Veggie challenge eetdagboek 2: eten bij m’n schoonouders, voor het eerst uiteten & een klein foutje

eetdagboek

Deze week was ik vijf dagen in België, bij mijn schoonouders. Best wel spannend, want voor het eerst moest ik anderen echt vragen rekening te houden met mijn eetwensen. Daarnaast ging ik deze week ook voor het eerst uit eten en bestelde ik voor het eerst eten sinds ik de veggie challenge doe. Gelukkig ging het allemaal goed, op 1 fout na.. bummer.

Veggie challenge eetdagboek week 2

Deze week was een beetje spannend voor me omdat ik een paar dagen bij mijn vriend en zijn ouders verbleef. Nu zou ik anderen ‘opschepen’ met mijn eetkeuzes. Gelukkig was dat allemaal geen probleem, ik stelde zelfs voor om bijvoorbeeld burgers te eten waarbij ik dan voor mezelf een veggie burger zou halen, maar we hebben gewoon telkens vegetarisch gekookt. Helaas maakte ik een kleine misstap, waar ik een beetje van baal maar waar ik me maar bij heb neergelegd.

Deze week heb ik voor de zekerheid ook vitamine B12 extra bijgeslikt. Geen idee of het effect had, maar omdat ik niet echte oplette of ik genoeg vitamines en voedingsstoffen binnenkreeg leek het me wel handig.

Zondag

eetdagboek

Zondagochtend ontbeet ik met een roze smoothie bowl en een kop groene thee. Lekker!

eetdagboek

‘s Middags aten we deze salade, gemaakt van restjes die we nog in huis hadden. Er zit onder andere feta, tomaat, komkommer en groene en gele courgette in. De gele courgette had ik nog nooit gegeten, maar die was een stuk lekkerder dan de groene! Wat zoeter en zachter van smaak.

eetdagboek
eetdagboek

Rond 16:00 aten we een tussendoortje, restjes van het feestje de dag ervoor. Boven zie je paddestoelensoep, onder een mini ovenschaaltje met broccoli, kaas en amandelen.

eetdagboek

‘s Avonds at ik puree van zoete aardappelen, boontjes en de plantaardige kip schnitzel van Vivera. Ik vind deze bereiding van zoete aardappel denk ik het minst lekker, zo’n homp puree is toch een beetje saai.

eetdagboek

‘s Avonds laat buiten bij het haardvuur at ik nog 2 crackers met speculoos. Ik kan echt niet wachten tot de kruidnootjes weer in de winkels liggen ;-).

Maandag

eetdagboek

De volgende dag ontbeet ik in de trein. Het broodje gezond was echt veeeel te groot, maar de kleinere formaten waren allemaal met ham. De reep chocola is trouwens een van m’n favorieten, maar ik kon ‘m de laatste tijd alleen maar in België vinden. Nu lag ‘ie bij de Ap to go!

eetdagboek

Eenmaal bij mijn Favoriete Belg aangekomen maakte hij een omelet voor me, van de eitjes van de kippen uit de tuin. Om de een of andere reden vind ik het dan toch minder zielig, omdat die kipjes toch door de tuin scharrelen en deze eitjes hoe dan ook leggen.

eetdagboek

‘s Avonds aten we van alles wat: salade met feta en olijf, zure komkommertjes, boontjes met aardappel en kaasbroodjes met roomboter. Lekker!

Dinsdag

eetdagboek

Dinsdagochtend vergat ik mijn ontbijt op de foto te zetten, maar dat was gewoon een boterham met kaas. ‘s Middags gingen we bij de oma van mijn vriend op bezoek, en kregen we een flink stuk van dit heerlijke chocoladetaartje. Omdat ik geen gelatine zag ging ik er vanuit dat hij vegetarisch was; eerlijk gezegd lijkt het me op dit soort momenten heel lastig om precies bij je ‘dieet’ te blijven en de taart te weigeren (vooral als ie speciaal voor jouw komst gehaald is). Ben benieuwd hoe anderen (die bijvoorbeeld plantaardig eten) hier mee om zouden gaan. Hij was overigens super lekker!

