Recept: snelle en simpele smoothie bowls

snelle en simpele smoothie bowls

Deze zomer zijn mijn vriend en ik verslaafd geraakt aan smoothie bowls: een kom met een smoothie (maar iets dikker dan een smoothie die je zou drinken) met allemaal lekkere toppings. Perfect als ontbijt of gezonde snack tussendoor. Het leek me altijd maar veel gedoe, zo’n smoothie bowl maken – maar dat valt eigenlijk best mee! Vandaag deel ik een paar snelle en simpele smoothie bowls met je die je in no time klaarmaakt! Weer eens wat anders dan een boterham met kaas en het houdt dat vakantiegevoel zo lekker vast ;-).

snelle en simpele smoothie bowls tips

♡ Zorg voor een goede en krachtige blender. In smoothie bowls gaat bevroren fruit, je blender moet dus krachtig genoeg zijn om ijs te kunnen crushen. Ik heb zelf deze blender enkele jaren geleden voor mijn verjaardag gekregen en ben daar nog steeds heel erg tevreden over!
♡ De basis van deze smoothie bowls is een bevroren banaan. De bevroren banaan geeft de smoothie bowl de stevige, romige structuur. Zorg dus dat je altijd wat bevroren banaan (zonder schil!) in stukjes in de vriezer hebt liggen. Ideaal ook voor bananen die overrijp dreigen te worden: gewoon invriezen!
♡ Gebruik vriesfruit voor de smoothies. Dat is een stuk goedkoper dan vers fruit, en scheelt schillen! Voor de topping vind ik vers fruit wel het lekkerst, maar eventueel zou je daarvoor ontdooid vriesfruit kunnen gebruiken.
♡ Als je ook vriesfruit in de blender gooit kun je ook prima een niet bevroren banaan gebruiken, je smoothie zal dan dik genoeg zijn. Is ie wel bevroren, haal ‘m dan al iets van tevoren uit de vriezer zodat hij niet zo hard is als steen. Is beter voor je blender (en blend een stuk sneller!).
♡ Waar ik yoghurt of melk gebruik kun je natuurlijk prima een plantaardig alternatief gebruiken. Zo is je smoothie bowl helemaal veganistisch!

snelle en simpele smoothie bowls

roze smoothie bowl met kokos

Hoe lief is dit roze kleurtje? Deze smoothie bowl is gemaakt met kokosmelk waardoor ‘ie lekker romig en fris wordt.

Ingrediënten
1 banaan (bevroren)
100 gr rood fruit (ik gebruik een doosje vriesfruit)
125 ml kokosmelk
1 tl honing (optioneel; ik vind dit niet nodig)

Voor de toppings:
Banaan, kiwi, granola, blauwe bessen en kokosschaafsel

Bereiding
Stop je banaan en rood fruit in de blender en doe er een deel van de kokosmelk bij. Start de blender en voeg tijdens het blenden de rest van de kokosmelk toe. De smoothie moet dik genoeg zijn zodat de toppings er straks op blijven liggen. Meestal houd ik 125 ml aan voor de vloeistof, maar ik doe dit vooral op gevoel. Blijf tussendoor proeven: als je ‘m wat zoeter wilt kun je er honing in doen. Ik vind het vaak niet nodig, of pak dan liever wat extra banaan voor een zoete smaak. Wanneer je rijpe bananen gebruikt is je smoothie al snel zoet genoeg!

Schenk alles in een kom en leg de toppings erop. Ik vind het leuk om mijn smoothies mooi te decoreren, maar alles op een hoop gooien werkt even goed ;-)

snelle en simpele smoothie bowls

Groene smoothie bowl met spinazie

Spinazie in je smoothie bowl? Proef je dus helemaal niks van – sterker nog, groene smoothies zijn m’n favoriet! Zo start je de dag gelijk met groentes en het is super gezond.

