Diary week 31: vakantie in Portugal deel 2: Ericeira en Porto

Afgelopen week waren we nog steeds in Portugal. We spendeerden onze laatste dag in het kustplaatsje Ericeira en reisden daarna door naar onze laatste bestemming: Porto. Daar hadden we ons eigen appartementje en hebben we vooral lekker gerelaxt (en goed gegeten!). Later deze week zal ik nog mijn favoriete hotspots met jullie delen, nu alvast een klein overzichtje van het laatste deel van onze vakantie.

Maandag was onze laatste volle dag in Ericeira. ‘s Ochtends hangt er vaak een dikke mist/lage bewolking in het stadje, die tegen de middag optrekt. Vergis je niet: het was nog steeds warm en stiekem scheen de zon nog best fel.

 

Ik heb m’n Favoriete Belg inmiddels helemaal fan gemaakt van smoothie bowls, dus maandag trokken we erop uit om een nieuw smoothie bowl zaakje te ontdekken. Voor wie het ‘fenomeen’ smoothie bowl niet kent: dit is een smoothie (vaak iets dikker) in een kom, met allerlei toppings van vers fruit, noten en zaden. Je eet dus je smoothie in plaats van dat je ‘m drinkt. Naast dat het er heel mooi uit ziet vind ik het ook echt lekkerder!

We zaten uiteindelijk bij Nalu Bowls, dat schijnbaar ook op Bali zit. Deze smoothie bowls werden geserveerd in kokosnoten, hoe leuk!

De laatste avond wilde ik graag een mooie zonsondergang zien, maar de zon verdween aan de horizon in de wolken. Bummer.

Wel schoot ik dit plaatje tijdens de ‘golden hour’, ik ben er stiekem best wel trots op. Heerlijk vakantie/surf vibes straalt dit toch uit? Ik hoop dat de kwaliteit (ik maakte ‘m met mijn telefoon) goed genoeg is zodat ik ‘m uitvergroot aan de muur kan ophangen!

Dinsdag vertrokken we na ons ontbijt richting Porto. Hiervoor moesten we eerst terug naar Lissabon, waar we de bus pakten richting Porto. Dit kostte slechts 16 euro, maar duurde wel ruim 3 uur..

In Porto kwamen we aan bij onze Airbnb, die midden in een van de leukste straatjes van het centrum zat: Rua das Flores. Het appartementje was klein, maar heel fijn: we hadden een eigen badkamer en keuken en een heerlijk bed.

‘s Avonds aten we bij het restaurant Rua Tapas, dat door iemand in de comments werd aangeraden. Goede keuze, we hebben heerlijk gegeten!

De volgende ochtend hadden we weer zin in smoothie bowls, dus gingen we naar het cafeetje Zenith. Via instagram stuurde Florence me haar blog vol leuke adresjes in Porto door. Daar spotte ik al een smoothie bowl op de foto’s, dus zo kwamen we bij dit cafeetje terecht.

Ik ben op reis altijd op zoek naar leuke adresjes om te delen, maar tegelijkertijd had ik ook heel erg behoefte om echt lekker vakantie te vieren. Toch ben ik dus altijd wel alert, schrijf ik adresjes op of maak ik foto’s van gevels zodat ik de tips later kan doorgeven. Stiekem is dat best wel vermoeiend en zeker aan het eind van de vakantie besloot ik daar een beetje schijt aan te hebben ;-).Onze eerste dag in Porto bestond vooral uit sight seeing en rondslenteren door de stad. Hoewel Porto op een heuvel ligt, was het wandelen een stuk beter te doen dan in Lissabon (dat op 7 heuvels ligt). Inmiddels waren onze benen ook flink getraind, haha!


Naast onze Airbnb zat een super leuke concept store: 43 Branco. Hier verkochten ze vooral kleine accessoires, sieraden en keramiek.


Hoe leuk zijn deze ringetjes? Ik kocht het ringetje met het palmboompje. Later zag ik in een andere vestiging (ze hebben er 3 in Porto!) ook een ring met een golfje, ook super leuk! Helaas was hij er alleen nog in de maat van mijn ringvinger, en die zit aan beide vingers nu echt al vol haha. Wel een aanrader voor als je naar Porto gaat!

We stopten bij Bolachas voor hartige pasteís. Stiekem vond ik deze nog lekkerder dan de zoete pasteís de Nata.

Het handige aan onze Airbnb was dat hij midden in de stad zat. Zo konden we makkelijk overdag even terug om naar de wc te gaan, spullen te dumpen of even te relaxen. Terwijl we terugliepen spotte ik dit leuke ‘fotohokje’. Een Portugese illustratrice tekende mini portretjes, tegen betaling naar keuze.

