DIY: Sea salt spray voor surf haar

sea salt spray

Volgens mij is het inmiddels wel duidelijk dat ik helemaal met het ‘surf-virus’ besmet ben he? Een bijkomend voordeel van dat surfen is surfhaar: prachtige ‘beachy waves’, haar dat een beetje wild golft en eigenlijk altijd goed zit. Dat allemaal dankzij de zee. Wanneer ik niet in de zee lig speel ik een beetje vals met behulp van ‘sea salt spray’: de zee in een potje. Vandaag laat ik je zien wat mijn favoriete sea salt sprays zijn voor perfect beach hair en hoe je deze gemakkelijk (en goedkoop!) zelf kunt maken.

sea salt spray

Mijn favoriete sea salt sprays

Mijn allerlievelings sea salt spray is die van Salon B. Sowieso is de lijn ‘Undone by the Insiders’ heel erg fijn voor een beetje een messy festival look, de Woodstock wax spray is ook een van mijn favorieten. Maar ik heb het nu natuurlijk over de ‘Dip in the ocean beach spray’. Deze sea salt spray zorgt niet alleen voor een wat stuggere en meer golvende coupe, hij verzorgt je haar ook. Er zit zeewier extract in wat ervoor zorgt dat je haar niet geheel uitdroogt (dat gebeurt helaas wel wat sneller door al dat zout) en er zit UV-bescherming in. De spray is met €21,95 wel wat prijzig, maar het wel 100% waard. Zelfs m’n vriend is fan (dat mocht ik eigenlijk niet zeggen).

Een goedkoper alternatief is de Beach blonde Sea Waves sea salt spray van John Frieda. Anders dan de naam doet vermoeden wordt je haar hier niet blonder van en hij is ook niet enkel voor blondines. Fijn is ‘ie wel! Net als de andere spray heeft deze een UV-bescherming voor je haar. Bovendien ruikt hij heerlijk naar kokos! Ik vind kokos zo’n ultieme zomergeur, dat is echt een dik pluspunt aan deze spray. Ook deze zorgt voor wat extra textuur in je haar, al vind ik die van Salon B net wat beter. Maar daar is de prijs dan ook naar: deze spray van John Frieda kost €10,99.

sea salt spray

DIY: Sea salt spray

Tot zover mijn verkooppraatje; nu over tot waar dit artikel echt over gaat: de DIY voor een sea salt spray! Zo’n spray maak je namelijk gemakkelijk zelf. Het nadeel van deze zelfgemaakte spray is dat er geen UV-bescherming in zit. Het voordeel is wel dat je precies weet wat er in gaat en je dus geen chemische troep in je haar sprayt.

Ingrediënten voor een klein flesje, zoals op mijn foto

 • 1 eetlepel kokosnootolie
 • 2 eetlepels zeezout
 • paar druppels etherische olie (ik nam natuurlijk de geur kokos!)
 • warm water

sea salt spray

Zo ga je te werk:

Vul je flesje met de kokosolie. Kokosolie smelt bij ongeveer 25 graden, vloeibaar is ‘ie een stuk makkelijk in je flesje te krijgen dus warm ‘m even op. Vul aan met het zout, wat druppels etherische olie en warm water. Door het warme water blijft de kokosolie vloeibaar en smelt het zout. Even goed schudden.. en klaar is je sea salt spray! Voor wat extra beach vibes deed ik nog wat schelpjes in mijn spray.

Je kunt de spray zowel op nat als op droog haar aanbrengen. Ik doe meestal beiden: als het handdoekdroog is spray ik het in mijn haar en draai ik vervolgens wat plukken in zodat mijn haar wat krulleriger opdroogt. Wanneer je het op droog haar sprayt zorgt het voor wat extra structuur. Je haar wordt wat stroever, waardoor het die ‘beach look’ krijgt.

Let op dat de kokosolie bij koude temperaturen weer hard wordt. Even je flesje onder een warme kraan houden zou de oplossing moeten zijn. Na een tijdje zou het water wat muf kunnen worden, maak dus kleine flesjes die snel opgaan – of gebruik gedestilleerd water!

sea salt spray

yaaay, laf surfhaar!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Oeh ik ga eens naar die van John Frieda kijken! Ik wil er ook zo graag eens een proberen maar vind ze altijd zo duur!

 2. Wat fijn dat je hier tips voor geeft! Mijn haar is vrij zwaar, dus helaas wordt het nooit zo messy als ik wil. Maar de spray van Toni & Guy doet helemaal niks, dus misschien werken de jouwe wel! Ik ga het in elk geval eens zelf maken, wat een tof idee dat dat kan! Malou x

  1. Ik heb ook heel veel en heel dik haar, het helpt bij mij wel dat ik het laat uitdunnen bij de kapper. Juist op wat dikker haar pakken deze sprays beter dan op dat hele lijzige haar heb ik het idee!

 3. Siroon

  Nice! Ik heb er toevallig ook een van PIMP Amsterdam, en ik vind het geweldig spul! Het zorgt er ook voor dat je haar bovenop niet zo plat valt :) Maar die van PIMP is net zo duur als die van Undone, dus wellicht is dit wel een handige tip voor als ik die op is… scheelt wel aanzienlijk, bedankt voor de tip!

  1. PIMP ken ik niet, ben ik nu ook wel benieuwd naar! Ja bovenop je hoofd is altijd tricky he, bij mij helpt het al om een lok naar rechts of links te gooien haha.

 4. Alex

  Wat een leuk idee, ik ga het zeker een keertje proberen! Helaas is mijn haar door mijn krullen altijd al wat droger, dus beetje lastig…

  1. Als het goed is zorgt de kokosolie in deze spray er wel voor dat je haar een beetje verzorgd wordt. Al hoort dat ‘droge, stuggere’ haar wel bij de beach look natuurlijk. Achteraf wat argan olie in je punten helpt bij mij vaak ook.

 5. Marieke

  Wat een leuke DIY! Ik vind het altijd leuk om dit soort dingen te maken en het klinkt helemaal niet moeilijk!

 6. Shayenne

  Leuke DIY, ga ik zeker uitproberen. Alleen heb ik een vraag; werkt dit ook op best wel dun haar dat snel vettig word?

  1. Hi Shayenne, ik heb zelf vrij dik haar, maar ook haar dat snel vet kan worden. Deze spray maakt je haar juist iets droger, waardoor je van dat beach hair krijgt. Zorg wel dat je het vooral op de onderkant van je haar sprayt!

 7. Juleane

  Super tof dit! Waar heb je deze producten (de kokosnoot olie en de etherische olie) gekocht?

Geef een reactie