Hoe ik mijn instagram foto’s bewerk

instagram

De laatste tijd krijg ik veel vragen over hoe ik mijn Instagram-foto’s bewerk. Ik heb al eerder over Instagram geschreven (het artikel met 10 tips & tricks voor Instagram doet het nog altijd goed) en al eerder deelde ik mijn 3 favoriete gratis fotobewerkingsapps. Inmiddels is daar nog een favoriete gratis app bijgekomen en heb ik wat dingen aangepast in mijn manier van bewerken en na alle vragen leek het me leuk om dit met jullie te delen.

een haat-liefdeverhouding met instagram

Instagram.. inmiddels heb ik er een beetje een haat-liefdeverhouding mee sinds Facebook Instagram heeft overgenomen. Tegenwoordig is het ‘vechten’ om de likes en heb ik een volger/like verhouding van ongeveer 2/3% (in plaats van 10% wat normaal was). Door het algoritme zie je niet meer alle posts van iedereen die je volgt (want ja, waarom zou je ook posts willen zien van mensen die je volgt??) maar slechts een selectie gebaseerd op een dus geheim algoritme.

Nogal balen voor Instagrammers die daadwerkelijk hun loon verdienen met het delen van foto’s op dit platform, dus werden er ‘creatieve’ oplossingen gevonden. Van het kopen van volgers en likes tot het (wat onschuldiger) oprichten van ‘instapods’: groepjes waarin iedereen super spontaan en oprecht op elkaars foto reageert (not – been there done that) .. Alles om de ‘engagement’ hoog te houden.

Zelf geef ik daar nu minder om: ik zie Instagram vooral als een leuke fotodagboekje vol herinneringen en een fijne plek om inspiratie op te doen. Heel streng in het creëren van een strakke feed ben ik dus ook niet, al heb ik dus wel een bepaalde voorkeur voor het bewerken van mijn foto’s waardoor er toch een soort geheel ontstaat.

instagram

Mijn favoriete apps

In het artikel over mijn favoriete fotobewerkingsapps noemde ik ‘m al eerder: VSCO. Dit was mijn eerste fotobewerkingsapp en hoewel ik een tijdje Afterlight (ook een fijne app!) heb gebruikt, is VSCO nu weer favoriet. De app is gratis, zelfs een van mijn favoriete filters is gratis.

Een nieuwe favoriete (en gratis!) fotobewerkingsapp is Facetune 2. Hoewel de app best handig is om een puistje weg te werken gebruik ik ‘m voor iets anders.. Ik zal zo per app stap voor stap uitleggen wat ik doe!

Daarnaast zie je hierboven alle andere fotobewerkingsapps die ik op mijn telefoon heb. Photoshopfix gebruik ik soms om vlekjes of randjes weg te werken op foto’s. Planoly is geen bewerkingsapp maar een planningsapp, waarmee je je feed kan ‘plannen’ en daarmee kan kijken of de foto’s goed bij elkaar passen. Eerlijk gezegd ben ik hier te lui voor.

instagram

hoe ik mijn foto’s bewerk

VSCO
Ik zoom even in op de twee apps die ik eerder noemde: VSCO en Facetune 2. Deze gebruik ik op dit moment het meest. Bij VSCO zijn er een paar handelingen die ik standaard uitvoer en dat is vaak bijsnijden, draaien (ik heb een hekel aan scheve horizons), de temperatuur bijwerken (voor te gele foto’s) en schaduwen bijwerken.

Die laatste twee zijn subtiele wijzigingen met groot verschil. Met de temperatuur (het thermometer icoontje) maak je de foto warmer of koeler. Soms zijn foto’s zo geel door aanwezig zonlicht, dat ik ze hiermee wat ‘koeler’ maak. Dat werkt beter dan een blauw filter gebruiken. Met de schaduw tool (het halfdonkere rondje met horizontale streepjes, links van de thermometer) maak je de schaduwen minder hard. Ik houd van hoog contrast in mijn foto’s, maar daardoor zijn mijn schaduwen soms wel erg donker. Met deze tool licht je die plekken wat op.

Filters
Daarnaast gooi ik er ook een filter op. Mijn favoriete filter is A6, dit is een gratis filter (die je wel even moet downloaden). Af en toe experimenteer ik een beetje, het verschilt ook een beetje per foto wat er goed bij past. S2 is een goed alternatief voor A6, deze is wat lichter en daardoor frisser. Nu het zomer is mix ik een beetje met de filters A6 en M5, voor een wat warmer gevoel op de foto’s.

Facetune
Wanneer ik tevreden ben met de foto sla ik ‘m op en open ik ‘m vervolgens in de app Facetune 2. Dat klinkt misschien als veel gedoe, maar na een tijdje gaat het editten zo snel dat bovenstaande stappen nog geen minuut kosten. In Facetune gooi ik er soms nog een klein beetje de filter FG2 eroverheen, om de foto wat lichter te maken. Maar eigenlijk gebruik ik deze app vooral voor de retouch functies. Zoals gezegd niet om m’n pukkels te verbergen (ik plaats nauwelijks selfies), maar om mijn foto’s nog net wat te verbeteren.

Zie bijvoorbeeld bovenstaande foto. Speciaal voor jullie heb ik een fancy plugin gedownload waarmee je naar links en naar rechts kan swipen. Swipe je helemaal naar rechts, dan zie je de foto zoals ik hem bewerkt heb in de app VSCO. Swipe je helemaal naar links dan zie je de edits die ik met Facetune heb gemaakt. Zie je het verschil? Tip: let op de smoothie en het fruit.

