Getting shit done: zo krijg je je werk wel af

getting shit done

Elk jaar wanneer het einde van het schooljaar en de zomervakantie in zicht is gebeurt hetzelfde: mijn aandacht en motivatie verslapt. In plaats van nog even hard te knallen voor de laatste loodjes ga ik liever alvast op zoek naar zonnige vakantiebestemmingen. Stom, want juist die laatste loodjes zijn nog zo belangrijk. Dit jaar ga ik het ander doen: getting shit done. Ik deel mijn tips hoe je gefocust en productief blijft tot het laatste moment.

1. blokkeer afleidingen

Via onze telefoon en laptop staan we continu in verbinding met de wereld. Het laatste nieuws, berichtjes van vrienden, uitnodigingen voor feestjes.. Elke melding zorgt voor afleiding. Uit onderzoek van de Universiteit van Irvine in Californië blijkt dat na onderbreking het gemiddeld 23 minuten duurt totdat je weer gefocust bent op je taak. Bovendien ben je veel eerder geneigd jezelf en anderen te onderbreken wanneer je gewend bent onderbroken te worden tijdens je taken. Of wel: als je continue berichtjes krijgt tijdens je taak ben je eerder geneigd om anderen te storen of tijdens je taak even op Facebook rond te klikken.

Zorg dus voor focus en blokkeer je afleidingen. Zet je telefoon op vliegtuigstand zodat je geen melding krijgt van ontvangen berichtjes. Blokkeer ook alle pushberichten en meldingen op je telefoon en laptop van social media. Zorg dat je onafgebroken aan één taak kan werken.

2. werk gericht op het internet

Op het internet draait het allemaal om likes, follows en clicks. Elke commerciële website zal er alles aan doen om je zo lang mogelijk op hun website te houden. Zo speelt Youtube automatisch een nieuwe video af nadat je een video hebt bekeken en je herkent vast wel de momenten op Facebook waarbij je doelloos door je tijdlijn scrollt of opeens de foto’s van de kat van het nichtje van de buurvrouw van je ex aan het bekijken bent. Hoezo?!

Daar zit het probleem: wanneer je zonder duidelijk doel of richting op het internet zit, is het makkelijk om door te blijven klikken en de tijd verliezen. Fora, filmpjes op Youtube, sites zoals 9gag of Boredpanda, Reddit, Pinterest.. allemaal websites die erop ingericht zijn om jou zo lang mogelijk op de site te laten doorklikken. Voorkom dit ‘doelloze gesurf’ door deze websites (tijdelijk) te blokkeren met bijvoorbeeld de Chrome extensie Stay Focused of zorg dat je voordat je het internet opgaat een duidelijk doel hebt (bijvoorbeeld het vinden van informatie voor je essay) en vermijd social media en andere ‘nutteloze’ websites. Zie de interessante documentaire ‘What makes you click’ van Tegenlicht hierboven voor meer (schokkende!) informatie over persuasion marketing.

3. creëer de ideale werkruimte

Om goed te kunnen focussen heb ik vooral rust nodig. Zorg dus voor een werkplek met weinig afleiding. Naast het blokkeren van meldingen en website kun je ook rust creëeren door te werken aan een leeg en opgeruimd bureau. Leg alleen het hoognodige (laptop, pen, papier..) op tafel en zorg dat de rest uit beeld is.

Ik kan beter focussen wanneer ik niet afgeleid word door andere stemmen, maar werken in totale stilte geeft bij mij juist onrust. Mijn oplossing: luisteren naar klassieke muziek (zonder vocals) of mijn allerfavoriet: rainymood.com. Deze website speelt het geluid van regen af, met hier en daar een donderwolk. Zeker wanneer je via een koptelefoon luistert zorgt dit voor totale rust en daardoor ook focus.

getting shit done

4. maak lijstjes & stel prioriteiten

Als je net zoals ik bent, heb je waarschijnlijk nog een heleboel mailtjes die je moet beantwoorden en taken die je moet afronden. Om overzicht in al je taken te krijgen (om ze natuurlijk allemaal af te ronden) helpt het vaak om lijstjes te maken. Niet alleen scheppen deze orde en overzicht, het afvinken van een taak wanneer deze voltooid is geeft ook een goed gevoel – het werkt als een soort beloningssysteem.

Een to do lijst geeft je inzicht in al je taken, waardoor je gemakkelijker prioriteiten kunt stellen. Rangschik je taken op prioriteit; minder belangrijke dingen kunnen eventueel tot morgen wachten.

Zo’n to do lijstje kan prima op de achterkant van een envelop of een fancy notitieblokje, maar je kan je to do lijst ook naar een hoger niveau tillen met Trello. Trello is een plan-tool dat vooral wordt gebruikt bij Scrum, een flexibele planmethode uit de digitale wereld. Bij het scrummen deel je je taken in op ‘to do’, ‘doing’ en ‘done’. Daarnaast kun je taken nog categoriseren en sorteren op kleur en eventueel prioriteit. Super handig, met name voor groepsprojecten maar zeker ook als persoonlijke planning tool.