Dit was ons resultaat! Hoewel ik m’n Favoriete Belg goed gelukt vind, heb ik nu geloof ik een complex.. nooit geweten dat ik zo’n bolle kop heb??? ;-)

‘Thuis’ luierden en begonnen we aan een nieuwe Netflix serie: Sense8. Wat heerlijk eigenlijk om ook op vakantie even helemaal niets te doen. Normaal zou ik dat zonde vinden en er liever op uit trekken om nog meer leuke adresjes voor m’n blog te vinden, maar zoals eerder gezegd had ik daar nogal schijt aan. Eens even écht vakantie vieren!

Na enkele afleveringen van Sense8 (jep, de serie is goed!) hadden we allebei enorm zin in pasta. We zochten een Italiaans restaurant op op tripadvisor en kwamen terecht bij ‘A Pasta’. Een mega cliché restaurant met rode tafelkleedjes en verkleurde foto’s van Pisa en Rome op de muur. Maar met mega lekkere pasta! Gewoon precies goed en perfect zoals pasta hoort te zijn.

‘s Avonds wandelden we terug naar ons appartementje. Kijk hoe gezellig de leuke straatjes van Porto erbij liggen.

Donderdag sliepen we schandalig lang uit, we hadden de vorige avond iets te lang nog naar Netflix zitten kijken.. haha. We besloten weer naar Zenith te gaan voor een uitgebreid ontbijtje, ik nam weer een smoothie bowl en m’n vriend ging voor shakshuka.

Mooi zijn deze houten kommetjes he? Ze bleken gewoon uit een plaatselijke interieur winkel te komen, dus namen we de metro naar een shopping mall.

Het was snel in en uit want shopping malls zijn normaal niet mijn favoriete bezigheid, al was dit wel een heel mooie shopping mall met mega food court. En grote Monstera’s die gewoon buiten langs de weg groeiden!

Omdat we toch al richting de kust zaten besloten we de metro nog wat haltes verder te pakken naar Matosinhos. Hier stonden goede golven en twijfelden we zelfs nog even om surfspullen te huren, maar ploften we uiteindelijk toch neer bij een strandtent omdat het al laat was.

Vrijdag was onze laatste dag in Porto, dus wederom een goed excuus om uitgebreid te ontbijten. We aten bij O Diplomata, wederom een tip van Florence. Hier kun je je eigen pannenkoeken samenstellen. Je kiest eerst een soort (normaal, blueberry, spelt en ik geloof dat ze zelfs vegan pannenkoeken hadden). Daarna een ‘saus’ (stroop, chocola, jam), vervolgens fruit, dan ijs en als laatste een topping.

Wij gingen voor een gehele brunch met ook nog scrambled eggs en spek en (of course!) een smoothie bowl. Dit was slechts €10!

Yum, zo lekker! Je hoeft trouwens niet per se alle toppings te nemen, haha. Ik ging voor pannenkoeken met rood fruit een oreo crumble.

Op onze laatste dag slenterden we weer door Porto. In heel veel straten hingen vlaggetjes omdat er de week ervoor een festival was.

Ik spotte deze leuke schoentjes van Paez. Ze zaten super lekker en ik vond ze echt heel leuk, maar €65 veeel te duur voor stoffen schoentjes. Helaas.

Bij de concept store naast onze Airbnb twijfelde ik nog over dit leuke kettinkje. Ik vind ‘m super leuk, maar besloot ‘m uiteindelijk niet mee te nemen. Nu ik bezig ben met zelf sieraden maken leek het me een leuke uitdaging om deze zelf na te maken!Tijdens het slenteren door de stad stuitten we op een cafe slash kringloopwinkel, waar we in het zonnetje op het terras hebben gezeten en ondertussen onze vakantiefoto’s omtoverden tot postkaartjes voor het thuisfront. Uiteindelijk arriveerden de kaartjes slechts enkele uren eerder dan wij, maar ach ;-).

Tijdens het wandelen kwamen we deze muur in dit geweldige kleurtje tegen, waar ik uiteraard een foto mee wilde. Inmiddels is mijn vriend een echte ‘Instagram husband’: waar aan het begin van onze vakantie m’n voeten nog niet op de foto stonden of de horizon scheef was, trekt hij inmiddels de perfecte Instagram shots. Heeeel handig ;-).


Toen we langs deze fancy ijssalon liepen moesten we even kijken en konden we natuurlijk niet zonder ijsje weglopen. Ik had een bolletje in de smaak Dulce de Leche en Framboos, super lekker!

Op onze laatste avond aten we weer bij Rua Tapas, het restaurant waar we ook op onze eerste avond aten. Waar ik normaal het liefst zoveel mogelijk verschillende restaurantjes uitprobeer (voor de blog he..) vond ik het nu heerlijk om niet hoeven na te denken over een nieuw restaurant maar gewoon binnen te lopen en weten dat het goed is. En dat was het!