eetdagboek

‘s Middags liepen we in Antwerpen en door het flinke stuk taart hadden we geen échte honger, maar wel zin in iets kleins. We belandden bij een tentje waar het enige kleine wat op de kaart stond een broodje ei met bacon was. Ik vroeg of ze ‘m vegetarisch konden maken en dat was geen probleem! Ik kreeg ‘m gewoon met kaas i.p.v. bacon, zelfs nog met extra avocado! Super lekker.

eetdagboek

‘s Avonds kookten wij, en maakten we een van m’n favoriete receptjes: de zoete aardappel curry. Dit is ZO lekker! Alleen, hier ging het mis.. We hadden boodschappen gedaan maar geen bouillonblokjes meegenomen omdat die volgens mijn vriend nog wel in huis lagen. Dat klopte, maar enkel vis- en kipbouillon… oeps. De winkels waren al dicht, dus we hebben het uiteindelijk met de kippenbouillon gemaakt, maar ik baalde er wel een beetje van.. Uiteindelijk is er 1 blokje doorheen gegaan waar 1,8% kip in zat, maar toch voelt het een beetje alsof ik mijn challenge bij dezen niet gehaald heb.

Woensdag

eetdagboek

De volgende ochtend probeerde ik de plantaardige filet americain (of préparé zoals ze dat in België noemen) uit. Ik was zo enthousiast over die van de Vegetarische Slager, maar die kon ik niet vinden in de Delhaize. Ik was benieuwd naar dit alternatief, maar ik vond ‘m een stuk minder lekker. Hij smaakte heel erg zurig, er zat ook al ui doorheen. Ik weet dat dat ‘hoort’ bij filet americain, maar ik eet ‘m liever zonder. Daarnaast smaakte hij ook een beetje naar wortel? En qua structuur vond ik ‘m wat te droog, meer puree. Geen aanrader wat mij betreft.

eetdagboek

‘s Middags at ik gewoon weer kruidenkaas op m’n brood.

eetdagboek

‘s Avons maakten we heerlijke pasta pesto, met gebakken paddestoelen en geroosterde tomaatjes. Zo simpel, maar zo lekker! Al werd ik vlak voor het eten niet helemaal lekker: super slap en misselijk, alsof ik elk moment kon flauwvallen. Ik ben zelfs even gaan liggen, super gek. Na een kwartiertje was het weer voorbij en heb ik alsnog m’n bord leeggegeten.

Geen idee waar dit vandaan kwam. Misschien omdat ik die dag wat weinig gegeten had, of omdat we vrij laat (tegen 20:00) aten? Ik slik dus sinds deze week extra vitamine b12 bij, dus daar zou het toch niet aan mogen liggen? Ik heb er verder ook geen last meer van gehad.

Donderdag

eetdagboek

Donderdag was m’n ontbijtje deze roze smoothie. We waren te lui om een bowl ervan te maken haha.

eetdagboek eetdagboek

‘s Middags bakten we een cake en aten we die ook gelijk als lunch. Het is de yoghurt bosbessen cake, zo lekker! We maakten ‘m trouwens met plantaardige yoghurt, omdat mijn vriend de Griekse yoghurt niet kon vinden in de supermarkt (??). Qua smaak maakte het niks uit, dus nu wil ik eigenlijk proberen om ‘m helemaal plantaardig te maken! Er gaat ook boter in maar dat is volgens mij makkelijk te vervangen door plantaardige boter. Ik weet alleen nog niet zo goed hoe ik de 2 eitjes die erin gaan kan vervangen.. iemand tips?

eetdagboek

‘s Avonds gingen we uiteten bij een Italiaans restaurant, dus dan is vegetarisch eten niet zo moeilijk. Ik nam mijn favoriete pizza: de quattro formaggi. M’n vriend nam dezelfde en m’n schoonmoeder had ook een vegetarisch gerecht. Ik heb ze echt niet gedwongen hoor :p. Uiteindelijk was het totaal geen probleem om vegetarisch te eten deze week.

