Diary week 30: op vakantie in Portugal!

Groetjes uit het zonnige Portugal! Op dit moment ben ik samen met mijn Favoriete Belg op vakantie in Portugal. We reizen van Lissabon naar Ericeira en eindigen in Porto. We zitten nu ongeveer op de helft en hebben gelukkig nog wat mooie dagen tegoed. Zoals het hoort op vakantie weet ik niet meer precies wat bij welke dag hoorde, dus dit wordt meer een vakantieverslag dan een echt dagboek..

Maandag keken we natuurlijk de wedstrijd België – Nederland, en we wonnen! Inmiddels staan we al in de halve finale, ben blij dat onze vrouwen de eer van het voetbal weer een beetje redden.

Dinsdag vertrokken we vanaf Eindhoven naar Lissabon. We zaten 11 rijen van elkaar verwijderd in het vliegtuig haha, lekker rustig ;-).

We waren rond een uur of 19:00 aan bij onze Airbnb. Omdat het leven in Portugal nog tot laat doorgaat was dit prima. We maakten een korte wandeling door de stad en aten nog een hapje.

Lissabon zit vol met mooie gekleurde tegeltjes in allerlei patroontjes. Dit plaatje is inmiddels de achtergrond van mijn telefoon, zo vrolijk! Ik heb de afbeelding op groter formaat op mijn facebookpagina gedeeld, mocht je ‘m ook als achtergrond willen instellen.

Het uitzicht van onze kamer.. gekleurde huisjes!D

De volgende dag ontbeten we bij Nicolau, een tentje dat m’n huisgenootje ons aangeraden had. Kijk hoe schattig zelfs de zakjes suiker zijn! Ze hebben hier een uitgebreide ontbijtkaart, van smoothiebowls tot pancakes tot avocado toast. Lekker!

Overal hingen deze leuke magneetjes en ik besloot een nieuwe traditie te starten: een magneetje van elke reis die we maken. Mijn moeder doet dat ook en die heeft inmiddels een aardige collectie! Degene die ik meenam staat hier niet bij, maar heeft natuurlijk een mooie tegelpatroontje ;-).

We hebben vooral heel veel door de stad gelopen, volgens mijn iPhone liepen we tussen de 15 en 20 km per dag. Ja, arme voetjes.. Die sandaaltjes op deze foto heb ik hierna ook niet meer aangehad haha, in Lissabon heb je goede schoenen nodig met al die heuvels!

De tweede dag gingen we naar de wijk Belém, waar we de wereldberoemde pastéis de Belém aten. Lekkere dingen, maar wel mierzoet! Maar met al die km’s die we per dag liepen mocht er wel wat zoets in.

Sommige straatjes zijn zo steil!

Al die gekleurde huisjes lenen zich natuurlijk perfect voor Instagram foto’s ;-).

‘s Middags bezochten we de LXFactory, een oud fabrieksterrein onder de grote brug waar nu allemaal leuke eettentjes en conceptstores zitten. Super leuk om rond te dwalen!

We liepen ook nog langs een winkel met allemaal ingeblikt eten. In Portugal zijn maar liefst 17 fabrieken die deze blikjes maken, met voornamelijk sardientjes erin. Ik ben geen fan van sardientjes, maar die blikjes zien er wel leuk uit!

We liepen helemaal terug naar boven vanuit de oude wijk van de stad. Dit is het beroemde gele trammetje lijn 28. Overdag vaak te druk, maar op zich is een ritje wel de moeite waard omdat hij een leuke route aflegt (en het scheelt al die heuvels op en af lopen). Uiteindelijk hebben wij ‘m ‘s avonds een keertje gepakt, toen was het een stuk minder druk. Deze tram is gewoon onderdeel van het openbaar vervoer, dus je kunt hier gewoon ‘inchecken’.

Eenmaal bovenaan hadden we prachtig uitzicht op de stad!

Omdat we meestal uitgebreid lunchten, maakten we ‘s avonds zelf een salade met o.a. brie, druiven, ham en walnoten.

Vrijdag begonnen we onze dag weer met een stevig ontbijtje bij Nicolau.

Nomnom. Het eten is in Portugal veel goedkoper dan in Nederland, dus dan mag je best uitpakken.  Dat lege roze bordje bovenaan is van een ongeduldig jongetje dat niet kon wachten met eten voordat z’n vriendin een foto had gemaakt ;-).

Daarna gingen we door naar Sintra, een stadje vlakbij Lissabon vol mooie kastelen. Naar aanleiding van de blog van Shirley hadden we een route gepland langs het Moorse kasteel, het Pena paleis en de tuinen van Quinta da Regaleira.

