DIY: Zelf zomerse enkelbandjes maken

enkelbandjes maken

Enkelbandjes zijn mijn favoriete sieraden in de zomer. In de winter zijn mijn enkels verstopt achter lange broeken of dikke panty’s, maar in de zomer mogen ze weer gezien worden! Zeker als ze lekker bruin zijn, dan vallen die felle kleurtjes van de enkelbandjes goed op. Mijn enkels hangen allebei al helemaal vol en ik kreeg zoveel leuke opmerkingen en vragen erover, dat ik besloot er een blogje aan te wijden. Zelf enkelbandjes maken is namelijk helemaal niet zo moeilijk!

4 verschillende enkelbandjes

In deze blogpost vertel ik je hoe je de 4 enkelbandjes afgebeeld op de eerste foto kunt namaken. Je kunt natuurlijk altijd je eigen variaties maken, wisselen met kleuren en kralen kan sowieso! Zie mijn uitleg als een basis waarmee je zelf verder kunt experimenteren. Sommige technieken gebruik ik vaker en leg ik daarom niet bij elk bandje uit. Wil je bijvoorbeeld maar 1 armbandje maken en staat daar niet uitgelegd hoe je de sluiting maakt, scroll dan even terug – dan heb ik het eerder al uitgelegd.

Materialen
Ik heb al mijn materialen van beadies.com. Daarnaast is het handig om een schaar, een aansteker en tangetjes bij de hand te hebben.

enkelbandjes maken

1. Enkelbandje met muntjes

Het eerste enkelbandje dat we gaan maken is deze met muntjes. Deze muntjes zijn er ook in zilver en brass en ook de kralen en het koord kunnen natuurlijk in een ander kleurtje! Dit enkelbandje kun je aantrekken en weer losser maken, zodat je ‘m gemakkelijk af kan doen. Al hoeft dat niet; hij heeft bij mij al verschillende surfsessies doorstaan!

enkelbandjes maken

Benodigdheden voor 1 enkelbandje:

 • 100 cm koord (afhankelijk van de dikte van je enkel/voet kan het wat korter of langer zijn)
 • 78 kraaltjes (ik gebruik Miyuki rocailles)
 • 12 muntjes
 • 3 knijpkralen
 • Een ‘naald’ gemaakt van een dun ijzerdraadje
 • Knijptang en aansteker

enkelbandjes maken

Vouw je koord dubbel, en haal er je zelfgemaakte ‘naald’ doorheen. Dit is gewoon een heel dun dubbelgevouwen ijzerdraadje, dat er straks voor zorgt dat de kralen makkelijker op het koord rijgen. Het koord dat ik gebruik komt ook van Beadies en is een combinatie van katoen en nylon. Het is super sterk en doordat het (deels) synthetisch is kun je ‘m goed afbranden met je aansteker, waardoor de eindjes goed aan elkaar vast blijven zitten.

enkelbandjes maken

Rijg nu eerst 2 knijpkralen op het koord. De eerste kraal is meer voor de sier, die zou je eventueel ook kunnen vervangen voor een knoopje. De tweede kraal wordt gebruikt als slotje. Hoe dat werkt laat ik je straks zien! Je kunt er voor kiezen om de eerste knijpkraal meteen plat te knijpen helemaal aan het einde van je koord. Als je nog niet helemaal zeker bent over de lengte van je enkelbandje kun je ‘m ook gewoon laten zitten.

enkelbandjes maken

Rijg nu de kralen op dezelfde manier op het draad. Ik rijg telkens 6 kralen en dan 1 muntje. Je kunt natuurlijk ook 2 kleuren gebruiken of de muntjes dichter of verder op elkaar zetten.

enkelbandjes maken

Rijg zo door tot al je kralen op zijn! Hierboven zie je dat ik mijn knijpkraaltje al heb geplet op het einde, heb je dat nog niet gedaan dan is dit een goed moment. Zorg dat alle kralen in het midden van je draad zitten en knijp dan de uiterste knijpkraal plat (de ander laat je nog even zitten!).

enkelbandjes maken

Als alle kralen en muntjes op het koord zitten leg je een knoopje aan beide zijdes van de kraaltjes, zodat deze op hun plek blijven zitten. Dit is gewoon een simpele knoop, zoals hierboven. Eventueel zou je hier ook een knijpkraaltje voor kunnen gebruiken, als je strakke knoopjes maken moeilijk vindt. In dat geval begin je dit enkelbandje niet met 2 maar met 3 knijpkralen!

enkelbandjes maken

Je enkelbandje is bijna af! Nu gaan we het ‘slotje’ maken. Pak je ‘naald’ en doe deze door het tweede (nog niet plat geknepen) knijpkraaltje heen. Trek aan zodat het koord ook door het knijpkraaltje zit en het enkelbandje een rondje vormt.

