met je eens, al hóu ik van paprika en zorg ik er altijd voor dat mijn sokken matchen haha.

 15. Hedwig

  Wat een fijn lijstje dit! Je weet het heel mooi te omschrijven. Sommige punten zijn heel herkenbaar, en bij andere zit ik juist nog midden in het leerproces. Gelukkig heb ik nog drie jaar, haha.

 16. Britt

  Oeh kei leuk dit! En spreek je met niemand meer van je middelbare school dan? Want dat vraag ik me soms ook af, hoe al die vriendschappen zullen gaan evolueren met de tijd.

  1. Nope, ik spreek helemaal niemand meer. Nou komt dat deels ook omdat ik bleef zitten en dus toch al ‘achterliep’ (vriendinnen gingen al op kamers wonen in andere steden). Daarnaast kon ik toen ik zelf ging studeren pas echt gewoon mezelf zijn, en trok ik dus daar mensen op aan (terwijl op de middelbare school heel erg werd bepaald wie met elkaar omging door hoe populair je was o.i.d.). Maar goed, als dat op de middelbare school gewoon al goed zit, je je niet anders hoeft voor te doen dan je bent en je allemaal een beetje bij elkaar blijft wonen kan dat nog heel lang stand houden!

 17. Lieke

  Mooie en inspirerende blogpost! Komt ook allemaal zéér bekend voor. Mijn belangrijkste levensles is: blijf vooral jezelf want er is er maar een. Je bent uniek. Waarom zijn zoals de rest? Ik ben blij dat ik altijd trouw aan mezelf gebleven ben, ik kijk daar met veel trots en plezier op terug, wat voor weirdo ik ook was op de middelbare :)

 18. Milou

  Wat een herkenbaar artikel! Dat stukje over de middelbare school ook… wat maakte ik me druk over dat ik er nooit bij hoorde. Nu ik tien jaar verder ben betekent dat juist dat ik superleuke dingen doe, met mensen met dezelfde interesses en karaktereigenschappen als ik. Uiteindelijk vind je vanzelf wel een groepje mensen die je wél waarderen om wie je bent :)

Geef een reactie