Boek review: Digital Detox

digital detox

Ik blog al sinds mijn 11e, mijn eerste mobieltje kreeg ik toen ik naar de brugklas ging en er gaat geen dag voorbij zonder dat ik mijn laptop openklap. Ik studeer digitale media en communicatie, werk in de online branche en ben volgens sommigen zelfs een ‘online influencer’. Je zou kunnen stellen dat ik lichtelijk digitaal verslaafd ben. Tijd voor een digital detox!

digital detox?

Verzuip jij ook in je inbox? Kun je geen uur zonder je smartphone? Wil je minder tijd aan social media spenderen, maar weet je niet hoe? Volgens Florence Pérès, schrijfster van het boek Digital Detox ben je niet de enige: 1 op de 3 Nederlanders kan een digitale detox goed gebruiken. Florence is digital coach en helpt je met dit boek overzicht te krijgen in je digitale gebruik. Ze ontwikkelde de Touchpointsmethode, een praktisch en haalbaar detoxtraject waarmee je je digitale gebruik weer onder controle krijgt. Het resultaat: relaxter, creatiever én efficiënter werken!

digital detox
digital detox
digital detox

een praktisch handboek

Aan de hand van het boek gaat Florence je helpen je digitale leven weer onder controle te krijgen. Het boek is ingedeeld op 5 speerpunten: Analyse, Prioriteiten, Aandachtsmanagement, Digitale orde en Breinrust. Naast een heleboel (wetenschappelijke) informatie vind je in het boek ook praktische tips en een handig stappenplan. Je zou het als een soort werkboek kunnen zien,  vol opdrachten en vragenlijsten.

Het boek begint met een zelftestje, om te kijken hoe ‘geïntoxiceerd’ je bent. Hoe heviger de verslaving, hoe zwaarder de detox. Vervolgens deelt het boek wat schrikbarende feitjes: zo kan 72% niet één uur zonder zijn smartphone doorbrengen, zitten we gemiddeld 3 uur per dag op onze smartphone en heeft 81% zijn smartphone altijd bij zich. Schokkend, maar niet geheel onherkenbaar voor de meesten..

digital detox

een laagdrempelige detox

Elk hoofdstuk is hetzelfde opgebouwd: het begint met informatie over het thema. Wetenschappelijk onderbouwde teksten met interessante voorbeelden uit de praktijk. Vervolgens gaat het verder in op hoe jij zelf veranderingen kunt doorvoeren binnen dat thema, waarbij je handige tips & tricks krijgt toegereikt. Dit maakt het boek niet alleen heel erg informatief maar ook heel praktisch. Het boek probeert je eerst nieuwe inzichten te geven, om ze daarna toe te passen in de praktijk. Omdat het op een begrijpelijke manier is geschreven is het boek ook erg toegankelijk.

digital detox

mijn eigen digital detox

Ik heb zelf natuurlijk ook het zelftestje uit het boek gedaan en bevind me in de ‘digital damage’ zone. Yup, ik zou best wat minder digitaal en online willen zijn. Maar met een studie en bijbaantjes in de digitale wereld is dat wel verdomde lastig. Tot nu toe ben ik nog niet toegekomen aan het juiste moment voor de digital detox, ik ben bang dat dat pas in de vakantie zal zijn..

Mocht je in het zelfde schuitje zitten, dan kan ik je dit boek van harte aanraden. Er staat super interessante informatie en tips in, ik denk dat het boek echt bijdraagt in het bewuster omgaan met je digitale gebruik. Ik beloof dat ik nog bij jullie terug zal komen met mijn ervaring van het boek, maar ik kon het niet laten om het boek alvast met jullie te delen.  Het boek kost €19,99 en is hier te koop.

[bg-box]Dit artikel bevat producten die ik heb gekregen. Dit artikel bevat ook affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 12 reacties

 1. Dit lijkt me echt een heel interessant boek! Ik weet zo ook wel dat ik echt verslaafd ben aan mijn telefoon en laptop en dat zou best minder mogen!

 2. Johanne

  Interessant! Ik verkeer ook bijna 24/7 in de digital wereld,puur vanwege m’n werk en het bloggen ernaast. En hoe ontspannen we tegenwoordig? Ook online… Ik zou ook best eens willen detoxen, maar weet niet zo goed hoe. Klinkt als een fijn boek!

  1. Ja, dat zelfde probleem had ik ook. Hoe? En wanneer?? Op die hoe heb ik nu een antwoord: dat ga ik door middel van dit boek doen. Maar wanneer.. daar moet ik nog even een geschikt moment voor vinden.

 3. Benthe

  Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring met de digital detox!

 4. Rianne

  Wat interessant! Ik heb zelf een app die de minuten bijhoudt hoe lang je op je telefoon zit.. Ik zit momenteel op een gemiddelde van een ruime 4 uur, heel heftig als je er zo over na denkt.

  1. Denise vN

   Mag ik vragen welke app je daarvoor gebruikt? Ik ben zelf ook wel heel benieuwd naar hoeveel uur ik nou dagelijks aan mijn telefoon besteed want volgens mij is dat echt schrikbarend veel.

 5. Lenneke

  Ik wil dit boek. Ik ben al begonnen met het minder gebruiken van mijn telefoon door een nieuwe regel in te stellen. Ik mag mijn telefoon niet opladen overdag. ‘s Nachts laadt ‘ie op en als hij halverwege de dag leeg is, heb ik vette pech. Ook heb ik bijvoorbeeld Facebook van mijn telefoon gegooid. Winning!

  1. Ah dat is ook een goede truc! Ja ik wil hier ook echt mee gaan beginnen. Sinds het nieuwe jaar ben ik als ‘experiment’ minder alcohol gaan drinken. Niet dat ik nou zo veel dronk, maar nu drink ik nog maar een paar glazen per maand i.p.v. een paar glazen per week. Aangezien dat me vrij makkelijk afgaat moet dit ook wel kunnen toch?

  2. Karin

   Maar… wat als je op een onbekende locatie bent en toch je Google Maps nodig hebt om naar huis te navigeren? Of treintijden opzoeken? Of dat het straks gaat regenen of niet?

 6. Anna Maria

  Het lijkt me wel een heel boeiend boek, al heb ik wel al erg geminderd. Zo geen Facebook meer… Mijn blog werk ik wel aan maar plan alles in waardoor het uiteindelijk minder tijd kost. Lees elke ochtend bijna even de blogjes en verder doe ik ni zo veel… Alle meldingen staan eigenlijk ook uit op mijn mobiel hihi.

Geef een reactie