enkelbandjes maken

Zo dus! Het enige wat nu nog rest is een laatste knijpkraaltje op het einde van het koord. Deze mag je weer helemaal plat knijpen. Om het ‘slotje’ werkend te maken gaan we de middelste knpijkraal ook wat platter knijpen, maar niet zo plat als de uiterste 2 kralen. Knijp ‘m iets platter zodat het koord wat stroef verschuift, maar nog wel kan verschuiven. Check voor het definitief knijpen altijd even of hij ruim genoeg is om over je voet te schuiven. Het enkelbandje moet niet alleen om je enkel maar ook om de wreef van je voet passen ;-).

enkelbandjes maken

Brand de uiteindes voorzichtig weg met een aansteker. Door het vuur smelt het touw een beetje waardoor het ook niet kan gaan rafelen. Surf proof!

enkelbandjes maken

2. enkelbandje met schelpjes

Als tweede maken we dit enkelbandje met kauri schelpjes (ook wel cowrie shells genoemd). Beadies heeft 2 maten, ik gebruik voor dit enkelbandje het kleine formaat. Voor dit enkelbandje gebruiken we dezelfde sluiting als bij het eerste enkelbandje.

enkelbandjes maken

Benodigdheden voor 1 enkelbandje

 • 100 cm koord (afhankelijk van de dikte van je enkel/voet kan dit korter of langer zijn)
 • 8 kleine kauri schelpjes
 • 3 knijpkraaltjes
 • Een tangetje, schaar en aansteker

enkelbandjes maken

Begin met het dubbelvouwen van je koord. Leg na zo’n 8-9 cm een knoopje in het koord.

enkelbandjes maken

We gaan nu het eerste schelpje aan je enkelbandje knopen. Haal 1 van de 2 koordjes bovenlangs door het schelpje heen.

enkelbandjes maken

Haal nu het andere koord door hetzelfde schelpje, maar dan onderlangs. Het is een beetje lastig om dit weer te geven op beeld, maar links zie je dat het ene koordje bovenlangs door het schelpje gaat en het andere koord onderlangs door de schelp. Schuif de schelp aan tot het knoopje dat je daarnet gemaakt hebt.

enkelbandjes maken

Leg nu weer zo’n zelfde knoopje – zo strak mogelijk tegen het schelpje aan. Dat is misschien wel het moeilijkste van dit enkelbandje: de knoopjes zo strak mogelijk op de schelpjes knopen. Wanneer het knoopje niet strak genoeg zit krijgt het schelpje te veel ruimte en kan hij gaan draaien.

enkelbandjes maken

Herhaal deze stappen nu bij de volgende schelpjes: ene koord onderlangs door de schelp, andere koord bovenlangs door de schelp. Aanschuiven, knoopje en volgende schelp!

enkelbandjes maken

Rijg nu de knijpkraaltjes op het draad. 2 aan een kant, 1 aan de andere kant. Gebruik de uitleg van het vorige enkelbandje om eenzelfde sluiting te maken. Klaar is je enkelbandje!

enkelbandjes maken

3. enkelbandje met kwastje

Dit enkelbandje heeft naast een schelp ook een kwastje en een hangertje. Daarnaast gebruiken we hier een andere techniek om een sluiting te maken aan het bandje. Door een los stukje te macraméën heb je voor dit enkelbandje geen knijpkralen nodig.

enkelbandjes maken

Benodigdheden voor 1 enkelbandje: 

 • 120 cm koord (afhankelijk van de dikte van je enkel/voet)
 • 1 kauri schelpje (ik nam voor deze het grotere formaat)
 • 1 kwastje
 • 1 hangertje
 • 2 sierkraaltjes
 • Schaar en aansteker

enkelbandjes maken

Vouw het koord dubbel en wikkel ‘m om je enkel. Meet af hoeveel je nodig hebt voor je enkelbandje en houd daarbij rekening dat je wat knoopjes gaat leggen en je dus wat extra koord nodig hebt. Waarschijnlijk zit je met 100 cm zeker goed (ik heb zelf aan 90 cm voldoende), knip het overige stukje af. Leg dit even opzij, dit gaan we straks voor de sluiting gebruiken. Knoop nu ergens in het midden van je dubbelgevouwen koord de schelp vast op dezelfde manier als we bij het vorige enkelbandje hebben gedaan.

enkelbandjes maken

Rijg nu je kralen, kwastje en hanger aan het enkelbandje. Ik heb het op deze volgorde gedaan, maar hierin kan je natuurlijk variëren. Leg na elk gouden kraaltje nog 1 knoopje zodat alles op z’n plek blijft zitten.

enkelbandjes maken

Hier zie je de laatste knoopjes zitten. Leg het enkelbandje nu in een rondje, gebruik eventueel een washi-tape om ‘m op z’n plek te houden. Pak nu het restje koord dat je nog overhad: daarmee gaan we de sluiting maken!

enkelbandjes maken

Haal het stukje koord achter de 2 uiteindes van je enkelbandje en ga om deze uiteindes heen knopen. We gebruiken hiervoor de platte macramé knoop. Hier vind je duidelijk stap-voor-stap foto’s van deze knoop. Maak ongeveer 7 knopen, zodat je een kort stukje krijgt. Let hierbij op dat je de knoopjes strak aantrekt, maar niet té strak: net zoals de knijpkraal moeten ze ervoor zorgen dat de touwtjes stroever schuiven. Wanneer je de knoopjes te strak knoopt kun je de touwtjes helemaal niet meer verschuiven.

