Gastblog: Boekentips zomer 2017 – de favorieten van Paula

boekentips

Voor mij is de vakantie altijd hét moment om weer eens een boek open te slaan. Eindelijk heb ik echt de tijd en de rust om mezelf helemaal te verliezen in een boek. Maar welk boek wordt het dan? Omdat ik nog niet zoveel boeken gelezen heb dit jaar roep ik deze zomer de hulp in van een aantal experts, die jullie vertellen over hun favoriete boeken voor deze zomer. We trappen af met Paula Heeger die haar boekentips voor deze zomer deelt.

Vanaf hier laat ik het woord over aan Paula, die zich eerst even voorstelt: Ik ben Paula (22), journaliste en blogger. Samen met Anna, Esther en Laurine blog ik op MustMag.nl over leuke hotspots en series (welke kun je overslaan op Netflix en welke niet?) – maar vooral over boeken. Van feelgood en young adult tot thrillers en romans, er komen allerlei genres voorbij. Ik kan je dus zeker vertellen welke boeken je deze vakantie écht moet lezen. Hopelijk zit er ook iets bij voor jou!

Op de boot naar een Waddeneiland, in het vliegtuig naar de andere kant van de wereld of gewoon op het strand in binnen- of buitenland: het is altijd fijn om een goed boek bij je te hebben. Daarom geef ik je vandaag een hele hoop boekentips zodat je deze zomer genoeg leesvoer hebt.

boekentips

Donkerblauwe Woorden – Cath Crowley

Donkerblauwe Woorden is tot nu toe een van mijn favoriete young adult-boeken van het jaar. Het boek gaat over Henry die werkt in de tweedehandsboekenwinkel van zijn vader. In de winkel staat een brievenbibliotheek, een kast vol boeken waarin klanten mogen schrijven. Soms ontstaan er zo hele gesprekken tussen twee onbekenden.

Rachel, de beste vriendin van Henry, laat daar daarom ook een liefdesbrief voor hem achter. Een paar jaar laten komen de twee vrienden elkaar weer tegen, maar er is enorm veel gebeurd – vooral in het leven van Rachel. Een verhaal over liefde, vriendschap en rouw dat goed doorleest vanwege de korte hoofdstukken en brieven tussendoor. De bijna poëtische zinnen die je af en toe leest en de toffe personages maken dit boek nog iets mooier.

Liefde & Gelato – Jenna Evans Welch

Het zomerboek dat je echt moet lezen is Liefde & Gelato. Niet alleen omdat het verhaal zich in Italië afspeelt, maar ook omdat het verhaal ongelofelijk lief is. In dit boek gaat Lina naar Toscane, omdat haar moeders laatste wens was dat ze haar vader zou leren kennen. Behoorlijk heftig, maar het is het begin van iets moois. Zo leest Lina een geheim dagboek van haar moeder, leert ze haar vader beter kennen en komt er ook nog een knappe Italiaanse buurjongen om de hoek kijken.

boekentips

Helemaal Het Einde – Lisette Jonkman

Voor Must Magazine schrijf ik niet alleen zelf recensies. Anna, Esther en Laurine schrijven er ook een heleboel. Zo las Anna onlangs het nieuwe feelgood boek van Lisette Jonkman: Helemaal Het Einde. Lisette’s schrijfstijl is altijd ongelofelijk hilarisch, en daarom is haar nieuwe boek ook zeker een aanrader. Ondanks dat er heftige thema’s in voorkomen is het wel een perfect boek om mee te nemen naar het strand.

Het boek in het kort: rockzangeres Roxy tourt met haar beroemde rockband de hele wereld over. Maar dan overlijdt haar beste vriendin en stort ze volledig in. Ze gaat terug naar het dorp waar ze is opgegroeid, maar een lang bewaard geheim speelt op en ze heeft geen rekening gehouden met Arno, haar beste vriend van vroeger.

boekentips

13 Minuten – Sarah Pinborough

Niet zo’n fan van romantische zomerboeken? Er zijn ook een paar fijne thrillers die ik je kan aanraden. Een daarvan is 13 Minuten van Sarah Pinborough. Als je een beetje fan bent van series als 13 Reasons Why of Pretty Little Liars, is dit boek helemaal op je lijf geschreven. In dit boek wordt Natasha, na 13 levensloze minuten, uit een ijskoude rivier gevist. Ze weet niet meer wat er is gebeurd. En dan doen haar vriendinnen Hayley en Jenny ook nog eens enorm raar en komt een oude vriendin, Becca, haar opeens opzoeken in het ziekenhuis. Stukje bij beetje kom je er achter wat er is gebeurd. En ik kan je zeggen: het einde is behoorlijk duister.

