Veggie challenge eetdagboek 1: frisse start, verjaardag & veel chocola

Afgelopen week was m’n eerste echte volledige vega week ooit. Nou was dat niet echt schokkend, ik eet soms zonder er bij na te denken dagen achter elkaar vegetarisch. In dit eerste eetdagboek laat ik je zien wat ik allemaal heb gegeten en hoe deze eerste week me vergaan is.

veggie challenge eetdagboek

Echt moeilijk was het niet om de hele week vegetarisch te eten. Nou had ik op gegeven moment wel enorm zin in een hamburger maar de Mc2 burger van de vegetarische slager was even lekker als een gewone burger. Geen probleem dus! Wat me opviel aan deze week, is dat ik veel minder behoefte tot snacken had. Ik ben nogal een chips en nootjes liefhebber, maar dat heb ik deze week amper gegeten. Er is alleen wat chocola doorheen gegaan maar dat heeft vooral te maken met de tijd van de maand..

maandag

eetdagboek

Ik begon maandag natuurlijk met een smoothie bowl. Zo lekker deze dingen! Inmiddels heb ik ze ook binnen enkele minuten gemaakt (zeker als je alle toppings gewoon op een hoop gooit, haha). Het recept voor deze smoothie bowl vind je hier.

Mijn lunch was redelijk uitgebreid voor mijn doen. Ik had 2 volkoren crackers met plantaardige filet americain, super lekker! Dat is denk ik m’n nieuwe favoriete broodbeleg. Ik at gewone filet americain al niet meer sinds bekend werd wat voor troep er in zat, maar stiekem is het wel heel erg lekker. Met deze plantaardige variant hoef je je daar niet druk om te maken.

Daarnaast at ik twee volkoren boterhammen met 2 andere nieuwe ontdekkingen: de 100% pindakaas van Albert Heijn en de Hoemoes met Ras el Hanout. Allebei super lekker! Ik krijg alweer honger als ik dit zo zie.. haha.

Als avondeten probeerde ik ook iets nieuws: curry met bloemkoolrijst, waarvan het recept gisteren online kwam. De bloemkoolrijst was verrassend lekker en ga ik zeker vaker gebruiken. Goede manier om toch wat meer groente binnen te krijgen, bovendien vulde het goed maar lag het niet zo zwaar op de maag als rijst soms kan doen. Ook probeerde ik de plantaardige kipstukjes van Vivera, die er prima bij smaakten. Ze zijn niet zo perfect gelijkend als de plantaardige kipschnitzel van Vivera, maar ik ga ze zeker nog eens halen.

Verder at ik dus nog chocola. Ik bedacht me later dat ik deze dag op de chocola (want melk) na zelfs volledig veganistisch heb gegeten! Zo is het wel erg makkelijk ;-).

edit: Even een belangrijke mededeling: de hoemoes is dus niet plantaardig! Ik heb de ingrediëntenlijst gecheckt maar er overheen gelezen dat er ook honing in zit. Even opletten dus wanneer je volledig plantaardig eet :-)

Dinsdag

eetdagboek

Dinsdag startte ik mijn dag weer met een smoothie bowl, dit keer een rode variant op basis van bosvruchten.

eetdagboek

De lunch was min of meer hetzelfde als de dag ervoor, al had ik nu vooral heel veel zin in pindakaas en de plantaardige filet americain. Lijkt best weinig, maar doordat het volkoren brood en crackers zijn vult het een stuk beter!

eetdagboek eetdagboek

‘s Avonds had ik mega veel zin in een burger. Ik had goede verhalen gehoord over de Mc2 burger van de Vegetarische Slager, dus haalde die en bouwde er m’n eigen burger mee. Hij was super lekker! Ik had eigenlijk bedacht om minder frisdrank te drinken maar vond dit blikje cola nog in m’n koelkast en dat paste perfect bij de burger.

