Uitslag enquête: wie zijn jullie, wat vinden jullie leuk (en wat kan beter)?

enquête

Ik blog nu alweer bijna 7 jaar op Lastdaysofspring.com, dus het leek me leuk om een mini enquête te houden onder mijn bezoekers. Ik was heel benieuwd naar jullie interesses en leeftijd en toen ik toch bezig was besloot ik maar gelijk om wat feedback te vragen. Super spannend, want zo’n anonieme enquête is natuurlijk de plek om helemaal los te gaan, haha. Gelukkig viel het allemaal heel erg mee, ik kreeg juist hele lieve en leuke antwoorden! Omdat sommigen van jullie er naar vroegen deel ik vandaag de resultaten met jullie.

Wie zijn jullie?

enquête

Leeftijd, opleiding en geslacht
Ik kon tot 150 ingevulde resultaten zien, dus op dat totaal zijn deze percentages gebaseerd. Slechts 1 man vulde mijn enquête in, verder bezoeken voornamelijk vrouwen mijn blog. Al weet ik dat mijn vriend, broers en (schoon)vader ook wel eens kijken ;-). Hierboven zie je de leeftijdsverdeling. Ik vind het leuk dat de gemiddelde leeftijd van mijn bezoekers zo rond mijn eigen leeftijd (25) ligt. Logisch natuurlijk, dat heeft veel raakvlakken. Maar er zijn ook genoeg lezers van 40 of ouder. Meer zelfs dan in de leeftijdscategorie 18 of jonger. Een lezer gaf als extra reactie dat ze qua leeftijd mijn moeder had kunnen zijn maar toch heel veel inspiratie uit mijn blog haalt. Hoe leuk is dat?

enquête

Qua opleiding moet ik even bekennen dat ik een dom foutje maakte: in mijn enthousiasme en haast (deze enquête opzetten was een beetje een impulsieve actie, vandaar dat die ene vraag met de categorieën ook niet lekker werkte) vergat ik ‘mbo’ als opleidingsniveau toe te voegen. Super dom, totaal niet met bijbedoelingen. Gewoon niet over nagedacht. Ik heb zelf aan de universiteit gestudeerd en doe nu hbo – dus ik dacht er verder niet bij na. Net zoals dat ik er ook niet bij stil heb gestaan dat ik inmiddels ook wat Vlaamse lezeressen heb en dat ‘hbo’ daar niet bekend is. Oeps! Opvallend is wel dat jullie allemaal vrij hoog opgeleid zijn! De grootste groep is zelfs hoger opgeleid dan ik. Iemand vroeg zich af waarom ik dit wilde weten: wees gerust, het maakt me geen reet uit welk opleidingsniveau je hebt, ik wilde gewoon inzicht krijgen in mijn doelgroep. In sommige gevallen kan opleidingsniveau interessant zijn naar bedrijven toe (voor samenwerkingen).

Interesses

Ik moest lachen dat ‘eten’ (recepten, uiteten gaan) jullie favoriete interesse is. Dat is namelijk ook de mijne ;-). Daarnaast scoren reizen en interieur heel hoog. Dat vond ik sowieso opvallend: ook later in de enquête blijkt dat jullie interieur (en blogs daarover) erg leuk vinden. De laatste tijd is dat een beetje een ondergeschoven kindje op m’n blog, ook omdat ik dacht dat jullie dat helemaal niet zo boeiend vonden. Goed om te weten dus. Heel lief vond ik degene die als interesse ‘Anders; honden’ had ingevuld. Ik had natuurlijk dieren erbij moeten zetten!

Over mijn blog in het algemeen

enquête

Frequentie bezoek, favoriete categorieën
Jullie bezoeken mijn blog gemiddeld meerdere keren per week, of wekelijks. Dat zie ik ook terug in mijn statistieken en dat lijkt me ook logisch: ik update meerdere keren per week (maar niet dagelijks). Iemand gaf aan het soms wel vervelend te vinden om niet te weten wanneer er nou een artikel op mijn blog online staat. In principe probeer ik me al een tijdje aan dit schema te houden: maandag – woensdag- vrijdag. Nu met de veggie challenge komt er ook op zondag een vast artikel online (het eetdagboekje). Verder zullen er soms op dinsdag, donderdag en zaterdag artikelen online komen als ik inspiratie over heb. Maar ik probeer me minimaal aan die drie updates per week te houden.

