Self love club: Workshop Ontdek je kwaliteiten

kwaliteiten

In het kader van mijn Self love club, een nieuwe blog serie over zelfontwikkeling en (leren) houden van jezelf, loop ik op dit moment bij een coach via GORTcoaching. Zij helpt mij bij het ontdekken van mijn interesses en kwaliteiten, maar ook bij het inzien van mijn zwakke punten (en hoe daar mee om te gaan). Mega interessant! Naast coachsessies organiseert GORTcoaching ook workshops op hun hoofdkantoor in Amsterdam, die voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Vorige week deed ik zo’n workshop en ik ben er zo enthousiast over dat ik jullie graag meer vertel!

nog even over gortcoaching

GORTcoaching is het grootste coachbureau van Nederland. GORTcoaching heeft verschillende panden door het land, waar coaches een ruimte in kunnen boeken. Zo is er altijd wel een coach bij je in de buurt. Bovendien gaat dat inplannen allemaal online, super gemakkelijk en overzichtelijk dus! En misschien ook niet onbelangrijk: lekker laagdrempelig. Nou heb ik in het verleden wel eens bij een psycholoog gelopen en rust daar voor mij totaal geen taboe op, maar voor sommigen is zoiets toch nog best spannend.

Ik zal later meer vertellen over mijn sessies met mijn coach en hoe ik dat ervaren heb, vandaag vertel ik je meer over de workshops van GORTcoaching. Deze zijn bedoeld als ondersteuning van coachsessies, maar zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

workshop ontdek je kwaliteiten

De workshop die ik volgde was onderdeel van een serie van vier workshops met als thema ‘Hoe ontdek je jouw passie?’. Ik volgde de tweede workshop van de serie, waarin we in 2 uur gingen ontdekken wat onze kwaliteiten precies waren. We waren met 10 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 28 gok ik. Ik was de jongste, maar dat was niet gek of raar. Ondanks dat ik niemand kende was het een hele fijne en gezellige groep waarin ik me gelijk op m’n gemak voelde. Dat is belangrijk, want wanneer je echt mee wilt doen is het belangrijk om je open en kwetsbaar op te stellen.

De workshop werd geleid door Jochem en Justine, twee jonge en vlotte (dit klinkt wel heel erg kort pittig kapsel, maar ik bedoel het positief) mensen die met veel energie en inspiratie de workshop gaven. We deden een paar oefeningen waarvan ik er graag een paar uitlicht, zodat je ze zelf ook kan doen!

kwaliteiten

oefening 1: jouw kwaliteiten volgens anderen

Er werd ons gevraagd om 2 mensen uit onze omgeving (partner, vriend, ouder, collega etc) op te bellen en hen te vragen naar 3 kwaliteiten die ons zouden typeren. Toevallig houd ik al zo’n lijstje bij in mijn telefoon: ik vraag soms aan vrienden of collega’s of ze me in 5 woorden zouden kunnen omschrijven. Grappig genoeg zie je daar vaak al een patroon in ontstaan (zo word ik door meerdere mensen eigenwijs genoemd ;-)).

Dit is een hele leuke opdracht. Ten eerste gaat het over kwaliteiten: dit zijn dingen die jij goed doet of kunt. Een compliment dus! Door aan anderen te vragen wat je kwaliteiten zijn, krijg je ook andere inzichten. Zo kan een ander jou heel erg ondernemend en moedig vinden, terwijl jij die eigenschappen misschien wel voor lief neemt. Het is goed om eens te horen hoe anderen jou zien! Dus als je dit leest: bel/app/mail op z’n minst 2 mensen uit je omgeving en vraag hen om ten minste 3 kwaliteiten over jou te noemen.

oefening 2: succesmoment tot kwaliteit

Pak een A4’tje en vouw deze verticaal doormidden zodat je twee verticale vakken krijgt. Schrijf links al je succesmomenten of mooie momenten van de afgelopen jaren onder elkaar. Wees niet te streng: natuurlijk mag je afstuderen als een succesmoment zien, maar die keer dat je homemade carrotcake perfect gelukt was telt ook zeker als succes moment! Probeer om het hele blad vol te schrijven.

Schrijf vervolgens in het rechter vak achter elke succesmoment de kwaliteiten die je nodig had om dat succesmoment te behalen. Een paar voorbeelden van kwaliteiten die je zou kunnen noemen: ondernemerschap, moed, hartelijk, attent, geduld, doorzettingsvermogen, autoritair.. Schrijf er zoveel mogelijk op!

Nu is het ‘t leukste als je de oefening nog eens doorspreekt met iemand anders. Ga samen je lijstje met kwaliteiten na, en kijk of de ander er nog meer kan bedenken. Net zoals de vorige opdracht kan de ander je soms andere inzichten geven. Zo vind jij zwemmen met haaien misschien doodnormaal, terwijl daar echt wel wat moed bij komt kijken!

focus op je kwaliteiten

Als het goed is heb je na de oefeningen een beetje een beeld van wat je kwaliteiten zijn. Bij mij kwamen sommige kwaliteiten vaker voor, dan weet je dat dat geen toeval is. Probeer je te focussen op die kwaliteiten: ben jij sociaal, spontaan en een goede spreker? Ga dan eens oefenen met het geven van presentaties. Doordat je dan al je kwaliteiten kan bundelen kan daar alleen maar iets goeds uit komen!

Anderzijds heb je na de oefeningen wellicht ook wel inzicht in welke kwaliteiten je nog graag zou willen ontwikkelen. Ook daar kun je mee aan de slag.

Als je deze oefeningen leuk vond en graag verder wilt met dit onderwerp dan zou ik je zeker aanmelden voor een van de volgende workshops. Ik moet nog even kijken of het in mijn agenda past, anders ben ik er zeker weer bij! Meer informatie over de workshops vind je hier.

[bg-box]Ik heb de coachsessies van GORTcoaching gekregen. De workshop is voor iedereen gratis te volgen. Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Shirley

    Dat klinkt heel interessant! Ik ga ook eens kijken of er een workshop in mijn agenda past. Straks zitten ze helemaal vol dankzij jouw blog, dat zou leuk zijn.

  2. Marjoke

    Hele leuke en praktische tips. En ook nog eens op een heel duidelijke en toegankelijke manier geschreven. Top!

Geef een reactie