Het Moorse kasteel was een heel oud kasteel bovenop een berg, waarvandaan je prachtig uitzicht had over de regio.


Het gekleurde paleis was ook zo mooi! Er stonden nog allemaal meubels in waardoor je echt een kijkje kreeg in het leven van honderd jaar geleden.


Daarna gingen we door naar Quinta da Regaleira, een prachtige villa waarvan vooral de tuin prachtig was.De tuin heeft iets magisch. Het zit vol geheime gangen, grotten, putten, verstopte paadjes, watervallen.. Hier kun je je gemakkelijk twee uur vermaken!

Zaterdagochtend pakten we de bus richting Ericeira; onze volgende stop. We verblijven bij het gloednieuwe Ola Onda Guesthouse, een villa van een Nederlands koppel dat ik via via getipt kreeg. Het is hier heerlijk en alles is zo mooi hier!

Bij aankomst zagen we een heleboel ‘2CV’, het lelijke eendje. Ik dacht nog dat het misschien een lokaal vervoersmiddel was, tot bleek dat hier in Ericeira de worldmeeting van de ‘amigos do 2CV’ plaatsvond haha. Wel gezellig, al die gekleurde lelijke eendjes op de weg.

Ericeira is een echt surfdorp, wat je merkt aan de vele surfshops en surfers die hier door het dorp lopen. Maar ook als je niet surft is het een super gezellig dorpje om te verblijven. Deze leuke vissen spotte ik bij een klein winkeltje en ik nam de vis met de roze neus mee.

Deze toffe gids die ik opgestuurd heb gekregen staat vol leuke adresjes, zo ook in Ericeira.

En zo kwamen we uit bij de Sunset Bamboo bar, een barretje met allerlei lekkere salades, tostada’s, smoothiebowls en sapjes voor kleine prijsjes.

Ons fijne kamertje bij Ola Onda.

‘s Avonds konden we een hapje mee eten en bekeken we nog meer leuke adresjes in de algemene ‘I love the seaside’ gids.

Check dit. Is dit niet de beste combinatie chips ever??

Vanuit hier heb je prachtige zonsondergangen!

De volgende dag was het weer een stuk beter en besloten we de golven te gaan checken. Door de rotsplaten breken de golven hier altijd hetzelfde, wat goede golven oplevert! We twijfelden alleen om er in te gaan omdat een board en wetsuit huren nog best prijzig is, en door het niveauverschil tussen mijn Belg en ik kunnen we ook niet echt samen surfen.

We hielden het dus bij kijken, wat ook erg leuk was omdat er enkele pro’s in het water lagen die heel veel trucs deden. Daarna liepen we weer naar de Sunset Bamboo bar, dit keer voor een smoothie bowl. Lekkerrr!


Zo mooi al die felle kleurtjes hier!

‘s Avonds maakten we weer zelf een salade, dit keer met watermeloen, feta en parmaham. Een van mijn favoriete salades om op reis te maken omdat je slechts je ingrediënten klein moet snijden en bij elkaar moet gooien. Het recept vind je hier.

Omdat we zin hadden om even helemaal niks te doen keken we een film en gingen we vroeg naar bed.

Vandaag is onze laatste volle dag in Ericeira, morgen reizen we door naar Porto. Alle Porto-tips en aanraders zijn dus welkom! Fijne week!

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 23 reacties

 1. Shirley

  Zo leuk om mee te kijken met je vakantiefoto’s. Vooral ook omdat een deel heel herkenbaar is. Minder herkenbaar: het uitzicht als ik naar mijn voeten kijk. Wat zijn jouw benen bruin zeg, haha! Bedankt voor de vermelding van mijn artikel :-) Geniet van de resterende dagen van jullie vakantie!

 2. Elke

  Ik zag je vrijdagochtend zitten bij Nicolau, wij waren binnen aan het ontbijten. Ik wou nog dag zeggen maar ik was een te bange kip :-P. Heerlijk eten daar! Super mooie foto’s heb je gemaakt zeg.

 3. Truusje

  Wat ziet het er allemaal fantastisch uit! Ik ben nog nooit in Lissabon geweest, maar ik wil er zeker een keertje heen na het zien van jouw foto’s! Ik neem de laatste jaren ook altijd magneetjes mee van vakantie, voor op de koelkast. Leuke traditie. :)
  Veel plezier nog!

 4. sandra

  Ik kijk al uit naar je volgende verslagje, want wij gaan in september naar Porto!