Woensdag

eetdagboek

Daar is ie weer: de smoothie bowl! Ik had er dit keer extra veel havermout doorheen gedaan waardoor hij enorm goed vulde.

eetdagboek

‘s Middags had ik dus ook niet echt honger. Ik at twee boterhammen en worteltjes met de Ras el hanout hoemoes.

eetdagboek

‘s Avonds at ik bij mijn broer en schoonzusje, die een super lekkere quinoa salade had gemaakt. Ik appte ‘s middags pas dat ik deze maand vegetarisch eet maar toevallig had ze voor die avond al een vegetarische maaltijd gepland. Hij kwam geloof ik uit magazine Jan, er zat in ieder geval tomaat, courgette, amandel, granaatappel en munt doorheen.

eetdagboek

En als toetje kregen we pastéis de Nata! Leuke herinnering aan Portugal :-). Blijkbaar kun je die ook gewoon bij de Albert Heijn kopen. M’n broer maakte nog een grapje dat er gelatine in zou zitten en toen schrok ik wel even – was even vergeten dat er ook producten buiten vlees of vis om zijn die alsnog niet vegetarisch zijn. Gelukkig was dat bij deze pastéis niet het geval ;-).

Op woensdag had ik voor het eerst echt behoefte om te snacken en at ik ‘s avonds wat chips. Niet erg natuurlijk, ik vond het vooral opvallend dat het de dagen ervoor nog niet was gebeurd!

Donderdag

eetdagboek

M’n bananen waren op, dus ik kon geen smoothie bowl maken. Ik had nog wel stracciatella yoghurt in huis dus at dat als ontbijt. Stiekem eigenlijk een toetje, maar wel lekker ;-).

Ik had ‘s middags weinig zin om iets klaar te maken dus smeerde ik twee boterhammen met pindakaas.

Ik had nog steeds honger, door het regenachtige weer had ik opeens mega veel zin in pepernoten. Die liggen helaas nog niet in de winkels dus ging ik voor the next best thing: speculoos pasta voor op brood! Yum.

Donderdag voelde ik me niet echt lekker dus heb ik de hele dag in bed gelegen. Pas rond 21:00 at ik nog een kommetje soep, deze romige tomatensoep van Unox. Wel prima, niet super.

Vrijdag

Ik was nog steeds niet naar de supermarkt gegaan om bananen te kopen dus ontbeet ik weer met de straciatella yoghurt, met extra veel blauwe besjes en aardbeien.

Het wordt een beetje saai, maar als lunch at ik weer twee boterhammen met de 100% pindakaas. Dit keer met komkommer. Ik merk dat ik vaak helemaal weg ben van iets, dat heel veel eet tot ik het zat ben en dan ga ik over tot een andere ‘obsessie’. Al vind ik deze pindakaas zo lekker dat jullie ‘m nog wel vaker voorbij zullen zien komen ;-)

In de trein at ik deze ‘brownie’ van Stach. Het is eigenlijk een cakeje met een dikke laag stevige caramel omhuld met een laagje chocola.. oftewel: super lekker. Heel af en toe heb ik hier zin in en met een Stach om de hoek is dat best gevaarlijk ;-).

‘s Avonds at ik bij mijn vader en z’n vriendin. Ik deed mee boodschappen en kon zo mee het eten bepalen: het werden de plantaardige kipschnitzels van Vivera (die kende ik al en die zijn zooo lekker!), met zoete aardappelfrietjes, broccoli en appelmoes. Een van mijn lievelingsmaaltjes – zo lekker dat ik vergat een foto te maken. Je moet me maar op m’n woord geloven ;-).

Zaterdag

De volgende ochtend maakte ik een smoothie bowl. Een beetje een experiment, gewoon met van alles wat er nog in huis lag – maar het was eigenlijk wel lekker!

De lunch was een cracker met geitenkaas, tomaat en basilicum..


..en crackers met deze ‘tomaat americain’. Zo lekker als de plantaardige filet americain van de Vegetarische slager is, zo goor is deze. Dit smaakte gewoon echt naar tomaten spread, maar heel erg zuur en vrij pittig. Niet mijn ding. Deze is overigens ook niet plantaardig, wel vegetarisch.