Soms komt het voor dat ik een tijdje niet post (bijvoorbeeld door vakantie of tentamenweken). Ik houd niet zo van bloggers die elke keer blogs online gooien met ‘sorry dat ik een tijdje niets heb geplaatst’, naar mijn mening was het dan beter om niets te zeggen; jullie zien vanzelf wel wanneer er iets online komt. Toch gaven sommigen aan het fijn te vinden om te weten wanneer ik ‘afwezig’ ben, dus ik zal dat nu dan proberen aan te kondigen. Dan kun je er rekening mee houden ;-).

Jullie favoriete categorie is duidelijk mijn persoonlijke categorie (volgens mij alleen al om mijn dagboekjes :p). Daarna volgt interieur, reizen, lifestyle, food en als laatste (met een flink lager gemiddelde) DIY. De meeste van jullie interesseren DIY’s niet zo of vinden het wel leuk om er naar te kijken maar zouden nooit iets namaken. Goed om te weten! Nou ben ik zelf ook niet meer zo’n DIY’er als vroeger en komen er niet heel veel posts in die categorie online. Ik denk dat ik het gewoon zo laat, met af en toe nog een post (zoals bijvoorbeeld de enkelbandjes DIY, die wel heel goed werd ontvangen).

Persoonlijker – of niet?
Ik vroeg of mijn blog persoonlijker moest of niet. Zelf vind ik een persoonlijke noot bij blogs heel erg belangrijk. Als iemand bijvoorbeeld nooit foto’s van zichzelf of door zichzelf gemaakt plaatst, kan ik net zo goed op Pinterest kijken. Ik vroeg aan jullie om de schuif te verplaatsen, van 0 tot 100 (waarbij 50 betekent dat zoals het nu is, precies goed is). Gemiddeld komen jullie dan uit op 57,25: iets persoonlijker dus.

Sommigen gaven aan dat ik ook de wat minder leuke of positieve kanten van mijn leven mag delen, dat het soms iets te perfect lijkt. Terwijl anderen juist aangaven dat ik altijd eerlijk ben en alles deel, ook als het wat minder goed gaat. Dat is ook precies mijn streven. In het verleden heb ik vaker geschreven over dingen die me dwars zaten. Een voorbeeld daarvan is dit openhartige stuk over het voldoen aan verwachtingen. Echter, de laatste tijd gaat het gewoon erg goed met me – ik heb niks te klagen. Het gaat goed op m’n studie, ik heb een lieve vriend, ik verdien af en toe wat bij met m’n blog en andere freelance klusjes waardoor ik m’n stomme bijbaantje kon opzeggen.. Eerlijk gezegd zijn er op dit moment weinig dingen die niet goed met me gaan, waardoor het inderdaad misschien lijkt alsof alles perfect is. Dat is het natuurlijk nooit, maar ik zou op dit moment even niet weten hoe ik dit anders moet weergeven. Mocht iemand hier nog constructieve feedback (wat wil je dan precies zien?) voor hebben dan hoor ik het graag :-).

Wat vinden jullie leuk aan mijn blog?

Hier heb ik zoveel leuke antwoorden op gekregen! Veel dingen worden vaker genoemd, hier een korte samenvatting:

 • De wekelijkse dagboekjes.
 • Mijn schrijfstijl. Jullie noemen die vlot, grappig en toegankelijk.
 • Dat ik oprecht, eerlijk en authentiek overkom. Hier ben ik heel blij mee, want dat vind ik heel erg belangrijk.
 • De vrolijkheid en positiviteit die ik en mijn blog uitstralen.
 • De fotografie.