Ik kreeg in mijn vorige dagboekje de vraag of mijn vriend meedoet met mijn challenge, maar dat heb ik hem eigenlijk niet gevraagd. We wonen niet samen, al waren we de afgelopen week en zijn we de komende week wel samen. Als ik vegetarisch kook eet ‘ie gewoon mee, maar hij at bijvoorbeeld wel vlees op z’n brood en als ie in het restaurant spaghetti bolognese had gekozen zou ik dat ook prima vinden. Dit is vooral iets wat ik zelf wil proberen, ik wil me niet bezig houden met anderen te moeten ‘overtuigen’.

Vrijdag

eetdagboek

Vrijdag ontbeet ik weer met Speculoos, lekker! Vlak voordat we de trein naar Utrecht pakten lunchten we nog met stokbrood en vers beleg. Ik had kaas en kruidenkaas op m’n broodje, maar ben vergeten om hier een foto van te maken.

eetdagboek

Toen we na een lange treinrit in Utrecht aankwamen hadden we geen zin om te koken, dus lieten we eten bezorgen. Mijn vriend had een wokgerecht met kip, ik had een gerecht met ei. Dit was zo lekker, vooral de pindasaus die erbij zat! Normaal zou ik hier ook kip bij bestellen, maar ik miste het geen seconde.

eetdagboek

‘s Avonds in bed dronk ik nog een kop thee en at ik Prince Ministar koekjes, yum!

Zaterdag

eetdagboek

Zaterdagochtend ontbeten we met een boterham met de plantaardige filet americain en de 100% pindakaas, de laatste restjes die ik nog in huis had. ‘s Middags aten we een smoothie bowl bij Bookcafé Lewis, lekkerrr!

eetdagboek

Eind van de middag hadden we nog honger, dus aten we maiswafels. Natuurlijk met de plantaardige filet americain van de Vegetarische Slager, maar dit keer ook met de ‘petit paté‘. Dit is een plantaardige paté, een soort smeerworst. Ik had ‘m al gezien, maar niet meegenomen omdat het gekke kleurtje me een beetje af schrok. Toch was ik nieuwsgierig, en wow – deze is ook zo lekker! Hij is iets smeuïger dan echte paté maar zelfs m’n vriend zei dat hij qua smaak geen verschil zou merken met echte paté. Deze is misschien nog wel beter dan de filet americain. Zeker het proberen waard dus!

eetdagboek

‘s Avonds maakte ik een simpele salade met tomaat, komkommer, avocado, feta en de plantaardige kipschnitzel van Vivera. Dat is denk ik echt m’n favoriete vleesvervanger.

eetdagboek

‘s Avonds laat kwamen we uit de bioscoop en hadden we nog een beetje honger. We liepen langs een cafetaria en besloten een snack te halen. M’n vriend nam een frikandel en voor het eerst had ik eigenlijk ook wel zin in een frikandel speciaal.. maar ik nam een kaassouflé en die was ook lekker!

Hoe vond ik de tweede week gaan?

In deze week had ik voor het eerst een paar keer zin in vlees. Toen we de trein vanuit België naar Utrecht pakten en we op Rotterdam moesten overstappen liepen we langs de Burgerking. Dat is geen goed idee met een knorrend maagje ;-) Toen had ik zo’n zin in een hamburger! Maar dat had even goed een veggieburger kunnen zijn, dus op zich is dat denk ik wel een goed teken?

Verder schrok ik een beetje van de woensdagavond, waarbij ik me zo flauwtjes voelde. Ben benieuwd of dat de komende weken nog gaat terugkeren. Ik vind het nu in ieder geval prima te doen! Vandaag ben ik samen met m’n vriend een dagje in Amsterdam en Zandvoort: mochten jullie daar nog leuke vega(n) hotspots weten: let me know!