Ingrediënten
1 banaan (bevroren)
1/2 avocado
100 gr mango
75 gr spinazie (verse spinazie blendt het makkelijkst, maar je kan hiervoor ook diepvries spinazie gebruiken)
125 ml sinaasappelsap

Voor de toppings: aardbei, mango, granola en kokosschaafsel

Bereiding
Doe de banaan, mango en sinaasappelsap in de blender. Wanneer je zowel bevroren mango en bevroren spinazie gebruikt om deze een beetje te laten ontdooien, anders blenden deze niet goed mee en krijg je dikke brokken in je smoothie. Gooi vervolgens de spinazie erbij samen met de avocado. De avocado proef je niet echt maar zorgt wel voor een heerlijke romige structuur!

Top af met de toppings. Ik vind het vooral lekker om aardbei bij een groene smoothie te serveren omdat die lekker zoet zijn.

snelle en simpele smoothie bowls

Paarse smoothie bowl met havermout

Door deze smoothie zit havermout geblend, dat maakt ‘m lekker dik en goed vullend. Je proeft er amper iets van maar hebt zo gelijk een stevig ontbijt binnen!

Ingrediënten
1 banaan (bevroren)
100 gr rood fruit
125 ml magere yoghurt
100 gr havermout

Voor de toppings: banaan, aardbei, blauwe bessen en havermout

Bereiding
Blend de banaan met het rode fruit en de yoghurt. Voeg de havermout er aan toe als het een vloeibaar geheel is en blend dan totdat je de stukjes havermout niet meer ziet.

Maak de smoothie bowl af met de toppings. Ik gooi er nog wat extra havermout op omdat ik die grote stukken lekker vind en zo vult ‘ie extra goed!

Smoothie Bowl basis recept

Dit waren drie snelle en simpele smoothie bowls receptjes, maar je kunt alle kanten op met de smoothie bowl! Zelf wil ik ook nog een pindakaas-cacao smoothie bowl proberen te maken. Ik blijf experimenteren, zie mijn Instagram (stories) voor nieuwe smoothie bowl ideetjes. Mocht ik nieuwe goede recepten hebben dan zal ik die delen in een volgende blogpost.

Wil je zelf aan de slag? Houd dan ongeveer deze verhoudingen aan: 1 banaan + 100 gr fruit en/of groente + 125 ml vloeistoef. Blijf vooral tussendoor proeven of je smoothie nog lekker smaakt en dik genoeg is.

[bg-box]Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer jij via deze links iets koopt, krijg ik een klein percentage van jouw aankoop. Jij merkt daar helemaal niks van! Zie mijn disclaimer voor meer informatie.[bg-box]

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 16 reacties

  1. Anna Maria

    Ik maak ze ook wel eens alleen dan met sojayoghurt of melk ;) Het is zo heerlijk voor de zomer.

  2. Eline

    Wat een lekkere receptjes! De bowls zijn echt heel erg mooi. Zelf gooi ik er ook graag havermout door, dan zit ik net wat langer vol op een drukke dag. Perfect voor deze warme dagen.

  3. Judith

    Zo lekker en fotogeniek!! Die met spinazie, avocado en mango maak ik zelf ook vaak! Heerlijk romig door de avocado. Zelf gebruik ik vaak amandelmelk als vloeistof :)

  4. Senna

    Ik heb al een tijdje het voornemen om wat meer te variëren met mijn ontbijt (ipv altijd boterhammen) en dit klinkt heerlijk en gezond!

    1. Ik heb altijd van die ‘eet-fases’: dan krijg ik een obsessie met iets en dan eet ik het zoveel totdat ik het zat ben, en dan kies ik weer iets anders. Zo zijn deze smoothie bowls een leuke afwisseling op brood of pap!

  5. Cathelijne

    Mhmm! Heerlijke, healthy inspiratie! Ik hou er zo van om mee te variëren en te knutselen. Prachtig de bowls!

  6. Esmeralda

    Aah dat ziet er heerlijk uit! Leuke receptjes om eens te maken :) Mooi foto’s ook! Waar zijn die bakjes van :)?

    1. Die heb ik in Portugal gekocht! Wij aten daar bij een tentje super lekkere smoothie bowls waar ze in deze bakjes werden geserveerd. Ze komen van de winkel ‘Area’, maar geloof niet dat zij een webshop hebben o.i.d. Op Instagram reageerde iemand dat HK Living ook zulke bakjes heeft, maar of dat klopt – geen idee!

Geef een reactie