Daarnaast geven velen van jullie aan mijn blog vooral zo leuk te vinden om de herkenbaarheid. Omdat jullie bijvoorbeeld ook in Utrecht wonen of student zijn, of dezelfde hobby’s en interesses hebben. Dat vind ik altijd zo grappig: je denkt altijd uniek te zijn, maar uiteindelijk zijn er een heleboel mensen die precies zo zijn als jij ;-). Tegelijkertijd geeft me dat ook altijd extra zekerheid wanneer ik iets nieuws wil uitproberen op mijn blog. Dan ga ik er altijd maar vanuit dat als ik het leuk vind, de meesten van jullie dat ook wel zullen vinden.

De meesten geven ook aan juist de afwisseling en diversiteit aan artikelen op mijn blog heel erg leuk te vinden. Daar ben ik blij om want dat vind ik zelf ook het leukst om te lezen op een blog.

Wat vinden jullie minder leuk aan mijn blog?

Oef, dit vond ik heeeel spannend. Gelukkig nergens voor nodig, want zoals ik al zei reageerden jullie ontzettend lief. Sommigen vonden film- of boekentips niet zo interessant, maar gaven aan dat dat vooral komt omdat ze nooit lezen of films kijken. Ook de DIY artikelen worden hier wat vaker genoemd. Het lastige is wel: voor elk persoon dat zegt een interieur artikel of een artikel met filmtips niet interessant te vinden, was er weer iemand die juist aangaf deze artikelen het leukst te vinden. Zo zal het altijd wel blijven denk ik, door een beetje een balans en afwisseling te zoeken tussen de verschillende categorieën op m’n blog hoop ik iedereen wat leuks voor te schotelen ;-).

Oh ik wilde 1 ding ophelderen: iemand gaf aan het wat irritant te vinden dat wanneer ik over mijn studie praat ik dat soms wegschuif als ‘saai’. Ik denk echter dat dat berust op een klein misverstand: ik vindt mijn studie super leuk en vind het ook leuk om studietips e.d. te delen (al doe ik dat niet te vaak omdat de meeste van jullie al afgestudeerd zijn). Wanneer ik echt studeer (bijvoorbeeld tijdens de tentamenweek), zit ik van 9 tot 21 in de bibliotheek, 5 dagen op een rij. Dat levert dan een saai dagboekje op omdat ik alleen een foto van m’n studieboeken in de bieb kan tonen, vandaar dat het ‘saai’ is ;-).

enquête

conclusie van de enquête: doe zo voort

Tenslotte vroeg ik nog welk cijfer jullie mijn blog zouden geven. Meer dan de helft geeft mij een acht, dan zijn er ook nog een heleboel negens en er zijn zelfs vijf mensen die me een tien geven. Wauw! Dat vind ik ontzettend leuk om te horen.

Verder vroeg ik of jullie nog iets kwijt wilden en vrijwel iedereen zei: ga zo door, stop er niet mee! Sommigen gaven aan me al jaren te volgen, zo bijzonder. Ik hoop nog een aantal jaren door te blijven bloggen. Het is niet mijn ambitie om full time blogger te worden dus ik ben heel benieuwd of ik over 5 jaar nog steeds zo frequent blog als nu. Gelukkig is komend halfjaar een goede test, dan loop ik full time stage.

De conclusie is dus vooral dat ik gewoon moet doen wat ik nu al doe. Dus dat is ook mijn plan! Ik zal iets duidelijker naar jullie communiceren wanneer er weinig updates op mijn blog zullen zijn. Mocht je verder nog iets willen terug zien of andere feedback hebben, dan mag je me altijd een mailtje sturen. Dat vind ik alleen maar fijn.