Zaterdagochtend ging de wekker vroeg, onze vlucht vertrok om 8:40. We landden op Charleroi, waarna we nog zo’n 3 uur met het openbaar vervoer naar huis moesten reizen. Je begrijpt dat we eenmaal thuis nergens meer zin in hadden. We zetten een was aan, maakten spaghetti carbonara (comfort food!) en keken verder naar Sense8.

Zondagochtend maakten we zelf smoothie bowl (kijk, in de kommetjes!) maar dat faalde een beetje. De smoothie was iets te dun, waardoor de ‘toppings’ naar beneden zonken haha. We gaan verder experimenteren, zodra ik het perfecte recept heb zal ik het met jullie delen. Hij was er in ieder geval niet minder lekker om!

‘s Middags gingen we langs de opa en oma van mijn vriend. En kijk hoe leuk: z’n oma heeft mijn DIY terrarium na gemaakt! Super tof voor een oma van 87 of niet? Mocht je ‘m zelf ook na willen maken, hier vind je de DIY.

We gingen uiteten en het typisch Belgische gerecht ‘Vol-au-Vent’ stond op de kaart. Ik heb m’n vriend daar al zo vaak over gehoord dat ik het wel moest bestellen. Volgens mij is dit bij ons gewoon een pastei me ragout? Al was dit wel een stuk lekkerder! Goede keuze in ieder geval ;-).

‘s Avonds waren we nog net op tijd thuis om de Nederlandse leeuwinnen Europees kampioen te zien worden. Wat gaaf!

Komende week wordt het tijd om weer in een ritme te komen. Hoewel ik waarschijnlijk nog een vakantie in het verschiet heb deze zomer (jaja, ik bof!) moet ik stilletjes aan toch ook weer aan de slag voor mijn werk en school. Wil ik eigenlijk nog helemaal niet aan denken, daarom blijf ik deze week op mijn blog nog even in vakantiestemming met artikelen over Portugal ;-).

Oh en we sluiten af met deze prachtige cover van ‘Knocking on Heaven’s door’ van Antony and the Johnsons. Deze kwam voorbij in een aflevering in Sense8 en ik vond ‘m zo mooi dat ik ‘m graag met jullie deel. Tot volgende week!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Marcella

  Porto ziet er echt heerlijk uit, klinkt ook echt een fijne, relaxte vakantie! Lekker, die Smoothie bowls! Al zal ik zo’n pannenkoek ook niet overslaan!

 2. Susan

  Wat mooi die foto op het strand! Hopelijk lukt het om die uit te vergroten. Vind die ringetjes ook echt mega tof, die met de palmboom is mijn favoriet :)

 3. Shirley

  Die pancakes in Porto zien er lekker uit. Dat had ik een paar weken eerder moeten zien, haha. Jullie vakantie ziet er sowieso fijn uit. Zijn jullie nog samen nu? Ik vind het na een vakantie altijd zo’n domper om weer alleen thuis te zijn…

  1. Haha ja lekker he? We passen nog een paar dagen op het huis van de ouders van m’n vriend, is wel een fijne tussenstap (een beetje ont-vakantiën haha) tussen weer thuis zijn en echt aan het werk zijn.

  1. Ja, ik vond Porto echt een aanrader! Lissabon was ook super, maar wel enorm groot. Porto is een stuk overzichtelijker, vol leuke hotspots en net als Lissabon dicht bij de zee. Ik denk dat ik zelf ook nog een keer op citytrip naar Porto wil!

 4. Elianne Jessen

  Wat een heerlijk verslag en lekker nr op de achtergrond…. tot morgen liefs mama

 5. Angélica

  Portugal is zooo leuk! Lissabon en Porto horen toch wel op mijn lijstje van lievelingssteden. Fijne plekken! Ik krijg meteen weer zin in nata’s :( En die pannenkoeken met aardbeien en oreo, JEMIG. Die gaat op mijn bucketlist hoor.

 6. Wanda

  Porto staat ook zeker nog op mijn lijstje! Leuk verslag zo van jullie trip naar Portugal en ja, dat kijken naar adresjes e.d. dat herken ik wel. Je bent toch altijd wel in je hoofd bezig met je blog.

  1. Ja stom he? Voel me dan bijna schuldig dat je achteraf niet een lading tips en foto’s hebt. Maar ik had gewoon even zin om écht vakantie te vieren :-)

 7. Mira

  Leuk! Je bent wel wat aangekomen sinds je een relatie hebt he, is het niet leuk om daar iets mee te doen? Gezond eten oid?

  1. S

   Huh? ik zie een prachtig heel slank meisje?

 8. Iris

  Ooh wat een leuke foto’s! Brings back memories, ik was vorig jaar in Porto. Ook bij O Diplomata gegeten, echt een aanrader!

Geef een reactie