enkelbandjes maken

Zo ziet het geknoopte stukje er dan uit! Knip de overtollige stukjes koord af en brand de rest voorzichtig weg met een aansteker. Leg een knoopje in het uiteinde van de koordjes van het enkelbandje en brand deze ook netjes af. Klaar is je enkelbandje!

enkelbandjes maken

4. gevlochten enkelbandje met schelp

We sluiten af met het meest simpele enkelbandje. Voor het geval bovenstaande technieken toch nog wat te ingewikkeld zijn maar je het wel leuk vindt om een bandje met een schelpje te hebben. Deze is zo simpel, kan iedereen!

enkelbandjes maken

Benodigdheden voor 1 enkelbandje:

 • 3 verschillende kleuren koord, ongeveer 75 cm (afhankelijk van de dikte van je enkel)
 • 1 kauri schelpje (groter formaat

enkelbandjes maken

Leg een knoop in de drie koordjes en begin met vlechten. Ik geloof dat ik niet meer hoef uit te leggen hoe je moet vlechten, toch? ;-)

enkelbandjes maken

Wanneer je halverwege (hiervoor is het handig om je enkel even op te meten, bij mij was dat na ongeveer 12 cm) je enkelbandje bent leg je weer een knoop in het koord. Verwerk nu het schelpje in je enkelbandje op dezelfde manier als eerder uitgelegd. Alleen heb je nu 3 koordjes dus doe je 1 koord bovenlangs en 2 koordjes onderlangs door de schelp. Leg daarna weer een knoop zodat de schelp blijft zitten, en vlecht je enkelbandje af.

enkelbandjes maken

Je kunt het enkelbandje natuurlijk prima om je enkel knopen met een simpele knoop, maar ik zal je een knoop laten zien waarmee je ‘m gemakkelijker aan- en af kunt schuiven. Maak het begin van een gewone knoop..

enkelbandjes maken

..maar in plaats van ‘m aan te trekken haal je ‘m door z’n eigen ‘lusje’ heen. Zoals hierboven op de foto. Eigenlijk heb je nu een knoop gemaakt waar het ene koord doorheen zit. Door de knoop aan te trekken, maar niet te strak (net zoals de knijpkraal) kun je het ‘slotje’ voorzichtig verschuiven en zo je enkelbandje groter of kleiner maken.

enkelbandjes maken

winactie enkelbandjes

En dat is het! Best makkelijk toch? Super leuk om voor jezelf te maken of als cadeautje weg te geven. Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd naar jullie creaties. Tag me vooral in foto’s of stuur ze even op via mijn contactformulier. Geen zin om te fröbelen, maar wil je wel zo’n leuk enkelbandje? Check dan mijn Instagram-account, waar ik vandaag 3 van de vier enkelbandjes verloot.

Shout out naar Roos die me hielp bij het maken en fotograferen van de enkelbandjes.

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Aneta

  Aan dit soort sieraden heb ik niet eerder over na gedacht. Toch zie je tegenwoordig steeds meer van dit soort bandjes. Helaas heb ik niet zoveel geduld voor dot soort dingen, al moet ik wel zeggen dat als het bandje eenmaal af is, je er super trots op kan zijn.

 2. Dionne

  Zó leuk gedaan! Die met de muntjes is wel mijn favoriet, maar die met de schelpjes is ook erg leuk! :D

 3. Loes

  Dit is leuk! Ik maakte ‘vroeger’ regelmatig arm- en enkelbandjes, maar ik doe het eigenlijk nooit meer, terwijl ik de enkelbandjes-trend wel heel erg schattig vind. Ik vind die met muntjes het leukst, maar ook zo’n kwastje eraan is heel leuk.

 4. Anneleen

  Oh wat ziet dat er leuk uit! Vooral die met schelpjes is echt heel tof ! :)

 5. Danique

  Wat een superleuke diy! Ik ben echt dol op enkelbandjes dus dit is echt iets voor mij!

 6. Mels

  Ontzettend leuk. Vroeger maakte ik vaak zelf armbandjes en dergelijke maar ben daar op een gegeven moment mee gestopt, zonder specifieke reden. Dank zij deze post heb ik gelijk zin om weer armbandjes en enkelbandjes te gaan maken haha. Thanks voor de inspiratie :)

  Klein vraagje; welke koord dikte (0,8 of 1,5) heb jij gebruikt voor je bandjes?

  1. Ik heb voor deze enkelbandjes 0,8 koord gebruikt. Als je bijvoorbeeld het schelpenenkelbandje met de grotere schelpjes wil maken, zou ik iets dikker koord pakken.

 7. inge

  Heb je voor de bandjes hier het elastiek van 0.8 of touw gebruikt? kun je de naam
  zeggen zodat ik hem in de beadies shop kan vinden? :) dan kan ik ook aan en slag!

 8. Judith

  Zo leuk dit! Echt heerlijk lijkt me om eens weer te knutselen zoals vanouds.

Geef een reactie