Dan nog 2 dingen:
– Mocht je de weekplanner nog niet ontvangen hebben, laat dat dan even weten in een reactie onder deze blog
– Degene die graag mijn ‘jeans met vlakken’ wilde overnemen als ik ‘m weg zou doen: hij is nog te koop ;-)

Oh en: omdat zoveel mensen zeiden me al jaren te volgen ben ik heel erg benieuwd sinds wanneer jullie mijn blog volgen. Kunnen jullie nog een bepaald artikel herinneren of een periode uit mijn blog? Mocht je dat willen delen in de comments: graag! Vind ik leuk :-)

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Britt

  Ik wilde de enquete nog invullen maar daar zijn de resultaten al, haha. Ga zo door met je blog. Ik zou de weekplanner nog wel graag willen.

 2. Truusje

  Hahaha, dat van die honden was ik. Goede vraag over hoe ik ooit op je blog ben gestuit. Ik volg je volgens mij al een paar jaar, maar ik zou niet meer weten hoe ik je blog ooit ontdekt heb. Ik blijf je in ieder geval volgen, want ook ik vind je blog erg leuk en inspirerend.

 3. Miron

  Mooie resultaten :-) Ik was vergeten aan te geven dat ik de weekplanner wel graag zou willen hebben bij de opmerkingen, maar zou hem nog graag willen :-)

 4. Djuli

  Wat een leuke antwoorden heb je gekregen! Ik volg je al heel lang, maar ben geen regelmatige bezoeker. Als ik op Twitter of Facebook iets voorbij zie komen wat ik interessant vind, kom ik even kijken. Ik vind vooral je interieur posts, dagboekjes en vega(n) recepten leuk om te lezen. Ik heb je blog ooit ontdekt toen je je studentenkamer liet zien op een blog van iemand anders, maar weet niet meer welke dat was.

 5. Karlijn

  Leuk om zo de resultaten te zien! Ik heb net een soort van opgezocht hoelang ik je al volg door een random artikel uit je archief aan te klikken en kijken of ik gereageerd had (enige methode die ik kon bedenken om het op te zoeken haha). Ik kwam uiteindelijk uit bij januari 2012, dus dat is al meer dan 5 jaar! :)

 6. Dimpa

  Ik weet nog dat je een DIY had van een reisdagboek die je aan je schoonzusje cadeau deed :)

 7. Sacha

  Oeps vergeten om te laten weten dat ik nog graag de planner zou willen! Ik keek net even, volgens mij volg ik je al vanaf eind 2011, jeetje wat lang haha. Maar nog steeds elke keer blij met een nieuwe blog van je :)

 8. Maaike

  Ha, wat grappig om te lezen! Ik lees je blog al uit de tijd van je postproject! Weet niet precies welk jaar, maar volgens mij is dat al best een tijdje terug… Lees nog altijd je blog met veel plezier!

 9. Lenneke

  Shit, ik had dit ook nog willen invullen! Nou ja, dan maar zo: ik vind je superleuk en je blog ook. Joe.

 10. Milou

  Ik volg je blog ook al superlang, word elke keer blij als er weer een nieuw artikel online staat! Dus natuurlijk heb ik je survey ook ingevuld, zou je me ook zo’n mooie planner willen toesturen?

 11. Eline

  Ik zou heel graag de weekplanner ontvangen Ik had je post waarin je schreef om je emailadres op te geven pas na het invullen van de enquête gelezen.

  Ik volg je al heel lang! Van toen je nog in je vorige kamer woonde met de muntgroene muren. Ik denk dat het rond de periode was dat jij 21 jaar zou worden en de grote reis maakte met je papa

 12. Cleo

  Leuk om te lezen dat iedereen zo mee groeit met je blog. Volgens mij heb jij een vaste groep lezers die jouw blog al jaren bezoekt. Ik had jouw enquete graag ingevuld, maar lees maar eens in de zoveel weken alle blogs bij. Qua onderwerpen interesseert mij lang niet alles, maar door jouw enthousiasme leest het wel altijd leuk. Van te voren dacht ik bijvoorbeeld niet geïnteresseerd te zijn in een eetdagboek, maar omdat het meer een persoonlijke ervaring was, heb ik dat ook met plezier gelezen. Dus doe vooral zo voort, wanneer jij zin hebt en iets leuk vindt.

Geef een reactie