‘s Middags vierde de vriendin van mijn vader haar verjaardag dus bestond mijn avondeten uit taart, allerlei hapjes en soep. Bij de taart realiseerde ik me pas dat je daar ook moet opletten: de aarbeientaart en kersenvlaai waren allebei niet vegetarisch vanwege de gelatine die erop zat. Gelukkig was de rijstevlaai wel vegetarisch, maar ik had er van tevoren niet bij stilgestaan!

Bij de hapjes waren er genoeg vegetarische alternatieven en ik vond het ook helemaal niet moeilijk om de vleesjes en plakjes worst te laten staan.

Hoe vond ik de eerste week gaan?

Eerlijk gezegd ging het vegetarisch eten me makkelijk af, ik had niet of nauwelijks behoefte aan vlees. Wanneer ik dat toch had, voldeed een vleesvervanger prima. Wat me opviel is dat ik veel gestructureerder at. Waar ik normaal de hele dag door eet en veel snack, at ik nu voornamelijk 3 maaltijden per dag (en ok, een hoop chocola haha). Dat komt misschien ook omdat ik geswitcht ben naar volkoren brood, al eet ik daar ook maar 2 sneetjes van.

Verder heb ik me helemaal niet bezig gehouden met vitamines en andere voedingsstoffen. Geen idee of ik genoeg ijzer en vitamine B binnenkrijg, wellicht is het verstandig om wat extra vitamine B12 te slikken. Hebben jullie nog tips voor me op dat vlak? Daar ga ik me voor volgende week eens wat meer in verdiepen.

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 18 reacties

 1. Miny

  Leuk om te zien hoe je het vegetarisch eten oppakt. Ik eet al m’n halve leven vegetarisch en kan me ook niet voorstellen dat dit ooit nog anders wordt. Wat betreft je vitamine is het inderdaad verstandig om b12 er bij te slikken. Ik heb zelf de vitamine van de Etos, die is speciaal voor vegetariërs en heeft extra b12.

 2. Jody

  Als je volledig veganistisch gaat eten, is B12 aanvullen bijna een must. Maar wanneer je vegetarisch eet en af en toe ei of zuivelproducten neemt, kun je daar voldoende B12 uit halen (mits je er zelf goed op let).
  Ik eet zelf 90% veganistisch, af en toe eet ik dus ei of zuivel. Dit is vooral omdat ik zelf vind dat een voedingspatroon waar je vitaminen uit een potje bij moet slikken, geen gezond voedingspatroon is.

 3. Eline

  Er zijn zo veel lekkere vegetarische dingen te vinden! Al die smoothiebowls zien er echt zo goed uit en die pindakaas wil ik nu ook proberen! I love peanutbutter.

 4. Ik heb dat inderdaad ook, sinds ik grotendeels vegetarisch is heb ik veel minder behoefte aan ongezond eten. Fijne bijkomstigheid!

 5. Lenneke

  Ik moet ook eens ruggengraat gaan kweken. In het algemeen, maar ook echt met mijn eten. Die bowls zien er zo lekker uit, dat moet ik ook gaan eten en zo eens wat beters binnenkrijgen dan patat en pizza.

 6. Sandra

  Al het eten ziet er top uit! Fijn dat het soepel ging en dat je nauwelijks behoefte aan vlees had. Ik eet zelf ook al 7 jaar vegetarisch en zou dit ook absoluut niet meer anders willen. Qua vitamines… Ik heb nog nooit tekorten gehad en let eerlijk gezegd ook nooit op of ik van bepaalde vitaminen genoeg binnen krijg. Maar je hoort inderdaad wel vaak dat mensen tekorten krijgen. Ik zou je dus niet kunnen adviseren. Maar ik denk dat als je gevarieerd eet je al goed op weg bent hoor!

 7. Meike

  Leuk artikel, heb weer n hoop inspiratie om wat vaker vegetarisch te eten (streven is 5 dagen per week…).
  Mocht je de vegetarische filet en de pindakaas zat zijn, ik vind de chavroux smeer-geitenkaas ook heel lekker.