Met de tool ‘details’ heb ik plaatselijk wat extra contrast en helderheid toegevoegd. Met je vinger kun je heel precies plekjes in je foto ‘aanstippen’ waar deze details moeten worden uitgelicht. Ik doe dit vaak bij foodfoto’s waarbij ook andere elementen in beeld staan. Werkt ook heel goed bij flatlays!

Ook de tools ‘smooth’ en ‘vibrance’ zijn heel handig. De tool smooth is eigenlijk bedoeld om je huid glad te maken, ik gebruik ‘m soms om de achtergrond van de foto wat te blurren om zo diepte te creëren in mijn foto. Met de tool vibrance kun je plaatselijk de kleuren wat feller en intenser maken. Handig bij een foto van m’n enkelbandjes bijvoorbeeld, waar de kleurtjes van de kralen van de bandjes er best wat extra uit mogen spatten. Oh en de tool ‘whiten’ die eigenlijk bedoeld is om je tanden te bleken is soms heel handig om de witte achtergrond nog net wat witter te maken.

instagram

een goed begin..

En zo ga je van de foto links – onbewerkt – naar de foto in het midden – bewerkt met VSCO – naar de foto rechts – ook nog bewerkt met Facetune. Best een verschil he? Natuurlijk helpt het al als je basis (de onbewerkte) foto goed is. Een goed begin is het halve werk. De beste tip die ik je kan geven is het gebruiken van natuurlijk licht. Als jullie het leuk vinden kan ik nog een post schrijven over het creëren van mooie composities voor je foto’s.

Ik hoop dat mijn tips jullie helpen bij het bewerken van je eigen foto’s! Mocht er iets niet duidelijk zijn of heb je nog vragen, stel ze dan gerust. Ga je zelf aan de slag met deze tips? Tag me dan in je before & after foto’s (of stuur ze op!), ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat!

Deze artikelen vind je misschien ook interessant

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Shirley

  Leuk om te zien! Ik ben zelf niet zo visueel ingesteld en ook niet echt goed met beeld. Toch vind ik het leuk en doe ik gewoon maar wat. Dat is het belangrijkst natuurlijk, maar als ik zo’n mooie feed zie, zou ik dat ook best willen kunnen, haha.

 2. Susan

  Super interessant! Ik kende dat facetune nog niet. Ik ben wel geïntrigeerd geraakt door mensen die hun foto zo bewerken dat het buiten regent maar op de foto opeens lijkt alsof ze in de zon zitten. Of als mensen vogels in de lucht toevoegen haha.

  1. Haha ja die stomme vogels.. ziet er toch heel nep uit? En die regen foto’s snap ik ook niet, dan moet je dus in de regen gaan poseren met je ontbijtje? Doe mij dan maar ontbijt op bed ;-)

 3. Anna Maria

  Ik vind Instagram wel leuk, alleen het hebben van vele volgers vind ik minder… Ook het volgen en ontvolgen wat sommige continu doen. Maar inderdaad het is een super leuk foto dagboekje! Ik bewerk trouwens de foto’s gewoon in instagram maar ben nu wel nieuwschierig geworden daar jouw twee programmaatjes. ;)

 4. Irene

  Ik gebruik zelf ook altijd vsco. Mijn favo filters zijn A6 en HB1. Totaal verschillend maar kan niet goed kiezen welke ik nu de leukste vind. Haha :D
  Facetune kende ik nog niet, dat ga ik eens bekijken!

 5. Marjoleine

  Wat een goede tips! Ik heb allebei de apps gedownload. Gebruikte hiervoor vaak Afterlight maar vind de filters soms niet zo mooi daar dus ga nu met de apps die jij noemt experimenteren :)

 6. Sandra

  VSCO is echt al jaren mijn favoriete fotobewerking app. Facetune2 ken ik nog niet, maar ik zie nu gelijk al dat ik die moet downloaden haha. Ben benieuwd! Vind het altijd zo leuk om een beetje te rommelen daarmee. De filters van VSCO zijn inderdaad echt top. Ik wissel er 3 af, ligt er heel erg aan hoe de foto is natuurlijk. Okay, ik ga nu gelijk even Facetune downloaden! :)

 7. Britt

  Ja! Nog een post over composities graag! Ik sukkel daar eigenlijk nog altijd wat mee, haha, gewoon ook op vlak van “leuke content” qua foto, vind ik nog steeds een lastige, haha.

 8. Julia koning

  Topuitleg! Meteen de apps downloaden en eens zien of ik er nu wat handiger mee ben!

 9. Pleun

  Goede uitleg!
  Maar ik heb nog een vraag. Is het mogelijk om foto’s die al ooit geüpload zijn, dus al op mijn account staan nog van kleur te veranderen? En eventueel een locatie aan toe te voegen?
  Verder, wanneer ik mijn ‘hoogtepunten’ in wil vullen komen er alleen maar dingen bij die in mijn ‘verhaal’ hebben gestaan. Kan dit ook uit mijn ‘bibliotheek’ worden gehaald? zo ja hoe?

  1. Hi Pleun! Als je een post later nog wil aanpassen, kan je eigenlijk alleen de locatie, tags en beschrijving aanpassen. De foto (en dus ook filters e.d.) kun je niet meer aanpassen. Enige oplossing is dan verwijderen en opnieuw plaatsen. Je hoogtepunten kunnen inderdaad alleen uit je verhaal komen! Wel is het mogelijk om ze uit het archief te halen, dus je hoeft niet per se een verhaal van de afgelopen 24 uur toe te voegen. Succes!

 10. Janou

  Hi Marlous,

  Leuke blog!
  Weet jij of het inmiddels mogelijk is om de filter van een geposte instagram foto aan te passen?
  Dat is echt een functie zie erbij zou moeten horen vind ik!

  Dankje.
  Groetjes Janou

Geef een reactie