Ik daag je uit om ook veggie te gaan!

Afgelopen week heb ik Sander en Judith uitgedaagd om ook een weekje ‘veggie’ te gaan. Komende week (vanaf vandaag t/m zaterdag) zullen zij ook vegetarisch eten en daar een eetdagboekje van bijhouden. Volgende week zie je dus niet alleen mijn eetdagboekje, maar ook dat van hen. Heb je zelf ook een blog en wil je meedoen? Laat het dan even weten in de comments. Als je volgende week zondag een eetdagboekje online zet zal ik ernaar verwijzen vanuit mijn eetdagboek. Geen probleem als je het niet volhoudt, het is juist interessant om te volgen hoe iemand zo’n challenge aanpakt!

 

Leuke blog? Geef 'm een 💚

Dit bericht heeft 24 reacties

 1. Eline

  Wat een lekkere dingen zitten ertussen! Ik eet al een tijdje vegetarisch maar het wordt toch weer lastiger nu ik naar school ga. Soms heb je gewoon geen zin in een boterham, haha. Gelukkig ga ik weer lekker aan de slag met couscoussalades en linzensoep!

 2. Puck Christine

  Het zou kunnen zijn dat je een ijzertekort hebt. Een licht tekort kan je oplossen door bijv Ferro Roosvicee te drinken, veel ijzerhoudend voedsel te eten en/of supplementen bij te slikken. Bij een zwaar tekort zal de huisarts je verder moeten helpen, maar ik denk niet dat je dat hebt omdat je nog niet zo lang bezig bent. Misschien een idee om bloed te laten prikken?

  1. Ik heb er nu een keertje last van gehad, verder voel ik me prima! Dus ik wacht het nog even af, maar ga wel iets beter opletten op ijzer (al eet ik best wel wat groentes dus dat zou voldoende moeten zijn toch?).

 3. Melissa

  Leuk om te zien! Ik eet sinds een paar maanden vegetarisch, maar ik slik geen extra vitamines en heb ook niet het idee dat ik die nodig heb. Ik eet eigenlijk dagelijks vleesvervangers en daar zitten al vitaminen/ijzer aan toegevoegd dus dat is ideaal :) en ik ben nog even energiek!

 4. Loes

  Ik krijg hier wel weer inspiratie van, leuk! Probeer wel voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, want dat kan nog wel eens lastig zijn. Je kan bijvoorbeeld wat meer noten eten!

 5. Meghan

  Zo leuk dat je nu even vegetarisch eet! Ik eet zelfs sinds 1,5 jaar vegetarisch zonder me hier echt bewust van te zijn. De verandering vond bij mij ‘cold turkey’ (haha) plaats, zonder dat ik me er echt bewust van was at ik opeens geen vis en vlees meer. Ik hou zelf geen rekening met gelatine, naar mijn idee hoort dit meer bij veganisme. Maar iedereen heeft natuurlijk z’n eigen opvattingen!

  1. Ja het is inderdaad wel lastig. Kaas eten sommige vegetariërs ook niet vanwege het stremsel (wat uit de maag van een kalfje komt). Ik heb me daar eerlijk gezegd nog niet zo in verdiept, al klinkt dat wel een beetje naar want het dier moet dan wel dood zijn. Aan de andere kant: ik heb ook leren schoenen en tassen, dat zijn natuurlijk ook dode dieren. Ik denk dat elk beetje helpt en dat vooral iedereen daar zelf een keuze is moet maken, dus als jij geen rekening houdt met gelatine is dat helemaal prima :-) Ik ben daar zelf nog niet helemaal over uit.

 6. Anaïs

  Van één weekje (of zelfs, 2 of 3, of 4) vegetarisch te eten, ga je geen symptomen van vitaminetekort hebben hoor. Te zien aan je lunch op woensdagmiddag was het waarschijnlijk een appelflauwte (= lage suikerspiegel). Het kan ook een vorm van migraine zijn (migraine wordt niet altijd vergezeld van hoofdpijn!), of een aanval van lage bloeddruk. Over die vitamines zou ik echt nu nog niet te veel inzitten, je eet supergevarieerd!