Zonder Jou – Chantal en Priscilla van Gastel

Chantal van Gastel schreef eerder feelgood boeken, maar vorig jaar maakte ze een uitstapje naar een ander genre: thrillers. Samen met haar zus Priscilla schreef ze de ongelofelijk spannende thriller Zonder Jou. Dit verhaal gaat over Valerie die op een keerpunt staat in haar leven. Haar man Oscar wil bij haar weg terwijl hun zoon Mick aan een hele heftige persoonlijkheidsstoornis lijdt. Zijn gedrag loopt steeds meer uit de hand en Valerie weet niet meer wat ze moet doen. Want ja: hoe bescherm je je kind als hij zelf het grootste gevaar is? Een ongelofelijk spannende thriller. Ik zat tot op de laatste pagina op het puntje van mijn stoel.

boekentips

Rimpelgeweld – Menno van der Veen

Als je een literair boek wilt lezen, kan ik je Rimpelgeweld van Menno van der Veen zeker aanraden. Het is vernieuwend, fris en heel toegankelijk. Echt iets heel anders dan de romans die er al zijn. Dat komt vooral omdat het verhaal is opgedeeld in korte alinea’s. Het is vrij literair geschreven, dus over sommige stukjes moet je zeker nadenken. Maar al met al vond ik het ongelofelijk mooi, vooral omdat je op het einde alle stukjes in elkaar lijken te vallen.

Hier gaat het verhaal in het kort over: In een landhuis net buiten Amsterdam woont Britten, samen met vijf vrienden. Ze leven in hun eigen bubbel, een soort betoverende wereld, met Britten aan het hoofd. Met mooie verhalen worden de vrienden ingepakt, en ze geloven er allemaal in. Maar ja, er is ook nog de buitenwereld waar ze onvermijdelijk mee te maken hebben. In Rimpelgeweld lees je hoe hoofdpersoon Kink onderdeel is van deze ‘kleine vlucht vogels’ – ze vliegen lange tijd synchroon, maar of dat zo blijft is maar de vraag.

boekentips

The Hate U Give – Angie Thomas

Als laatste (maar not least) raad ik je The Hate U Give aan. Dit is een boek dat je ongelofelijk aan het denken zet over discriminatie en racisme. Het verhaal gaat over Starr, die na een feestje naar huis rijdt met haar beste vriend Khalil. Zonder reden worden ze aangehouden door een agent. Als Khalil er iets van zegt, schiet de agent hem plotseling dood. Later komt het verhaal in het nieuws en heeft iedereen er een mening over. Hij zal wel drugsdealer zijn. Sommige mensen vinden het terecht. Starr vindt het vreselijk, maar de waarheid spreken is lastiger dan ooit.

Ik vond dit een heel ontroerend en hartverscheurend boek. Het legt de vinger op de zere plek en zorgt ervoor dat mensen meer begrip krijgen voor de Black Lives Matter-beweging. Voor mij een vijf sterrenboek en misschien zelfs een potentiële klassieker.

Ik ben benieuwd wat je vond van mijn tips. Welk genre lees jij graag en welk boek neem jij graag mee op vakantie?

[bg-box]Tekst en afbeeldingen van Paula Heeger. Meer lezen? Check mustmag.nl! Volgende week volgende boekentips van Mieke. Wil je ook eens vertellen over je favoriete boeken of heb je een andere passie/hobby waar je iets over kwijt wil? Deze zomer heb ik ruimte voor wat gastblogs, dus voel je vrij om contact op te nemen![/bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Susan

  Oooh the hate u give heb ik afgelopen week uitgelezen. Echt een geweldig boek!

 2. Dit is een blog naar mijn hart! 13 Minuten heb ik zien liggen in de boekhandel waar ik werk, ik heb laatst de nieuwe volwassenenthriller van Sarah Pinsborough gelezen, die vond ik een beetje vreemd. Deze lijkt me wel erg spannend! The Hate U Give wil ik ook graag lezen, lijkt me ook een heel mooi en belangrijk boek. Leuke blog dit! Malou x

  1. Hi Malou! Wat een leuke reactie. Ik heb de volwassenthriller Wat Jij Niet Ziet ook in de boekhandel zien liggen. Ik denk dat ik die ook wel wil gaan lezen, omdat ik er positieve recensies over heb gelezen! :)

 3. Danique

  Ze klinken stuk voor stuk als fantastische boeken! Ik ben van plan om volgende week bij de bibliotheek een hele reeks aan boeken in te slaan voor mijn vakantie. Daar gaan zeker een paar van dit lijstje tussen zitten!

 4. Loes

  Boekentips zijn altijd welkom! Vooral 13 Minuten en Donkerblauwe Woorden lijken me hele mooie boeken.

 5. Karlijn

  Ik hoor alleen maar goede dingen over The Hate U Give, dus die wil ik zeker een keer lezen deze vakantie!

 6. Do

  Leuke blogpost :) The Hate U Give is echt een goed boek <3. Ik ben erg benieuwd naar 13 Minuten en Helemaal het Einde, vooral die laatste klinkt echt als een perfect boek voor de zomer.

Geef een reactie