 8. Yrma

  ik weet dat het je vega- en niet veganchallenge-maand is, maar omdat je schreef dat je de maandag op de chocolade na volledig vegan hebt gegeten: iin die Hoe­moes ras el han­out zit (i.t.t. de meeste andere hummussoorten) ook honing, dus vegan is ‘ie niet :) . Misschien handig om te weten voor het geval je nog een echte vegan week/maand wilt doen :)

  1. Oh wat dom, ik heb zelfs de ingrediëntenlijst gecheckt maar er gewoon overheen gelezen. Superfijn juist dat je het meldt, want dit zijn denk ik de moeilijkste dingen aan volledige plantaardig eten. Dat wordt dan zelf hummus maken!

   1. Yrma

    Bijna alle andere hummus (ook van dat merk) is verder gewoon vegan hoor. Maar er zitten dus af en toe onverwachte uitzonderingen tussen, zoals deze. Mocht je echt graag juist de ras el hanout hummus willen heeft iig Jumbo die ook van eigen merk, maar dan wel vegan!

 9. Elisa

  Leuk artikel! Ik zit er al een poosje aan te denken om eens te proberen of ik het vol zou houden, als ik dit zo lees is het prima te doen. Hou inderdaad je.B12 in de gaten, pillen slikken is een must denk ik. Heb zelf Addison-Biermer waardoor ik geen B12 op kan nemen uit voedsel, daardoor injecteer ik nu. Dit wordt mensen met een ernstig tekort ook aangeraden. Geen pretje ;-)

 10. Renske

  Uit veel onderzoek blijkt dat je minder snackt wanneer je een eetdagboek bijhoudt/foto’s maakt van al je eten, dus misschien is dat de reden? :)

  1. Echt, wat grappig! Heb je een linkje naar zo’n onderzoek? Lijkt me interessant om te lezen. Ik kan me er wel iets bijvoorstellen – dat je je bewuster wordt van wat je eet? En misschien ook dat je niet aan iedereen wil laten zien wat je snackt? Al heb ik dat ook niet op de foto gezet maar wel vermeld.. hm. Ik merkte vooral dat ik gewoon echt voller zat!

 11. Frans

  Vanaf de eerste dag dat ik op de wereld kwam ben ik vegetarisch en dat bevalt me uitstekend dus geen vlees of vis of andere dierlijke producten . Wel zuivel en eieren . Ik ben een vegetarische bourgondiër . Eet zeer gevarieerd en let niet op calorieën en voedingswaarde eet wat je lekker vind , de kruiden maken , (net zoals anders etende), alles smaakvol De fabel van B12 is een uitvinding van de vlees industrie (zit ook in vele andere niet dierlijke producten )Gevarieerd eten is wel belangrijk (en lekker) maar het is geen garantie voor een langer leven . Maar dat probleem hebben vleeseters ook! Pluspunt is milieu en dierenleed te ontzien . ik doe dit al 69 jaar ! En geniet er elke dag van .Eet smakelijk !

 12. Kiki

  Ziet er heerlijk uit! Zelf eet ik geen vlees meer sinds 1,5 week maar nog wel vis. Ik mis het ook echt niet en daarom is het denk ik zo makkelijk vol te houden. Ik wil het in ieder geval een paar maanden nog zo doen en daarna wordt ik misschien wel flexitarier. Dat ik zo nu en dan een keertje vlees eet. Met kerst bijvoorbeeld. Dit dagboek laat goed zien dat je ook gewoon normaal kan eten als je vegetarier bent :-)

 13. Wat leuk dat het je zo makkelijk afgaat! En je maakt ook echt lekkere dingen volgens mij haha. Ik slik zelf niets bij, heel af en toe slik ik B12. Dit doe ik alleen als ik me extreem moe en futloos voel. Dat zijn oa de kenmerken van een tekort :) Als je vegetarisch eet komt dat alleen niet mega snel voor, zolang je maar geregeld melk producten en eieren eet. Ook zit het in een paar groenten, die staan genoemd bij het voedingscentrum. Ijzer en B12 wordt voor de rest bij veel vega dingen (burgers etc) toegevoegd, dus dan krijg je het sws al binnen :)

Geef een reactie