  Dat van die gelatine en die boullion, tja. Ik vind dat zelf moeilijk, want op het eerste zicht lijkt dat ok want het is toch geen vlees, maar er worden wel dieren voor gedood (wiens vlees dan toch opgegeten wordt door anderen). Ik probeer me het niet te veel aan te trekken, want als ik een fout maak, gaat de wereld niet vergaan he. Ik eet zelf pakweg 70% vegetarisch, een vriendin eet dan weer veganistisch thuis, en vegetarisch op restaurant/op bezoek/… Voel je niet te slecht als het niet ‘lukt’ om voor de volle 100% vegetarisch of veganistisch te eten, want zolang er een vleesindustrie bestaat, zullen er dieren gedood worden.

  (Daarnaast zijn wetenschappers langzaam aan het ontdekken dat een vegetarische of veganistische levensstijl voor de hele wereldbevolking niet duurzaam of houdbaar zou zijn, dus dat heb je dan ook weer. Grotendeels plantaardig eten met 1 of 2 keer per week wat vlees zou het beste zijn. :) )

  1. Ah fijn, je uitgebreide comment! Ik snap dat ik het niet te zwaar moet oppakken, maar juist tijdens deze challenge wil ik het zo goed mogelijk doen. Al had ik eigenlijk ook niet heel erg stil gestaan bij het feit dat kaas eigenlijk niet vegetarisch is. Interessant trouwens dat feitje wat je op het laatst noemt, heb je een linkje naar het/de onderzoek(en)? Lijkt me leuk om daar meer over te lezen!

   1. Anaïs

    Dat van kaas wist ik zelfs helemaal niet! Zou dat bij alle kazen zo zijn?

    Hier is alvast twee artikels: https://decorrespondent.nl/6176/een-beetje-veeteelt-is-juist-duurzaam-en-nog-3-inzichten-over-vlees/2246163416288-94afe3ef
    https://www.theguardian.com/global-development/2016/aug/16/veganism-not-key-sustainable-development-natural-resources-jimmy-smith

    Wat vooral de reden is, is dat niet alle gronden even vruchtbaar zijn en/of geschikt voor eender welke teelt. Veeteelt afschaffen heeft geen zin als we de gronden die daardoor vrijkomen toch niet kunnen gebruiken voor landbouw. Ik heb er het afgelopen jaar nog artikels over gelezen maar ik kan ze zo snel niet terugvinden. Het is een vrij nieuw onderwerp. Als ik er nog tegenkom, zal ik ze tweeten!

    1. Bedankt voor het delen, ik ga me er eens in verdiepen! Klinkt ergens ook wel logisch ja. Oh en er zijn wel volledig vegetarische kazen, maar niet zo veel helaas.

 7. Wat heb je weer lekker en gevarieerd gegeten! Ik zou me niet zo druk maken om het bouillonblokje, zoiets kan gebeuren!

 8. Karlijn

  Ik denk niet dat je over B12 zorgen hoeft te maken, je eet gevarieerd en genoeg andere dierlijke producten zoals ei, dus dat moet goed gaan! Oh en volgens mij liggen de kruidnoten bij de Kruidvat in de winkel liggen, maar ik heb het nog niet gecheckt ;)

 9. Anna Maria

  Oh wat een heeeeerlijk dagboekje, ik mis alleen direct kaas in mijn geval ;) omdat ik ook geen zuivel eet… heb meteen helemaal trek gekregen.

 10. Lieke

  Je flauw voelen kan ook komen door een lage bloedsuikerspiegel, wat er inderdaad mee te maken kan hebben dat je laat bent gaan eten.
  Als je echt helemaal strikt vegetarisch wilt eten moet je trouwens ook opletten met kaas, daar zit vaak dierlijk stremsel in. Maar volgens mij letten veel vegetariërs daar niet zo op. In ieder geval kan dat het bouillonblokje misschien wat relativeren – echt helemaal perfect vega eten is gewoon heel moeilijk, tenzij je heel precies weet wat waar in zit.