 5. Neele

  Vorige week was ik in Porto, erg leuk daar! Lijkt op
  Lissabon en toch ook weer niet. Er zijn heel veel wijnbarretjes daar. Ik ben ook naar de overkant geweest voor een rondleiding in een Port Lodge en dat was nog leuker dan ik had gedacht! Maar je moet wel van port houden. Er zijn veel van die
  Lodges, wij waren bij Graham’s. Wat verder een aanrader is: fietsen huren. Bijvoorbeeld langs de Douro en de oceaan fietsen en naar Piscinas Marés in de wijk/voorstadje Matosinhos (zwemmen met ocean view!, heel gaaf)) gaan. Iets drinken in Majestic, oud koffiehuis in jugendstil). De bekende grote bijzondere boekhandel had ik nog willen zien, maar de rij was heel erg lang. Veel plezier in Porto en groetjes uit de Algarve!

 6. Anna Maria

  Ik ben daar nog nooooit geweest, plus ik ben geen reiziger en opeens. Ja opeens wil ik wel naar Portugal.

 7. Eva

  Rua Tapas Bar is leuk en lekker in Porto. Gaat als ik het me goed herinner pas rond een uurtje of 8 open en dan is er meestal ook livemuziek:)

 8. Emma

  Wat zie je er al bruin uit!! Veel plezier in Porto!!

 9. Laura

  Leuke foto’s! Ziet eruit als een heerlijke vakantie. En super grappig dat jullie koelkastmagneten sparen, dat doen mijn vriend en ik ook .

 10. Eline

  Ohh wat een mooie foto’s! Al die tegeltjes zijn daar zo leuk, dat is mis ik echt in Nederland net als de gekleurde huisjes. Geniet ervan, want dat eten ziet er echt mega lekker uit

 11. Darcie

  Super leuk stuk!! Mooie foto’s en tof dat Olá Onda er zo mooi op staat!

 12. Daphne

  Oké, ik heb mijn plan voor komende vakantie al klaar haha! Word hier zo vrolijk van! :)

 13. Delphine

  Dat jeans rokje is zooo leuk & je combineert het ook zo mooi! Waar heb je dat gekocht?

 14. Wanda

  Wat is Portugal toch een ontzettend mooi en veelzijdig land! Wij waren er in maart en wel in de Algarve waar we onze ogen uitkeken maar ik wil ook zeker nog eens terug om de rest van het land te ontdekken. Vooral naar Sintra ben ik erg benieuwd, lijkt me prachtig om daar rond te slenteren!

  1. Ja Sintra vond ik echt een aanrader, ondanks dat het eigenlijk heel erg toeristisch is. Maar op de een of andere manier stoorde dat mij helemaal niet, en was het echt de moeite waard!

 15. Francisca

  Hoi Marlous! Ik heb net met mijn vriend onze vakantie naar Lissabon en Porto geboekt, geïnspireerd door jouw oude blogjes (toen ik deze artikelen twee jaar geleden las dacht ik al; daar wil ik ook heen!). Nu heb ik een vraag: waar verbleven jullie in Lissabon en Porto? In een hotel, AirBnB? En was het aan te raden? Mocht je dat nog weten zou ik het supergraag horen! Dank je wel :) Groetjes, Francisca (ook studente in Utrecht ;))

  1. Hi Francisca, wat leuk om te horen! Wij sliepen in beide steden in een Airbnb. Ik heb ze even opgezocht:

   In Lissabon sliepen we in een kamer, bij een ouder stel. Was prima, zij waren weinig thuis. Maar wel low-budget, zou nu zelf (nu ik wat meer te besteden heb) denk ik voor een privé kamer gaan. https://www.airbnb.nl/rooms/10725013?guests=1&adults=1

   De Airbnb waar we in Porto sliepen staat er niet meer op, maar andere listings van dezelfde verhuurder wel en die zien er ook prachtig uit! Zie: https://www.airbnb.nl/users/399503/listings

   Tip: als je via mijn link een reis boekt krijg je €25 korting op je boeking! Je moet dan wel even een e-mailadres gebruiken waarmee je nog niet bij Airbnb geregistreerd staat. Dit is de link: https://www.airbnb.nl/c/mvandenhoogen1?currency=EUR

   Veel plezier!!

 16. Francisca

  Super, dank je wel voor je uitgebreide reactie! Ik ga ermee aan de slag. En thanks voor de tip van je linkje :)
  Succes met alles, liefs, Francisca

Geef een reactie