Reis tip: Surf guesthouse Olá onda in Ericeira, Portugal

Olá onda

Eind april legden we onze vakantie vast: we boekten een vlucht naar Lissabon en een vlucht vanaf Porto naar huis. Via Airbnb boekten we in beide steden een verblijf, maar lieten we expres een gat in het midden van onze reis zodat we ook nog wat dagen aan zee konden boeken. Uiteindelijk kwamen we als tussenstop uit bij het dorpje Ericeira, bij het prachtige guesthouse Olá Onda, van de Nederlandse Jasper en Darcie.

Niet geschoten..

Tijdens onze zoektocht naar een geschikt verblijf in Ericeira herinnerde ik me opeens weer een Facebook-bericht van een paar maanden terug. In mijn tijdlijn had iemand waarmee ik vorig jaar op surfkamp was geweest een link gedeeld naar een nog te openen surf guesthouse van kennissen van hem. Na wat speurwerk vond ik de link terug en zag ik dat het guesthouse inmiddels af was en 3 augustus open zou gaan.. 4 dagen na ons ‘gat’ in de vakantieplanning.

Onder het motto van ‘niet geschoten is altijd mis’ stuurde ik een mailtje of we misschien niet toch al eerder langs mochten komen en gelukkig was dat geen probleem! Tijdens ons contact kwamen we erachter dat Jasper en Darcie voor hetzelfde surfkamp hebben gewerkt als waar ik mijn Favoriete Belg heb leren kennen. Hoe leuk is dat?

Olá onda
Olá onda

Olá onda!

Vanuit Lissabon pakten we voor €6 de bus en stonden we binnen 3 kwartier in Ericeira, waar we door Darcie met de auto werden opgepikt. Het guesthouse ligt boven op een heuvel, wat prachtig uitzicht over het dorp en op de zee geeft. De vrolijke naam betekent letterlijk ‘Hallo Golf’, wat toepasselijk is voor de vele surfspots die hier in de buurt liggen. Als surfer loop je zo met je board naar beneden het strand op, of pak je de beach bus die je voor een euro langs alle andere strandjes rijdt. Overigens kun je ook als niet-surfer heerlijk aan het zwembad hangen en Ericeira verkennen, want het zit vol leuke hotspots (waar ik je hier meer over vertel).

Olá onda
Olá onda
Olá onda

een villa met een verhaal

Het leuke aan Olá Onda is dat er een heel verhaal achter zit. Zo vertelt Darcie over de geschiedenis van het pand:  Olá Onda is een typische Portugese villa, gebouwd in de jaren 80. Vroeger was de grond een ‘vinha’, een veld met wijnranken waar de druiven werden gebruikt om wijn van te maken. Er staan er nog steeds een paar in onze tuin. De vorige eigenaar heeft er zelf 2 huizen op gebouwd. Een daarvan hebben wij nu omgetoverd tot Olá Onda guesthouse, het tweede huis gaan we in de toekomst renoveren tot zelfstandige vakantiewoning. Die gaat Olá Onda Pequena heten ;-).

De vorige eigenaar was piloot in Angola, toentertijd een kolonie van Portugal, en heeft veel mooie materialen gebruikt uit Portugal en Afrika. De grote trap in het huis is van tropisch hardhout en in 1 kamer staat zelfs een massief marmeren openhaard. Echter was het huis in slechte staat omdat de 91-jarige eigenaar het pand niet meer kon onderhouden. Na heel wat verbouwingen en klusuren is Olá Onda guesthouse het resultaat.

Van buiten nog steeds een prachtige villa met opvallende groene luiken, van binnen een heel hip en modern huis met toffe houten DIY kledingrekken, schattige lijstjes en mooie tegeltjes. Het huis heeft 5 kamers – sommige met zeezicht en zelfs eigen balkon! – allemaal met eigen badkamer.

Olá onda Olá onda
Olá onda

ons kamertje

Omdat het guesthouse officieel nog niet open was, waren wij de allereerste gasten in deze kamer. Hoe bijzonder is dat?! Wij hadden het zolderkamertje genaamd ‘Fado‘, waarbij we ‘s nachts vanuit ons bed door het zolderraam de sterren konden zien en ‘s ochtends de golven in de zee konden checken. Via een klein gangetje kwam je uit op de grote lichte badkamer (met regendouche!) waardoor de kamer eerder als een mini appartementje aanvoelde.

Onze kamer kostte €40 p.p.p.n. en dat was inclusief ontbijt met verse jus, croissantjes, yoghurt en fruit. De kamers zonder zeezicht zijn 5 euro goedkoper. Ik mocht even spieken bij de andere kamers en elke kamer was zo mooi en stijlvol ingericht!

Olá onda Olá onda Olá onda

Deze kamer heeft een privé balkon, vanwaar je de zee goed kan zien. En hoe leuk is het kledingrek? Jasper en Darcie DIY-den deze zelf! Naast het rek is er ook nog kastruimte voor je kleding. Op de grotere kamers is er trouwens ruimte voor een extra bed, ideaal voor gezinnetjes of vriendengroepen.

Aanrader voor ericeira

Zoals je in mijn dagboekjes over onze vakantie in Portugal (zie hier en hier) al kon lezen is Ericeira de perfecte stop tussen Lissabon en Porto. En mocht je dan naar Ericeira gaan, boek dan bij Olá Onda. Niet omdat ik betaald ben dit te schrijven (wij betaalden gewoon voor ons verblijf, dit artikel is niet gesponsord), maar omdat het een heerlijke plek is, Jasper en Darcie ontzettend gastvrij zijn (en vol leuke adresjes en surfspots zitten – vraag ze gerust) én ik ze een vliegende start gun met hun toffe surf guesthouse!

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Stephanie

  Wat een ontzettend leuk adresje! Klinkt heerlijk, krijg spontaan weer zin om naar Portugal te gaan! Ik zet ‘m op mijn lijstje!

 2. Iris

  Jaaa! Zo tof wat Jasper en Darcie hebben neergezet, het ziet er super sfeervol en gezellig uit! Ik wil ook snel langs gaan! Je hebt in ieder geval echt prachtige foto’s gemaakt, zullen ze blij mee zijn!

  P.S. Wat grappig dat jij en je vriend elkaar kennen van Surfblend, ik ging daar ook altijd mee op vakantie (en heb Darcie daar ontmoet!)

 3. Lyanne

  Wow wat is het daar mooi! Ik zeg dus elk jaar: dit keer wil ik een keer naar Portugal! Maar ik eindig daar nooit. :P Het moet er dus maar snel een keer van komen. :)

 4. Lidwien en Toon

  Wat een complimenten, Jasper en Darcie.
  Gefeliciteerd. Het ziet er GEWELDIG uit.
  Heel veel succes.

  1. Hoi Lidwien en Toon,
   Dankjulliewel! Leuk dat jullie het artikel hebben gevonden.
   Groetjes Jasper & Darcie

 5. Jessica

  Wauw dat ziet er heerlijk uit, en wat een goed idee om van Lissabon naar Porto te reizen. Dat ga ik onthouden! Bieden ze ooj surflessen aan of moet je dat zelf regelen?

  1. Je bedoelt in Ericeira? Ola Onda heeft goed contact met een surfschool op het strand. Daar kan je dan je spullen huren en lessen boeken, maar dit kan sowieso op bijna elk strand!

Geef een reactie