Explore Utrecht: Street art Utrecht tour op de fiets

street art

Het is alweer lang geleden sinds er een ‘Explore Utrecht’ artikel online kwam, maar het is zomer dus tijd om ‘ons stadsie’ verder te verkennen. Wist je dat onze stad vol mooie street art werken zit? Je moet wel even goed zoeken, maar juist die zoektocht ernaar is zo leuk. Ik help jullie een handje: ik heb een heleboel street art in Utrecht in kaart gebracht. Met dit kaartje en een fiets kun je zo een heleboel Utrechtse street art checken!

De street art fiets tour door utrecht

Hoewel Utrecht vol streetart zit, is het wel nog even goed zoeken naar al die kunstwerken. Ik heb je alvast een handje geholpen door deze kaart samen te stellen. Af en toe zul je wel nog goed om je heen moeten kijken in de buurt van de ‘pinpoint’, dat houdt het spannend ;-). In Utrecht heb je drie bekende streert art kunstenaars: De Verfdokter, JanIsDeMan en KBTR (kabouter). Van hen zul je de meeste kunstwerken tegenkomen.

In deze post zal ik een paar van mijn favoriete kunstwerken delen, maar als je het kaartje volgt zul je nog veel meer street art ontdekken. Zorg voor een goede fiets, want het is best wel een eindje fietsen. Een nieuwe, shiny fiets staat natuurlijk ook veel leuker op alle foto’s die je gaat maken. Bij Bikester verkopen ze fietsen in allerlei soorten en maten, geschikt voor deze tour!

Het leuke aan deze tour is dat je tegelijkertijd heel Utrecht verkent en zo in allerlei leuke buurtjes zoals in Tuinwijk of de Vogelenbuurt komt. Ik heb al heel wat toekomstige woningen gespot.. ;-)

Mijn favoriete kunstwerken

Hoewel ik alle street art heel tof vind, heb ik natuurlijk mijn favorieten. Een daarvan zie je bovenaan de post, een tekening van de Oudegracht met zicht op de Domtoren, door De Verfdokter. Deze vind je in de buurt van de parkeergarage op de Springweg. Maar ik heb er nog een paar:

street art

Tour de France

Utrecht heeft veel street art werken met de Tour de France als thema. In 2015 startte de bekende ronde in Utrecht, waar de stad natuurlijk ontzettend trots op was. Dit is mijn favoriete kunstwerk in dit thema: een zicht van de Oudegracht, door de ‘benen’ van de Eiffeltoren (en daarmee een verwijzing naar het eindpunt van de Tour de France).

street art

Straat gedichten

In de wijk Wittevrouwen vind je veel gedichten geschilderd op de muren. Deze hierboven aan de Wittevrouwensingel is mijn favoriet. Vooral wanneer het raam (zoals nu) echt open staat. Het leuke is dat wanneer je zo voor dit kunstwerk staat, je – wanneer je naar links kijkt – een ander gedicht tussen de huizen door op een andere muur ziet staan.

street art

De Grutto

Dit kunstwerk werd gemaakt naar ontwerp van kunstenares Lisette Jansen. Ik vind de kleuren zo mooi!

street art

Zo vader, zo dochter

Dit prachtige kunstwerk werd oorspronkelijk door Hans van der Plas in 1980 op de muur geschilderd. Door de jaren heen vervaagde de afbeelding. In 2004 restaureerde zijn dochter het kunstwerk, dat er nu weer als nieuw bij ligt.

street art

Het voormalige aanzoek

Dit kunstwerk is van JanIsDeMan. Voorheen stond op deze plek misschien wel het bekendste street art werk in Utrecht: namelijk het aanzoek van JanIsDeMan aan zijn Afra. De bewoner van het huis was een goede vriend van Jan, en stelde de muur beschikbaar voor de tekening. Inmiddels is het huis verkocht en de muurschildering overgeschilderd, maar er kwam een nieuw tof kunstwerk voor in de plaats!

street art

Betonnen schaapjes

Deze betonnen schaapjes liggen door heel Utrecht. Soms als kunstwerk zoals hier in het Daalsepark, maar ook wanneer de betonnen blokken echt dienst doen als wegversperring zijn er schaapjes (of vrolijke gezichtjes!) van gemaakt. Staat zo schattig!

street art

1e Daalsedijk

Dit kaartje geeft de geschiedenis weer van het wijkje rondom de Amsterdamse Straatweg. Deze grote schilderingen op blinde muren blijven toch mijn favoriet!

Er is nog veel meer te verkennen

Hierboven zag je natuurlijk slechts een selectie van de street art werken in Utrecht. Ook het kaartje is bij lange na niet compleet. Mocht je nog leuke suggesties hebben dan hoor ik het graag, dan voeg ik ze toe aan de kaart! Kende jij deze street art werken in Utrecht al? En welke is jouw favoriet?

[bg-box]Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bikester.[/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Daphne

  Ah nee, JanIsDeMan is weg? Ik woonde er praktisch naast en werd er altijd zo vrolijk van! En wel grappig: heb toch drie jaar in Utrecht gewoond en het grootste deel van deze schilderingen heb ik nooit gezien. Idioot eigenlijk.

 2. Anneleen

  Oh wat ziet dat er gezellig en mooi uit! :) Tour de France is mijn favoriet!

 3. Arjanne

  Ohh, wat superleuk, zo’n kaartje met waar allerlei leuke street art werken te vinden zijn! M’n zus woont sinds een halfjaar in utrecht, misschien is het een tof idee om deze route te doen de volgende keer dat ik bij haar ben, ziet er zo leuk uit!

 4. Rianca

  Super tof! Street art is zo een leuke manier op de stad op een andere manier te leren kennen. Ik heb vorige maand met een vrijgezellenfeest de stripmurenroute in Antwerpen gelopen. Strips als street-art dus. Ook echt super tof!

  1. Rianca

   Oeps hoe vaak kan je het woord tof in één reactie gebruiken. :’)

 5. Karin

  Mijn hele dag wordt gemaakt als ik langs de schaapjes fiets :D Zo cute!

 6. Rosanne

  Ik vind zo vader, zo dochter aan de Adelaarsstraat echt prachtig. Van ver af lijkt het zo werkelijk en dan fiets ik steeds dichterbij en nog altijd lijkt het zo werkelijk. Qua diepte en kleurgebruik mijn fav!

Geef een reactie