  1. Ah ja daar heb je helemaal gelijk in, daar heb ik eigenlijk niet bij stil gestaan. Er zijn wel vegetarische kazen, maar de kazen die ik eet zijn dat niet. Dat maakt het wel extra lastig zeg! Al ben ik stiekem wel benieuwd naar de plantaardige kazen, ik hoor er hele wisselende verhalen over maar ik heb vandaag vegan cheddar gegeten en die was super lekker!

 11. Hé Marlous, het lijkt me sterk dat je na een week al een vitaminetekort zou hebben, ik had zelf pas na een jaar of zes een beetje een tekort aan B12 en bijna een ijzertekort, terwijl ik voor ik vegetariër was regelmatig last had van ijzertekort. B12 wordt trouwens heel lang opgeslagen in je lichaam, dus moest je daar nu al tekort aan hebben, zou dat komen door dat je de afgelopen jaren ook te weinig B12 hebt binnen gekregen. ;)
  Zelf eet ik trouwens niets met vlees- of visbouillon, ook al zit er niet letterlijk een stuk vlees of vis in, ik wil ook echt geen vlees of vis meer proeven ondertussen, Verder probeer ik op gelatine te letten, al vergeet ik dat wel vaak, en met stremsel houd ik geen rekening, aangezien ik mijn portie kaas echt heel moeilijk kan laten staan. Maar alle kleine beetjes helpen, dus ik vind dat dat iets is dat je voor jezelf moet uitmaken! Stap voor stap dingen laten werkt in mijn ervaring het beste, zo hoef je niet heel je voedingspatroon in één keer aan te passen!
  Ben wel heel benieuwd of je een ei-vervanger vind voor in je cake, zelf wil ik meer plantaardig gaan eten en daar heb ik me ook al het hoofd over gebroken!

 12. Dat die preparé naar wortel smaakt, is niet zo gek. Daar wordt het namelijk van gemaakt ;)
  Ik eet zelf al jaren vegetarisch en let idd wel op kaas, dat die niet van dierlijk stremsel wordt gemaakt, eet geen gelatine en ook geen vis- of vleesbouillon. Iedereen kiest natuurlijk zelf hoe ver hij of zij daarin gaat, maar van mij is dat over de jaren heen vanzelf zo gegroeid. Echt heel goed van jou dat je het probeert, maar wees niet té streng op jezelf :)

 13. Simone

  Fijn om jouw ervaringen te lezen en te zien dat je een hele hoop lekkers eet. Ik ben zelf ook bezig met het afbouwen met vlees en wil uiteindelijk gaan proberen helemaal plantaardig te eten. Inspiratie op doen is dan ook nooit verkeerd!

 14. Jenn

  Wat een heerlijke foto’s, ik krijg er trek van (en ik heb nog wel net gegeten…) Dat bouillonblokje, tja, niet perfect is ook goed he? Misschien kun je de eieren in de cake vervangen door bananen? Ik heb het zelf nooit geprobeerd, ben geen veganist, maar ik hoor wel eens dat bananen gebruikt worden ipv ei.

  1. Jenn

   Bij de Burger King hebben ze trouwens chili cheese nuggets, zó lekker!

 15. Britt

  Nu ben ik helemaal niet goed van die kaas want ik dacht dat dat wel oké was, dju zeg.. Maar alle beetjes helpen, right? (: En op vlak van gelatine heb ik het toch ook wel vaak erg lastig, maar zoals je zegt, als ze een taart voor je regelen is het zo kut om ze te weigeren (wat ik had op mijn verjaardag). Ach. ik eet zelf al geen snoep meer dat gelatine bevat en daar probeer ik nu al op te letten! Wel goed van de kaas dat ik dat ook weer weet.

Geef een reactie