5. maak er een gewoonte van

Alle begin is moeilijk. Wanneer er tentamens aankomen is vaak het starten met leren het moeilijkste; als je eenmaal bezig bent kom je in een flow en gaat het studeren je gemakkelijk af. Zo geldt dat voor alle taken op je to do lijst. Door er een gewoonte van te maken, incorporeer je de taak in je routine en wordt hij opeens een stuk minder zwaar.

Zo probeer ik meteen m’n koffer uit te ruimen en m’n kleding te wassen na een tripje. Inmiddels zit dat in mijn routine en denk ik daar niet eens meer over na. Tijdens het tandenpoetsen ‘s avonds haal ik m’n make-up eraf en tijdens het ontbijt check ik de krant. Allemaal (kleine) taken die ik inmiddels doe zonder na te denken, omdat ze ingebakken zitten in mijn routine.

Nou duurt het 66 dagen voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd, zoveel tijd heb je niet altijd voor elke taak. Wel zou je een algemene gewoonte kunnen aanleren voor verschillende taken. Neem bijvoorbeeld elke dag tijdens het ontbijt je to do list door, of start je dag met studeren. Ook al verschillen je taken, door ze op eenzelfde tijdstip uit te voeren creëer je toch een gewoonte, waardoor de taak uiteindelijk makkelijker zal worden omdat hij meer vanzelf gaat.

getting shit done: zo doe je dat!

Wat zijn jouw tips om productiever en meer gefocust te werken? Hoe zorg jij dat je al je taken afgerond krijgt? Ik ben benieuwd naar jouw tips!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Anne

  Oooh Trello! Ik kan er nog niet echt aan wennen. Ik geloof dat het je productiviteit kan verhogen en je overzicht kan verbeteren, maar voor mij… Ik maak liever lijstjes!

  1. Ha ja, ik houd nog steeds van m’n papieren to do lijstjes. Maar Trello is zeker wanneer je in groepen werkt wel erg handig! Of wanneer je je to do lijstje op het aanrecht laat liggen.. haha

 2. Stef

  Weer een fijne blog van je!
  Wat bij mij het beste werkt zijn de volgende twee.
  Ten eerste leerde ik van Zen monnik Paul Loomans in een cursus dat je niets moet, enkel iets wilt. ‘Ik wil nu aan die opdracht gaan beginnen’ klinkt in je hoofd heel anders dan ‘ik moet dat nu echt gaan doen’. Uiteindelijk wil je iets omdat je er iets mee wilt bereiken, je wilt geld verdienen om in je huis te kunnen blijven wonen, je wilt je verjaardag regelen omdat je mensen wilt zien op je verjaardag, enz.
  Ten tweede werkt bij mij denken ‘als ik nu niets doe, verandert er ook niets’. Dus dat ik ervoor kan kiezen om een klus nu niet te doen, of wel. Als ik het niet doe, tja prima maar dan blijft het zoals het is, dan is het (nu nog) niet gedaan. Maar ik kan ook kiezen om het nu wel te doen.

  Verder verzamelde ik (want dit is een hot item in mijn leven) ’15 tips ter motivatie’ in een blog http://mens-en-samenleving.infonu.nl/levensvisie/120912-geen-zin-om-iets-te-doen-tips-voor-motivatie.html, en gebruik ik soms de Pomodoro techniek, waarbij je 25 minuten aaneengesloten geconcentreerd werkt aan een klus: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/carriere/160005-efficient-werken-met-de-pomodoro-timemanagementtechniek.html Misschien een handige aanvulling voor je lezers.

  1. Wat een goede aanvulling op het artikel, dankjewel! Die moeten vs willen is inderdaad een hele goede die ik zelf ook wel wat meer mag toepassen.. Thanks voor de reminder!

 3. Eksner

  De app freedom (freedom.to) heeft mij geholpen en het indelen van m’n dag (blokken in agenda vullen met taken en altijd iets meer tijd blokken dan je denkt dat het zal kosten). Ook nuttige tip vind ik het reserveren van een kwartier aan het einde van de werkdag om de balans op te maken: wat wordt m’n to do-list morgen en heb ik al m’n taken meegenomen in de planning (uit het boek Deep Work van Newport).

 4. Evelien

  Handig artikel! Toen ik nog studeerde – en ook nu nog wel – telde ik ook meer af naar de vakantie dan dat ik me bezighield met wat ik echt moest doen; nog even knallen. Handige tips geef je! Lijstjes maken is echt mijn ultieme hulpmiddel. Ik gebruik altijd lijstjes.
  (Ik vind je markeerstiften trouwens super leuk, die kleuren <3 )

  1. Haha jaaa, leuk zijn ze! Had nog nooit markeerstiften gezien die daadwerkelijk in pastelkleur waren (wel de huls maar dan niet de stift zelf). Heb ze in een hobbywinkel in Gent gekocht :-)

Geef een reactie